Hayvanlar Alemi

Kelebek Nedir? Yaşam Döngüsü Nasıldır? Ne Kadar Yaşarlar?

Kelebek Nedir? Yaşam Döngüsü Nasıldır? Ne Kadar Yaşarlar?

Başlıklar

Kelebek Nedir?

Kelebekler uçan böceklerdir. Tüm böcekler gibi kelebeklerinde altı eklemli bacağı, 3 vücut parçası, bir çift anteni, birleşik gözleri ve bir dış iskeleti vardır. Üç vücut parçası baş, göğüs ve karın (kuyruk ucu) bulunur. Kelebeğin vücudu küçük duyusal tüylerle kaplıdır. Kelebeklerin kanatları ve altı bacağı göğüs kafesine bağlıdır. Göğüsü'nde bacakları ve kanatlarını hareket ettirmeye yarayan kaslar bulunur.

  • Genellikle polimorfik olan kelebekler birçok tür yırtıcıdan kaçmak için kamuflaj, taklit ve aposematizm kullanır.
  • Yetişkin kelebeklerin büyük, genellikle parlak renkli kanatları ve göze çarpan kanatları vardır.
  • Kelebek fosilleri, yaklaşık 56 milyon yıl önceye kadar uzanır.
  • Kelebekler çok iyi uçar. Kanatlar kelebeğin göğüs kafesine (orta kısım) bağlıdır. Damarlar hassas kanatları destekler ve onlara kan sağlar.
  • Kelebekler ancak vücut sıcaklıkları 86 santigrat derecenin üzerindeyse uçabilirler.
  • Kelebekler serin havalarda ısınmak için güneşlenirler.
  • Yaşla birlikte kelebeklerin kanatlarının rengi solar ve kanatlar pürüzlü hale gelir.
  • Hız, kelebeklerin türüne bağlıdır. Zehirli çeşitler, zehirli olmayanlara göre daha yavaş hareket eder.
  • En hızlı kelebekler saatte yaklaşık 30 mil veya daha hızlı uçabilirler. Yavaşça uçan kelebekler yaklaşık 5 mil uçar.

Kelebek Nedir?

Kelebeklerin Yaşam Döngüsü Nasıldır?

Kelebeklerin yaşam döngüsü dört aşamadan oluşur ve çoğu böcek gibi tam bir metamorfoz geçirirler. Kanatlı yetişkinler, yumurtalarını tırtıl olarak bilinen larvalarının beslendiği bir besin bitkisinin üzerine bırakır. Tırtıllarların çok hızlı büyümeleri durumunda gelişimini tamamladıklarında sonucunda krizalitte pupa olurlar. Metamorfoz tamamlandığında pupanın derisi yarılır, yetişkin ortaya çıkar ve kanatları açılıp kuruduktan sonra uçar. Bazı kelebekler, özellikle tropik bölgelerde, yılda birden çok nesile sahipken, diğerleri bir nesile sahiptir ve daha soğuk bölgelerde bazılarının yaşam döngülerini tamamlamaları birkaç yıl alabilir. Sonuç olarak tekrar bir sıralama yaparsak:

  • Yumurta: Bir kelebek, yaşamına genellikle bir yaprağın üzerine bırakılan bir yumurta olarak başlar.
  • Larva: Larva (tırtıl) bir yumurtadan çıkar ve neredeyse sürekli olarak yaprak veya çiçek yer. Tırtıl büyüdükçe birçok kez deri değiştirir (eski derisini kaybeder). Tırtıl, yavrulamadan önce birkaç bin kata kadar büyüyecektir.
  • Pupa: Bir pupaya (krisalise) dönüşür; bu bir dinlenme aşamasıdır.
  • Yetişkin: Güzel, uçan bir yetişkin ortaya çıkar. Bu yetişkin döngüye devam edecektir.

Kelebekler Hakkında Bazı Bilgiler

  • Beslenme: Tırtıllar zamanlarının çoğunu güçlü çenelerini kullanarak yaprak yiyerek geçirirler. Ancak bir tırtılın ilk yemeği kendi yumurta kabuğudur. Birkaç tırtıl et yiyicidir; etçil Biçerdöver kelebeğinin larvası yünlü yaprak bitlerini yer. Kelebekler ve güveler, sıvı yiyecekleri yalnızca uzun, esnek bir "dil" olan tüp benzeri bir hortum kullanarak yudumlayabilirler. Bu hortum, yiyecekleri yudumlamak için açılır ve kullanılmadığında tekrar spiral şeklinde kıvrılır. Kelebeklerin çoğu çiçeklerden elde edilen nektarla yaşar. Bazı kelebekler, çürüyen meyvelerden gelen sıvıyı yudumlar ve nadiren birkaçı çürüyen hayvan etini veya hayvan sıvılarını tercih eder.
  • Yetişme Ortamı: Kelebekler dünyanın her yerinde ve her türlü ortamda bulunur: sıcak ve soğuk, kuru ve nemli, deniz seviyesinde ve yüksek dağlarda. Bununla birlikte, çoğu kelebek türü tropik bölgelerde, özellikle tropik yağmur ormanlarında bulunur. Birçok kelebek olumsuz çevresel koşullardan kaçınmak için göç eder. Kelebek göçü iyi anlaşılmamıştır. Çoğu nispeten kısa mesafelere göç eder, ancak birkaçı binlerce mil göç edebilirler.
  • Sınıflandırma: Kelebekler ve güveler Lepidoptera takımına aittir. Yunanca bir kelime olan Lepidoptera, Lepidos "pul" ve ptera "kanat" kelimlerinin birleşimidir. Bu pullu kanatlıların kanatları diğer böceklerin kanatlarından farklıdır. Lepidoptera çok büyük bir gruptur; böcekler dışında diğer böcek türlerinden daha fazla kelebek ve güve türü vardır. Yaklaşık 150.000 farklı kelebek ve güve türü olduğu tahmin edilmektedir. Dünya çapında yaklaşık 28.000 kelebek türü vardır, geri kalanı güvelerdir.

Kelebeklerin Yaşam Döngüsü Nasıldır?

Kelebekler Ne Kadar Yaşarlar?

Bilim insanları genellikle kelebeklerin yaşam sürelerini ve alışkanlıklarını vahşi doğada tespit edip daha sonrasında onları yakalayarak veya gözlemleyerek verileri kaydederek incelerler. Onları esaret altında da inceleyebilseler de, hayatlarını nasıl yaşadıklarına dair en eksiksiz resmi elde etmek için canlıları doğal ortamlarında incelemek her zaman en iyisidir.

Vahşi doğadaki kelebekler çok daha fazla tehlikeye ve yırtıcıya maruz kalırlar, bu nedenle onları bu şekilde incelemek bilim adamlarına tipik olarak ne kadar yaşadıklarına dair daha doğru bir görüş verir.

Ortalama olarak, çoğu yetişkin kelebek sadece yaklaşık iki hafta yaşar. Bazıları altı haftaya kadar yaşayabilir ve daha tropik iklimlere göç edenler çiftleşmek için eve dönmeden önce daha da uzun yaşayabilir.

İlginizi çekebilir: Adaptasyon Nedir? Çeşitleri ve Örnekleri Nelerdir?

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN