Hayvanlar Alemi

Balıklar Uyur Mu? Alışılmışın Dışında Uyku Şekline Sahip Balıklar

Balıklar Uyur Mu? Alışılmışın Dışında Uyku Şekline Sahip Balıklar

Başlıklar

Balıklar Uyur Mu?

Evinizin bir köşesinde duran akvaryumunuzun içerisindeki balıkları hareketsiz gördüğünüz olmuştur. Kişiler akvaryum içerisindeki balıklarının hareketsiz duruşunun sebebini merak etmektedirler. Balıklar bazen ışıklı ortamda bazen de ışıksız ortamda hareketsiz şekilde durabilirler. Bu da akıllara “Balıklar uyur mu?” sorusunu getirir. Bu metnimizde sizlere balıkların hareketsiz duruşu hakkında bazı bilgilendirmeler yapmaya, bu konu hakkında bildiklerimizi paylaşmaya çalışacağız. Balıkların hareketsiz duruşuna açıklık getirmek için sıkı bir araştırma sonrasında birçok nedene ulaşabilirsiniz.

Canlının gün içerisinde enerjisini toplayabilmesi ve dinlenebilmesi için belirli bir süre uyuması ve bazal metabolizmasının çalışması gerekir. Uyku durumu kişinin sakinleşmesini ve durgunlaşmasını sağlar. Bir nevi güç tasarrufu modu olarak tanımlanabilecek bu durum bünyeyi dinginleştirir. Çoğu canlı gün içerisinde mutlak suretle uyku, dinlenme durumuna geçerek vücudunu sakinleştirir. Tüm canlıların uyku ve dinlenme hali farklılık gösterebilir. Bundan yola çıkarak balıkların da gün içerisinde uyuduğu sonucuna varabiliriz. Canlılar farklı şekillerde uyku modunda bulunabilirler. Örneğin insanlar gözlerini kapatarak, bilincin hafifçe kapanması şeklinde uykuya dalarlar. Zürafalar ve atlar uzun boyları ve büyük cüsseleri sebebiyle yere yatıp kalkması çok güç olduğundan ayakta uyuyabilirler.

Görüldüğü gibi her canlı bir uyku düzenine sahiptir. Ancak balıklar bizlerden ve birçok canlıdan farklı olsa da pasif bir uyku düzenine sahiptirler. Evde balık besleyen kişiler dikkat etmiş olacaklardır ki balıklar hareketsiz şekilde bekleyerek uyuyabilirler. Sadece hareketsiz durarak uyuma moduna girdikleri bilgisi tamamen yanlış bir bilgidir. Çünkü balıklar hareket ederlerken de uyku halinde bulunabilirler. Birçok balık türü kendilerini tehlikelerden ve büyük balıklardan korumak için kayalıkların aralarına girerek saklanır ve uyurlar. Balıklar gündüz aktif yaşamlarına devam ederlerse geceleri kendilerini korumak adına kayalık ve oyuk diplerine saklanırlar. Bu şekilde dış tehlikelerden kendilerini kolayca korurlar. Enerji dönüşümü sağlamak için eğer geceleri aktiflerse gündüzleri, gündüzleri aktiflerse geceleri metabolizmalarını rahatlatmak adına dinlenme moduna geçerler.

Balıklar Uyur Mu?

Balıklar Nasıl Uyur?

Her balık türü farklı bir uyku şekline sahip olsa da çoğu balık uyku dinlenme durumu gerçekleştirir. Balıkların kendilerine has uyku düzenleri vardır. Örneğin bazı balıklar beyin ve vücut fonksiyonlarını yavaşlatarak uyku durumuna geçerler. Köpek balıkları bu balıklara örnektir. Köpek balıkları vücut kaslarını gevşeterek, beyin fonksiyonlarını yavaşlatarak kendilerini uyku moduna geçirirler. Köpek balıkları büyük bedenleri ve solungaçları sayesinde oldukça güçlü balıklardır. Oksijen bakımından oldukça zengin sularda yüzerler. Köpek balıkları metabolizmalarını rahatlatmak ve dinlenmek için bazı zamanlarda, suyun dibine inerek hareketsiz bir uyku haline geçerler. Bu şekilde vücutlarını dinlendirir ve enerji sirkülasyonu sağlarlar.

Balıklar insanlardan farklı bir uyku düzenine sahiptirler. Örneğin insanlar gibi belirli bir pozisyona geçmez, yatak ve yastık gibi ihtiyaçlar duymazlar. Balıklar oldukları şekilde gözleri açık biçimde uyuyabilirler. Çoğu balığın göz kapakları yoktur. Bu yüzden gözü açık olan ancak hareketsiz bir şekilde duran balık o an uyku dinlenme durumuna geçmiş olabilir. Birçok balık akvaryumun veya okyanusun derinine inerek, kayalık ve mercanların diplerinde saklanarak uyumayı tercih eder. Bu tercih onları tehlikelerden ve büyük balıkların onlara zarar verme isteğinden korur.

Balıklar da bizler gibi ışığın şiddetli olduğu zamanlarda uyuma aşamasında güçlük çekerler. Işığın balıkları rahatsız ettiği durumlarda balıkların uyuma süresi kısalır ve uyuyamazlar. Balığın ne kadar ve nasıl uyuyacağı balığın türüne, çevresel faktörlere ve hareket etme güçlerine bağlıdır. Balık gün içerisinde çok sık hareket eden bir yapıya sahipse gün içerisinde uzun süre uyuyabilir. Akvaryumunuz içerisinde yavaş hareketlerle yüzen balığınızın uyuyup uyumadığını anlamak çok güçtür.

Balıklar Nasıl Uyur?

Alışılmışın Dışında Uyku Şekline Sahip Balıklar

Her insanın kendine has bir uyuma şekli ve pozisyonu vardır. Bazen sırtüstü, bazen yüzüstü ve yan yatma gibi birçok rahat pozisyonda uyuma şekli vardır. Balıklar bu şekilde pozisyonlara geçerek uyumazlar ancak her balığın farklı bir uyuma şekli ve pozisyonu vardır. Farklı şekillerde uyuma stiline sahip olan balıklardan bazılarını sizler için derledik:

  • Japon Balığı: Japon balıkları gündüz vakitlerinde gün ışığının ve oda aydınlatmasının aktif olduğu saatlerde hareketlidirler. Bu da bizlere Japon balıklarının ışıklı ortamlarda uyumadığını gösterir. Japon balıkları genellikle karanlık ortamda, gün ışığı ve oda ışığının aktif olmadığı loş ortamlarda uyumayı tercih ederler. Japon balıkları akvaryum içerisindeki aksesuarların yanlarına yerleşerek ve akvaryumun dibine çökerek uyurlar. Günlük 8 veya 10 saat uykuya ihtiyaç duyan Japon balıkları, sessiz ve karanlık ortamlarda uyumayı severler.
  • Parrotfish Balığı: Papağan balığı olarak adlandırılan bu tür, okyanus ve akvaryum balığı olarak iki çeşitte bulunmaktadır. Papağan balığının diğer balıklardan farklı olarak uyku durumuna geçerken ilginç bir özelliği bizleri oldukça şaşırtmaktadır. Papağan balığı uyumaya hazırlandığında kendisini saran bir mukus tabakası oluşturur. Bu mukus tabakası balığın bedenini sarar ve onu çevredeki bakterilerden korur. Mukuslu kozası sayesinde parazitlerden korunan bu balık oldukça ilginç bir uyku yapısına sahiptir. Papağan balıklarının mukusla bedenlerini kaplamalarının bir diğer nedeni ise, düşmanları olan yılan balıklarına karşı kamufle olmak istemeleridir. Bu şekilde onlardan gizlenerek uyku sırasında kendilerine gelecek zararı engellemiş olurlar.
  • Tilapia Balığı: Bazı balıklar düzenli uyku yapısına sahipken bazı balıklar uyumazlar. Bu canlılığın yapısına aykırıdır çünkü enerji döngüsü ve metabolizma sağlığı adına uyku çok önemlidir. Ancak Tilapia balığı doğduktan sonra 5 veya 6 aylık olana dek uyumaz. 
  • Zebra Balığı: Bu balık türünün insan uykusuyla çok büyük ortak noktaları bulunmaktatır. Yapılan araştırmalar doğrultusunda Zebra balığının insan uykusuyla benzerliği dikkat çekmektedir. Zebra balıklarının uyku yani dinlenme haline geçtiklerinde aynı insanlar gibi kas özelliğini kaybettiği ve kalp atışlarının yavaşladığı görülmüştür. Aynı zamanda insanlar uyku evresindeyken uyaranlara cevap vermemektedir, Zebra balıklarında bu özellik de görülmektedir.
  • Köpek Balıkları: Köpek balıkları büyük bedenlerinin uzun süre hareket etmesi sonucunda oldukça yorulmaktadırlar. Oksijence oldukça zengin sulara ihtiyaç duyan köpek balıkları hareketsizce uyumayı severler. Zarımsı göz kapakları sayesinde uyudukları anlaşılan köpek balıkları suyun dibine inerek hareketsiz şekilde uyurlar.
  • Vatoz Balıkları: Vatozlar oldukça barışçıl balıklardır. Akvaryumda ve okyanus diplerinde yaşayan vatozlar birçok türe sahiptirler. Örneğin cüce vatozlar ters şekilde uyuyabilirler. Sırtüstü olarak değerlendirdiğimiz bu pozisyon balıklar için normal bir durum değildir. Ancak vatoz türleri arasında bulunan bu balıklar ters şekilde uyuyabilirler. Özellikle gündüzleri uyumayı tercih ederler.
  • Beta Balıkları: Beta balıkları çoğu zaman tembel balıklar olarak değerlendirilebilir ancak birden fazla Beta balığı besliyorsanız hepsinin birbirinden farklı davranışlara sahip olduklarını fark edeceksiniz. Bazı beta balıkları akvaryumun dibinde, bazıları su yüzeyi yakınında uyuyabilirler. Bazen akvaryum dekorları üzerinde dinlenebilirler. Beta balıkları bazen gündüzleri bazen de geceleri uyumayı tercih ederler.
  • Lapina Balıkları: Lapina balıkları akvaryumun veya okyanusun dibindeki kumda çukur açarak kumun içine iyice yer yaparlar. Kumun içine yerleşerek sadece solungaçları ile solunum yapabilecekleri kadar kumda aralık bırakırlar.

Alışılmışın Dışında Uyku Şekline Sahip Balıklar

Balıklar Ne Kadar Uyurlar?

İnsanlar gün içerisinde ettikleri hareket doğrultusunda yorulurlar, yorulmaları sebebiyle geceleri uykuları daha erken gelir. Hatta erken gelen bu uyku sayesinde insanlar daha ağır ve verimli uyku süresi geçirirler. Balıklarda da söz konusu olan bu durum balığın gün içerisindeki hareketine bağlı olarak artış ya da azalma gösterebilir. Örneğin daha büyük gövdeli ve gün içerisinde daha fazla hareket eden köpek balıkları, küçük ve daha hareketsiz balıklara göre daha fazla uyurlar. Okyanus içinde balıklar daha tedbirli bir şekilde uyurlar.

Akvaryum içerisindeki balıklar genellikle 8-12 saat aralığında uyurlar. Balıkların çoğu karanlık ve loş ortamda uyumayı severler. Bu nedenle akvaryumunu ışıklandırma için kullanan kişilerin balıkları verimsiz ve uykusuz bir gecenin ardından gün ışığında da uyuyamazlar. Bu durum balıklar için oldukça rahatsız edicidir. Çünkü balıkların ortalama 9-10 saat kadar uyumaya ihtiyaçları vardır. Akvaryum ışıklandırması balıklarınızın uyku düzeni için oldukça rahatsız edici bir çevresel etkendir.

Balıklar uyurlarken solungaçları çalışmaya devam eder. İnsanlar uyurken nasıl nefes almaya devam ediyorlarsa balıklar da aynı şekilde oksijen ihtiyacını karşılamaya devam ederler. Ayrıca balıklar yüzme keseleri sayesinde su yüzeyinde sabit bir şekilde kalabilirler. Hatta bu keseyi derinlere inmek için de kullanabilme özelliğine sahiptirler. Ancak istisna olarak köpek balıklarında bu hava keseleri mevcut değildir, bu nedenle dibe batmamak için sürekli olarak yüzmek zorundadırlar. Balıkların beyni uyku halinde de oldukça garip çalışır; beynin bir tarafı uyur, beynin diğer tarafı solunum ve yüzme işlemine devam eder. Bu şekilde balıklar hem uyuyup hem de yüzme işlemini gerçekleştirebilirler.

Balık türüne göre farklılık gösteren uyku halleri oldukça çeşitlidir. Ancak eğer evinizi dekore etmek için bir akvaryum alıp içine çeşitli balıklar koymak istiyorsanız balıkların uyku özelliklerini de göz önünde bulundurarak tercih yapmalısınız. Balıklarınızın sağlıklı kalabilmesi için onlara doğal ortamlarında ihtiyaç duydukları unsurları sunabilmelisiniz. Günde 12 saat ışık balıklar için oldukça yeterli bir süredir. Onların da karanlık ortama ve uykuya ihtiyaçları vardır. Birçok balıkta gün ışığında uyanıklık hali sürer ve karanlık çöktüğünde uyku hali başlar. Bu nedenle akvaryum ışıklandırması geceleri açık olmamalı, balığın uykusunu etkilememelidir.

Balıklar Ne Kadar Uyurlar?

Örneğin yapraklar arasında uyumayı veya dibe çökerek dinlenmeyi tercih eden balıklar beslemeyi tercih ediyorsanız yumuşak kumlu ve sivri uçlu olmayan aksesuarları tercih etmelisiniz. Aksi takdirde balığınız uyumak için dibe çöktüğünde oldukça rahatsız olur ve bu durum uyku düzenini olumsuz etkiler. Balıkların da uykuya ihtiyacı olduğunu unutmayın. Onlara doğal ekvatorlarını yaratabilmek ve kendilerini sağlıklı hissetmelerini sağlayacak çevresel faktörleri sağlamalısınız. Balığın beslenmesi, uykusu, yaşam alanı çok önemlidir. Balığın türüne bağlı olarak da değişiklik gösterebilen faktörlere özen göstermeli ve oldukça dikkat etmelisiniz. Her balık türü farklı ihtiyaçlarda bulunabilir. Bu nedenle onlara kendi doğal ortamlarındaki etmenleri sağlayabilmeli, bu yönde emek sarf etmelisiniz.

Ekvatorda 25 binden daha fazla çeşitte balık vardır. Her balığın özelliğini ve yaşam şeklini bilmek oldukça zordur. Bu nedenle besleyeceğiniz balığın özelliklerini oldukça iyi araştırmalısınız. Balıklar da aynı insanlar gibi acı ve stres gibi duyguları hissedebilirler, bu nedenle uykusuz olduklarında stres altında kalırlar. Akvaryumun camına sert vuruşlar, balığın hareket etmesini sağlama gibi davranışlar balığı oldukça strese sokan davranışlardır. Bu nedenle balığın strese girmesini engellemeli, oldukça özenli davranmalısınız. Uyuduğunuz odada içinde balık olan akvaryum bulunduracaksanız mutlaka akvaryumun tam kapaklı olmasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca suyun temizlenmesi için akvaryum içerisinde sessiz çalışan motor ve filtreler tercih etmelisiniz. Balıkların uyuyabilmesi için ışıklandırmaları geceleri söndürmeli ve balığın gelişimini etkilememelisiniz.

İlginizi çekebilir: Akvaryumda Japon Balığı Nasıl Üretilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Akvaryum Balığı Türleri ve Özellikleri Nelerdir?

Lepistes Nedir, Özellikleri ve Fiyatları Nelerdir?

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN