Okyanuslarda yaşayan balıklardan su birikintilerine ve hatta derelere kadar binlerce balık türü mevcuttur. Akvaryumlarda yetiştirilen balık türleri ise, teknolojinin de gelişmesine paralel olarak artmıştır. Günümüzden 50 yıl kadar önce sadece birkaç balık türü tanklarda üretilebilirken, bugün neredeyse bütün balıklar uygunluğuna göre tanklarda yetiştirilebiliyor. En çok bilinen ve bakılan akvaryum balıkları ise şunlardır;
- Astronot balığı,
- Cüce vatoz,
- Benekli çöpçü balığı,
- Cüce gurami,
- Cam kedi balığı,
- Diskus,
- Japon balığı,
- Kılıçkuyruk,
- Gökkuşağı balığı,
- Lepistes,
- Sarı prenses,
- Zebra,
- İnci gurami,
- Kavgacı siyam balığı,
- Neon tetra,
- Öpüşen gurami.
Gruplar Halinde Akvaryum Balıkları ve Özellikleri
Catfishes (Kedi Balıkları): Zeminden yemlenen ve ağız yapıları alta dönük olan balıklardır. Neredeyse her akvaryumda bakılabilirler ve ağızları çevresinde 4 ile 8 kadar duyargaları bulunur. Kedi balıklarıyla ilgili yaygın kanı onların çöpçü olduklarıdır, ancak zeminde var güçleriyle yem aramaları, onların temizlik balıkları olduğunu ve her bulduklarını yediklerini göstermez. Kedi balıklarının bu gayreti sadece yem içindir ve akvaryumda oluşan pislikleri temizlemezler, ancak fazladan atılan yemlerin bu balıklar tarafından yok edileceğinden şüpheniz olmasın. Kedi balıkları genellikle renksiz olurlar, ancak gövdelerindeki desen ve benekleriyle çok güzel çeşitleri de mevcuttur.
Characins (Tetralar): Gerçek bir balık görüntüsünde olan tetralar, renkli, dişli ve pulları parlak olan balıklardır. Orta sularda yemlenen tetraların ağız yapıları da bu duruma uygundur. 2 cm’den 30 cm’ye kadar büyüyen türleri mevcuttur, ayrıca göz alıcı kadar renkli ve hareketli neon tetraların yanında piranhaları da bu türler arasında saymak mümkündür.
Barblar (Cyprinidae): Genellikle tetralar ile karıştırılan bu balıklar da hoş ve parlak pullu olurlar. Barbların en belirgin özellikleri adipoz yüzgeçlerinin olmamasıdır. Dişsiz balıklardır ve birçoğunda gözle görülemeyen ağız uzantıları bulunur.
Canlı Doğuranlar (Poecilidae): Boyları genellikle 6 cm’den büyük olmayan balık türleridir. Anne karnında çatlayan yumurtalar dışarıya atıldığı için “canlı doğuran” ismini almışlardır. Ağızları kafalarının üst tarafına doğrudur ve su üstünden yemlenmeye uygundur. Sırt yüzgeçleri de gövdelerinin arka tarafına doğrudur, adipoz yüzgeçleri ise yoktur.
Japon Balığı (Goldfish): Bu türe, akvaryumculuğun başlamasına sebep olan balıklar diyebiliriz. 11. Yüzyıl’dan beri Çinliler tarafından beslenen ve geliştirilen Japon balıkları, günümüzde birçok farklı türe sahiptirler.
Chiclidler: Çok farklı türlerde olan chiclid balıkları, bu yönleriyle balık çeşitleri arasında en ilginç ve karmaşık türde olan balıklardır. Parlak renkli, dışsal ağızlı ve bazen de çizgili olan bu balıklar, değişik üreme özellikleri gösterirler. Afrika’daki Malawi, Victoria ve Tanganyika göllerinde yaşayan chiclidlerin en yaygın olanları ise Malawi gölünde yaşayanlarıdır.
Labirentliler (Anabantoids): Asya ve Afrika kökenli olan bu balıklar, havadan solunum yapmalarını sağlayan labirent organlarının bulunması ve durgun sularda yaşamalarından dolayı bu ismi almışlardır. Asya kökenli olanların yüzgeçleri oldukça gösterişlidir.
Killifishes: Küçük ve kısa ömürlü olan balık türleridir. Sezonluk balık olarak da bilinen bu balıklar, yaşadıkları ortamın yok olması sonucu kendileri de yok olurlar. Yaşam ortamları canlandığında ise çamur içlerine bıraktıkları yumurtalardan çıkan yavrular sayesinde nesillerini devam ettirirler.
Akvaryum Balık Türleri Nelerdir?
Siyah Moli: Akvaryumların orta ve üst kısımlarını dolduran, hareketli davranış biçimleriyle dikkat çeken tropik balıklardır. Bitkilerde ve kayalarda oluşan yosunları bile iştahla tüketirler, bu nedenle yem konusunda seçici değillerdir. Soğuğa ve ani ısı değişimlerine dayanıklı değildirler.
Ay Moli: Moli türü balıkların seleksiyonları olduğu için, özellikleri de genel olarak aynıdır. Ilımlı bir balıktır ve bundan dolayı diğer barışçıl balık türleriyle bir arada bakılabilir.
Lepistes: Canlı olarak doğuran, yavrulamaları ve yavruların büyütülmesi kolay olan balıklardır. Kolay üretilmeleri ve barışçıl olmaları nedeniyle, akvaryum severlerin her zaman tercih ettiği bir balık çeşidi olmuştur. Akvaryumlarda doğal seleksiyon ile çok farklı biçimlerde ve renklerde lepistes üretimi yapılabilir. Erkeklerin büyüklükleri dişilerin yarısı kadar olur ve daha gösterişlidirler. Lepistesler 3 aylık olduklarında cinsel olgunluğa ulaşmaktadırlar.
Kılıçkuyruk: Cinsiyet ayrımları alt yüzgeçler ve kuyrukları sayesinde yapılır; kuyruğunda kılıç şeklinde bir uzantısı olanlar erkektir. Yaşlanan ve parazitler tarafından rahatsız edilen dişilerde, erkeğe dönüşüm gibi bir durum gözlenmiştir. Genel olarak uyumludurlar, fakat kendi türünde baskın olan erkekler diğer erkekleri rahatsız edebilir. Bundan dolayı tek ya da asabiliğin farklı yönlere dağıtılması için 5 erkek olarak bakılmaları tavsiye edilir, ayrıca dişi-erkek oranı 3 erkek 1 dişi şeklinde olmalıdır.
Platy: Tropik akvaryumlara kırmızı rengini veren, yuvarlak hatlı ve sevimli balıklardır. Bütün canlı doğuranlarla uyumlu şekilde yaşayabilir ve iyi bitki yerleştirilmiş akvaryumlarda yavruları kendi kendine yaşayabilir.
Ay Kılıç: Kılıçkuyruğun bir seleksiyonudur ve bu nedenle özellikleri genel olarak aynıdır. Alt yüzgeçler ile kuyrukları yardımıyla cinsiyet ayrımları yapılabilir, en kolay yolu ise kuyruktan tespit etmektir. Kuyruğunda kılıç şeklinde bir uzantısı olanlar erkektir. Beslenme ile ilgili olarak yem ayırt etmeyen balıklardır, kaliteli kuru yemlerle beslenebilirler ve yosunlarla da beslenebilirler. Bitki yerleşimi iyi yapılmış ve yüzmek için açık alanı olan akıntılı akvaryumlarda sağlıklı olarak kolayca bakılabilir.
Pengasus Köpekbalığı: Köpekbalıklarına olan benzerlikleriyle dikkat çeken pengasuslar, ilk bakışta göründükleri gibi saldırgan değil, kendi hallerinde ve barışçıl balıklardır. Görme yetenekleri azdır, akvaryum suyundaki titreşimleri algılama yetileri sayesinde birçok şeyi ayırt edebilirler. En belirgin özelliklerinden biri aşırı tedirgin olmalarıdır, ayrıca kontrolsüz ve çok hızlı yüzerler. Isıtıcıya, camlara çarpabilirler, hatta ürktükleri akvaryumdan dışarıya zıplayabilecek kadar hızlı yüzerler. Gizlenmek için kayalardan veya mango köklerinden meydana gelen kovuklara ve mağaralara gereksinim duyarlar. Yemlenme konusunda ise zemin yemine ihtiyaç duyabilirler ve akvaryumun ışıklandırılması ile kısa süreliğine stres yaşayabilirler. Biyolojik ortam, yaşadıkları akvaryumda oluşmamış ise yiyebilecekleri yosun bulunmadığı için, granül yemlerle beslenme düzenlerinin sağlanması tavsiye edilir. Pengasusların boyları geniş akvaryumlarda 1 metreye kadar çıkabilir. Üremeleri çok zor olan bu balıklar, doğal olarak yaşadıkları ortamlarda insanların besin kaynağıdır. Yumurtlamak için bol akıntı, kovuklar ve karanlık bir yer isterler. Yumurtladıktan sonra yumurtaların kesinlikle başka bir akvaryuma aktarılması gerekir.
Kristal Köpekbalığı: Tropik akvaryumlarda daha sakin bir yapıda olurlar, büyüdüklerinde ise saldırganlıkları artabilir. Bilhassa kendi türleri arasında yaşadıkları bölge kavgaları nedeniyle yaralanmaların olması mümkündür. Ilık sularda sergiledikleri sosyal hareketler ile akvaryumdaki ilgiyi üzerlerine çekmeyi fazlasıyla başarırlar.
Leopar Danio (Brachydanio Frankei): Adını leopara benzeyen desenlerden alan, çok dayanıklı bir sürü balığıdır.
Dev Danio (Danio Aequipinnatus): Sürü balığı olarak bilinir ve erkeklerin renkleri dişilere göre daha belirgin, boyları ise daha küçüktür. Çok aktif bir balık olan dev danionun bu aktifliği, diğer sakin akvaryum balıklarının rahatsız olmasına yol açar. Bundan dolayı kendi gibi aktif balık türleriyle birlikte bakılmalıdır.
Çin Ejderi: Çok barışçıl bir balık olan Çin ejderi, hızlı büyüyebilir ve büyük boyutlara ulaşabilir. Büyüdükçe renklerini kaybeden bu balıklar, bitkilere asla zarar vermezler. Su sertliğine dayanıklıdırlar, fakat çok miktarda nitrata karşı dayanıklı değildirler. Çin ejderleri, en az 3 adet olacak şekilde, grup halinde beslenmesi gereken balıklardır.
Tetrazon: Akvaryumda yaşayan diğer balıkları rahatsız edebilen, çok hareketli ve akıntıya karşı yüzmekten hoşlanan balıklardır.
İlginizi çekebilir: Akvaryumda Japon Balığı Nasıl Üretilir? Bakımı Nasıl Yapılır?
Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin