Fransa’nın güney kesiminde Akdeniz ve Pirenler, kuzey kesiminde Belçika ve Lüksem-burg, batı kesiminde Atlas Okyanusu, Manş Denizi ve Kuzey Denizi, doğu kesiminde Jura-larve Rhein Nehri ile Alpler yer almaktadır. Fransa Clovis zamanında Orleans, Tours ve Paris kapsayan bir ülkeymiş, Verdun Anlaşması ile Fransa toprakları genişletilmiş ve şu dönemki zamanına zemin hazırlanmıştır. Fransa’nın yönetiminde yarı - başkanlık sistemi uygulaması bulunur ve ülkenin ülküleri, ilkeleri İnsan ile Yurttaş Bildirgesi ile detaylı şekilde açıklanmıştır. Sahibi olduğu deniz aşırı iller ile dikkat çekmektedir.
17. Yüzyıldan günümüze kadar dünya çapında var olan ilişkiler bakımından ilk sıralarda yer alan bir ülke konumundadır. 18 ile 19. Yüzyılları arasında sömürge imparatorluklarından en büyüğünü hayata geçiren Fransa, yine o dönemde Afrika ile Asya kadar toprak bütünlüğüne sahip olmuş ve etkili olduğu bölgelerde izlerini bırakmıştır.
Dünya çapında ekonomik açıdan ilk sıralarda yer alan ülke yıl bazında 90 milyon civarında turist ağılayarak dünyanın en çok gezilen ülkesidir. Ayrıca Fransa Avrupa Birliğinin kurucuları arasında yer alır ve üye olan ülkeler içinde en büyük yüzölçümüne sahip olan ülkedir. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesidir ve etkin bir nükleer güce sahiptir.
Fransa İklimi
Fransa’nın iklimi bölgelerine göre değişkenlik gösterir, Okyanus ve Akdeniz iklimi en etkin olan iklimlerdir. Okyanus iklimi genelde Bretanya ve Normandiya’nın kısımlarında gözlemlenir ve kuzey ile batı kesimlerde de hüküm sürmektedir. Okyanus ikliminde yağışlar her mevsim var olurken kışlar ılık yazalar da oldukça serin geçmektedir. Ülkenin iç kesimlerinde kışlar karlı, yazlar ise ılık ve yağışlıdır. Ağaçlık bölgelerde yağış daha çok gözlemlenir, doğu kesimde meşe ve gürgen ağaçları bulunur. Doğu kesiminde bulunan ormanlıkların etek kısımlarında ve yamaç kısımlarında köknar ağaçlarına rastlanmaktadır. Batı kesimde Akdeniz ikliminin etkili olmasından kaynaklı olarak maki bitki örtüsü bulunur.
Tarım
Ülkenin topraklarının 14.3 milyonu orman, 12.9 milyonu otlak, 1.2 milyonu bağ ve 17.3 milyonu tarım ile kaplıdır. Ülkede tarım açısından en çok şeker pancarı üretimi yapılır. Ekilen diğer ürünler içinde mısır, patates, yulaf, arpa, çavdar ve buğday yer almaktadır. Ayriyeten ülke dünya çapında ikinci şarap üreticisidir.
Kültür ve Sanat
Ülkenin kültürü, geçmiş dönemden gelen göç dalgaları, uluslararası oluşan ilişkileri ve bulunduğu coğrafi konum ile şekillenmiştir. Ülkenin başkenti olan Paris kültür ve sanat konusunda ilk sıralarda yer almaktadır. Paris hem dünyanın hem de Avrupa’nın en önde gelen merkezidir. Fransa bünyesinden birçok modacı, sanatçı ve edebiyatçı çıkartarak ünlü yapıtlar vermiştir. Dışarıdan eski dönemden günümüze kadar almış olduğu göçlerin etkisi ile günlük yaşantıda ve kültürel açıdan birçok değişiklik oluşmuştur. Bu değişiklikler ülkede her geçen gün farklı farklı geleneklerinde ortaya çıkmasına olanak sağlamıştır.
Ülkede özellikle edebiyat konusunda kurgu, drama ve lirik şiir konusunda yazın türlerine fazlasıyla katkı sağlanmıştır. Ayrıca Fransız edebiyatı yine birçok ülkenin yazarlarının çalışmalarına da katkı sağlamış ve örnek olmuştur. 1600 yıllardan bu yana kadar Fransa Realizm ve Sembolizm gibi yazarların çalışmalarına katkı sağlamış, Sürrealizm ve Varoluşçuluk konularının dışına çıkarak yazarların etkilenmesini sağlamıştır. Ülkede bulunan yazarlar genelde Akılcılık yazınını ellerinde tutmuştur, bu yazın insanların eylemlerinde nedenselliği ele almaktadır. Romantizm hareketlerinin var olduğu dönemlerde ise tutkulu ve duygu yüklü sanatları ortaya çıkartmışlardır.
Fransız Mutfağı
Fransız mutfağının oluşumun Orta Çağlara kadar uzanmaktadır, Fransız Devrimi sonrasında da gelişme kaydederek günümüze kadar gelmiştir. Napolyon Bonapart’ın döneminde kendini geliştirerek ün kazanmış olan Marie-Antoine Carême gibi ün kazanmış ve yüksek ahçılık ile uğraşmış olan kişiler itinalı yemek tarzı geliştirmiştir. Bu Fransa mutfağına oldukça büyük bir katkı sağlamıştır. Ülkede iklimin değişiklik göstermesi gibi Fransız mutfağı da bölgelerde farklı şekillerde karşımıza çıkar. Fransız mutfağını süt ürünleri, deniz ürünleri ve kırmızı et şekillendirir.
Fransız mutfağında dünya çapında bilenen ve ün kazanmış olan yemekler bulunmaktadır. Bunların arasında; krem brule, kaz ciğeri, baget ekmeği, salyangoz yemeği ve kruvasan herkes tarafından bilinmektedir. Ülkenin şarap üreticisi olmasından da kaynaklı olarak mutfaklarında en önde gelen ürünler arasında peynir ile şarap yer alır. Ülke her yıl özen ile hazırlamış olduğu şaraplarını ihraç eder ve bu ihracat ülkenin ekonomisine büyük ölçülerde katkı sağlar. Şarap ile beraber günümüze kadar gelmiş olan 1000 fazla peynir çeşidi bulunur, en ünlü peynirleri Rokfor, Camembert ve Brie’dir. Bunların birçoğu tescillenmiş olduğundan dolayı ülke dünyanın önde gelen peynir üreticisidir. Şarapçılığın ve bağcılığın ön planda olduğu bölgeler arasında;
- Savoy
- Rhône
- Provence
- Loire
- Languedoc-Roussillon
- Jura
- Korsika
- Champagne
- Burgonya
- Bordeaux
- Alsace yer alır.
Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin