Hem barışçıl ve gösterişli yapıda olmaları, hem de kolayca üretilmelerinden dolayı akvaryumcuların gönüllerinde farklı bir yer edinen lepistes balıkları, ayrıca birçok akvaryum severin tercih ettiği balık türü arasında yer almaktadır. Lepistesler yumurta dökmez ve canlı doğururlar, yavrularının büyümesi ve gelişmesi ise çok kolaydır. Genel olarak akvaryumlarda tek tür olarak bakılması önerilir, ancak diğer canlı doğuran balık türleriyle birlikte de bakılabilir. Lepistes balıklarının akvaryumdaki cinsiyet oranı, bir erkek ve üç dişi şeklinde olmalıdır.
Dişi lepistesler aylık ortalama 10 ile 50 arasında yavru doğurabilirler. Beslenmeleri için yaprak yemi toz halinde verilebilir, bilhassa yavru lepistesler artemia larvaları ile beslenirse daha hızlı büyürler ve sağlıklı olurlar. Şayet akvaryumda lepistesleri rahatsız eden balıklar mevcutsa, bu tür balıklar lepisteslerin sağlıklı ve düzenli yavrulamalarına engel olurlar.
Lepistes Türleri ve Fiyatları Nelerdir?
Lepisteslerin birçok alt türü mevcuttur ve bu türler içerisinde de oldukça değişik varyeteler yer alır. Bilhassa mozaik, endler, gambusya, velifera, smokin ve kobra gibi lepistes türleri ülkemizde yaygın olarak bulunur. Lepistes türleri kendi içlerinde çaprazlanarak birbirinden farklı renk ve desenlere sahip cinsleri elde edilebilir. Lepisteslerin varyeteleri, renklerine, cinslerine ve türlerine göre sınıflandırılmıştır. Bütün lepistes türleri şu ana ırklardan elde edilmiştir;
- Mozaik: Yeşil, parlak ve metaliğe çalan gövde renkleri vardır, ayrıca bu ırkta bulunan lepisteslerin kuyrukları genel olarak yelpaze veya mozaik desenlidir.
- Kobra: Bu ismi, gövdelerinde bulunan yılan desenlerinden dolayı almışlardır. Kobra lepistesler, yakın zamana kadar en fazla karşılaşılan türler arasındaydı. Desenleri bazen benek benek, bazen de birbirine bağlı şekilde olabiliyor.
- Çim: Bu ırktaki lepisteslerin gövde renkleri, genellikle mavi ve yeşile çalan metalik ağırlıklıdır.
- Tuxedo: Lepisteslerin gövdelerinin yarısı koyu renktedir ve adeta smokin giymiş gibidir. Dominant bir ırk olan tuxedo, diğer ırklarla çaprazlandığı zaman değişik tiplerde lepisteslerin ortaya çıkması mümkündür.
Ufak olmalarına rağmen, bilhassa erkek lepistesler harika renkleri ve kuyrukları ile akvaryum balıkları arasında en popülerler arasındadır. Bu durumun en önemli nedeni ise, çok sayıda ve hızlı yavrulamalarıdır. Lepisteslerin bu kadar hızlı yavrulamaları, fiyatlarının düşük olmasını sağlamıştır. Lepistesler ırklarına göre 3 ile 10 TL arasında satılmaktadır. Lepistes balıklarının cinsiyetleri, diğer balıklara nazaran daha kolay bir şekilde yapılır. Erkek lepistesler daha ufak, dikkat çekici ve renklidir. Bütün canlı doğuran balıklarda olduğu gibi, lepisteslerin de cinsiyet ayrımları anal yüzgeçlerinden yapılabilir. Şayet bu yüzgeçler geniş ve yelpaze şeklindeyse dişi, uzun ve ince bir şekildeyse erkek lepistestir.
Lepistesler Nasıl Akvaryumlarda Beslenmelidir?
Bu balıklar tropik bölgelerde yaşadıkları için, akvaryumlarının da tropik bölgelerin koşullarına göre oluşturulması gerekiyor. Özellikle suyun sıcaklığı lepistes balıkları için çok önemli bir konudur ve ortalama 26 ile 28 derece arasında sabitlenmelidir. Işıklandırma ise günlük olarak ortalama 12 saat kadar yapılmalıdır, çünkü lepisteslerin daha canlı ve renkli olabilmeleri için ışıklandırma şarttır. Ayrıca akvaryumun bolca bitkilendirilmesi gerekir, ancak lepistesler otçul balık oldukları için akvaryumda bulunan canlı bitkiler, balıkların yiyemeyecekleri türden olmalıdır. Barışçıl bir balık türü olduklarından dolayı, lepistesler diğer balıklarla iyi geçinirler. Kılıç kuyruk, velifera, plati ve moli gibi canlı doğuranlar ile beraber karma akvaryumlarda bakılabilir.
Lepistesler yalnızca kendi cinsleri olan canlı doğuranlar ile değil, akvaryumda bulunan çöpçü, cüce vatoz, tetra ve elma salyangozu ile de gayet uyumlu bir şekilde yaşayabilirler. Buna rağmen, akvaryuma koyulan türün çok olmamasına dikkat etmek gerekir. Diğer canlı doğuran balıklara nazaran, yavrularını yeme oranı en az olan balıklar da lepisteslerdir, ancak büyük lepisteslerin yavrularını yeme oranları, onların düzenli olarak beslenmelerine ve ortam koşullarına göre değişiklik gösterir.
Lepistes Balığının Beslenmesi ve Cinsel Özellikleri
Lepistes otçul olarak beslenir ve bundan dolayı lepisteslere verilen yemler bitkisel içerikli olmalıdır. Yavru lepistesler ise protein ağırlıklı ve büyümelerini destekleyici yemlerle beslenmelidir. Yavru lepisteslerin sindirim sistemlerini hemen yormamak amacıyla çok dikkatli ve özenli bir beslenme programı hazırlanmalıdır. Şayet protein ağırlıklı yemler tercih ediliyorsa, kesinlikle pelet ve pul yemleri kullanılmalıdır. Aşırı küçük lepistesler haricinde, diğer lepistesler için ince kıyılmış ve kaynamış sebze parçacıkları verilebilir. Balıkların sağlığı ve huzuru için ağırlıklı olarak bitkisel beslenmelerine özen göstermenizi öneriyoruz.
Lepistes balıkları doğduktan 3-4 ay sonra cinsel olgunluğa erişirler. Dişi lepistesler, doğum sırasında ortalama 20 ile 250 arasında yavru doğurabilirler. Doğumdan 1 ay kadar sonra tekrar hamile kalıp doğum yapabilirler. Dişi lepisteslerin hamilelik süresi, ortalama olarak 1 aydır. Erkek lepistesler, dişileri sürekli rahatsız ederler. Bundan dolayı dişi ve erkek lepistes oranı 1/3 şeklinde olmalıdır. Akvaryumunuza lepistes seçimi yaparken, bilhassa erkek lepisteslerin canlı ve sağlıklı bir yapıda olmalarına mutlaka dikkat edin.
Lepistes Üretimi Nasıl Yapılır?
Lepistes üretimi zor değildir ve ciddi bir uğraş gerektirmez, ayrıca akvaryum koşullarının çok olumsuz olmadığı zamanlarda devamlı olarak üreyebilirler. Hamile bir lepistesin doğum yapabileceği ortamlardan yaygın olarak kullanılanları şunlardır;
- Plastik yavruluk: Yavruları yeme oranını düşürme gibi bir avantajı vardır, ancak yavrular bazen doğduktan sonra su üstüne çıkabilir ve doğum yapan lepistesin yanına gidebilir. Böyle durumlarda dişi tarafından yavruların yendiği gözlemlenmiştir, ayrıca plastik yavrulukta doğum yapan veya yapmak üzere olan dişi lepistes, stres sebebiyle ölebilir.
- Tül yavruluk: Dişi lepistes, plastik yavruluğa nazaran daha az strese girer, ancak yavrular diğer balıklar tarafından ısırılabilir veya yenerek öldürülebilir.
- Ayrı akvaryum: Hamile lepistesler, mekan ve su değişimlerine karşı fazlasıyla hassas yapıdadırlar. Bundan dolayı doğum esnasında ayrı bir akvaryuma alınmaları çok risklidir, ancak yeni doğan yavruların başka bir akvaryumda beslenmeleri doğru bir seçim olabilir.
- Ana tankta doğum: En iyi ve sağlıklı doğum yollarından biridir, çünkü hem dişi balık hem de yavrular için akvaryum şartlarında herhangi bir farklılık olmadan sağlıklı bir doğum gerçekleşebilir.
Canlı doğuran balık akvaryumlarının bolca bitkilendirilmiş olmaları, dişiler açısından doğum esnasında saklandıkları için oldukça yararlı olur. Düzenli olarak beslenen lepistesler, yavrularını genellikle yemezler, fakat bazen yavruları yem sanarak onları yiyebilirler. Canlı doğuran ve lepistes akvaryumlarında doğru koşullar ve tek tür balık olduğu sürece, yavruların ana akvaryumdan alınması kesinlikle önerilmez. Yavruların akvaryumda bulunan diğer balıklardan saklanabilmeleri için, akvaryum zeminine bolca canlı bitki yerleştirilmelidir.
Lepistes Balıklarının Genel Özellikleri
- Genel olarak tek tür beslenmeleri tavsiye edilir, ancak Show akvaryumu oluşturmak istiyorsanız, moli, velifera ve plati gibi diğer canlı doğuranlarla besleyebilirsiniz.
- Birçok lepistes türü vardır, hem büyük hem de küçük hacimli akvaryumlarda bakılabilir.
- Lepistesler kendi hallerinde çoğalabilir, büyüyebilir ve koloni halinde yaşayabilirler.
- Su koşullarının uygun olması gerekir.
- Dişi lepistesler erkeklere nazaran daha büyük yapılıdır. Erkek lepistesler normal olarak 4 ile 6 cm boyutlarında, dişiler ise 6-7 cm boyutlarındadır.
- Dişi lepistesin karnına bakılarak yavrularının olduğu anlaşılabilir.
- Lepistes balıklarında cinsiyet ayrımı yapmak kolaydır, erkek lepistesler dişilere nazaran daha renkli olurlar.
- Lepistes, her akvaryum bakıcısını memnun edebilecek, çok sevilen, hoş ve neşeli bir hobi balığıdır.
İlginizi çekebilir:
Akvaryum Balığı Türleri ve Özellikleri Nelerdir?
Akvaryumda Japon Balığı Nasıl Üretilir? Bakımı Nasıl Yapılır?
Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin