Örümceğimsiler sınıfında yer alan, genelde nemli ve sıcak bölgelerde yaşayan, scorpienes ekibini oluşturan, gövdeleri sert bir tabaka ile kaplı, kıvrık kuyruğunda zehirli bir iğneye sahip eklembacaklılara Akrep adı verilmektedir. 2009 yılında yapılan bir araştırmaya göre 1753 akrep türü bulunmaktadır.
Akreplerin Genel Özellikleri
Akreplerin boyları türlerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Genelde 5 cm kadar olmaktadırlar. Renkleri de birbirinde farklı olur. Kahverengi, sarı, kırmızı, mavi ve siyah olanları bulunur. Akrepler etçildir ve farklı böceklerle beslenirler. İnsanları öldürebilecek kadar etkiye sahip zehirlerini, vücutlarının arka tarafında olan iğneyle düşmanlarına aktarır.
Akreplerin büyük bir bölümü öldürücü zehre sahiptir. Canlıları sokma nedenleri ise, kendilerini koruma içgüdüsüdür. Nadir olarak sokmayan akrep türleri de mevcuttur, fakat büyük bir bölümü sokar. Özellikle böcek sokmalarına karşı alerjisi olanlar için fazlasıyla tehlikelidirler. Akrep sokması halinde, acil olarak bir doktora gidilmelidir.
Akreplerin ayaklarında bulunan alıcılar, onun her türlü titreşimi, sesi ve hareketi algılamasını sağlar. Bahsettiğimiz alıcılar öylesine hassastır ki, bir akrep ona yakın olan herhangi bir canlının kumda yaptığı titreşimi saniyenin binde biri kadar bir sürede algılayabilir. Ayaklarından gelen sinyalleri işlemden geçiren 8 tane sinir hücresi, tıpkı bir konsey gibi birleşip her seferinde avının yönünü ortak bir kararla belirler.
Burada bilinmesi gereken önemli şey ise, böyle bir konsey birleşmesinin gerçekte olmadığı, hücrelerin sadece yağ, su ve proteinden oluşan varlıklar olduğudur. Bu sistem, binlerce yıldan beri var olmuş tüm akreplerde aynıdır. Bu hayvanların karınlarında 8 tane nefes deliği vardır. Bunlardan bir tanesi açık olsa bile, kolayca nefes alabilir. Güçlü ciğerlere sahip oldukları için 2 gün süreyle suyun altında rahatça yaşayabilirler.
Akrepler etçil hayvanlardır ve böcek yiyerek açlıklarını giderirler. Korunmak için ya da yiyecek bulma amacıyla, açık yerlerden insanların olduğu bina içerisine girebilirler. İç yerlerde ayakkabı, elbise ve yatak gibi sıkça kullanılan eşyaların arasında dururlar.
Akrepler Nasıl Ürer?
Akrepler genelde yalnız yaşarlar. Çiftleşme dönemlerinde bir araya gelen bu böcekler, kuyruklarını birbirine dolayarak üremektedirler. Çiftleşmenin ardından dişi akrep erkek akrebi öldürmeye gayret eder. Yumurtlayarak çoğalan dişi akrep, yumurtadan dışarıya çıkan yavrularını bir süre sırtında taşır.
Türkiye’de Bulunan Akrep Türleri
Ülkemizde 23 akrep türü yaşamaktadır. Tamamı zehirli olan bu akreplerin, Türkiye’de ki bölgesel dağılımı ise şöyledir;
Sarı Akrep - Leiurus Abdullahbayrami
Ülkemizde en çok Güneydoğu Anadolu bölgesinin batısında bulunan sarı renkli bu akrepler, son derece zehirli ve sokması durumunda tıbbi tedavi gerektiren ölümcül bir türdür. Bu akrepler 2009 yılından evvel Leiurus Guinguestriatus türleri arasında inceleniyordu. Sarı akreplere daha çok Hatay, Kilis, Maraş, Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin’de rastlanmaktadır. Boyları ortalama olarak 10 cm olan sarı akrep kuyruklarının segmenti siyah ve gövde rengi de sarıdır.
Kara Akrep - Androctonus Crassicauda
Daha fazla Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde görülen bu akrepler, 8 cm kadar uzunlukta, kalın kuyruklu, siyah ya da kahverengi olurlar. Şanlıurfa, Diyarbakır, Elazığ, Mardin, Mersin ve Adana gibi illerde çokça rastlanan kara akrep, akrep ölümlerinin yüzde 50’ sine sahiptir. Fazlasıyla zehirli ve ölümcül olan kara akrepler de, evlere yakın yaşamayı severler.
Mardin Akrebi - Hottentotta Saulcyi
Yoğun olarak yaşadığı iller, Mardin, Şırnak, Hakkari ve Batman’dır. İnsanlara ve evlere yakın yerlerde yaşarlar. Bu akrepler, ortalama olarak 13 cm uzunluğundadır ve kuyruklarının 5 ile 6. Segmenti siyah renktedir. Vücutları ise sarı renkli olup, bu türlerde de yüksek zehir bulunmaktadır.
Anadolu Sarı Akrebi - Mesobuthus Gibbosus
Bu akrep türlerinin yoğun şekilde görüldüğü bölgeler ise, Ege, Akdeniz, Doğu ve İç Anadolu ile Trakya’dır. Anadolu sarı akrebinin zehir etkisi 24 saat kadar sürer ve evlere yakın yerlerde yaşarlar. Bu akrepler soktuğunda sancı, kusma ve yüksek ateş gibi belirtiler görülür.
Kalın Kıskaçlı Akrep - Scorpio Maurus
Güneydoğu Anadolu, Doğu Akdeniz ve Iğdır civarlarında yoğun olarak görülürler. Kalın kıskaçlı akrepler, adlarından da anlaşılacağı üzere kalın bir kıskaca sahiptir. Bu akreplerin boyları 60 ile 80 mm arasındadır. Koyu kırmızı ve açık sarı renkleri bulunur, Kuru ormanlık alanlarda, yerleşim alanlarında ve açık alanlarda yaşarlar.
Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin