Coğrafya

Cebelitarık Boğazı Nerede? Hangi Kıtada Yer Alır ve Tarihi

Cebelitarık Boğazı Nerede? Hangi Kıtada Yer Alır ve Tarihi

Başlıklar

Cebelitarık Boğazı Nerededir? Önemi, Tarihi

Eski devirlerde ‘Herkül’ün Sütunları’ adıyla bilinen Cebelitarık Boğazı son günlerde sosyal platformlar üzerinden sıklıkla araştırılan konuların başında gelmektedir. Siz değerli okuyucularımızdan gelen ‘Cebelitarık Boğazı Nerededir? Önemi, Tarihi’ gibi soru ve istekler sonrası yaptığımız araştırmaları bu yazımızda paylaşmaktayız.

Cebelitarık Boğazı Nerededir?

Cebelitarık Boğazı, İngiltere’nin denizaşırı topraklarından birisidir. Bölge Atlantik Okyanusu ve Akdeniz’i birbirine bağlaması açısından stratejik bir önem kazanmaktadır. Tarihin en eski devirlerinden beri birçok ulusun hâkim olmak amacıyla sürekli bir şekilde istila ettiği bölgelerden birisi olması nedeniyle birçok kültürel ögenin birlikte görüldüğü önemli bir boğazdır.

Boğazda Fas, İngiltere ve İspanya’ya ait bölgeler bulunmaktadır. Boğazın uzunluğu 60 km genişliği ise 44 km’dir. Herkül’ün Sütunları olarak bilinen boğaz günümüzdeki ismini Tarık Bin Ziyad’tan almaktadır. Boğazın her iki yanı da kayalıklardan ve dağlardan oluşmaktadır. Arapça bir kelime olan Cebel bölgenin eski isimlerinden birisidir. Kelimenin anlamı dağdır. ‘Cebel-i Tarık’ kelimesi ‘Tarık’ın Dağı’ olarak Türkçe ’ye çevrilebilir. Boğazın derinliği ortalama 320 m’dir.

Akdeniz’in Batı kısımları, Atlas okyanusunda kıyısı bulunan ülkeler ve İber yarımadası bölge içerisinde yer almaktadır.

Cebelitarık Boğazı Nerededir?

Cebelitarık Boğazı’nın Tarihi

Tarık bin Ziyad, Cebelitarık Boğazı’nı güvenceye almak amacıyla boğazın birçok bölgesinde güçlü kaleler yaptırmıştır. İspanyolca ‘Gibilterra’ anlamına gelen ‘Cebelitarık’ kelimesi, Arap hakimiyeti süresindeki tüm kaynaklarda bu tarihten itibaren görülmektedir. Müslümanlar ve Hristiyanlar bölge hakimiyeti için sürekli bir şekilde mücadele etmiştir. 

Cebelitarık Boğazı’nın kronolojik olarak tarihini,

  • 711 – Tarık bin Ziyad’ ın Cebeli Tarık’ı fethi,
  • 1145 – Muvahhit hakimiyeti,
  • 1309 – IV. Ferdinand bölgeyi ele geçirdi,
  • 1333 – Gırnata emiri bölgeye hâkim oldu,
  • 1502- 1. İsabel tarafından Cebeli Tarık Boğazı İspanya toprakları arasına katıldı,
  • 1713- Utrecht Anlaşması ile bölge İngiliz toprağı olmuştur,
  • 1967 – Referandum sonucu halk İngiliz toprağı olarak kalma hakkını kullandı,
  • 2006 – Bölge 2. Referandum ile yeniden İngiliz toprağı olarak kalma yönünde bir karar alması olarak sıralayabiliriz.

Cebelitarık Boğazı ve Perejil Krizi

Leyla adası olarak da bilinen ve Cebelitarık Boğazı üzerinde yer alan Perejil adası sorunu, Fas ve İspanya tarafından hala çözüme kavuşturulamamış olan bir sorundur. İki ülkede kayalık bir arazı yapısına sahip olan adada hak sahibi olduğunu belirterek hakimiyet noktasında kriz oluşturacak aksiyonlar almaktadır. 2002 yılında adaya iki ülkenin de asker çıkarması büyük bir sorun oluşturmuş ve tarihte Perejil krizi olarak yerini almıştır. Perejil adası günümüzde İspanya toprağıdır.

Cebelitarık Boğazı’nın Önemi

Günümüz deniz trafiğinin önemli bir bölümü Süveyş Kanalı’ndan geçmektedir. Yılda 7500’e yakın gemi Cebelitarık Boğazı’ndan geçmektedir. Bölgenin en önemli gelir kaynağı yakıt ikmalidir. Bölgede turizm ve finans kaynaklar da gelir kaynağı oluşturmaktadır.

Cebelitarık Boğazı’nın Önemi

Cebelitarık Topraklarında Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerler

Birçok farklı kültürün bir arada bulunduğu Cebelitarık Boğazı ve çevresinde, birbirinden farklı mimari anlayışlarla oluşturulmuş yapılar bulunmaktadır. 

1160 yılında Yusuf bin Abdulmümin tarafından kurulan şehirler günümüzde de görülmeye değer botanik bahçelere sahiptir. Berberi makakları, sizlerin doğal ortamlarında izlerken aklınızda nereden geldiklerine dair sorular oluşturacaktır.

Avrupa Noktası, Cebelitarık bölgesinde mutlaka gidilmesi gereken yerlerin başında gelmektedir. İspanya kıyılarından Afrika’nın birçok bölgesini bir arada görebilmek için Avrupa Noktası aradığınız adres olacaktır.  Bölgedeki diğer önemli yerler,

  • Magribi Kalesi, 
  • Casa Metas Meydanı
  • Büyük Kuşatma Tünelleri,
  • Boğaz sınırındaki plajlar,
  • St. Michael Mağarası,
  • Cebelitarık Kayaları,
  • Alameda Vahşi Yaşam Koruma Parkı,
  • St. Mary Roma Katolik Kilisesi,
  • Ohara Bataryası

Cebelitarık Boğazı’na gitmek için ülkemizden İspanya’nın Malaga veya Sevilla Havalimanlarına bilet aldıktan sonra iniş yaptığınızda Cebelitarık bölgesine kalkan otobüslere binmeniz gerekmektedir. Bölgenin iklimi Akdeniz iklimidir. Yaz boyunca birçok turist tarafından tercih edilen Cebelitarık Boğazı plajları sizlerin de harika bir deneyim yaşamanıza öncülük edecektir.

İlginizi çekebilir: Yön Bulma Yöntemleri Nelerdir? Doğal ve Teknolojik Yön Bulma Yöntemleri 

Avustralya Nasıl Bir Ülke? Tarihi, Coğrafi Özellikleri, Etnik Yapısı ve Nüfusu

COĞRAFYA

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN