Hayvanlar Alemi

Muhabbet Kuşu Neden Kusar? Muhabbet Kuşu Kusmalarına Karşı Alınacak Önlemler Nelerdir?

Muhabbet Kuşu Neden Kusar? Muhabbet Kuşu Kusmalarına Karşı Alınacak Önlemler Nelerdir?

Başlıklar

Muhabbet kuşu en çok sevilen ve evlerde en fazla tercih edilen kuş türlerinden birisidir. Diğer canlılara nazaran bakımları daha kolay olmakla birlikte ilgi ve sevgi beklentileri de o kadar fazladır. Ayrıca dış etkenlere ve hastalıklara karşı da son derece hassastır. Doğrudan güneşe maruz kalmaktan, soğuk hava şartlarından, kafeslerinin temiz olmamasından, tozlu ortamda bulunmaktan vs. çok kolay etkilenebilir. Rahatsızlıkları de daha çok kusma şeklinde belli olur. Bu nedenle de muhabbet kuşu neden kusar sorusu çok fazla akla gelir.

Muhabbet kuşu oldukça ince ve zarif bir bedene sahiptir. Bu kuşlar fazla elde tutulmaktan hoşlanmaz, insanların kendilerine zarar vereceğini düşünerek korkup uçmayı tercih ederler. Genetik olarak pek çok özellikleri birbirine benzer ve değişik türlerde olmalarına rağmen aralarındaki benzerlikler oldukça şaşırtıcıdır. Bu nedenle muhabbet kuşu bakmaya karar veren kişinin birçok konuda titiz davranması, özellikle de kuşun ruh halini anlayabilmesi gerekir.

Kuşlar, özellikle de muhabbet kuşları çok çabuk hastalanabilen canlılardır. Soğuk havalarda yaşayamazlar. Tadilat, tamirat yapılan ortamlardaki toza karşı aşırı hassasiyet gösterip ölebilirler. Onların bulundukları ortamlar son derece hijyenik olmalı, bakımları en iyi şekilde yapılmalıdır. Bakımı tam olarak yapılmayan muhabbet kuşları hastalanmaya daha müsait hale gelirler. Her daim risk altında olurlar. Severek altığınız kuşunuzun kısa sürede ölmesini istemeyeceğiniz için de ona doğru şekilde bakmalı, davranış şeklini anlamalı, sevgi ile yaklaşmalı, sık sık onunla sohbet etmelisiniz. 

Bakıcısı ya da sahibi olarak sizin muhabbet kuşunuza yaklaşım tarzınız ve sevginiz onun hayata tutunma şekli olacaktır. Bu hayvanların psikolojileri çok hassastır ve depresyona girdikleri halde çıkmaları uzun zaman alabilir. Sizin davranış tarzınızı, ona yaklaşımınızı muhabbet kuşunuz çok iyi analiz eder ve gözü, kulağı hep sizde bulunarak tatlı sözlerinize ihtiyaç duyar.

Doğal olarak yeni bir muhabbet kuşu aldığınızda onun birçok özelliğinden habersiz olursunuz. Fakat öncelikli bilmeniz gereken muhabbet kuşları kafese atılıp önüne de yemini, suyunu koyarak bakabileceğiniz hayvanlar değillerdir. Onun günlük özgürlüğünü vermeniz vücudunun pozitif enerji depolaması adına önemlidir.

Her şey muhabbet kuşunuzun sizden ne istediğini bilmekle başlar. Zamanla zaten ona alışacaksınız. O da size alışıp sizi tanımaya başlayacaktır. Size alıştıkça korkularını yenecek, bağını güçlendirecektir. Sizden korkmamaya başladığında ve yaklaşmaya başladığında onun korkularını yendiğini anlayabilirsiniz.

Muhabbet kuşları doğada yaşamaya uygun olmamakla birlikte ev ortamında da çabucak hastalanabilmektedirler. Onların hastalandıklarının ilk belirtisi de kusmadır. Muhabbet kuşunun kusma sendromu yediğini ve içtiğini kusarak ortaya çıkar. Kusma ile birlikte farklı bir koku oluşur ve her yere yayılarak kuşunuzu da rahatsız eder. Böyle bir durumda kuşunuzu ılık su ile banyo yaptırmak onun kötü kokudan arınmasını sağlayacaktır.

Muhabbet kuşunuzun banyo suyunu ayarlarken tıpkı bebeğinizinkini ayarlar gibi hassas olmalısınız. Kuşunuz kusma ile asidik sıvısını dışa atmakta, bunun bir kısmı yiyecek, bir kısmı da su ile karışık ortaya çıkacaktır. Gagalarının alt kısmında ıslaklık oluşacaktır. Zaten kokusu da rahatlıkla sizin fark etmenizi sağlayacaktır.

Hasta kuşun duruşu ve güçsüzlüğü hemen kendini belli eder. Her an kusmaya hazır olması bir süre sonra yeme isteğinin azalmasına ve yemeyi bırakmasına neden olur. Bu durumda da enfeksiyonu giderek çoğalır.

Muhabbet kuşunun enfeksiyonlarının artması bir süre sonra mantarların ve alerjilerin belirmesine yol açabilir. Bu durumda kuşunuzla daha fazla ilgilenmeli, onun öz bakımına yoğunlaşmalı ve yemini değiştirmelisiniz. Bir veterinere götürerek bunun altında yatan nedenin tam olarak ne olduğunu öğrenmelisiniz.

Muhabbet kuşunun kusma sendromu sahibine alışamama, aşırı korkma, yeminin dokunması, yavrusunu beslerken ağız yoluyla kaptığı mikroplar, bilinçsiz kullanılan vitamin ve antibiyotikler kaynaklı olabilir. Yine kalp ritmindeki bozukluklar, şiddetli üzüntü, depresyon, uçamama kaygısı, iç hastalıkları, enfeksiyonlar kusma nedeni olabilir. Çok nadir sevgi gösterisi de olabilmekle birlikte eğer muhabbet kuşunuz kusuyorsa ciddiye almalı, vakit kaybetmeden tedavi sürecini başlatmalısınız. Aksi taktirde bağışıklığını tamamen kaybederek kuşunuz ölebilir.

Muhabbet kuşu

Muhabbet Kuşunun Kusmasının Nedenleri

Muhabbet kuşunun kusmasına neden olan diğer etkenleri ve detaylarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Çiftleşme bütün canlılar gibi muhabbet kuşları için de en temel ihtiyaçlardan birisidir ve çiftleşme esnasında ortaya bakteriler, virüsler çıkabilir. Bütün bunlar ve hasta olması kuşun kusmasına yol açabilir.
  • Muhabbet kuşları eşleriyle ağız yoluyla öpüşürler. Bu esnada ağız yoluyla kuşunuza geçen virüsler kusmaya neden olabilir.
  • Muhabbet kuşları birden çok yavruyu beslemeye çalışırken güçten düşerler. Bu esnada fark etmeden mikrop da kapabilirler. En fazla hastalandıkları zaman yumurtlama dönemleri ve bebeklerini besledikleri dönemdir. Bu dönemde onların yuvaları günlük temizlenmelidir.
  • Muhabbet kuşlarının içtiği sulara sık sık kakaları bulaşır. Kakalı suda binlerce mikrop ürer. Kuşlarınız da susadıklarında kakalı sularından içerler. Ardından da virüs kaparlar ve karın ağrıları çekmeye başlarlar. Karın ağrıları artıp şiddetleninceyse kusarlar.
  • Muhabbet kuşunuz hazımsızlık çekiyor ve çeşitli besin alerjileri baş gösterdi ise zehirlenmiş olabilir. Zehirlendiğini de kusarak gösterebilir.
  • Muhabbet kuşunuzda kalıcı depresyonlar, beyin travmaları oluşması kusma ile neticelenebilir. Bu nedenle onu kesinlikle ilgiden mahrum bırakmamalısınız.
  • Vitaminin aşırı gelmesi, çinko zehirlenmeleri muhabbet kuşu kusmalarının bir diğer nedeni olabilir. Kuşunuza vitamin vermek istiyorsanız haftada iki kere, suyuna iki damla damlatmanız yeterlidir. Sürekli olarak ilaçla kuşunuza beslerseniz ve vitamin depolamasını sağlarsanız beyin ve dış gelişiminin olumsuz etkilenmesiyle karşılaşabilirsiniz.
  • Muhabbet kuşlarında besin zehirlenmesi ve sürekli acıkma faza kiloya yol açabilir. Çok fazla kilo alan kuşun uçma payı az olacak, zamanla hamlaşıp uçma özelliğini kaybetmesine neden olacaktır. Bu da kusma ile neticelenebilecektir.
  • Kuşlarda ek gıdalar kimi zaman sindirim tembelliği oluşturabilir. Mesela çok fazla ekmek ve yumurta kabızlığa yol açar. Ardından da çeşitli hazımsızlıklar ortaya çıkar. İç haznede enfeksiyon çoğaldıkça mide bunu kaldıramaz olur ve kusma meydana gelebilir. Yine çok fazla değişik gıdalar vermek de muhabbet kuşunuzun mide sorunlarına ve kusmaya yol açabilir. 
  • Bazı ev bitkileri muhabbet kuşlarının, hatta insanların sağlığına dahi hiç uygun değildir. Bunlar zehirlenmelere sebebiyet verebilir ve muhabbet kuşunuz kimi zaman evinizdeki bir bitkiyi yiyip zehirlenebilir ve bunun neticesinde kusabilir.
  • PVC kablolar hemen her evde vardır ve muhabbet kuşları zaman zaman PVC kabloları kemirebilmektedir. Bu da onların hastalanmasına sebebiyet verebilmektedir.
  • Evlerde kullanılan temizlik malzemeleri, temizleyiciler, dezenfektanlar vs. etrafa gaz yayar. Bu gazlar insan sağlığına uygun olmadığı gibi muhabbet kuşlarınızın sağlığına da uygun değildir. Bulundukları ortamda çok fazla temizlik ürünleri havasına maruz kalan kuşlar hastalanarak zehirlenebilir. Hatta alerji yaparak çok az miktardaki dahi kusmaya yol açabilir.

Muhabbet Kuşunun Kusması Sevgi Belirtisi Olabilir

Kusma olayı her canlıda olduğu gibi muhabbet kuşlarında da olabilmektedir. Bu kuşların hastalıklarının ilk belirtisi kusmadır ve kusma olduğunda önemsenmeli, diğer belirtiler gözlemlenmelidir. Fakat muhabbet kuşlarının kusmasıyla alakalı bazı özel durumlar da mevcuttur. Bu kuşlar yavrularını ağızlarına yiyecek almakta, ardından da bunu kusarak onları beslemektedirler.

Besleme amacıyla muhabbet kuşun yaptığı kusma bir sevgi belirtisidir. Bu nedenle kuşunuz yanınıza geliyor ve ağzındaki yemi önünüze ya da elinize kusuyorsa bunu sizi sevdiği için de yapıyor olabilir. Sizi besleme içgüdüsüyle hareket ediyor olup kusma eylemini buna bağlı, kasti ortaya çıkarıyor olabilir.

Sevgi, şefkat kaynaklı muhabbet kuşu kusması durumunda kuşunuz herhangi bir hastalık belirtisi göstermeyecektir. Enerjisi de her zamanki gibi olacaktır. Dişi veya erkek fark etmeksizin bütün muhabbet kuşları bu türden kusma yapabilir ve bu, bir sorun olmayıp kalıcı da değildir.

Muhabbet Kuşunun Kusmasının Nedenleri

Muhabbet Kuşu Kusmalarına Karşı Alınacak Önlemler

Muhabbet kuşlarının kusması farklı nedenlere bağlı olabilmekle birlikle enerji düşüklüğü, tüylerinin canlılığını kaybetmesi, halsizlik gibi belirtiler söz konusu ise ciddi düşünmek gerekir. İlk şey muhabbet kuşları alanında uzman bir veteriner hekime başvurmaktır. Veteriner gerekli analiz ve tahlilleri yapacak, ardından tedavi biçimleri belirleyecektir.

Tedavi noktasında ilk yapılabilecek beslenme değişikliğidir. Kimi yemler, vitaminler kuşların bünyesine uymayabilir ve çeşitli rahatsızlıklar, alerji oluşturabilir. Bu nedenle muhabbet kuşunuzda kusma olduğunda beslenmesini değiştirebilirsiniz.

Eğer muhabbet kuşunuz altta yatan bir hastalık veya enfeksiyondan kaynaklı kusuyorsa bunun tedavisi için ilaç kullanılabilir. Veterineriniz gerekli ilaca yönlendirecektir. Bazen kusmaya neden içte bir düğümlenme olabilir ve bunun çözümü için ameliyat gerekebilir.

Muhabbet kuşunuz kusuyorsa bunun nedeni veya tetikleyicisi ortamdaki mikroplar, bakteriler olabilir. Bu durumda ortamın dikkatle temizlenmesi ve olası zehirlerin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Özellikle yem seçimi doğru yapılmalıdır ve hangi yemi vermeniz konusunda tereddüdünüz varsa veterinere danışabilirsiniz.

Muhabbet kuşları her gün bir miktar kafeslerinden dışarı çıkmak isteyecek kuşlardır. Fakat dışarda oldukları zaman yabancı maddeler yutabilirler. Bu nedenle düğümlenmeye yol açabilecek yabancı maddelerin ortamda bulundurulmamasına ve bu tür maddeleri kuşunuzun yutmasına dikkat etmelisiniz.

Gerek kafesinin içinde gerekse kafesinin dışında boğulma tehlikesi yaratacak tehlikelere karşı kuşunuzu denetim altında tutmalısınız. Aynı şekilde zehirlenmesine karşı da dikkatli olmalı, kafes içinde ve dışında denetiminizde tutmalısınız. Kafesinin temizliğini de aksatmamalı, kısa periyotlarla olduğu gibi çok kirlendiğinde zamanını beklemeden temizlemelisiniz. Böylece kusmaya neden olacak riskleri azaltabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Evde Papağan Yetiştirme Rehberi (Beslenmesi, Bakımı ve Sağlığı)

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN