Sağlık

Uzayan Sümüksü Adet Kanaması Neden Olur?

Uzayan Sümüksü Adet Kanaması Neden Olur?

Başlıklar

Uzayan Sümüksü Kıvamdaki Adet Kanaması

Uzayan sümüksü yapıdaki adet kanaması, Servikal mukus salgısı adet kanı akışı ile karıştığında açık renge dönüyor ve bu sıvı, kaygan bir his veriyor. Regl kanı, servikal salgılar ile birleşebiliyor. O zamanlarda da regl kanın bu şekilde olabiliyor. Aynı zamanda  Endometriosis hücreleri adet kanaması şekline dönü bir organın içinde yer aldıysa, dışarıya akamayıp ve yumurtalık içinde kist halinde birikebilir. Biriken kanama zamanla koyu kıvamlı, kahverengi ve yapışkan sümüksü bir sıvı şekline dönüşür. Bu renginden dolayı “çikolata kisti” alır. 

Uzayan Sümüksü Kıvamdaki Adet Kanaması

Adet Kanının Yapısında Görülen Diğer Farklılıklar

Adet kanının yapısında çeşitli farklılıklar görülebilir. Genelde adet kanının yapısında görülen farklılıklar oldukça normaldir. Ancak bazı durumlarda anormal olabilir. Görülen farklardan bazıları şunlardır:

  • Kaygan ve jöle kıvamında adet kanaması: Sümüksü bir kıvamda olan adet kanamasında rahim ağzı salgıları ya da serviks salgılarının adet kanı ile birleşerek dışarı akması anlaşılmalıdır. Servikal mukus vajina normal olarak bulunur ve adet akışı ile karıştığında kaygan ve açık renkli bir his verebilir.
  • Ağır pıhtılı adet kanaması: Adet kanında kan pıhtısının bulunması, geçirilen adet döneminin ağır ya da zor olduğuna işarettir. Ağır geçirilen bir adet döneminde ya da ağır kanama olduğunda vücut, kan pıhtısını engellemek için antikoagülan üretir. Bu mekanizma, bu işin yapılması için yeterli süre sağlamaz ve kan pıhtısı oluşumu ortaya çıkar. Bu kan pıhtısı her renk olabilir ancak genelde çok koyu bir renge sahiptir. Rahim duvarında birikmiş olan eski kan sebebi ile pıhtı gibi görünür ve akış hızı yavaş olur. Bu durum sık sık yaşanıyorsa bir sağlık kuruluşuna gidilmesi tavsiye edilir.
  • İnce ve akıcı adet kanaması: Akıcı adet kanamasında pıhtılaşma engellenmiştir. Genelde parlak kırmızı, hafif ya da orta derecede akışkan kıvamlıdır. Servikal salgılar ile birleşebilir ya da İnce akıcı görülebilir.
  • Adet kanında doku: Adet kanında endometrium (rahim astarı) dokusunun görünümü, hamilelerde düşük belirtisi olabilir. Bu durumda vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

Adet Kanının Sulu ya da Pıhtılı Yapıda Olmasının Anlamı Nedir?

Adet kanının renginin yanında dokusu da adet dönemi boyunca farklılık gösterebilir. Bazı aylarda daha akışkan kıvamda iken bazı aylarda daha yoğun kıvamlı adet kanı görebilirsiniz. Adet kanında pıhtı görülmesi her zaman bir sorun olduğunun göstergesi değildir. Bu konuda pıhtının boyutu çok önemlidir. Adet kanınızda görülen pıhtı büyük boyutta ise doktorunuza danışmanız tavsiye edilir. Aynı durum pıhtının beraberinde gelen ağır kanama için de geçerli olmaktadır. Kanın rahimden hızlı aktığı durumlarda, kanama daha ince yapılı olabilmektedir.

Vajinadan et parçasının gelmesi iki şekilde yorumlanabilir. Tespit edilen et parçası; yoğunlaşmış ve pıhtılaşmış kan olabilir ye da uterus, fallopi tüpleri ve serviks gibi kadın cinsel organlarından vajinal kanala gelen bir doku parçası olma ihtimali vardır. Pek çok kadında adet kanaması sırasında adet kanında kan pıhtısı tespit edilmektedir. Bu kan pıhtıları koyu tonlarda ya da açık kırmızı renklerde olabilirler. Genellikle bu tip pıhtılar, kanamanın en sancılı ve yoğun olduğu zamanlarda vajinal yoldan vücuttan dışarı atılır.

Adet akıntısında pıhtıların bulunması, adet kanamasının normale göre daha koyu ve daha yoğun kıvamda görülmesine neden olabilir. Bunun açıklaması oldukça basittir. Vücut, adet kanaması sırasında, az kan kaybı olması için kan dolaşımında bulunan pıhtılaşma mekanizmasını devreye sokar. Ancak adet çok ağır geçiyorsa ve kanama çok fazla ise, pıhtılaşma tam olarak gerçekleşmeden, sadece bir miktarı pıhtılaşmış olan kan vajinal kanala atılır. Bu nedenle görülen bu pıhtı normaldir.

Adet Kanının Sulu ya da Pıhtılı Yapıda Olmasının Anlamı Nedir?

Adet Kanının Yoğun Kıvamda ve Koyu Renkte Gelmemesi İçin Neler Yapılabilir?

Adet kanamasının yoğun kıvamda ve koyu renk gelmesi genelde herhangi bir hastalıktan kaynaklanmaz. Ancak sık sık bu sorunu yaşıyorsanız, mutlaka bir jinekoloğa görünmelisiniz. Doktorunuz durumun nedenini tespit ederek gerekli uygulamaları yapacaktır.

İlginizi çekebilir: Regl (Adet) Nedir? Regl (Adet) Sancısı Neden Olur, Ne İyi Gelir?

Kahverengi Adet Kanaması Neden Olur?

Çamurumsu Adet Kanaması Neden Olur?

Normal Adet Süresi Ne Kadardır? Adet Kanaması Konusunda Ortaya Çıkan Problemler Nasıl Araştırılır ve Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN