Teknoloji

Kriptoda NFT Nedir? NFT Üretimi Nasıl Yapılıyor?

Kriptoda NFT Nedir? NFT Üretimi Nasıl Yapılıyor?

Başlıklar

NFT kavramı son dönemde adından çok fazla söz ettiriyor ve NFT özellikle de kripto ile birlikte anılıyor. Bu açıdan kriptoda NFT nedir (kripto) sorusunun tam cevabını hemen herkes öğrenmek istiyor.

Öncelikle NFT, non-fungible token kelimelerinin kısaltmasından oluşmaktadır. Özellikle sanat dünyasının blockchain teknolojisiyle tanışmasından sonra NFT’ler çok fazla gündeme gelmiştir. Dijital dünyada hemen herkes büyük ilgi göstermiş, başlıca şunlar NFT olarak açık arttırmalara çıkarılmıştır:

  • Dijital sanat eserleri, 
  • Twitter videoları, 
  • Twitter mesajları,
  • Fotoğraflar vs.

NFT Nedir?

NFT Coin Nedir?

NFT benzersiz bir dijital öğeyi temsil etmektedir. Bunu en basit haliyle fiziksel dünyadaki koleksiyon parçalarına benzetebiliriz. Geleneksel koleksiyon parçalarının dijital dünyaya yansıması şeklinde adlandırarak daha somut hale getirebiliriz. Benzersiz olması nedeniyle birbirinin yerine geçemeyen, blok zinciri adı verilen dijital defterdeki bir veri birimi şeklinde tanımlayabiliriz.

Çok farklı şeyler NFT olabilir. Sanat, ses, video, video oyunlarındaki çeşitli öğeler ve daha başka yaratıcı çalışma biçimlerine benzeyen dijital dosyalar NFT kabul edilebilir. NFT olan dijital dosyaların kendileri sonsuz şekilde yeniden kopyalanabilir. Fakat onları temsil eden NFT’ler temel blok zincirlerinde izlenerek alıcılarına sahiplik kanıtı sunar. Flow, Bitcoin Cash, Ethereum gibi blok zincirlerinin kendilerine özgü NFT kullanımlarını tanımlamak için kendi jeton standartları bulunmaktadır.

NFT’ler video oyunu öğelerini, dijital sanat öğelerini, müzik dosyalarını ve bunlara benzer dijital varlıkları metalaştırmak için tercih edilebilir. Fakat orijinal dosyanın bir kopyasına erişmek jeton sahibiyle sınırlı kalmaz.

İlk NFT’ler Ethereum tabanlıdır. İlk kez 2015 yılı itibariyle ortaya çıkmıştır. İlk başlarda bu konuda büyük spekülasyonlar olmuş olsa da büyük hacimlerde NFT’leri alıp satma başladıkça pazara ilgi artmıştır. Bununla birlikte spekülasyonlar da artmaya devam etmiştir. Daha çok emek ispatı blok zincirinde çalışmaya devam etmektedirler.

NFT’nin Oluşturulması

NFT benzeri olmayan bir dijital öğeyi temsil etmektedir. Dijital defterde depolanan bir veri birimi olan NFT, Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin aksine kriptografik bir belirteç olarak karşımıza çıkmaktadır. Karşılıklı olarak değiştirilmesi mümkün değildir.

Bir dosyanın ya da bir sanat eserinin Rarible, KnownOrigin, OpenSea gibi NFT açık arttırma pazarlarına bir dosyanın ya da bir sanat eserinin yüklenmesiyle NFT meydana getirilir. Dijital defterdeki dosyanın kripto para ile satın alınabilen, sonrasında yeniden satılabilen bir NFT kopyası yapılır. Dolayısıyla bir sanatçı herhangi bir eserini temsil eden bir NFT satabilir. Bunu yaparken telif hakkını elinde tutabilir ve aynı esere ait daha fazla NFT yapabilir.

NFT’yi alan kişi dijital dosyanın orijinaline erişim hakkı kazanmaz. Bununla birlikte bir eseri NFT olarak yükleyen kişinin mutlaka kendisinin orijinal sanatçı olduğunu kanıtlaması da zorunlu değildir. Buğuna kadar yaratıcısının izni alınmadan eserin kullanıldığı pek çok örnek ortaya çıkmıştır.

NFT Üretimi Nasıl Yapılıyor?

NFT’nin Diğer Kripto Paralardan Farkı

NFT’ler diğer kripto paralardan farklıdır. Çünkü Non-Fungible Token bölünemeyen ve tıpkısından bir daha üretilemeyen dijital varlığı ifade eder. Bitcoin ya da Ethereum gibi kripto paralardan farklı olarak NFT’ler benzersiz dijital varlıklar olmaktadır.

Mesela günümüzde bir Etheri parçalara bölebilir, bu şekilde satın alabilir, aynı kripto parayı kendi içinde takas ile değerlendirebilirsiniz. Fakat NFT özel bir dijital varlıktır. Bir benzeri yoktur. Bu nedenle başka bir token ile takası da mümkün değildir. NFT’nin değeri ise üreticisi ya da yatırımcısı tarafından belirlenmektedir.

NFT Üretimi Nasıl Yapılıyor?

Ethereum NFT’lerin temelini oluşturmaktadır. Bu nedenle NFT’ler ERC-721 token standartlarına göre üretilmekte olup bu, Ethereum geliştiricileri tarafından hazırlanmıştır. Bu alanda blockchain’in çok geniş teknik detayları vardır ve kullanıcılar açısından bunu aşmak için rahatlıkla işlem yapabilecekleri platformlar yer almaktadır.

NFT üretebilmek için sadece dijital kripto para cüzdanına ihtiyaç vardır. Bir dosya NFT olarak üretilmek isteniyorsa bu platformlarda IPFS sistemine yüklenir. Ardından değiştirilemeyecek parametreleri oluşturulur. Daha sonra o NFT’den kaç tane üretileceği, fiyatının ne olacağı, daha sonraki satıştan ne kadar pay ödeneceği gibi özellikle belirlenir. Ardından blockchain ağının işlem ücreti ödenir ve NFT üretimi yapılmış olur. İşlem tamamlandıktan sonra NFT’ler kripto para cüzdanına aktarılır. Üretimin gerçekleştirildiği bütün blockchainde kayıt altına alınır.

Her geçen gün NFT’ler daha fazla gündeme gelmekte, çok astronomik rakamlar konuşulmakta ve yeni iş modelleri de kurgulanmaktadır. Gelecekte fiziksel varlıkların dijitalleştirilmesinin birçok sektöre uyarlanabileceği tahmin edilmektedir. Çeşitli oyunlarda NFT olarak karsa satışları yapılmakta, üç boyutlu sanal dünyada evler tasarlanmakta, bunlar 500 bin dolar gibi rakamlara alıcı bulmaktadır. Özellikle sosyal medyada NFT’lerin etkisinin çok daha fazla olacağı tahmin edilmektedir.

İlginizi çekebilir: Kripto Para Nedir, Nasıl Satın Alınır? Kripto Paralar Yasal Mıdır? 

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN