Coğrafya

Selenyum Nedir, Selenyumun Faydaları Nelerdir?

Selenyum Nedir, Selenyumun Faydaları Nelerdir?

Selenyum, toprakta bulunan ve sağlığın korunması için önemli olan bir elementtir. Birçok vücut işlevi için hemen hemen tüm hücrelerde gerekli olan selenyum, özellikle karaciğerde, böbreklerde, pankreasta, testislerde ve dalakta bulunmaktadır. Tiroit fonksiyonu için ayrı bir önemi olan selenyum, güçlü ve sağlıklı bir bağışıklık sistemi için gerekli olan mineraller arasında yer alır. Astım hastalığı ile ilgili yapılan bir araştırmada, 14 haftalık bir sürede düzenli olarak selenyum bulunan gıdalar tüketen ya da selenyum takviyesi alan hastaların çok daha az belirti gösterdikleri ortaya çıkmıştır.

Selenyum İçeren Besinler Nelerdir?

Bu mineral; kümes hayvanları, brezilya kestanesi, et ve deniz ürünleri gibi besinlerde yer alır. Sarımsak, soğan ve kırmızı biberde selenyum içeren gıdalar arasındadır. Esmer pirinç ve yulaf da selenyum içerir, fakat bu durum bazen yetiştikleri toprağın içeriğine göre farklılık gösterebilir.

Selenyum

Selenyum, vücut tarafından üretilmeyen ve dışarıdan alınması gereken bir oligo elementtir. Toprakta bulunan selenyumun oranı, toprağın çeşidine göre farklılık gösterir. Bunun yanında endüstriyel işlemlerden geçen gıdalar, selenyum bakımından oldukça yetersizdir.

Gıdalar dışında selenyum takviyeleri de alınabilir. Günlük olarak önerilen selenyum dozu bayanlar için 55 mikrogram ve erkekler için 70 mikrogramdır. Selenyumun olumlu etkilerini sağlayabilmek için 400 mikrograma kadar alınması önerilir. Daha iyi absorbe (emilme) oldukları için selenometionin formundaki takviyeler tercih edilebilir. Kişilerin günlük beslenmelerinden aldıkları selenyum miktarı, selenyum eksikliği sorunundan daha fazladır. Kas zayıflığı ve yorgunluk, selenyum eksikliği sonucu ortaya çıkan belirtilerdir. Diğer yandan aşırı selenyum miktarının olması da mümkündür. Şayet selenyum takviyesi alınıyorsa, günlük olarak 400 mikrogramı geçilmemelidir. Aşırı doz ile birlikte ortaya çıkan selenyum zehirlenmesi ve ağız kokusu ile birlikte mide bulantısı, depresypn, sinir, kusma, saç ve tırnak kaybı gibi sorunlara neden olabilir.

Selenyumun Sağlığa Faydaları Nelerdir?

  • Kanser ve virüslerle mücadele eden hücreler ile bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Vücudun toksinlerden arınması için gerekli olan glutathione enziminin üretimine katkı sağlar. Glutathion peroxidaz; dokuları serbest radikallerin olumsuz etkilerine karşı korur. Antikanserin etkileri de büyük oranla, vücutta selenyum olup olmadığına bağlı olarak ortaya çıkar.
  • Selenyum, vücudun antioksidan enzim sisteminin entegral bir parçasıdır. Hücre zarı bütünlüğü, karaciğer ve pankreasın optimal işlevleri, DNA metabolizması üzerinde önemli etkileri vardır.
  • DNA’ya zarar veren serbest radikallere karşı etkilidir. Kalp rahatsızlıkları, kanser ve yaşlanma gibi olumsuzlukların önlenmesine yardımcı olmak amacıyla E ve C vitaminleri ile birlikte sıklıkla alınabilir. Viral enfeksiyonlar ile AIDS/HIV virüslerinin yayılmasını da yavaşlatabilir. Aynı zamanda normal karaciğer fonksiyonlarını destekler ve sağlığın korunmasına katkıda bulunur.
  • Miami Üniversitesi (ABD) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, günlük olarak 200 mg selenyum kapsülünün kullanımı HIV virüsünün oluşumunu engelliyor. 91 hastaya 9 ay boyunca selenyum verilmiş ve süre sonunda yapılan tahliller, hastaların kanında bu virüsün daha az yapılandığını ortaya çıkarmıştır.
  • Selenyum minerali bağırsak ve mide kanserlerine karşı koruyucu bir etkiye sahiptir.
  • Denekler üzerinde çok az seviyede kullanılan selenyum, NK yani doğal öldürücü hücrelerinin kansere karşı olan mücadelesini güçlendirmiştir.
  • Romatoid artrit hastası olanların kanlarında selenyum düzeyinin düşük olduğu gözlemlenmiştir. Selenyum minerali, bu hastalığın yan belirtilerinin önlenmesinde yarar sağlamaktadır.

Selenyum Nedir

Bunların dışında; kalp hastalıklarına karşı mücadele, toksik minerallere karşı koruma, sigara, alkol ve yağların olumsuz etkileri de selenyum tarafından nötralize edilmektedir. Ayrıca cinsel iktidarsızlık sorunlarının giderilmesinde, cildin, saçların ve gözlerin bakımında da selenyumun olumlu etkileri bulunmaktadır.

İlginizi çekebilir: Mineral Nedir, Mineraller Nasıl Meydana Gelir, Faydaları Nelerdir?

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN