Coğrafya

Tayga Ormanları Nerede? İklimi Nasıldır? Yerleşim Var Mı ve Ormanlar Güvende Mi?

Tayga Ormanları Nerede? İklimi Nasıldır? Yerleşim Var Mı ve Ormanlar Güvende Mi?

Başlıklar

Tayga Ormanları Nerede?

Tayga ormanlarının dünya için önemi nedir? Dünyanın en büyük ormanı olan Tayga ormanları, dünya üzerindeki tüm orman alanlarının beşte birini oluşturmaktadır. Ürettiği oksijen miktarıyla dünyanın akciğeri olarak ifade edilir. Bazı kaynaklara göre Tayga ormanları tüm gezegene yetecek kadar oksijeni üretebilecek potansiyele sahiptir.

Tayga kelimesi Yakutçada orman kelimesinden gelir. Tayga kelimesinin kökeni Altayca, anlamı ise iğne yapraklı ormandır. Tayga ormanlarına aynı zamanda Kuzey Ormanları da denilmektedir. Tayga ormanları Kuzey Yarımküre üzerindeki ormanların %11'ini kapsar. Ormanlar;

  • Kanada,
  • Alaska,
  • ABD,
  • Finlandiya,
  • İsveç,
  • Norveç,
  • Kuzey Kazakistan,
  • Kuzey Moğolistan,
  • Kuzey Japonya ve Rusya'ya kadar uzanır.

Tayga Ormanlarında İklim

Tayga Ormanlarında İklim

Dünya genelinde ormanlık alanlardan bahsedildiğinde akla ilk gelen Amazon ya da diğer bir adıyla Yağmur Ormanları oluyor. Görülen ormanlar genellikle ılıman ve nemli bir iklime sahip olmasıyla biliniyor. Tayga ormanları Sibirya'da tundranın bittiği yerden başlıyor ve birçok ülkeyi kapsıyor. Ormanlar coğrafi olarak 60 derece kuzey enleminde bulunuyor. Dünyanın en büyük karasal ekosistemlerinden biri olan Tayga ormanlarının toprak verimliliği zayıf ve fakirdir. Ormanlarda çoğunluğu iğne yapraklı ağaçlar mevcuttur. Ormanlarda yetişen ağaçlardan bazıları:

  • Çam ağacı
  • Ladin ağacı
  • Karaçam ağacı
  • Köknar ağacı
  • Kavak ağacı
  • Söğüt ağacı
  • Huş ağacı

Tayga ormanlarında genellikle iğne yapraklı ağaçlar yetişiyor. Fakat huş, söğüt ve kavak ağacı geniş yapraklı olsa da ormanlarda yetişen ağaçlar arasında yerini alıyor. Tayga ormanları dünyanın en sert hava şartlarıyla mücadele eden orman bütünlüğü olarak ifade ediliyor. Ormanlarda hava sıcaklığı kışın -50 dereceye kadar düşebiliyor. Ormanlarda görülen bu eksi sıcaklık ise normal kabul ediliyor. Ormanlarda hava sıcaklığı yazları 10 derece civarında oluyor. Ormanlarda görülen yağışın büyük çoğunluğu kar şeklinde yağıyor.

Tayga ormanlarında iklim oldukça serttir. Ormanların bazı bölgeleri sürekli kar altında olmasına rağmen bölgedeki hayvanlar ve ağaçlar sert hava koşullarına uyum sağlıyor. Bölgedeki ağaçların biyokimyası yıl boyunca değişiyor. Bu nedenle ağaçlar donmaya karşı dayanıklı hale geliyor. Aynı zamanda ormanlarda bataklıklar ve yosunlar vardır. Bölgede ağaç türünün az olmasına rağmen yaşayan canlı çeşitliliği dikkat çekiyor. Tayga ormanlarında;

  • 85'ten fazla memeli hayvan türü,
  • 300'den fazla kuş türü,
  • 10.000'den fazla böcek türü yaşıyor. 

Tayga Ormanlarında Yerleşim Var Mı?

Tayga Ormanlarında Yerleşim Var Mı?

Tayga ormanlarında yerleşim olup olmadığı merak ediliyor. Ormanlarda kışları hava sıcaklığı -50 dereceye kadar düşüyor. Yazları ise dört ay boyunca 10 derece civarında sıcaklık hissediliyor. Bu hava koşullarına uyum sağlayarak bölgede yerleşik hayat kurmak isteyen insanlar olmuyor. Aynı zamanda bölgenin toprakları verimsiz olduğu için topraklarda tarım yapılamıyor. Her ne kadar bol yağış alan bir bölge olsa da toprağın verimli olmaması, güneş ışığının yeterli olmaması nedeniyle topraklar tarıma elverişli olmuyor. Verimsiz topraklar, sert hava koşulları ve iklim nedeniyle insanlar bölgede yerleşik hayat kurmak istemiyor.

Tayga Ormanları Güvende Mi?

Son yıllarda orman yangınlarının artması, değişen iklim koşulları ve insanoğlunun sebep olduğu bazı durumlar nedeniyle ormanlar zarar görmeye başladı. Ormanların zarar görmesiyle ağaçlar ve canlılar da ciddi tehdit altında. Durum böyle olunca gözler dünyanın akciğeri olan Tayga ormanlarına çevriliyor. Tayga ormanları her ne kadar büyük ve etkili olsa da insanoğlu tarafından tahrip ediliyor. Dünya genelinde en önemli anlaşmazlık yeraltı kaynaklarından, petrolden oluşuyor. Tayga ormanlarının altında da petrol olduğu düşünülüyor. Bu nedenle insanoğlu yeraltındaki petrole ulaşmak için ormanlara zarar veriyor.

Henüz bir çalışma yapılmasa da gelecek yıllarda petrol çıkarma çalışmalarının yapılmayacağının bir garantisi yok. Bölgenin sert hava koşulları petrol çıkarma çalışmalarının yapılmasını önlüyor. Çünkü kışları düşen hava sıcaklığı nedeniyle toprak üzerinde derin don görülüyor. Yazları ise 10 derece olan bu sıcaklık çalışmalar için yeterli görülmüyor. Olası bir petrol çıkarma durumunda ormanlar ciddi tehdit altında kalacak, belki de yavaş yavaş yok olmaya başlayacaktır.

İlginizi çekebilir: COĞRAFYA

Başlangıç Meridyeni Nedir, Nereden Geçmektedir? Greenwich Nerede? Paralel ve Meridyenlerin Özellikleri

 Yön Bulma Yöntemleri Nelerdir? Doğal ve Teknolojik Yön Bulma Yöntemleri

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN