Hayvanlar Alemi

Mazı Arısı Nedir, Mazı Arısının Özellikleri Nelerdir?

Mazı Arısı Nedir, Mazı Arısının Özellikleri Nelerdir?

Mazı arısı, genellikle bitkiler üzerinde oluşturduğu kendine özgü ve renkli şişliklerle fark edilebilecek bir böcek türüdür. Cynipidae familyasındandır ve ABD’de 200, dünyada ise toplam 2000 üzerinde türü vardır. Mazı arılarının boyları 2 ile 8 mm arasında olabilmektedir. Vücutları koyu kahverengi ya da siyah, kambur ve parlak bir profil ile birlikte dişlerinin abdomeni 2 yandan basık olur. Mazı arılarının bazı türleri kanatsızdır. Diğer türlerin kanatlarında ise çok az damar bulunur. Bu böceklerin duyargaları erkeklerde 14-15 segment, dişilerde ise 13-14 segment uzunluğunda olmaktadır.

Mazı Arılarının Özellikleri

Mazı arılarının larvaları; ağzı kenetli ve küçüktür. Nadir olarak görülmekle beraber, bitkilerde bir hayli belirgin şekilde görülebilirler. Genel olarak saldırılarını kondukları bitkinin sadece bir türüyle kısıtlayan bu böceklerin dişileri bitki dokularına yumurtlarlar. Konak bitki larvayı besler ve mazıyı oluşturarak dişi mazı arısına cevap verir. Yaprak öz suyuyla ya da meyve özüyle beslenen yetişkinlerin, bazen hiçbir şey yemedikleri de olabilir. Larvaların büyük bir bölümü bitkilerle, diğerleri ise böceklerle beslenir. Mazı arıları; ağaç diplerinde, ağaç tepelerinde, çöllerde ve tüm karasal yerlerde yaygın olarak görülebilir.

Mazı Arısı

Çok soğuk ve kuru bölgeler haricinde tüm dünyada bulunurlar. Bu arılar, diğer incir arılarıyla beraber Parasitica denilen bölümün tek üyeleridir. Parasitica, vejetaryenliğin esas yaşam biçimi olduğu bir yerdir. Mazı arılarının dişileri aynı cinste yakın akraba türlerine ait veya başka bir türe ait konak bitkilere yumurtlama yapabilirler. Mazı arıları için ılımlı bölgelerde bulunan en uygun konaklar; Fagaceae familyasının diğer üyeleri ve meşe ağacıdır (quercus). Dişi mazı arısı, mazının gelişmesini istediği ve bitkinin spesifik olan bir yerine yumurtlar. Köklerde dahil olmak üzere bitkinin tüm kısımlarını kullanabilirler. Mazılar, türlerine göre bir ya da birden çok larva bulundurabilirler.

Mazı Arılarının Uyarılması ve Üremeleri

Mazı arısı, larvanın yumurtadan çıkmasının ardından gelişmeye başlar. Bu durum ise, konak bitkinin arıların salya ifrazatına karşı olan reaksiyonudur. Mazıların Pontaina gibi yaprak arılarından farkı, yumurtalarıyla beraber enjekte ettikleri kimyasallar sonucunda gelişiyor olmalarıdır. Herhangi bir mazı arısının gelişimiyle birlikte, konak bitkiye yapılacak olan saldırıların hareket alanı sınırlandırılmış olur. Diğer bir husus; mazı arısının larvalarının, besin ögesini iki kat kadar arttıracak şekilde kendi kapalı barınma alanlarıyla birlikte verilmesidir.

Mazıların şekilleri türler arasında farklılık göstermektedir. Konak bitkiler üzerinde bulundukları yer, onların ayırt edilebilmesini sağlamaktadır. Bütün mazı arıları mazıları uyaramaz. Bir kısmı, diğer türlerin mazılarında “guguk kuşu” şeklinde yer alırlar. İstilacı denilen larvalar, her zaman doğru işgalcileri katletmezler ama genellikle açlıktan ölürler. Bunun sonucu olarak, aç gözlü misafirler besin için girdikleri bu mücadeleyi kazanmış olurlar.

Mazı Arısı Nedir

Mazı arılarının birçoğu dişi ve erkekleri kapsayan nesilleriyle ve partenogenezis denilen eşeysiz üremeyle sınırlandırılmıştır. Döllenmemiş yumurtaları bırakan dişilerin olduğu aseksüel nesillerde bulunmaktadır. Eşek arılarından ayrı olarak, ilerleyen seksüel nesiller için dişi ve erkek kümelerini üretip, bu yumurtalardan erkek yavrular dışında dişilerinde ortaya çıkmasını sağlayabilirler. Her iki nesilde bitkinin farklı yerlerinde ya da farklı türleri arasında değişim gerçekleştirebilirler. Callirhytis Quercuspomiformis (Amerika’da yaşayan canlı meşe mazı arısı) türünün aseksüel olarak üremesi meşe ağacının köklerinde olurken, seksüel üreme farklı meşe ağaçlarında yaprak mazıları tarafından gerçekleştirilir.

Neuroterus Quercus Baccarum türü Avrupa’ya özgüdür ve bu türlerde aseksüel üreme, genellikle ağaç yapraklarının alt yüzeyinde olur. Bu üreme sonucunda da küçük diske benzeyen pul mazıları gelişir.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN