Başlıklar
- - VirtualBox
- - Virtual Box Özellikleri
- - VirtualBox Kurulumu
- - VirtualBox Kullanımı
- - VirtualBox Sistem Gereksinimleri
- - VirtualBox Donanım Gereksinimleri
VirtualBox
VirtualBox özel bir sanallaştırma programıdır. İlk kez 17 Ocak 2007 tarihinde kullanıma sunulmuştur. Kullanıcılar VirtualBox ile sanal işletim sistemleri oluşturabilmekte, oluşturdukları bu sistemi de çeşitli ihtiyaçlarında kullanabilmektedirler.
VirtualBox aslen Alman Innotek GmbH firması tarafından üretilmiştir. İlk etapta x86/x64 mimarileri için üretilen yazılımın şu anki hali Oracle Corporation tarafından geliştirilmiştir. Yazılım sayesinde Misafir Sistemler olarak adlandırılan ek işletim sistemlerini ana bilgisayarın içine kurmak mümkün olmaktadır. Üstelik her birinin ayrı kaynakları olabilmektedir.
VirtualBox sanallaştırma yazılımı farklı işletim sistemlerini desteklemekte, Linux, Mac OS X, 2 Warp, Microsoft Windows, OpenSolaris/Solaris işletim sistemleriyle kullanılabilmektedir. Bu işletim sistemlerinin içinde FreeBSD, OpenBSD, GNU/Linux, OS/Windows, MS-DOS, Solaris sistemleri sanallaştırılabilmektedir.
VirtualBox ilk olarak özel bir yazılım lisansı altında piyasaya sunulmuştur. Fakat 2007 Ocak ayında GPL 2 lisansı ile Virtual Box OSE (Açık Kaynak Sürümü) çıkmıştır. Şu an içinse sadece kişisel ya da değerlendirme kullanımında bulunan özel Oracle Virtual Box sürümü bulunmaktadır. Ücretsiz olan bu sürüm, Kişisel Kullanım ve Sanal Kutu Değerlendirmesi lisansına sahip, ücretsiz bir lisansa tabidir.
VirtualBox RDP (Uzak Masaüstü Protokolü) üzerinden sanal makinelerin uzaktan çalıştırılmasına imkân tanımaktadır. Yine iSCSI desteği bulunmaktadır. Fakat bu tür işlevsellikler ücretsiz sürümde yer almamaktadır.
VirtualBox donanımı taklit edebilmektedir. Konuk sistemlerin sabit diskleri sanal disk görüntüsü ya da VDI adlı tescilli bir uzantıyla ana bilgisayar sisteminde muhafaza edilmektedir. ISO görüntülerini optik sanal CD ya da DVD sürücüleri olarak da ekleyebilmektedir.
Virtual Box Özellikleri
VirtualBox kullanıcılarına bilgisayarlarda aynı anda birden çok işletim sistemini çalıştırabilme imkânı sağlamaktadır. Bazılarına bu, tanıdık gelebilir. Fakat benzerlerinde bilgisayarınızda birden çok işletim sistemi bulunuyorsa açılışta hangisini kullanacağınız seçmeniz gerekiyordu. VirtualBox ise aynı anda birden çok işletim sistemini çalıştırabilmektedir.
Örneğin bilgisayarınızda Windows bulunuyor. Fakat siz aynı anda bir başka işletim sistemine daha ihtiyaç duyuyorsunuz. Bu durumda bilgisayarınıza Pardus ya da Mac OS kurabilir, bunları aynı anda çalıştırabilirsiniz. Tıpkı Windows cihazınızda bir program açar gibi ikinci bir işletim sistemini çalıştırabilirsiniz.
Virtual Box’ı yalnızca işletim sistemlerini denemekte kullanmak zorunda değilsiniz. Mesela hazırlamış olduğunuz bir web sitesinin ya da yazılımın diğer işletim sistemlerinde nasıl sonuç vereceğini test etmek için de Virtual Box’ı kullanabilirsiniz. Virüs taşıdığından şüphelendiğiniz bir dosyayı farklı bir işletim sisteminden açabilir, test edebilirsiniz. Böylece ana işletim sisteminizde herhangi bir tehditle karşılaşmaz, veri kaybı yaşamazsınız.
VirtualBox’ın en günce sürümünün sahip olduğu başlıca özellikler arasında şunlar bulunmaktadır:
- VirtualBox oldukça basit ve sade bir arayüze sahiptir. Arayüz yeni sürümde yenilenmiş ve kayıtlar, anlık görüntüler, diskler ve diğer bilgilere erişim olanağı tanınmıştır.
- VirtualBox’ın son sürümü daha iyi ekran algılamasına ve sanal makineleri yapılandırma kolaylığına sahiptir.
- VirtualBox ile kullanıcılar aynı anda birden fazla işletim sistemini bilgisayarlarına kurabilmektedirler.
- VirtualBox Türkçe dil desteğine de sahiptir.
- Açık kaynak kodlu bir yazılım olan Virtual Box, ücretsiz olarak kullanılabilmektedir.
- Teknik olarak oldukça basit bir kullanıma sahiptir.
- Sanallaştırma programı Windows, Linux ve MacOS işletim sistemlerinin hepsinde çalışmaktadır.
- Yazılım, USB desteğine sahiptir.
- Gerek 32 bit gerekse 64 bit desteğe sahip bilgisayarlarda Virtual Box çalıştırılabilmektedir.
- Programın ekran boyutu rahatlıkla özelleştirilebilmektedir.
- VirtualBox’ta yer alan işletim sistemine program kurulumu da yapılabilmektedir.
- VirtualBox ses ve video kaydı özelliğine sahiptir.
- VirtualBox’ın hem ücretsiz hem de ücretli sürümü bulunmakta, ücretli sürümde uzak masaüstü bağlantısı, USB kontrolü gibi çeşitli ek fırsatlar da yer almaktadır.
VirtualBox Kurulumu
VirtualBox kurulumu için ilk olarak uygun sürümü indirmelisiniz. Kullandığınız işletim sisteminin türü her ne ise ona uygun sürümü seçip indirebilirsiniz. Bunun için çeşitli sitelerde VirtualBox programı mevcut olsa da en güncel ve en kalitelisi için Oracle’nin kendi sitesini kullanmanızı öneriyoruz.
VirtualBox’ı indirdikten sonra kurulum simgesine çift tıklayın. Ardından program çalışacak ve ilk aşamada karşılama mesajı çıkacaktır. Burada Next alanın tıklamalısınız. Karşılama mesajından sonra karşınıza çıkacaklara birkaç kez İleri diyerek aşamaları tamamlamalısınız.
Next aşamasından sonra Oracle adlı aygıt kurulumu karşınıza gelecektir. Bunu onaylayın ve kurulumun devam etmesine izin verin. Kurulum tamamlanacak ve son adımda karşınıza Finish butonu çıkacaktır. Finish butonuna tıklayarak kurulumun sona ermesini sağlayın.
Görüldüğü gibi VirtualBox’ın kurulumu son derece basittir. Tıpkı bilgisayarınıza sıradan bir program kurar gibi sanallaştırma programını kurabiliyor, birkaç tıklamadan sonra kurulumun son aşamasına gelebiliyorsunuz. Sonra da Virtual Box’ı kullanmaya başlayabiliyorsunuz.
VirtualBox Kullanımı
VirtualBox kullanımı diğer sanallaştırma programlarına benzemektedir. Bütün sanallaştırma programlarında olduğu gibi bilgisayarınızın BIOS menüsü içinden Virtualizition Technology seçeneğinin Enabled şeklinde değiştirilmesi gerekmektedir. Eğer bu değişikliği yapmazsanız VirtualBox’ı kullanamazsınız ve hata alırsınız.
Eğer VirtualBox’ı BIOS içinde açtığımızı varsayarsak öncelikle pencerenin üst kısmında Yeni adlı bir sekme bulunmaktadır. Yeni sekmesine tıkladıktan sonra sanal makinenize bir isim vermelisiniz. Ardından işletim sistemi tipi ve sürücü seçiminizi gerçekleştirmelisiniz. Daha sonra sanal makinenizin depolama konumunu seçmelisiniz. Ekstra bir ayarlama yapmak istemiyorsanız burada İleri diyebilirsiniz. Bellek miktarınızı ayarladıktan sonra da işlemi sonlandırabilirsiniz.
Bütün bu işlemleri yaptığınızda artık VirtualBox kullanıma hazır olacaktır. İlk başlatmada VirtualBox size işletim sistemi için gerekli olan ISO dosyasını soracak, seçtiğinizi başlangıçta boot edecek, işletim sisteminin kuruluşuna geçecektir. Kurulum aşamasında kurulum tamamlandıktan sonra sanal makineniz kullanıma hazır olacaktır.
VirtualBox’ı kullanmaya başladığınızda birçok avantajını görürsünüz. Mesela aynı donanım üzerinde birden fazla işletim sistemini kullanabilirsiniz. İşletim sistemleri arasında, donanımınızı yeniden başlatmadan, geçiş yapabilirsiniz. Oturumu kapatmadan aynı sistemde farklı masaüstü ortamları kullanabilirsiniz.
Özellikle bir sistem yöneticisiyseniz ya da sistem geliştiricisi olmayı hedefliyorsanız tek bir işletim sisteminden daha fazlasını bilmek isteyeceksinizdir. Müşterilerinize sadece bir işletim sistemini bildiğinizi, diğerleri hakkında bilgi sahibi olmadığınızı söyleyemezsiniz. Geliştirici olarak uygulamalarınızı test etmek için farklı dağıtımlara ihtiyaç duyarsınız. Bunu da sanallaştırma ile elde edebilirsiniz.
VirtualBox aynı zamanda verimlilik sağlar. Sabit diskleri biçimlendirme için artık saatler harcamanıza gerek yoktur. Sanal makineyle işinizi etkilemeden yeni bir sanal makineye erişebilirsiniz. Adeta bir uygulamayı açmanın kolaylığında işletim sistemi açabilirsiniz.
VirtualBox Sistem Gereksinimleri
VirtualBox tıpkı diğer sanal makinelerin yaptığı gibi sanal bir disk oluşturur. Başka bir sistemi taklit etmek için de ana bilgisayarın video ve RAM belleklerinin bir bölümünü kullanır. Eş zamanlı şekilde ne kadarlık bir sistem çalıştıracaksanız ana bilgisayar sisteminden ihtiyaç duyduğunuz donanım da ona göre olacaktır.
VirtualBox SATA, IDE, SCDI sabit diskleriyle, ses kartlarıyla, çok çeşitli ağ kartlarıyla, paralel portlarla ve daha başka cihazlarla uyumlu çalışmaktadır. 3B hızlandırma, tam ekran, dosya paylaşımı, ağ yapılandırma ve daha pek çok özelliği kullandırmaktadır. Şu işletim sistemleri VirtualBox ile yüklenebilmektedir:
- Windows,
- GNU/Linux,
- Mac OS X,
- OS/2,
- MS-DOS,
- FreeBSD,
- Android,
- Solaris/Open Solaris.
VirtualBox Donanım Gereksinimleri
VirtualBox her yeni sürümde daha da geliştirilmektedir. Fakat çalışmalar aynı zamanda yazılımın donanım gereksinimleri en aza indirilmektedir. Buna göre 2600 MHz intel ya da amd işlemci, 512 MB RAM, 5000 MB boş sabit disk alanına ihtiyaç vardır.
Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin