Genel Bilgi

Yurt Dışında Nasıl İş Bulunur? Bilmeniz Gereken Önemli Şeyler

Yurt Dışında Nasıl İş Bulunur? Bilmeniz Gereken Önemli Şeyler

Başlıklar

Yurt Dışında Nasıl İş Bulunur?

Günümüzde gelişen teknolojiler bizler için birer kolaylık aracı. Bulunduğunuz ülkede, firmada, yaptığınız herhangi bir meslek dalında mutlu değilseniz ve yeni bir yol arıyorsanız. Başvuracağınız yol yurt dışında çalışmak olabilir. Yurt dışında iş bulmak için bazı önemli noktaları sizler için derledik. Öncesinde Yurt Dışında Nasıl İş Bulunur? sorunusunu kısaca yanıtlamak gerekirse. İş arama sürecinize bir hedefiniz olmadan başlamanız size zaman kaybettirecektir. Bu yüzde öncelikle seçtiğiniz iş ve ülkedeyi iyice araştırın. Eğer ne iş yapacağınıza karar veremediyseniz ülkede ne tür iş istihdam alanları olduğunu araştırmalısınız. Evinizden Uluslararası kariyer siteleri üzerinden kolayca iş başvuruları yapabilir kendinizi dijital bir CV oluşturabilirsiniz. Bu yazımızda sizler için önemli noktaları derledik.

Yurt Dışında Nasıl İş Bulunur?

Yurt Dışında İş Bulabileceğiniz Bazı Siteler 

  • LinkedIn
  • Mediabistro
  • Dice
  • Indeed
  • Careerbuilder

Yurt Dışında İş Aramadan Önce Kendinize Sormanız Gereken Bazı Sorular

  • Gitmek istediğin ülkeyi belirledin mi?
  • Gitmek istediğin yerde iş bulabilecek niteliklere sahip misin?
  • Yabancı dilde iyi misin?
  • Deneyimin 2 yıldan fazla mı ve mesleğin yurt dışında talep görüyor mu?
  • Niteliklerinizi doğru yansıtan ve işverenin kriterlerini karşılayan bir özgeçmişe sahip misin?
  • İş başvuruların için doğru bir özgeçmiş hazırladın mı?
  • Özgeçmişinin doğru ve uygun olduğundan emin misin?
  • Belirlediğin bir ülke de seni işe almak isteyecek şirketler hangileri biliyor musun?

Yurt Dışında İş Bulmak İçin Bilmeniz Gereken Önemli Şeyler

Yurt Dışında İş Bulmak İçin Bilmeniz Gereken Önemli Şeyler

Bir sürü zorluk ve kolaylık yaşabileceğiniz bu yolda öncelikle kendinize güvenmelisiniz. Attığınız adımlar ne kadar sağlam olursa kurmak istediğini geleceğinizde o kadar sağlam olur. Yurt dışında iş bulmak için bilmeniz gereken bazı önemli noktaları sizler için derledik. Hadi birlikte bakalım;

  • 1- Yabancı dil önemli. 

Ama bir çok ülkede ortak dil İngilizce. İngilizceniz akıcı olmalı. Yani iyi derecede İngilizce olmazsa olmaz. Gideceğiniz yerin yerel dilini bilmek ise size avantaj sağlayabilir. 2 resmi dilin konuşulduğu bir yer ise sizden iki dili bilmeniz zorunlu olarak istenebilir. Araştırmadan hamlenizi yapmayın. Eğer siz farklı diller biliyorsanız iş arayışınızı bu dillerde özelleştirerek yaparsanız şansınızı artırabilirsiniz. Yabancı dil öğrenmek zor olsada emek isteyen ve en sonunda emeklerinizin karşılığını bolca alabileceğiniz bir yatırım. Kendinizi geliştirmeyi asla bırakmamalısınız. Sonuçta diller sizi farklı kültürlere ve hatta farklı ufuklara yaklaştırır.

  • 2- Hakkınızda yazacaklarınızı başvuracağınız firmaya göre özelleştirin. 

Kendinizi yazarken yani Özgeçmişinizi hazırlarken dikkat etmeniz gereken iki şey vardır; ilk önce başvuracağınız pozisyona aranan kişi için belirtilen özellikler ve başvuracağınız iş veren kişi veya firmanın sahip olduğu vizyon. Hazırlarken dikkat etmeniz bir diğer şey olan gramer ya da yazımda hatalar olması hoş karşılamayacaktır. Anahtar kelimeleri içeren ve kelime tekrarına düşmeden geniş bir kelime haznesiyle yazmalısınız. İş verenlerin %40’ı ATS denen bir yazılım kullanıyor. Bu yazılım sayesinde iş ilanında bulunan anahtar kelimelerle sizin özgeçmişinizi eşleştiren bir yazılım kullanıyorlar ve özgeçmişlerin %75’i gerçek bir insan tarafından okunmuyor. Eğer daha önce böyle bir deneyiminiz olmadıysa profesyonel bir destek almanızda fayda var.

  • 3- Etkinliklere katılarak bağlantılarınızı güçlendirin ve kullanın.

Yapılan yeni bir araştırma gösteriyor ki şirketlerde açılan pozisyonların çoğu bağlantılar sayesinde kapatılıyor. Bağlantılar, işi konusunda bireylere referans olduğunda işe alım sürecini hızlandırıyorlar ve sonucunda şirketlerin pozisyon için arayışı sona eriyor. Bu nedenle iyi birkaç bağlantı ile şirketlerde hızlıca çalışma fırsatı bulabilirsiniz. Ancak bağlantı kurmak birçok insanla tanışmak anlamına da gelmiyor tabii ki. Bu noktada çok iyi bağlantıları olan ve sizi diğer şirket/kişilere referans gösterebilecek kişiler olması çok önemli. Bu nedenle sektörünüzle ilgili yurtdışındaki çevrimiçi konferans ve etkinliklere katılım sağlayarak nitelikli bağlantılar edinebilirsiniz. Her ne kadar şirketin işe alım sürecini %50’ye kadar kısaltan bu süreç sizin içinde yeni işinizi %50 daha hızlı bulmanızı sağlayabilir.

Yurt Dışında İş Bulmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • 4- Mülakata çok iyi hazırlanın.

Giydiğiniz kıyafet, konuşmalarınız, hal ve hareketleriniz, jest ve mimikleriniz yüz yüze yapılacak bir mülakatta sizi öne geçirecek şeyler olacaktır. Hazırladığınız CV'yi sunarken, kendinizden bahsederkenki her haliniz sizi iş verene yaklaştıran birer basamak olacaktır. Bu yüzden tepeden tırnağa kendinizi ve her türlü duruma karşı hazırlıklarınızı kontrol edin, düzenleyin. Olası bir kötü duruma karşı ise daima yedek planlarınızı yanınızda bulundurun. Bu sizi profesyonelliğe yaklaştırır. Ayrıca unutmayın ki bir arkadaşınızla veya profesyonel bir yardım ile tekrarlar yapmak sizi mülakata hazırlar. Kendinize güvenin, emeklerinizin karşılığını alacaksınız.

  • 5- Şirketlerin Uluslararası Yeni Mezun Programlarına Katılım Sağlayın.

Birçok küresel firma, çalışanlarını yeni mezun iken lider olarak yetiştirmek ve onlara şirketlerinin kültürünü hızlıca yansıtmak için yeni mezun programları oluşturuyorlar. Şirketlerin bu programlarının işleyişi her biri için farklıdır. Ancak genel olarak online konferanslar ile başlayarak mülakat ve sunum süreçlerine geçiliyor. Program aşamalarını başarıyla geçen yeni mezunlar kontenjan dahilinde yurtdışında çalışma fırsatına hak kazanıyor. Siz de yeni mezunsanız şirketlerin bu programlarına katılarak yurtdışında çalışma fırsatı kazanabilirsiniz.

  • 6- Uluslararası Eğitimlere Katılın ve Kültürleri Tanıyın.

Şirketlerin 10'da 6’sı uluslararası öğrencilik deneyimine sahip olan adaylara daha çok önem veriyor. Farklı kültürleri deneyimlemiş birisi oryantasyon sürecini daha kontrollü ve hızlı şekilde tamamlayabiliyor. Buda şirketlerin işe alım sürecinde önem verdiği bir madde oluyor.

  • 7- Uluslararası şirketlerde çalışın.

İhracata odaklı Türk şirketlerde pozisyon almayı tercih edebilirsiniz. Son 10 yılda uluslararası görevlendirmeler %25 artmış durumda. Mevcut çalıştığınız şirketin yurtdışındaki ofislerine transfer olmanız sıfırdan bir iş bulmaktan daha kolay olacaktır. Yurtdışı ofislerine transfer olmak için hem kadronun açılmasını beklemeniz hem de kontenjana dahil olmanız gerekmektedir. Bu nedenle sabırla bu süreci beklerken kendinizi geliştirin ve iletişim ağınızı güçlendirin.

Yurt Dışında İş Bulmak

  • 8- Reddedilmekten Korkmayın.

Şansınızı artırmak için birçok ilana başvuracaksınız ve birçok olumsuz dönüşle karşılaşacaksınız. Bu durum moral ve motivasyonunuzu kaybetmenize sebep olmasın çünkü reddedilmeniz yetersiz olduğunuz anlamına gelmeyecektir. Bazen yeterli olsanız bile şirket kültürüne alışabilecek misiniz gibi işe alım sürecinde çok önemli unsurlar yer almaktadır. O nedenle olumsuz dönüş yaptıklarında nedenini öğrenmeye gayret gösterin ve motivasyon kaybı yaşamadan kendinizi o alanda iyileştirmeye odaklanın.

  • 9- Kendinizi uzun uzun tanıtmak yerine eylemlerinizle kendinizi gösterin. Yurt dışından işe alım yapılacak adaylarda aranan şeyler şöyle sıralanabilir:
  1. Birey zihnen ve duygusal olarak güçlü bir karakterde olmalı. Değişimlere dayanaklı ve istekli olmalı. 
  2. Farklı kültürlere, toplumlara karşı hassas olmalı ve adaptasyonu güçlü olmalı.
  3. Sosyal becerilere sahip olmalı. 
  4. Bulunduğu ortamda anlaşılabilir ve eğlenmeyi bilen biri olmalı.
  5. Farklı fikirlere ve kişilere saygılı olmalı.
  • 10- Neden Yurt Dışında Çalışmak İstiyorsunuz?

Neden yurt dışında çalışmak istiyorsunuz? Bu soru size garip gelebilir. Ancak gideceğiniz yerde size sorulacak sorulardan bir tanesi de bu. Bu soru girdiğiniz mülakatın gidişatını belirleyecek bir soru. Sizin bu soruya verdiğiniz cevap bu yüzden çok önemli. Bu soruya dürüstlükten kaçmadan, kendinizi ve gelişiminizi düşünerek hayallerinizle cevap verebilirsiniz.

  • 11- Ayrıca Yurt Dışından Gelen Herhangi Bir Tekliften Sonra İşverene Sormayı Unutmamanız Gerekenler:
  1. Maaş ve vergi konusunda bir bilgi verilmediyse detaylarını sormalısınız.
  2. Yaşam giderlerinizi gösteren bir yaşam tablosu isteyin ki maaş beklentilerinizi ona göre dile getirebilesiniz.
  3. Çalışma vizesi hakkında hem merak ettiklerinizi hemde gerekli şeylerin neler olduğunu sorun.
  4. Taşınma ile ilgili bir yardım olup olmadığını sorun. Aksi takdirde yardım talep etmeniz sizin ve işvereniniz için ciddi zaman kayıplarına yol açabilir.
  5. Sağlık sigortanız hakkında detaylı bir bilgi isteyin.

İlginizi çekebilir: Beyin Göçü Nedir? Nedenleri Nelerdir ve Türkiye Beyin Göçünde Kaçıncı Sıradadır?

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN