Akdeniz kıyısında yer almakta olan Tunus, Kuzey Afrika bölgesinde önemli bir yere sahiptir. Bu bölgede ticaret, sanat, politika ve kültür açısından önem taşımaktadır. Ülke ikiye ayrılmıştır, Medine kısmında ülkenin tarihi ve egzotik tarafını ortaya çıkartan sır dolu geçitler, dar sokaklar, kapalı çarşılar bulunmaktadır. Ville Nouvelle kısmında ise modern ve ışıltılı mağazalar, modern yapılar, modern binalar, lüks oteller bulunmaktadır. Tunus’un nüfusunun yaklaşık olarak % 97’lik kısmını Araplar oluşturmaktadır, bu Arapların hemen hemen hepsi Müslüman’dır. Geriye kalan % 3’lük kısmı da Berberiler oluşturur ve bu % 3’lük kısmında Müslüman’dır. Tunus’un resmi dili Arapçadır, yaşayan kişilerin çoğunluğu da ana dilleri dışında Fransızcayı da konuşabilmektedir.
Kuzey Afrika ülkesi olan Tunus, doğudan ve kuzeyden Akdeniz, batıdan Cezayir ve güneydoğudan Libya ile çevrilidir. Tunus’un topraklarının % 3’lük kısmı çalı ve orman, % 8’lik kısmı otlaktan ve % 30’luk kısmı da tarım alanıdır. Tunus’un tarıma elveriş olan bölgeleri Akdeniz kıyılarında bulunmaktadır. Mecerda bölgesinde bulunan tarıma elverişli kısımlar yine bu bölgede bulunan ırmak ile sulanmaktadır. Akdeniz kıyı kesimlerinde badem ağaçları, zeytin ağaçları bulunur, Kuzey dağlarda ise mantar meşeleri ve farklı türleri bulunmaktadır.
Ülkenin Güney kısmına gidildikçe otlar ile kaplı olan yerler yerini tamamen çöllere bırakmaktadır. Çöle ulaşıldığında ve Kuzey kısmına gidildikçe hurma ağaçları ile karşılaşılmaktadır. Ülkenin Kuzey kısmında çekirgeler, yılanlar, av hayvanları ve yaban domuzları yaşamaktadır, bu bölgede sayıları gitgide azanlan ceylanlar bulunur, bu ceylanları avlamak ise yasaktır.
Tarım açısından ekim için elveriş olan alanlar ülkenin yüzölçümünün yaklaşık olarak % 60’lık kısmını oluşturmaktadır. Tarım ülkede iki kısma ayrılmıştır, bunlar; küçük üreticilerin bulunduğu geleneksel olarak tabir edilen tarım, özel ve devlet çiftliklerinden oluşan çağdaş tarımdır. Üretimi yapılan başlıca tarım ürünleri içinde; turunçgil, arpa, mısır, hurma, buğday, üzüm, zeytin ve belli başlı sebzeler bulunmaktadır. Zeytinyağı üretimi konusunda dünyada beşinci sırada yer almaktadır. Ülke hükümeti çiftliklerde yetiştirilmekte olan havyaları yetiştirme konusunda halkı özendirmektedir ama hayvancılığın pek gelişkin olduğu söylenemez. Balıkçılık son dönemlerde gelişmeye başlamıştır, ayrıca at, eşek, keçi, deve, sığır ve koyun yetiştiriciliği de bulunmaktadır.
Tunus Mutfağı
Tunus mutfağında ülkemiz tarafından tüketilen ve bilinen kuskus bulunmaktadır, kuskus ülkede tavada veya ızgara soslar aracılığı ile hazırlanmış olan sosis ile servis edilmektedir. Tunus mutfağında adı sıklıkla duyulan Harissa bol baharatlı ve acılı sos hemen hemen her yemekte kullanılmaktadır. Ayrıca Harissa’nın acılığını zeytinyağı ile inceltmek mümkündür. Bu inceltme işlemini kişiler damak tatlarına göre ayarlayabilmektedir. Zeytinyağı Tunus mutfağında önemli bir yere sahiptir, yemeklerin çoğunluğu zeytinyağı ile hazırlanmaktadır.
Tunus’da yapılan festival dönemlerinde Tunus Mutfağında farklı tatlar ile karşılaşmak mümkündür, bu tatların içinde en çok ilgi çeken deve etidir. Kapaklı olan güveçler içinde saklanan deve etleri birkaç hafta boyunca toprak altında saklanır ve hazırlanarak yeklerde kullanılır. Bu lezzet Tunus mutfağının özel lezzetleri içinde yer almaktadır. Ülkede sevilen ve fazla tüketilen lezzetlerden bir tanesi de Ojja’dır. Ojja acısı oldukça yüksek olan bir lezzettir, Hariisa sosu, koyun eti, kuzu eti, yeşilbiber, domates ve yumurta ile hazırlanmaktadır. Ekmek ise Tunus mutfağında asla vazgeçilmeyecek yiyecekler içinde yer alır ve her bölgeye ait olan karakteristlik ekmekleri bulmak mümkündür.
Tunus’da Gezilecek ve Görülecek Yerler
Tunus’da Bulunan Çarşılar
Tunus’da bulunan çarşılar farklı iş kollarına göre dağılmıştır, Zaytuna Cami etrafında bulunan çarşılarda ince ve tarihi işçilik gerektiren hediyelik eşyaları bulmak mümkündür. Türk çarşısı olan Souq el Trouk’ta da oldukça güzel hediyelik bulmak ve satın almak mümkündür. Ayrıca dericilik ile alakalı ve demircilik ile alakalı olan çarşılar şehrin dış kısmına kurulmuştur. Kıymetli eşyaların satıldığı çarşılar için Souq Etouffes’a gitmek gerekir.
Sidi Bou Said
Sidi Bou Said Tunus’a giden herkesin mutlaka gezmesi ve görmesi gereken bir yerdir. Merkeze hemen hemen 20 kilometre uzaklığı bulunan Sidi Bou Said, mavi ve beyaz evlerin yer aldığı oldukça şirin ve sevimli bir kasabadır. Burada geleneksel olan Tunus yaşamı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz, gönüllü olan bazı aileler evlerinin kapılarını ziyaretçilere açmaktadır. Bu kasaba aslında bir nevi müze görevi de görmektedir.
Zaytuna Cami
Zaytuna Cami ülkenin en eski camisidir ve zeytin ağacı anlamı gelmektedir. Bu caminin inanılmaz bir sessizliği bulunur, bu sessizlikte farklı çağların var olan izleri bulunmaktadır. Müslümanlar caminin tamamını gezebilirken, gayrimüslim olanlar tamamını gezmek konusunda sıkıntılar yaşabilmektedir.
Bulla Regia
Bulla Regia yer altında kurulmuş olan bir şehirdir, Roma döneminde yaşamış olan asilzadeler yaz sıcaklarından korunmak amacı ile burayı kurmuşlardır. Bu şehirde bulunan tarihi kalıntılar sırlar ile dolu bir gezinin kapılarını aralamaktadır.
Kartaca
Kartaca ülkenin merkezine 20 kilometre uzaklıktadır, Roma dönemine ait olan birçok tarihi eseri burada görmek mümkündür. Kartaca birbirinden farklı olan dokuz tane alandan oluşmaktadır ama bu alanlar birbirlerinden oldukça uzaktır. Bundan kaynaklı olarak bu alanları gezmek isteyen kişiler Tunus’da ucuz olan taksiler ile anlaşarak geziye çıkmaktadır.
Bardo Müzesi
Dünya genelinde en büyük mozaik müzesi olarak bilinen Badro müzesi bu unvanını Gaziantep Zeugma Müzesi ile kaybetmiştir. Bu müze insanları sıkmamasından kaynaklı olarak gelen her ziyaretçinin uğrak yeridir ve oldukça etkileyicidir.
Avenue Habib Bourguiba
Avenue Habib Bourguiba Ville Nouvell bulunmaktadır, bu bulvar oldukça moderndir. Alışveriş merkezleri, kafeler, mağazalar oldukça dikkat çekecek özelliklere sahiptir.
Tunus Medina
Tunus Medina ülkenin en eski yerleşim merkezidir, bu bölgede hamamlar, camiler ve medreseler bulunur. Oldukça etkileyici olan bu yapıların etrafında bulunan çarşılardan alışveriş yapmak mümkündür.
Tunus’da Bulunan Camiler
Tunus’da yer alan en eski ve en tarihi cami Kasbah Camisidir ve bu ibadethanede Fas işçiliğinin en güzel yapıtlarını görmek mümkündür. Sidi Mahrez Cami ise şehri kuratan kahraman ismini almıştır. Şehir içinde bulunan en güzel Osmanlı eseri olan cami kubbesi ve beyaz minaresi ile ilgi çeker. Osmanlı tarzında yapılmış olan bir diğer cami de Yusuf Dey Cami’dir ve çevresinde birçok Türk işyeri bulunmaktadır. Sekizgen minarelere sahip olan Hamuda Paşa Cami de görülmesi gereken yerler içinde bulunur. Ayrıca Hamuda Paşa Cami 17. Yüzyılda yapılmış olan bir tarihi eserdir.
Tunus’da Bulunan Hamamlar
Tunus’un geçmişin bu güne kadar gelmiş olan en önemli kültürlerinden bir tanesi de hamamlardır. Tunus’da bulunan hamamların içinde; Zitouni Hamamı, El -Methihra Hamamı, El -Kachachine Hamamı yer almaktadır. Hamamların hemen hemen hepsi iç güzellikleri ve tarihi dokuları ile dikkatleri üstüne toplar.
Tunus’da Bulunan Medreseler
Tunus’da 1673 yılında ülkede bulunan Türk barakları yıkılmıştır, bu yıkımın ardından barakaların yerine Muradiye Medresesi yapılmıştır. Bu medreseye girmek ve gezmek ücretsizdir. Tunus’da bulunan diğer bir medrese de Palmiye Medresesi’dir, bu medrese kuran okulu olarak kullanılmaktadır ve ziyarete kesinlikle kapalıdır. Tunus’da bulunan diğer medreseler; Medina’da bulunan Bachia Medresesi ve Süleymaniye Medresesi yer almaktadır.
Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin