Hayvanlar Alemi

Denizatı Nasıl Bir Hayvandır? Özellikleri Nelerdir?

Denizatı Nasıl Bir Hayvandır? Özellikleri Nelerdir?

Başlıklar

Denizatı Nasıl Bir Hayvandır, Özellikleri

Denizatı nasıl bir hayvandır, özellikleri nelerdir sorusunun, denizatının oldukça ilginç bir hayvan olmasından dolayı çok uzun bir cevabı vardır. Sıra dışı bir hayvan olan denizatı, adından da anlaşılacağı üzere denizde yaşayan bir canlı olup, su altı dünyasına aittir. İsmini, kafa şekli ata benzediği için bu benzerlikten alan denizatı, yüzgeçleri ve solungaçlarının olması nedeniyle balık kategorisinde yer alır. Vücudunun tamamında diken vardır. Kuyruk kısmı yılanı andıran denizatının boyutları ise 16 mm ile 35 cm arasında değişiklik gösterir. Çok sert bir zırha sahip olup, öldükten sonra kuruduklarında bile bu zırhı kırmak çok zordur. Dişleri ve mideleri bulunmayan denizatları, yedikleri şeyleri hızla sindirirler. Uzun bir buruna sahip olmaları sebebi ile avlarını kolaylıkla yutabilirler.

Akıntıların az olduğu kıyı sularını seven denizatları, tropik ve subtropik denizlerde yaşarlar. Bu sebeple akvaryumda uzun süre yaşayamazlar. Denizatları, başlarını sağa ve sola çeviremezler ancak aşağı ve yukarı yönde hareket ettirebilirler. Gözleri ise birbirinden bağımsız şekilde konumlanmış olup, başlarını döndürmelerine gerek kalmadan çok geniş bir alanı görebilirler.

Denizatı Nasıl Bir Hayvandır

Denizatının En İlginç Yönleri

Denizatının en göze çarpan özelliklerini maddeler halinde sıraladık.

  • Denizatı'nda dişi değil erkek doğurmaktadır.
  • Renkleri oldukça değişkendir. Turuncudan turkuaz mavisine, parlak sarıdan koyu kırmızıya kadar geniş bir renk skalasına sahip olan denizatları'ndan bazıları ise saydamdır.
  • Yaklaşık 40 milyon yıldır yaşadıkları öne sürülmektedir.
  • Denizatı, gözlerini çok hızlı hareket ettirerek, avlarını çok iyi gözlemler.
  • Deniz omurgalıları arasında tek dik duran hayvandır.
  • Yaklaşık 4-5 yıl yaşarlar.
  • Denizatları genelde hayatlarını tek eşli olarak sürdürürler. Eş sadakati olan denizatları, eğer eşleri ölürse yas dönemleri olur ve hemen çiftleşmezler.
  • Kafalarında bulunan çıkıntı, insanlardaki parmak izi gibi her denizatında farklı şekildedir. 
  • İç iskelete sahip olmaları sebebiyle omurgalılar sınıfında yer alırlar.
  • Vücut şekilleri itibarıyla yüzme konusunda iyi değiller.
  • Çok sert olduklarından, av olarak çok tercih edilmeyen denizatlarını genelde penguen, yengeç ve orkinos gibi hayvan türleri avlar.
  • Biri sırtında diğerleri solungaçlarının altında 3 adet yüzgece sahiptirler. Bu yüzgeçler, dengelerini sağlamalarına ve yön bulmalarına yardımcı olur. Sırttaki yüzgeç ise hareket edebilmesi için gerekli enerjiyi sağlar.
  • Av olmaktan kurtulmak için kamuflaj yöntemiyle gizlenen denizatları, kur yapmak için de bu yeteneklerini kullanırlar. Kuşku duydukları anda bulundukları ortamın rengine kolaylıkla dönüşürler.
  • Bilinen 40 ile 45 bin civarı denizatı türü vardır.
  • İlaç yapımında kullanmak amacıyla avlanan denizatları, nesillerinin tükenmesi tehlikesiyle karşı karşıyadır. Denizatı ticareti nedeniyle her yıl 20 milyon denizatı yakalanır. 

Denizatının En İlginç Yönleri

Denizatları Nasıl Ürer?

Çiftleşen denizatları, birbirlerine kuyruklarını dolarlar. Dişi denizatları, uzun bir tüpü erkek denizatının kesesine yerleştirir ve yumurtalar tüpten yukarıya doğru ilerler. Sonrasında erkek denizatı bu yumurtaları döller ve su koşullarına bağlı olarak embriyo gelişir. Embriyo gelişimi 10 gün ile 6 hafta arası sürer. 

Hamilelik dönemleri 4 ile 6 hafta süren erkek denizatı, dişinin bıraktığı yumurtaları kuluçka keseleri aracılığıyla taşır. Bu keseler yumurtalar için tuzluluk oranını dengeleyerek yumurtaların gelişimini sağlar. Erkek doğum yaparken, tüm yavrular içinden çıkana dek kas kasılımı ile dışarı atar. Yavru sayısı çoğu tür için 100 ile 1000 arasıdır. Genellikle gece yapılan doğum, erkeği çok yoran bir süreç olup, ölümüne bile sebep olabilir. Denizatları, yavrularını doğurduktan sonra beslemezler. Hatta bazen aç kaldıklarında, kendi yavrularını yiyebilirler.

Denizatları Nasıl Ürer?

Avcılık Nedeniyle Denizatlarının Nesilleri Tükeniyor!

Denizatları, çok fazla kullanım alanı olduğu için sıklıkla avlanıyor. Her yıl 20 milyon kadar denizatının avlandığı biliniyor. Çin’de alternatif tıpta, hediyelik eşya yapımında, ilaç yapımında, pet shoplarda satmak üzere, uzak doğuda yiyecek olarak tüketilmek üzere sıklıkla avlanan ve ticareti yapılan denizatlarının nesli, tükenme riski altındadır.

Denizatı ithalat ve ihracatı 15 Mayıs 2004’ten itibaren CITES tarafından kontrol edilmektedir. Belirlenen sayının üzerinde avlanması yasak olan denizatları, yumurtlama dönemleri dışında avlanılabilmektedir.

İlginizi çekebilir: Kertenkele Türleri (Oluklu ve Diğerleri) ve Özellikleri

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN