Teknoloji

Google Adwords Nedir, Ne İşe Yarar, Google’da İlk Sayfaya Nasıl Çıkılır?

Google Adwords Nedir, Ne İşe Yarar, Google’da İlk Sayfaya Nasıl Çıkılır?

Google Adwords, Google’da reklam vermenin en basit ve hızlı yoludur. Bilindiği üzere, internet ortamında alışveriş ve e-ticaret sistemlerinin, her türlü dokumana ulaşmak adına kullanılan bilgi sitelerinin ve diğer etkileşimli web sitelerinin sayısı gün geçtikçe artıyor. Bu duruma paralel olarak da insanlar zamanlarının büyük bir bölümünü internet başında geçiriyor. Hal böyle olunca internet üzerinden verilen reklamların, radyo ve televizyon reklamlarından bile daha etkili olduğunu söylemek mümkündür. Google Adwords reklamları üç farklı şekilde görülür;

  • Resim halinde verilen reklamlar: Adwords ile yayımlayacağınız reklamların, resimler vasıtasıyla anlatıldığı reklam türüdür.
  • Metin olarak verilen reklamlar: Kampanya veya yayımlanacak olan reklamın sadece yazı halinde verilmesiyle ortaya çıkan reklam türüdür. Listede ikinci sırada yer almasına rağmen, en fazla kullanılan reklamlardır.
  • Videolu reklamlar: Metin ve resim reklamları kadar sık kullanılmasa da, kampanyanlar veya ürün tanıtımları ile ilgili reklamlarınızı video olarak da yayımlayabilirsiniz.

Google Adwords

Google Adwords Ne İşe Yarar, Kimler Kullanmalıdır?

Dünyanın her yerinden ve her gün, milyarlarca insan internette çeşitli arama motorlarını kullanarak değişik anahtar kelimeler girip (keyword) arama yapıyor. Bilindiği üzere Google, dünyada en yaygın kullanılan arama motorlarının başında geliyor. Adwords ise Google tarafından hizmete sunulan ürünlerden sadece biri ve kullanıcıların kendi reklamlarını oluşturmasını sağlayan faydalı bir servis. İnternet üzerinden alışveriş yapan potansiyel müşteriler ve kullanıcılar, istedikleri ürünleri bulabilmek için anahtar kelimelerle Google’da arama yaparlar. Anahtar kelime yani keyword kavramı, arama yaparken yazdığınız kelimeleri ifade etmektedir. Örneğin gelinlik modeli arayan bir kişi arama kutusuna “gelinlik modelleri” ya da buna benzeyen kelimeleri girer. Bu konuda dikkat edilmesi gereken şey, en fazla aratılan popüler kelimelerin anahtar kelime haline dönüşmesidir. “Konumuz reklam, anahtar kelime ne alaka?” diye düşünebilirsiniz, ancak Adwords için en önemli ayrıntılardan biri de anahtar kelimelerdir.

Google Adwords; anahtar kelimeler esas alınarak, TBM (Tıklama Başına Maliyet) hesabı ile kullanıcılara sunulan özel bir reklam servisidir. Google arama kutusuna herhangi bir kelime girip ara linkine tıkladığınızda, karşınıza o kelimeyle ilgili tüm web siteleri listelenir. Arama motorlarının temel mantığı da zaten budur, fakat açılan sayfalara baktığınızda bazı arama sonuçlarının diğerlerine göre farklı olduğunu görürsünüz. İşte bu farklı olarak gördüğünüz sonuçlar Google Adwords reklamlarıdır. Arama sonuçlarının yatay şekilde listelendiğini düşünürsek, listenin en üstünde yer alan sonuçlar genellikle Adwords reklamları olmaktadır. Bunun yanı sıra dikey şekilde bir Adwords reklamı oluşturmak da mümkündür. Burada asıl amaç, Adwords müşterisinin belirlediği bir anahtar kelimenin arama sonuçlarında ilk sayfada çıkmasını sağlamaktır.

Google Adwords Nedir?

Google Adwords ile reklam vermek için öncelikle başvuru yapmanız ve daha sonra yükselmek istediğiniz anahtar kelimeleri belirlemeniz gerekiyor. Sizden istenen bilgileri eksiksiz bir şekilde girip ödemenizi yaptıktan sonra kişisel Adwords hesabınızı açmış oluyorsunuz. Bu sayede, belirlediğiniz anahtar kelimeleri kullanarak internette arama yapan kişilere çok daha kolay erişebilirsiniz. Üyelerinize, müşterilerinize ya da diğer kullanıcılara ulaşmanın en basit yolu budur, çünkü belirlemiş olduğunuz anahtar kelimeler hedef kitlenizle doğrudan ilişkilidir.

Adwords’ün İşleyişi Nasıldır, TBM Nedir?

Google Adwords’ün ne olduğundan söz ederken TBM (Tıklama Başına Maliyet) terimi karşımıza çıkmıştı. Bu kavram Google Adwords için çok şey ifade ediyor, çünkü müşteri ödemeleri tamamen TBM’ ye endekslidir. Tıklama başına maliyet, reklamlarınıza her tıklama sonucunda ödeyeceğiniz miktarı ifade eder. Başka bir deyişle, bir internet kullanıcısının anahtar kelime girerek arama yapması ve çıkan sonuçlar arasından sizin reklamınıza tıklaması prensibine dayanır. Adwords’e verdiğiniz reklamlar, tıklama başına maliyetin mevcut bakiyenize bölünmesi sonucunda elde edilen değer kadar yayımlanır.

Örneğin 150 TL’lik ödeme yaptınız ve anahtar kelimenizin tıklama başına maliyeti 0,30 kuruş. 150 / 0,30 = 500 sonucu karşımıza çıkar. Bunun anlamı şudur; Google’a yaptığınız ödemenin ardından, Adwords hesabınıza gelen aramalar neticesinde en fazla 500 tıklama alabilirsiniz. Bu sayı 1 eksik ya da 1 fazla olmaz, çünkü tıklama limiti dolduğunda bakiyeniz otomatikman sıfırlanır.  Tıklama başına maliyet değerini düşürme teknikleri gibi bazı araçlar da vardır. Şayet siz de Google Adwords’e başvurmak ve bir an evvel hedef kitlenize ulaşmak istiyorsanız, http://www.google.com.tr/adwords/start/ sayfasını ziyaret edin.

Google’da İlk Sayfaya Nasıl Çıkılır, Neler Yapmak Gerekir?

Web site sahiplerinin öncelikli amacı, Google’da ilk sayfaya çıkmaktır. İnternet gibi ucu bucağı olmayan bir ortamda en iyi arama motoru olarak kabul gören Google’da ilk sayfaya çıkmak elbette kolay değil, çünkü bunu başarmak için binlerce internet sitesi arasından sıyrılıp rakiplerinizi geride bırakmanız gerekiyor. Bunun yanı sıra, gün aşırı yüzlerce web sitesinin yayın hayatına başladığı internet ortamında mücadele etmeden ve harcama yapmadan ilk sıralara yükselmeniz hiç de kolay değil. Arama motorları o kadar site içinden sizin sitenizi nasıl ilk sıralara çıkartacak? Her web sitesinde yüzlerce hatta binlerce makale ve başlık mevcut, peki sizin siteniz nasıl ayırt edilecek? Şayet bu tür soruların cevabını bulursanız, işte o zaman arama motorlarının mantığını da anlamış olursunuz.

Google Adwords Avantajları

Başta Google olmak üzere arama motorlarının hepsi, belli kriterlere sahip olan internet sitelerini ilk sayfaya taşıyor. Özellikle kullanıcıların ihtiyaçlarına göre belirlenen bu listeleme, Google kurallarına uyum sağlayan siteler için oldukça ideal. Başka bir ifadeyle, web sitenizi Google’da ilk sayfaya çıkartmak için uzun zamandır dikkatlice hazırlanan bazı kriterlere uyum sağlamanız gerekmektedir. Bu kriterlerin en önemlisi ise arama motoru optimizasyonu olarak adlandırılan SEO’ dur. Hem yeni, hem de eski siteler için doğru bir SEO stratejisi, Google’da ilk sayfaya çıkmanın en önemli aşamasını oluşturur.

Google’da İlk Sayfaya Çıkmak İçin Tavsiye ve İpuçları

Yukarıda bahsettiğimiz gibi Google’da ilk sayfaya yükselmenin en önemli yolu SEO’dur. Optimizasyon olarak da tanımlayabileceğimiz SEO ile çok daha kaliteli bir web siteniz olabilir, fakat böyle bir çalışma için profesyonel bir ekibe ihtiyaç vardır. Sitenizin ihtiyaçlarına göre yapılacak olan çalışmalar sayesinde kusursuz bir optimizasyona sahip olmak mümkün. Başarılı bir SEO, şu çalışmaların yapılmasını gerektirir;

  • Özgün içerik,
  • Backlink,
  • Etiketleme,
  • Google Adwords reklamları.

İlk olarak sitenizin analizi yapılmalıdır. Şayet yeni bir web sitesi oluşturacaksanız, sitenizin amaçlarına ve kimliğine uygun bir ihtiyaç listesi belirleyin. Aynı zamanda hedef kelimenizin analizini yapmalı ve makalelerinizi yazarken kullanacağınız kelimeleri tespit etmelisiniz. Analizlerin doğru bir şekilde yapılmasından sonra özgün makalelerin yazılması gerekiyor. Burada dikkat edilmesi gereken husus, hazırlanan içeriklerin başka sitelerde daha önceden yayımlanmamış olmasıdır.

Google Adwords BilgiBaba

Şayet özgün içerik girmezseniz, Google sitenizi ilk sayfada değil son sayfalarda dahi göstermez. Kaliteli içerikleriniz hazırsa, benzer kategorilerdeki diğer sitelere kendi sitenizin linkini vermelisiniz. Bu sayede arama motorlarının dikkatini çekmiş olacaksınız. Ayrıca etiketleme sistemini doğru olarak kullanırsanız, ziyaretçi sayınız ve siteniz yavaş yavaş üst sıralara taşınır. Bir web sitesini Google’da ilk sayfaya yerleştirmenin en etkili yollarından biri de Google Adwords reklamlarıdır. Ziyaretçi sayısını arttırmak ve güven kazanmak açısından sosyal medya kullanmayı da ihmal etmeyin.

İlginizi çekebilir:

Google Adsense Nedir?

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN