İsveç Kuzey Avrupa ülkesidir, Norveç ile Finlandiya arasında bulunur. Bu ülkenin para birimi İsveç Kronu’dur ve İsveççe konuşulmaktadır. Küreselleşmenin etkisi ile İsveççe’den çok halk arasında İngilizce tercih edilir. Yeşillikler ile kaplı olan İsveç’te ilk yerleşim izleri M.Ö. 800 yıllarında görülmektedir ve bu izler ülkenin güney kısmını işaret eder. Bu yerleşim zaman için kuzeye doğru ilerlemiş ve geçim kaynağı olan ticaret ile Akdeniz’e kadar açılmıştır. İsveç halkı ilk ticaret ilişkisini kendisine yakın olan Roma ile kurmuştur.
İsveç’in ismi bir kabile olan Svear kabilesinden gelir ve yakalık olarak 450.000 km² bir yüzölçümü sahiptir. Ülke Avrupa Birliği ülkeleri arasında ilk üçte yer almaktadır. 10 milyona yakın olan nüfusu açısından neredeyse km² başına 25 ila 30 insan yaşamaktadır. İsveç’in başkenti Stokholm'dür ve bu şehir ülkede bulunan en büyük şehirdir.
İsveç meşruti monarşi ile yönetilmekte olan bir ülkedir ve ekonomik açıdan kendini geliştirmiştir. Ortaçağdan bu yana bağımsızlığını ilan etmiş olan İsveç merkezi yönetim sistemine 16.yy da geçmiştir. 1809 yılında İsveç’in bugünlerde Finlandiya’da kalan kısmını Ruslar işgal etmiştir. 1814 yılında İsveç son savaşında kendini müdafaa etmiş ve komşusu olan Norveç’in tek bir ülke altında toplanmak istemesi ile ortaya çıkmıştır. Bu savaş sonundan bu yana ülke barış ile alakalı olan politikalarının dışına çıkmamakta ve oluşan savaşlara karşı da tarafsız bir tutum sergilemektedir.
İsveç'in Fiziki Yapısı
Ülke İskandinav Yarımadasının hemen hemen 5/8’lik kısmını kaplamaktadır ve uzun bir ülke olarak haritalarda karşımıza çıkar. İskandinav yarım adasını kaplayan ırmak ve gölleri bulunur, ayrıca ülkenin kuzey kısmı da kutup çemberinin iç kısmında yer almaktadır. İsveç’te büyüklü küçüklü olsa da toplamda 96.000 adet göl bulunur. Yeşillik olan ülkenin kuzey kısımlar dağlıktır, Kjölen Dağları birçok turist ve ziyaretçi tarafından da bilinir. İsveç’in bilinen başlıca ırmakları arasında;
- İskelette
- Torne
- Kalij
- Lule
- Pite
- İndals
- Dal
- Klar yer alır ve ırmakların kenar kesimleri eşsiz doğa güzelliklerine sahiptir. Ülkede yer alan büyük göller bölgesindeki en büyük göl Vanern Gölüdür.
İklim
İsveç’in iklimi oldukça serttir ve ülkede bulunan iklim iki farklı karakter ile karşımıza çıkar. Doğu kısmı soğuk olan rüzgârların etkisi altındadır ve bölgede yaz kısa sürerken, kış mevsimi oldukça uzun şekilde devam eder. Güneyde yıllık bazdaki ısı ortalaması + 7 ° C, kuzeyde yıllık bazdaki ısı ortalaması + 3 ° C ve en kuzey kesimlerde yıllık bazdaki ısı ortalaması + 15 ° C civarındadır. Kuzeyde yıllık bazda yağı ortalaması 400 mm ve güneyde yıllık bazda yağı ortalaması 600 mm’dir.
Bitki Örtüsü
İsveç’in yeşil ve ormanlar ile kaplı olan bir bitki örtüsü bulunur ve ülkenin hemen hemen % 55 kısmı ormandır. Sık ormanlara sahip olan ülkede huş, ladin, çam ve gürgen ağaçları yetişir. Kuzey kesimde ormanlar sona ermeye başlar ve açık alanlar daha çoktur. Güneyde ise kışın yaprak dökümü yaşayan ağaç çeşitleri bulunur.
Madenleri
Ülke maden kaynakları açısından da oldukça zengindir ve demir filizi madenler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Ülkede kömür yatakları, nikel, volfram, gümüş ve altın bulunur.
Nüfus
İsveç nüfusu yaklaşık olarak 10 milyon civarındadır ve ülkede bulunan insanların çoğunluğu Germen asıllıdır. Nüfusun yarıdan fazlası şehirlerde geri kalan kısmı da köylerde yaşamaktadır. Başlıca şehirleri arasında; Upsala, Göteburg ve Malmö yer almaktadır.
Dini
Yaşayan halkın % 90’lık kısmı protestandır ve ülkede Protestanlık resmi bir din sayılır.
Eğitim
İsveç’te okuryazarlık oranı % 100 civarındadır ve 7 ve 16 aralığında eğitim zorunlu kılınmıştır. 6 adet üniversite ülke içinde yer alır, en önemli, bilinen ve tercih edilen üniversitesi Upsala üniversitesidir.
Hayvancılık
Ülkede kümes hayvanları, domuz, koyun ve sığır yetiştiriciliği yapılır. Süt, peynir ve tereyağı ise hayvanlardan elde edilen ürünler içinde yer almaktadır. Ayriyeten postu için yetiştirilmekte olan mink ve tilki çiftlikleri de oldukça fazladır.
Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin