Genel Bilgi

İşletmenin Fonksiyonları Nelerdir? Destekleyici ve Temel Fonksiyonlar

İşletmenin Fonksiyonları Nelerdir? Destekleyici ve Temel Fonksiyonlar

Başlıklar

İşletmenin Fonksiyonları

Günümüzde en çok merak edilen olgulardan bir tanesi olan işletmenin fonksiyonları, pek çok insanın önceden duymuş olduğu fakat tam olarak ne olduğunu bilmediği oldukça önemli bir ekonomik birim fonksiyonları olarak öne çıkmaktadır. İşletmenin fonksiyonlarıyla ilgili bilgi edinmeden önce işletmenin tam olarak ne olduğunun bilinmesi oldukça büyük bir önem arz etmektedir. Modern çağımızın en önemli olgularından bir tanesi olan işletme esasen, başkalarının ihtiyaçlarının karşılanması için mal veya hizmet üreten ekonomik birim olarak öne çıkmaktadır. Günümüzde pek çok farklı sektörler içerisinde hizmet veren işletmeler, üretim faaliyetleri esnasında bireylerin birçok çeşitli temel ihtiyaçlarını doğrudan veya dolaylı olarak temin ederler.

Güncel pazarlar için üretim yapmakta olan işletmeler, pek çok çeşitli amaçlara da sahip olabilmektedir. Genel olarak kâr amacı güden kuruluşlar olarak öne çıkan işletmelerin; kâr sağlamak, satış geliri elde etmek, sosyal sorumluluk ve varlıksal büyüme sağlamak gibi birçok farklı amaçları da vardır. Temel olarak geleneksel iktisatçılar tarafından ‘‘Kâr amacı güden oluşumlar’’ olarak nitelendirilmekte olan işletmeler, maksimum kâr, başarı ve verimi odak almaktadır. İşletmenin genel varlığının sürdürülmesi açısından da oldukça önemli olan işletmenin temel fonksiyonları, birçok farklı özellikleri de bünyesinde toplamaktadır.

İşletmenin Temel Özellikleri

Temel işletme kavramının pek çok çeşitli özellikleri de mevcuttur. Söz konusu bu genel özellikler aşağıda sıralandığı gibidir.

  • İşletme, pazar ortamı içerisinde yer almalı ve pazar için faaliyet göstermelidir.
  • İşletme, başkalarının ihtiyaçlarını karşılamalı ve sahibi için kâr sağlama amacını da kesinlikle göz ardı etmemelidir.
  • Varlığını sürdürmek ve büyümek için de efor sarf etmesi gerekli olan işletme, dinamik bir yapıya da sahip olmalıdır.
  • İşletmenin büyük olması sebebiyle yapısı da oldukça kompleks olmalıdır.

İşletmenin Temel Özellikleri

Temel İşletme Fonksiyonları

İşletmenin fonksiyonları, temel olarak yedi farklı başlık altında incelenebilmektedir. Söz konusu bu başlıklar;

  • Yönetim fonksiyonu,
  • Üretim fonksiyonu,
  • Pazarlama fonksiyonu,
  • Finans fonksiyonu,
  • İnsan kaynakları fonksiyonu,
  • Halkla ilişkiler fonksiyonu ve
  • Ar-Ge fonksiyonu olmak üzere sınıflandırılabilir.

Yönetim fonksiyonu, Üretim fonksiyonu

Yönetim Fonksiyonu

Yönetim fonksiyonunun temel özelliği, pek çok farklı disiplinler tarafından geliştirilmiş olan bilgilerin ve çeşitli analitik yöntemlerin birleştirilerek uygulanması olarak öne çıkmaktadır. Yönetici birey de bu nokta çerçevesinde işletmeyi bir bütün olarak ele almalıdır. Yönetim fonksiyonu, birtakım faaliyetlerden oluşan bir süreç olarak ele alınır ve tek bir ortak amaca ulaşma yolunda da oldukça önemli bir iş birliğidir. Anlamsal olarak yönetim ise, işletme amaçlarına verimli ve etkili bir şekilde ulaşılması üzerine planlama, örgütleme, koordinasyon, yöneltme ve denetim fonksiyonlarının yerine getirilmesi durumu olarak öne çıkmaktadır.

Üretim Fonksiyonu

İşletmenin fonksiyonları içerisinde oldukça kritik bir konumda bulunan üretim fonksiyonu, çeşitli beşeri ve maddi faktörlerin birçok farklı mal ve hizmetlere dönüştürülme sürecine verilen isimdir. Hammadde gibi pek çok çeşitli işletme kaynaklarının ana girdisini oluşturduğu söz konusu bu üretim süreci sonucu, oluşan ürün bireylere mal ve hizmet olarak geri dönmektedir. Bu noktada oldukça önemli bir konumda yer alan üretim yöntemi ise, işletmelerde bulunan malzeme, insan gücü ve makine gibi kaynaklar aracılığı ile istenilen kalitede ürünün en düşük maliyetle üretilmesi esasına dayalıdır.

Pazarlama fonksiyonu, Finans fonksiyonu, İnsan kaynakları fonksiyonu

Pazarlama Fonksiyonu

Temel işletme fonksiyonları içerisinde yer alan pazarlama fonksiyonu, insanların genel ihtiyaç ve istekleri doğrultusunda kullanılan temel bir değiş tokuş hizmetidir. Modern çağımızda pazarlama, müşteri odaklı olarak öne çıkmakta ve genel müşterinin kitlesinin ihtiyaçlarını karşılama ve müşteri memnuniyetini odak alan bir hizmet olarak bilinmektedir. Üretim işleminin çok daha erken safhalarında başlayan pazarlama hizmeti, ‘‘Satış’’ ve ‘‘Satış Sonrası’’ olmak üzere iki temel aşamadan meydana gelmektedir. Bu bağlamda diğer bir önemli husus da bu alandaki çeşitli hizmet ve fikirlerin; sürekli olarak geliştirilmesi, doğru bir şekilde fiyatlandırılması, piyasada tutundurulması ve dağıtımının sağlanması olarak öne çıkmaktadır.

Finans Fonksiyonu

İşletmenin fonksiyonlarından bir tanesi olarak bilinmekte olan finans fonksiyonu, ihtiyaç duyulmakta olan fonların çeşitli uygun şartlar altında sağlanması ve oldukça efektif bir şekilde kullanılması ile ilgili bütün faaliyetleri bünyesinde toplamaktadır. İşletme bünyesinde finansman fonksiyonunu yerine getiren finans yöneticisi, temel ölçüde gerekli olan fonları en uygun şekilde elde etmek ve en etkin bir biçimde kullanmak ile yükümlüdür. Bu bağlamda finansal yönetim, genel bir işletme yönetiminin bölünmez bir parçası olarak öne çıkmaktadır.

İnsan Kaynakları Fonksiyonu

İşletme fonksiyonları arasında oldukça kritik bir noktada konumlanmış olan insan kaynakları fonksiyonu, modern çağımızın işletmelerinin başarısında oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Söz konusu işletmede çalışacak olan bireyleri seçmek, oldukça büyük bir sorumluluğu da beraberinde getirmektedir. İşletmenin insan kaynakları biriminde sorumlu olarak çalışan kişiler; mevzu bahis iş için uygun bireyleri seçme, iş için motive etme, kariyer gelişimine yardımcı olma ve bireyi işletmede tutma gibi pek çok çeşitli görevleri de üstlenmiş durumdadır.

Halkla ilişkiler fonksiyonu ve Ar-Ge fonksiyonu

Halkla İlişkiler Fonksiyonu

Temel işletme fonksiyonlarından bir tanesi olan halkla ilişkiler fonksiyonu, modern ve çağdaş yönetim anlayışının da temel unsurları arasında yer almaktadır. İşletme ile hizmet sunulan çeşitli gruplar arasında oldukça iyi ilişkiler kurulmasını amaçlayan bu olgu, işletmenin ilişkili olduğu hedef kitleyi baz almaktadır. Halkın genel sempatisini kazanmak açısından da oldukça önemli olan halkla ilişkiler, hedef kitlenin temel ölçüde değerlendirilmesi ve hedef kitle hakkında geniş çaplı bilgiler alınması açısından da elzemdir.

Ar-Ge Fonksiyonu

Araştırma ve geliştirme fonksiyonu olarak da bilinmekte olan Ar-Ge hizmetleri, pek çok çeşitli yeni proje ve hizmetlerin hayata geçirilmesine olanak tanımaktadır. Söz konusu ürün veya hizmetin kullanıcılar ile buluşmadan önceki temel gelişim sürecinin ilk aşaması olarak öne çıkan Ar-Ge uygulamaları, özellikle büyük çapta hizmet veren sanayi ve teknoloji kuruluşlarının da en gözde hizmet fonksiyonu olarak öne çıkmaktadır. Hem yepyeni hizmet alanlarının keşfedilmesi hem de işletmenin piyasadaki genel kâr payının artırılması açısından önemli olan Ar-Ge uygulamaları, şirket kalitesinin artması ve söz konusu şirketin kurumsal bir kimlik kazanması açısından da oldukça kritik bir konumda yer almaktadır.

İlginizi çekebilir: CEO Pozisyonu Nedir? Ne İş Yapar?

Home Ofis Nedir, Nasıl Kurulur, Home Ofisin Avantajları Nelerdir?

KOSGEB Kredisinin Şartları Nelerdir, Süreç Nasıl İşler?

Franchising Nedir, Franchising Türleri ve Özellikleri Nelerdir?

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN