Papağanlar, size alıştığında çok iyi bir ev arkadaşı olabilir. Bu hususta unutmamanız gereken şey ise, bu güzel ve iri arkadaşların çok hassas da olabilecekleridir. Onlar için temiz ve özenli bir bakım ortamı sağlamanız gerekiyor. Papağan bakımında işinize yarayacak ipuçlarını şu şekilde sıraladık;
- Yemini ve suyunu temiz tutmalısınız.
- Her gün yem ve su kabını temizleyin, taze yem ve su koyun.
- Düzenli olarak kafes temizliği yapın.
Bu saydıklarımızın dışında, kafes dibine kağıtlar sererek 3 günde bir bu kağıtları değiştirin ve temizliği için kendinize kolaylık sağlayın. Çekirdek, kabuk vb. gibi yiyecek artıklarını düzenli şekilde temizlemeyi ihmal etmeyin. Bunun yanında, papağınız için almış olduğunuz oyuncakları da mutlaka temiz tutun. Temizlik işlemini yaparken, kuşunuz için zararı olmayan dezenfektanları tercih edin. Oyuncakları değişik yerlere koyun. Oyuncakların temizlik işlemleri bittiğinde, onları farklı farklı yerlere koyun. Papağanlar çok meraklı oldukları kadar, zekidirler ve çevrelerinde farklılık görmekten hoşlanırlar.
Papağanınız devamlı olarak eğitin ve zekasını kullanmasını sağlayın. Papağanlar, kafeste nedensiz şekilde yaşamaktan hoşlanmaz. Araştırma ve incelemeler yaparak, papağanı eğitmenin türlü yollarını bulmalı ve bu sayede onu mutlu, ilgili tutmalısınız. Birçok papağan eninde sonunda sahibini taklit eder ve bir iki kelime de olsa konuşmayı öğrenir. Bu hususta, ona gerçekten konuşmayı öğretmek isterseniz, bunun için yapmanız gereken en önemli şey onunla düzenli olarak ilgilenmektir. Papağana konuşmayı öğretmek için şunları da yapabilirsiniz;
- Konuşma derslerini 10 dakikalık seanslar şeklinde yapın. Herhangi bir kelimeyi karşısında tekrarlayın ve onunla oynayın.
- Evde konuşurken dikkatli olun. Papağanlar en fazla duydukları sesleri taklit eder. Bağırıp çağırarak veya küfürler savurarak konuşursanız, bu sözcükleri tekrar tekrar duyacağınızı aklınızdan çıkarmayın.
- Kelimeleri kısa tutarsanız, kuşunuz konuşmayı daha rahat öğrenir. Örneğin, “selam” veya “nasılsın Ahmet” şeklinde kelime ya da sözcükler kullanılabilir.
- Papağanlar, ne söylediklerini anlayabilme kabiliyetine de sahiptir. Bir papağana sahibiyle iletişime geçmek öğretilirse, onun ne istediği daha kolay anlaşılabilir. Örneğin, “Pasta” dediğinde ödül alacağını bilirse, sizden bir şey isteyeceği zaman o kelimeyi söyleyecektir.
Veterinerlerin önerdiği destek gıdaları ve vitaminler dışında bir şey vermeyin. Papağanınızın sağlıklı olması için, ihtiyacı olan besinleri almalı ve düzenli şekilde beslenmelidir. Bu hususta, ona verilecek vitaminler için mutlaka bir veteriner tarafından onay alınmalıdır.
Papağan Nasıl Beslenmelidir?
Papağanlar sürekli aynı şeyleri yemekten hoşlanmaz. Aynı zamanda bu durum sağlıklı da değildir. Bu kuşların beslenmeleri, besleyici değere sahip birçok çeşit yiyecek tarafından sağlanmalıdır. Papağana ne vereceğiniz hakkında fikir sahibi değilseniz, yine bir veterinerle konuşmanız doğru tercih olacaktır. Genel olarak, tohum, sebzeler, yem, baklagiller, tahıllar ve meyvelerden oluşan bir beslenme alışkanlığı, bir papağan için fazlasıyla yeterli olur. Papağana kesinlikle verilmemesi gereken yiyecekler ise; şekerli atıştırmalıklar, avokado, kafein, çikolata ve tuzlu gıdalardır.
Papağanlarda Pençe, Tüy ve Gaga Sağlığı
Bu kuşlar, ayak ve pençelerini sağlıklı tutabilmek için farklı türde yüzeye ihtiyaç duyarlar. Buna rağmen, bazen pençeleri gerektiğinden çok uzayabilir. Böyle durumlarda hemen veterinere giderek, pençeleri kestirmelisiniz. Bu işlemi siz sakın evde yapmayın çünkü papağanın tırnak diplerinde ve ayaklarında kan dolaşımı mevcuttur. Tırnaklarını fazla keserseniz, yüksek kan kaybı olması muhtemeldir. Papağanların hasta olup olmadıkları gaga ve tüylerinden anlaşılabilir. Şayet kuşunuz gaga, tüy ya da tepe tüylerinde bir olumsuzluk yaşıyorsa en kısa sürede veterinere gitmeniz gerekmektedir.
Papağanların Yeri Nasıl Olmalı?
Papağan sosyal bir canlıdır. Her papağanın ihtiyacı farklı farklı olabilir. Onun vücut ısısını kontrol ederek, kafesi nereye koymanız gerektiğine siz karar verin. Ayrıca kafesin insanlarla iletişim kuracağı bir yerde bulunması da önemlidir. Papağanın kafesini kesinlikle mutfağa koymayın. Bunun nedeni, temizlik ve yemek kokularının papağan için zehirli olabilme ihtimalinin olmasıdır. Papağanlar birçok ısı derecesini tolare edebilir yani yaşadığınız yerin ısısı sizin için uygunsa, papağan içinde uygun olacaktır. Bu konuyla ilgili en önemli husus, ısının aynı seviyede kalmasıdır. Isıda meydana gelecek ani değişimler, kuşun sağlığı için olumsuz etkiler doğurabilir.
Papağan bakımı önemli unsurlarından birisi de, onu düzenli olarak veterinere götürmektir. Bu kuşların büyük bir kısmı ömrü boyunca sağlıklı şekilde yaşar. Hasta olsalar bile, önceden belirlendiği zaman hastalığı kolay şekilde atlatabilirler.
Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin