Genel Bilgi

Nicel Araştırma Yöntemleri Nelerdir? Örnekleri ve Aşamalar

Nicel Araştırma Yöntemleri Nelerdir? Örnekleri ve Aşamalar

Başlıklar

Nicel Araştırma Yöntemleri

Nicel, sayısal olarak ölçüm yapılabilen ve somut olarak ifade edilebilen anlamına gelir. Nicel araştırma ise yaşanan olay ve olguları nesnelleştiren, gözlem yapılabilir hale getiren, ölçümleyebilen, sayısal olarak ifade edilmesini sağlayan araştırma türüdür. Nicel araştırma aynı zamanda sayısal araştırma olarak da bilinir. Nicel yani sayısal araştırma, gözlem ve ölçümle tekrarlanabilir olup objektif olarak ortaya konan araştırmadır. Nicel araştırma yöntemleri sayısal verilere ve yüzeysel verilere dayanarak sonuçları ortaya çıkarır. Objektif olması nicel araştırmayı üstün kılan bir özelliktir.

Nicel araştırma yöntemlerinin işleyişinde görev alan bir grup vardır. Bu grup gerekli incelemeleri yapar ve yorumlar. Nicel araştırmanın temel amacı vardır. Bu amaç;

  • Bireylerin toplum içindeki davranışlarını gözlemlemek,
  • Bu davranışları deney yoluyla objektif bir şekilde ölçmek,
  • Elde edilen verileri sayılarla açıklamaktır.

Gerçekler arasındaki oluşan bağı yorumlamak adına istatiksel veriler dikkate alınmaktadır. Bu aşamada oluşan ve ortaya çıkan sonuçlar rakamsal olarak ifade edilmektedir.

Nicel Araştırma Yöntemleri Neler?

Nicel Araştırma Yöntemleri Neler?

Araştırmacılar, nicel araştırma aşamasında konuyla ilgili evreni temsil eden örneklemden sayıyla ifade edilen sonuçları ortaya koyar. Nicel araştırma yapılırken derinlemesine bir analiz yapılmaz. Araştırmalarda sayısal verilerle ilgili yapılan açıklamalarla ilgilenilir. Nicel araştırma için uygulanan bazı yöntemler bulunmaktadır. Nicel araştırma yöntemleri:

  • Deneysel yöntem
  • Betimsel yöntem
  • Bağıntısal yöntem
  • Nedensel - karşılaştırma yöntemi
  • Tarihsel yöntem

Deneysel yöntemle belirli değişkenlerin oluşturduğu etkilenme, farklılaşma aşamaları incelenir. Deneysel yöntem iki ya da ikiden fazla grup üzerinde uygulanmaktadır. Deneysel yöntemde istatiksel veriler üzerinde hareket edilir. Gruplar arasında karşılaştırma yapılır. Bu karşılaştırmayla değerlendirmeler ortaya konur. Betimsel yöntemde belirli bir konuya ait durum araştırılmaktadır. Araştırmayla sonuçların ortaya konması amaçlanır. Bağıntısal yöntem değişkenler arasındaki bağı inceler. İki değişken veya ikiden fazla değişken arasındaki ilişkinin varlığını inceleyen bir yöntem olarak bilinmektedir. Nedensel - karşılaştırma yönteminde belirli bir değişken ele alınır. Ele alınan bu değişken açısından farklılaşan grupların birbiriyle karşılaştırması yapılmaktadır. Son olarak tarihsel yöntem ise geçmişle ve şu anla ilgilidir. Geçmiş zamanda ortaya çıkmış bir olayın durumu ve bu durumun şu anki düzen üzerinde meydana gelen etkileri araştırılmaktadır.

Nicel Araştırma Yöntemlerine Örnekler

Nicel araştırma yöntemleri beş gruba ayrılır. Araştırma yöntemlerinin daha iyi kavranması için bu yöntemlere örnek verilmektedir. Nicel araştırma örnek çalışmaları:

  • Deneysel yöntem örneği olarak yeni bir uygulamayla hazırlanan ders kitabının öğrenci başarısını nasıl etkileyeceği üzerine yapılan araştırma verilebilir. Uygulanan bu yöntemle eğitim üzerinde etkili olan faktörler, değişkenler arasında oluşan neden - sonuç ilişkisi ortaya çıkar. Ölçüm sonucunda elde edilen değerlendirmelerle karşılaştırma yapılabilir. 
  • Eğitimde ortaya çıkan sorunların çoğu betimsel niteliğe sahiptir. Bu nedenle eğitimin günümüzdeki görüntüsünü gözler önüne sermek için betimsel yöntem sık kullanılır. Betimsel yöntemle pek çok sonuç alınır. Farklı öğrenci gruplarındaki başarı oranlarını ölçmek, okul yöneticilerinin ve öğretmen kadrosunun davranış şekillerini tanımlamak, ebeveyn tutumlarını ölçümlemek alınan sonuçlar arasındadır.
  • Tarihsel yönteme örnek olarak geçmişteki eğitim çalışmaları ve günümüzdeki eğitim çalışmaları verilebilir. Eğitim uygulamalarının incelenmesi tarihsel yöntem örneğidir. 
  • Yine eğitim üzerinden gidilerek bağıntısal yönteme örnek verilebilir. 7. sınıf öğrencilerinin matematik dersindeki başarıyla fen dersindeki başarı arasındaki ilişki değerlendirilebilir. 
  • Nedensel karşılaştırmaya örnek olarak ise lise son sınıf öğrencilerinin üniversite sınavındaki puanlarının cinsiyet bazında değerlendirilmesi verilebilir.

Deneysel Yöntemin Amacı Nedir?

Deneysel Yöntemin Amacı Nedir?

Nicel araştırma yöntemleri önemlidir. Bu yöntemler arasında deneysel yöntem hem ilk sırada yer alır hem de önem taşır. Deneysel yöntem sayesinde belirli değişkenlerin oluşturduğu etkilenme ve farklılaşma aşamaları incelenir. Deneysel yöntem en az iki grup üzerinde uygulanır. Bu yöntem için ikiden fazla grup kullanılabilir. Deneysel yöntemde istatiksel veriler önemlidir. Bu yöntemde istatiksel veriler doğrultusunda hareket edilmektedir. Aynı zamanda gruplar arasında karşılaştırma yapılır, değerlendirmeler ortaya konur.

Nicel Araştırma Aşamaları Neler?

Her araştırmada olduğu gibi nicel araştırmada da takip edilmesi gereken bazı aşamalar bulunmaktadır. Araştırmacı, doğru sonuca ulaşmak için öncelikle doğru araştırma yapmalıdır. Araştırma yapmak için takip edilen sıralamalar bulunmaktadır. Nicel araştırma yapmak isteyen araştırmacı da bazı aşamaları takip etmelidir. Bu aşamalar:

  • Orijinallik
  • İlgi
  • Önem kazandırma 
  • Bilimsel araştırma
  • Saha araştırması
  • Kaynak araştırması
  • Konu sınırlaması
  • Literatür tarama

Nicel araştırma için bazı aşamalar bulunmaktadır. Bu aşamalar sayesinde yapılan araştırmalarda daha planlı hareket edilir. Zaman kaybı yaşanmaz ve doğru, açıklanabilir, kullanılabilir bilgiler elde edilir. Nicel araştırma için görev alan araştırmacı hangi konuyu inceleyeceğini belirlemelidir. Araştırmacı konu belirlemesi yaparken konunun orijinal olmasına dikkat etmelidir. Yapılacak araştırmanın bilim için yeni bir farklılık sunması gerekir. Araştırmacı, bilinen konuların tekrarından kaçınmalıdır. Orijinal konu üzerine araştırma yapan araştırmacı bilime katkı sağlamayı, sorunlara çözüm üretmeyi, bilinenleri geliştirmeyi amaç edinmelidir. Araştırma konusunun özgün olması önemli bir konudur. Araştırmacı iyi bir tarama yapmalıdır. Konunun daha önce ele alınıp alınmadığı, hangi yöntemlerle incelendiği, eksik kalan noktaları tespit edilip değerlendirilmelidir. Bu sayede araştırma konusu tekrar edilmemiş olur ve bilime destek sağlama amacı yerini bulur. Orijinal olması gereken konu bu doğrultuda değer taşımış olur.

Araştırmacı kendine konuyu seçtikten sonra konuyla ne kadar ilgili olduğunu incelemelidir. İlgi, bu aşamaların ikinci sırasında yer alır. Araştırmacı seçtiği konuya ilgili olmalıdır. Bir araştırmacı seçtiği konuyla ne kadar ilgili olursa o konu üzerine o kadar iyi araştırmalar yapar. İlgili araştırmacı heyecanını kaybetmez. Yeni araştırmalar yapar, elde ettiği verileri analiz eder. Eğer araştırmacının yeteri kadar ilgisi yoksa o araştırma konusu uzar ve istenilen sonuca ulaşmak daha zor bir hal alır. İlgisiz bir araştırmacı beraberinde amacından sapan, araştırmanın yarıda kalmasına neden olan araştırmacı demektir.

Araştırmacı seçtiği konuya önem kazandırmalıdır. Araştırma yapılan konunun bilime sağladığı katkı, toplumsal sorunları ve ihtiyaçları çözme özellikleri değerlendirilmelidir. Bu özellikler ele alındıkça konu önem kazanır. Araştırmacı tarafından tercih edilen konunun;

  • Zaman kaybına neden olmaması,
  • Maddi anlamda lüzumsuz harcamaların yapılmaması,
  • Zihinsel olarak yormaması önemlidir.
Nicel Araştırma Aşamaları Neler?

Araştırmacının seçtiği konu araştırma konusudur. Araştırma konusunun ihtiyacı olan bilgilere ve donanımlara sahip olması beklenir. Araştırmacının bilimsel araştırma yapması önemlidir. Yapılan her araştırma bilimsel özellik taşımaz. Araştırmacının eğitimi ve bilgi seviyesi, analiz yeteneğinin güçlü olması önem taşır. Yabancı dil yeterliliği, eski yazı okuma bilgisi ve analiz yöntemleri bu sürecin başarıyla sonuçlanmasına yardımcıdır. Bilimsel araştırma sürecinde bazı durumlarda grup çalışmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Konuyla ilişkisi olan uzman kişilerle çalışmak bilimsel çalışmaya fayda sağlayacaktır.

Araştırmacının tercih ettiği bazı konular saha araştırması gerektirebilir. Bu gibi durumlarda araştırmacı sahaya gitme olanağı oluşturmalıdır. Araştırmacının tercih ettiği konuyla ilgili veri toplama araçları kullanılmalı, çevre araştırması yapılmalıdır. Araştırmacı, ilgili kişilerin fikirlerini toplamalıdır. Bu gibi durumlarda eğer araştırmacı saha çalışması yapmıyorsa çalışma kısıtlanır ve ortaya çıkan sonuç da yeterli olmaz.

Araştırmacının tercih ettiği konuyla ilgili yeterli düzeyde kaynak olmalıdır. Kaynak araştırması önemli aşamalardan biridir. Konu hakkında az kaynak bulunması ne kadar yeterli olmazsa çok kaynak olması da konuyu karmaşık bir hale getirir. Bu nedenle kaynak araştırması önemli bir aşamadır. Ele alınan kaynakların doğru ve güvenilir olması önemlidir. Konuyla ilgili olan tüm kaynaklar toplanmalı, konuyla ilgili olmayan kaynaklar ayrılmalıdır. Elde olan kaynaklar incelenmeli, gerekli araştırma için bu yönde bilgi toplanmalıdır.

Araştırma aşamalarının her biri önemlidir. Aşamalar birbiriyle bağı olan konulardır. Bir aşamada hata yapıldığında bu hata araştırma sonucuna da yansır. Konu sınırlaması yapılan araştırmanın önemli aşamalarından biridir. Araştırmacı araştırmaya başlamadan önce kendine bir plan hazırlar. Bu plan doğrultusunda hareket eder. Araştırmacı tarafından konu çerçevesi en başta oluşturulmalıdır. Bu aşamada belirli esneklikler bırakılabilir. Araştırma ilerledikçe elde edilen veriler doğrultusunda oluşturulan çerçeve genişletilip daraltılabilir. Konu sınırlandırması yapılırken olay, zaman, yer gibi kısıtlama alanları belirlenebilir.

Araştırma aşamaları arasında yer alan son madde de literatür taramasıdır. Literatür taraması konuyu anlaşılır bir hale getirir. Literatür tarama sayesinde araştırmaya yön verecek araçların uygunluğu ortaya koyulur. Araştırmacı araştırmaya büyük çaplı eserleri taramakla başlamalıdır. Konuyla ilgili geniş kapsamlı çalışmalar yapılır. Kitaplar, makaleler, kaynaklar, referans ve internet incelenmeli, veri toplanmalıdır.

Nicel Araştırmada Bilimsel Olma Ne İfade Eder?

Nicel araştırma aşamaları arasında bilimsel olma aşaması önem taşır. Bilimsel olma, araştırma yapılacak konunun ihtiyacı olan bilgilere ve donanımlara sahip olunması demektir. Bu konular araştırmacıyı etkiler. Araştırmacının eski yazı okuma bilgisi, yabancı dil bilgisi, analiz yöntemlerini kullanma düzeyi önemlidir. Araştırmacı bilimsel düzeyde araştırma yapmak için yeterli donanıma sahip olmalıdır. Aksi takdirde yaptığı araştırma bilimsel düzeyde yer edinmeyebilir.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN