Başlıklar
- - Adet Kanaması Konusunda Ortaya Çıkan Problemler Nasıl Araştırılır?
- - Normal Adet Süresi Ne Kadardır?
- - Doktora Ne Zaman Gidilmelidir?
Adet Kanaması Konusunda Ortaya Çıkan Problemler Nasıl Araştırılır?
Adet kanamasının özelliklerine göre gitmiş olduğunuz doktor pek çok farklı teste başvurabilir. Bu testler gitmiş olduğunuz doktora, yaşadığınız belirtilere ve adet kanınızın özelliklerine göre değişkenlik göstermektedir. Doktorunuzun yapacağı testlerden bazıları şu şekildedir:
- Vajinal ultrasound: Ses dalgalarını kullanan cihaz ile rahim ve içi değerlendirilir.
- Kan testleri: Kanamaların kansızlık sorununa yol açıp açmadığı ve pıhtılaşma mekanizması ile ilgili bir problem olup olmadığını araştırmak için FSH, LH, östrojen ve AMH gibi kan testleri yapılır.
- Biyopsi: Rahmin iç tabakasından küçük bir parça örneği alınarak laboratuvara incelemeye yollanır.
- Dilatasyon ve küretaj (D&C): Rahim ağzı genişletilip, rahim ağzı ve rahmin iç boşluğu kazınır. Aşırı kanamayı durdurmak için ve gelen doku parçalarını tahlile yollamak için yapılabilir.
Normal Adet Süresi Ne Kadardır?
- Genellikle kadın hamile olmadığı zaman adeti devam eder. Rahim, kadında ortaya çıkan hormonal farklılıkların sebebi ile kalınlaşabilen yaşanabilecek bir gebeliğe hazırlanma amacı ile endometriyal doku ile kaplı bir yapıdır. Rahim duvarı, kan damarları ve kan açısından zengin bir yapıya sahiptir ve gebelik meydana gelmediği zaman ortalama 28 günde bir periyodik olarak vücuttan dışarı atılır. Bu olay 2 gün ile 7 gün arasında sürmektedir. Sağlıklı bir kadında görülen adet dönemi 21 gün ile 35 gün arasında değişebilir. Ve bir periyodun süresi genelde 3 gün ile 5 gün arasıdır. Kadınlar adet döneminde en az 4 çay kaşığı ya da en fazla 12 çay kaşığı kadar kan kaybeder.
- Bir kadın adet döneminde iken kan rengi, parlak kırmızı renginden kahve rengine ve siyah rengine kadar, akışkan yapıdan daha yoğun ve kıvamlı yapıya kadar değişiklik gözlemleyebilir. Bu durumun nedeni rahimde bulunan kanın değişiklik göstermesidir. Hızlı bir şekilde kaybolur ve endişelenmeye gerek yoktur. Kadınlardan bazıları ise, her şeyin sağlıklı bir şekilde ilerlediğini ve kendilerini daha iyi hissetmek için bunun sebebi hakkında bilgi almak isterler.
Doktora Ne Zaman Gidilmelidir?
Adet kanının yapısında ve renginde meydana gelen değişiklikler genelde ciddi bir durum değildir. Fakat, bazen yavaş yavaş ve fark edilmeden ortaya çıkan aşırı kan kaybı yaşanabilir. Normal adet kanaması 2 gün ile 7 gün arası sürmektedir ve yaklaşık 21 gün ile 35 günde bir gelmektedir. Bununla beraber, çamurumsu adet kanı oldukça düzensizdir ve bir sağlık uzmanından yardım alınmalıdır. Hamilelik sırasında, doğum gerçekleştikten sonra ya da menopoz dönemine girerken çamurumsu adet kanı tespit edildiğinde, bu altta yatan ciddi bir sorunun belirtisi olabilir. Bazı semptomlardan herhangi biri ile ilişkili çamurumsu adet kanı da tıbbi müdahaleyi gerektirmektedir. Şu durumlarda alanında uzman bir doktora görünmelisiniz:
- Soluk ve solgun cilt rengi
- Sık sık baş dönmesi yaşanması
- Soluk tırnak rengi
- 1 haftadan fazla süren adet kanaması
- 3 aydan fazla süre boyunca regl olunmadığında
- Dönemler arasında vajinal kanama gerçekleştiğinde
- Vajinada ağrı ortaya çıktığında
- Kötü kokulu akıntı oluştuğunda
- 38 santigrat derecenin üzerinde ateş görüldüğünde
Bu durumlar anemi hastalığının belirtisi olabilir. Bu durum ancak bir kan testi ile tespit edilebilir. İyileşmek için demir takviyesi yapılabilir. Şüpheli hamilelik durumlarında, koyu renk ve pıhtılı kanamanın meydana gelmesinin de doktora görünme sebebi olduğunu hatırlamak önemlidir. Çünkü düşük yaşanabilir ve rahmi temizlemek için kürtaj gereklidir. Çamurumsu adet kanı, aylık yaygın bir olay ya da daha büyük bir sorunun habercisi olabilir. Bu semptomlardan herhangi birinden şüphelenildiğinde vakit kaybetmeden randevu alınmalıdır. Ayrıca çamurumsu adet kanının tedavisi öncelikle sebep olan nedenlere dayanmaktadır.
İlginizi çekebilir: Regl (Adet) Nedir? Regl (Adet) Sancısı Neden Olur, Ne İyi Gelir?
Kahverengi Adet Kanaması Neden Olur?
Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin