Eğitim

Akvaryumda Japon Balığı Nasıl Üretilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Akvaryumda Japon Balığı Nasıl Üretilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Akvaryumda Japon Balığı Nasıl Yetiştirilir?

Birçok insan akvaryumlarda balık beslemek ister ve pet shoplardan akvaryum ve Japon balığı alırlar. Özellikle akvaryum ve balık beslemek konusunda hiç bilgisi olmayanların ilk tercihleri hem ucuz hem de bakımı kolay olan Japon balıkları olmaktadır. Bazen evlerde güzel görüneceği, bazen çocukların istekleri karşısında, bazen de sevdiklerine armağan olması için Japon balığı ve akvaryum alınır. Bu sırada en çok yapılan ciddi anlamda büyük bir hata olan hareket, küçük fanus akvaryumlar alınması ve içerisinde bir iki adet Japon balığı konularak beslenmeye çalışılmasıdır, bu durum genel olarak uzun sürmez ve balık ölür. Yapılan işlemin hatasından önce akvaryum ve balık beslemenin sadece dekoratif bir amaçla yapılması veya bakımını üstlenemeyeceği bilindiği halde kişilere hediye edilmesidir.

Evlerde güzel duracak diye akvaryum alınıp içerisinde balığa veya balıklara işkence edilmesi çok sık yaşanmaktadır. Bunun yanında çocuklara hayvan sevgisi öğretmek ve sorumluluk aşılamak içinde akvaryum ve balık alınmaktadır, ancak çocuğa yardımcı olunmadığından ve balık için yaşam şartları sağlanmadığından balık ölmektedir. Bu sebeple balık yetiştiriciliği veya akvaryum bakımları gibi konuların hafife alınmaması gerekmektedir, nihayetinde bir canlı beslenecektir. Onun belirli yaşam şartları vardır ve bu sağlanmadığı sürece yaşaması mümkün olmayacaktır. İlk önce akvaryum bakımı ve kullanımı konusunda bilgi edinmek, sonrada beslenmek istenen balık veya balıklar ile ilgili bilgi edinmek gerekmektedir.

Bunlar sağlandığı sürece Japon balığının bile 25 yıl yaşaması sağlanabilmektedir. Ancak yaşam şartlarının oluşturulmaması neticesinde 1 ay gibi kısa bir sürede balık ölmekte ve akvaryum serüveni kısa sürede rafa kaldırılmaktadır. Ekonomik olması nedeni ile ve güzel durması nedeni ile alınan küçük akvaryumlar veya fanus akvaryumlar balıkların yaşaması için mümkün olmayan alanlar oluşturmaktadırlar. Bu sebeple balıkların kısa sürede ölmesi kaçınılmazdır. Sürekli yeni balık almak veya balık ölünce bu istekten vazgeçmek boşa harcanan para demektir. Akvaryum kurmak ve balık yetiştirmek amatör olarak başlanabilen ancak sürekli araştırmalar yapılarak profesyonel olarak devam edilebilen bir hobidir.

Akvaryumda Japon Balığı

Akvaryum Bakımı ve Balık Yetiştirmek

Evlerde balık beslemeye başlamadan önce hangi balığın besleneceğine karar verilmelidir. Bununla paralel olarak da akvaryum seçimi yapılmalıdır. Her balık akvaryumda beslenmez ve yetişmez. Bunun yanında akvaryumlarda yetişen balıklarında hepsi aynı boyutta ve özellikte akvaryumda yetişmez. Akvaryum alırken içerisinde hangi balığın yetiştirileceğine karar verilmeli ve ona uygun akvaryum seçilmelidir. Japon balıkları için sanıldığının aksine küçük akvaryumlar ve fanuslar yetersizdir. Bir japon balığı için akvaryumda en az 10 lt. su olmalıdır ve akvaryum en az 50 ile 100 lt. su kapasiteli olmalıdır. Japon balıkları için kullanılacak sudaki PH değeri musluklardan akan sular ile aynı oranda sayılır ve kullanılabilir. Ancak bir süre dinlendirilmesi çok daha faydalı olacaktır. Bunların yanında akvaryumların filtreleme sistemleri ve sularının belirli aralıklar ile değiştirilmesi konusunda da dikkatli ve özenli olunması gerekmektedir. Suyun düzenli olarak temizlenmesi içerisindeki oksijen miktarının ayarlanması önemli konulardır ve balıkların uzun süre yaşamasını sağlamak için önemle dikkat edilmelidir. Bunların yanında akvaryum içerisinde bulunacak malzemeler ve dekorlar balıkların türüne göre seçilmelidir. Japon balıkları için dekore edilecek akvaryumda çok fazla malzeme kullanılmamalı ve sade olmalıdır. Akvaryumların diplerine konulacak kum ve taşlar da balık türüne göre belirlenmelidir. Japon balıklarının ağzına kaçması sırasında takılmaması için küçük taneli malzemeler tercih edilmelidir. Akvaryumların sıcaklıklarını balık türlerine göre ayarlamak da oldukça önemlidir.

Japon Balıkları Özellikleri

Japon balığı olarak bilinen Carassius auratus sazangiller familyasındandır. Çaprazlama yöntemi ile türetilmişlerdir ve Asya kökenlidir. Japon balıkları ile ilgili bilinmesi gereken en önemli özellik doyma hislerinin olmamasıdır. Midesi olmayan Japon balıkları sürekli olarak beslenebilirler. Akvaryuma atılan yemlerin yenmesini izlemek keyifli olduğu için sık sık bu durum tekrarlanırsa balığın kısa sürede ölmesi kaçınılmazdır. Japon balıkları hem etçil, hem de otçul beslenebilirler. Japon balıkları sürekli yerler ve dışkı üretirler, bu sebeple akvaryum temizliği önemlidir. Japon balıkları çeşitlerine göre soğuk suda da yaşayabilirler. Ancak alacağınız Japon balığının türünü bilerek ona uygun sıcaklığın oluşturulması önemlidir.

Japon Balıklarının Bakımı

Japon balıklarının çeşidine göre ve sayısına göre en uygun akvaryumun seçilmesi oldukça önemlidir. Bunun sonrasında akvaryum içinin iyi dekore edilmesi gerekir. Balıklara yaşam ve hareket alanı bırakacak şekilde fazla malzeme konulmadan dekore edilmelidir. Akvaryum dibine iri taneli kum konulması idealdir. Kalın taneli malzemeler Japon balıklarının ağzını tıkayarak ölmesine neden olabilir. Akvaryum içerisine misket, bozuk para veya suda çözülerek kimyasal oluşturacak malzemeler konulmamalıdır, yapısı itibari ile denizlerde bulunan malzemeler konulmalıdır. Japon balıkları onlar için üretilmiş özel yemler ile beslenmelidir, yemleme günde bir veya iki defa yapılmalıdır. Ayrıca haftada bir veya iki haftada bir ıspanak, bezelye, balık eti (yağsız) gibi ürünler verilebilir. Genel olarak akvaryumların güneş görmemesi gerekmektedir, ancak Japon balıkları için bu durumda istisna vardır. Günde bir iki saat güneş görmesi yavruların renklerini etkilemekte ve akvaryum dibinde yosun oluşumu yapmaktadır. Japon balıkları kumları ağızlarında dolaştırarak üzerindeki yosunları serer ve kumu geri bırakırlar. Yosun mineral değeri olarak yüksektir ve Japon balıklarının bağışıklık sisteminin gelişmesini ve uzun ömürlü olmasını sağlar, bu sebeple yararlı olabilmektedir. Japon balıklarının yaşadıkları akvaryumda suların düzenli olarak temizlenmesi gerekmektedir, bu konuda hassaslı olunması balıkların ömrünü uzatacaktır. Bunun yanında filtreleme sistemleri de oldukça önemlidir. Akvaryumun büyüklüğüne göre tüm suyun filtreden çevrilmesini sağlayacak motorların kullanılması gerekmektedir. Akvaryum içinde ve dışında akvaryum büyüklüğüne göre motorlar kullanılmalıdır. 

Japon Balıklarının Türleri ve Çeşitleri

Japon balıkları değişik canlı renklerde, küçük boyutlarda ve akvaryum içerisinde çok güzel görünen canlılardır. Bu sebeple de birçok insan akvaryumda Japon balığı beslemektedir. Zararsız ve iyi bakılırsa uzun ömürlü olan Japon balıkları, uygun koşullar sağlandığında da akvaryumda üreyebilmektedirler. Japon balıkları birçok farklı türde ve özellikte bulunmaktadır. Dünya üzerinde en yaygın beslenen Japon balıklarının çeşitleri sıralanmıştır.

  • Telescope Eye Goldfish – Teleskop Göz Japon Balığı)
  • Ranchu Goldfish
  • Black Moor Goldfish
  • Oranda Goldfish
  • Lionhead Goldfish – Aslanbaş Japon Balığı
  • Lionchu Goldfish
  • Pearlscale Goldfish – İnci Gövde Japon Balığı
  • Ryukin Goldfish
  • Wakin Goldfish
  • Pom-pon Goldfish
  • Common Goldfish – Genel Japon Balığı
  • Comet Goldfish – Kuyruklu Yıldız Japon Balığı
  • Shubunkin Goldfish
  • Fantail Goldfish
  • Veiltail Goldfish – Tül Kuyruk Japon Balığı
  • Celestial Goldfish
  • Calico Bubble Eye Goldfish – Balon Göz Japon Balığı
  • Calico Oranda Goldfish
  • Butterfly Tail Goldfish –Kelebek Kuyruk Japon Balığı
  • Jikin Goldfish

Oldukça fazla çeşidi olan Japon balıklarının özellikleri genelde ortaktır. 18 ve 24 derece arasındaki suda yaşarlar, çok fazla beslenmemeleri gerekmektedir. Akvaryumlarda bir adet Japon balığı için en az 10 lt. su ve en az 50 lt. hacim gerekmektedir. Akvaryumlar düzenli temizlenmeli ve filtre sistemleri çalışmalıdır. Tüm bunlara dikkat edilirse ortama 5 ile 25 yıl arasında yaşam ömürleri vardır.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN