Başlıklar
- - Koyu Renge Sahip Adet Kanaması Hangi Durumlarda Normal Kabul Edilebilir?
- - Adet Kanının Farklı Renkleri
- - Adet Döneminin Başında ve Sonunda Adet Kanının Renginin Farklı Olması Normal Midir?
- - Hangi Durumlar Adet Kanının Anormal Renk ve Yapıda Olmasına Sebep Olur?
Koyu Renge Sahip Adet Kanaması Hangi Durumlarda Normal Kabul Edilebilir?
Adet kanamasının renginin kahverengi olmasının normal görülebileceği bazı durumlar bulunur. Bu durumlarda oluşan kanamanın kahverengi tonlarda olması normal olacaktır;
- Rahim içinde bir araç olması: Bazı durumlardan dolayı kadınlar rahim içine hormonlu spiral ya da bakır spiral taktırmaktadır. Bu durumda ilk 3 ay boyunca ara kanamanın ve koyu renkte akıntının ortaya çıkması gayet normal kabul edilir.
- Doğum kontrol hapı kullanımı: Doğum kontrol hapı kullanımında her 3 kadından 1 tanesinde ara kanamalar ilk 3 ay boyunca koyu renklerde görülebilir. 2-3 ay düzenli şekilde kullanımdan sonra bu şikayetlerin ortadan kalkması gereklidir.
- Yumurtlama döneminde olma: Kadınlarda adet dönemi öncesi iki hafta kala başlayan kahverengi akıntılar yumurtlama dönemine bağlı olarak ortaya çıkan hormon değişimlerinden dolayı görülür. Bununla ilişkili adet kanamasının kahverengi olması normal bir dönem olarak kabul edilir.
- Adet dönemi öncesi ve sonrası dönem içinde olma: Kadınlarda lekelenmenin kahverengi olması adet dönemi öncesinde sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Bu durumda uterusta tamamen dökülmeyen eski kalıntılar kahverengi adet kanaması şeklinde ortaya çıkabilir. Bu süreçte kahverengi kanama normal olarak görülse de iki hafta kadar süren kısa süreli döngüler önemli bir sağlık sorunun belirtisi olabilir.
- Gebelik dönemi içinde olma: Kadınlarda gebelik döneminin en başında kahverengi kanama implantasyon kanaması olarak da bilinen yerleşme kanaması olduğunun belirtisidir. Bu kanamanın kahverengi olması oldukça doğaldır. Hamilelik planlayan çiftler yerleşme kanamasını takip edebilirler.
Adet Kanının Farklı Renkleri
Adet kanının rengini bilmek pek çok hastalığın erken teşhis edilmesini ve hastalığa uygun şekilde kolayca tedavi edilmesini sağlayabilir. Bu nedenle adet kanının rengini kontrol etmek gerekir. Sık görülen adet kanı renkleri şunlardır:
- Pembemsi renge sahip adet kanı: Östrojen seviyesinin düşük olduğunu gösterebilir. Uzun süre boyunca spor yapıyorsanız bu da menstruasyonal kan renginin açık olması için neden olarak gösterilebilir. Çünkü spor ve çeşitli aktiviteler yapmak östrojen seviyesinde anormal şekilde düşmeye neden olabilir. Bazı egzersiz çalışmalarının yaşamın ileriki dönemlerinde osteoporoz ve düşük östrojen arasında bir ilişki bulmuştur. Bu nedenle dikkat edilmesi gereken bir durumdur.
- Renksiz adet kanı: Hiç rengi olmayan ya da çok açık pembe renge sahip adet kanı yumurtalık kanseri hastalığının belirtisi olabilir. Böyle bir durumda daha iyi şekilde bilgi almak için alanında uzman bir jinekoloğa gidilmelidir.
- Parlak kırmızı renge sahip adet kanı: Parlak kırmızı renge sahip adet kanı, son zamanlarda rahimden atılan kanı gösterir ve bu kan vücuttan dışarı atılır. Kan akışının bu türü genelde açık renge sahiptir ve adet dönemi düzenli olan sağlıklı kadınlarda sıklıkla görülebilir.
- Koyu kırmızı renge sahip adet kanı: Koyu kırmızı renge sahip adet kanı genelde eski kanı ifade eder. Bu bir süre boyunca rahim içinde saklanmış olabilir ve rahimden atılması için daha uzun zamana ihtiyaç vardır. Pek çok adet gören kadın uyandıktan sonra iç çamaşırında koyu kırmızı renge sahip adet kanı ile karşılaşabilir.
- Kahverengi renk ya da siyah renge sahip adet kanı: Kahverengi adet kanı ya da siyah adet kanı eski kan olarak bilinmektedir. Pek çok kadın adet döneminin bitmesine yakın koyu kahverengi ya da siyah renge sahip adet kanı görür. Bu kan ayrıca adet dönemleri düzensiz olan kadınlarda ortaya çıkabilir ya da rahim kıvrımları içinde kalan kan olabilir.
- Gri renk ya da kırmızımsı renge sahip adet kanı: Gri renge ya da kırmızımsı renge sahip adet kanı iki anlama gelebilir. Eğer gebe iseniz STD/STI enfeksiyonuna yakalanmış olma ihtimaliniz vardır. Dönemlerinizden an az birini kaçırdıysanız, bu erken düşük yaptığınızı da gösterebilir. Gri ya da kırmızımsı adet rengi görmeniz durumunda vakit kaybetmeden bir doktora danışmalısınız.
- Turuncu renge sahip adet kanı: Rahim sıvıları ile karışan kırmızı adet kanı, kırmızı çizgiler şeklinde turuncu renge sahip olabilir. Parlak turuncu adet kanı enfeksiyon ile bağlantılı olabilir, bu sebeple şüpheleniyorsanız bir doktora görünebilirsiniz.
Adet Döneminin Başında ve Sonunda Adet Kanının Renginin Farklı Olması Normal Midir?
Adet kanının renginin adet döneminin başında ve sonunda farklı olması gayet normal bir durumdur. Hatta bir ay farklı, diğer ay farklı adet kanı rengi ile karşılaşabilirsiniz. Adet düzeni tamamen sağlıklı olsa bile, adet kanının renginin değişmesine neden olan bazı faktörler bulunmaktadır. Genelde, parlak kırmızı, koyu kırmızı ve kahverengi olan adet kanı rengi, kanın rahimde olduğu süre ve akışla alakalıdır. Kan akışı, adet döneminin başlangıcında daha hızlı olabilir ve sonuna doğru hızı azalabilir. En ağır ve sancılı dönemlerde adet kanının renginin parlak kırmızı olduğu görülmektedir.
Adet döneminin sonuna yakın kanın koyu kahverengine hatta siyah rengine dönüştüğünü görebilirsiniz. Bu durum gayet normaldir. Kanama yoğunluğunun ve miktarının azaldığı, kanamanın yavaşladığı anlamına gelir. Kan uzun sürede vajinal kanaldan atıldığı için kanın kıvamı yoğunlaşır ve rengi koyulaşır.
Yine de adet kanında görülen her renk değişikliği normal kabul edilmez. Daha önce hiç görmediğiniz renk ya da gri lekelenme ile karşılaşırsanız ve bunlar haricinde başka belirtileriniz de varsa, doktora danışmanız gereklidir. Hamilelik döneminde ortaya çıkan herhangi bir kanama durumunda doktorunuzu ziyaret etmelisiniz. Biyokimyasal testler ve kan sayımı yapılmalı ve kan kaybına bağlı anemi dışlanmalıdır. Bazı kadınlar fazla ve ağır kanamaları normal kabul edebilir ve burum anemiye neden olabilir. Yorgunluk, güçsüzlük ve halsizlik hissi aneminin en önemli belirtileri arasındadır. Bunun yanında adet döneminde herhangi bir farklılık görüldüğünde kesinlikle doktora başvurulması gereklidir.
Hangi Durumlar Adet Kanının Anormal Renk ve Yapıda Olmasına Sebep Olur?
Adet kanında görülen renk ve doku farklılıkları bazı sorunlardan kaynaklı olabilir. Bu problemler şunlardır:
- Düşük: Gri renkli doku kümeleri ya da büyük miktarda kan pıhtısı geçişi kadının farkında olarak ya da olmadan bir düşük yaptığının belirtisi olabilir. Hamile iseniz ve ağır kanama, pıhtı ya da doku gibi yapılar ile karşılaşıyorsanız vakit kaybetmeden doktora görünmelisiniz.
- Uterin Myomları: Rahimde ortaya çıkan kanserli olmayan iyi huylu tümörler myomlardır. Bunlar her zaman daha fazla kanamaya neden olmasa da görülenden daha fazla kanamaya yol açabilir. Myomlar ayrıca adet kanaması sırasında önceki dönemlerde görülenden daha fazla kan pıhtısının ortaya çıkmasına neden olabilir.
- Adet Kanamasının Gecikmesi: Kanamanın gecikmesi adet kanının koyu renkte gelmesine neden olabilir. Kanama rahimin içerisinde oksitlenir ve vücuttan dışarı atılana kadar rengi koyulaşır.
- Kadın Hastalıkları: Son yıllarda pek çok adet gecikmesi durumu yaşamaktadır. Adet kanı rahimden atılana kadar, kızlık zarı tarafından akışı kısıtlanarak rahimde kalır. Ayrıca kadınların yaşı ilerledikçe rahimleri daralır ve düzensiz adet geçirebilirler. Polikistik over sendromu da bu durumun nedenlerindendir.
- Vajinal Enfeksiyonlar: Cinsel yollarla bulaşan bakteriler ve hastalıklar sonucunda ortaya çıkan enfeksiyonlarda da adetin koyu kahverengi ya da siyah renkle oluşması sık görülür. Bu kanamalar oldukça ağrılı geçer ve kanamada kötü bir koku ortaya çıkabilir.
- Anksiyete, Depresyon ve Stres: Rahim içi duvarlarını kalınlaştırarak rahimde bir kapanma oluşturan stres ve depresyon, adetin daha geç ve koyu renkte gelmesine sebep olabilir.
- İlaçların Yan Etkisi: Bazı ilaçlar da yan etki olarak adet kanının koyu renkte ve yoğun kıvamlı gelmesine neden olabilir. Örneğin doğum kontrol hapları ya da gebeliği önleyen ilaçlar adet kanamasının rengini ve kıvamını değiştirebilir.
- Doğum Sonrası: Adet dönemi kanının koyu renkte ve yoğun kıvamlı olmasının bir diğer nedeni doğum sonrası aşamasıdır. Çünkü uterusun normal boyutuna dönmesi yaklaşık olarak 45 gün sürmektedir ve bu dönemde kanama ortaya çıkmaktadır. Ortaya çıkan bu kanama tam anlamıyla bir adet kanaması değildir. Rengi koyu olması sebebi ile pek çok kadın bunu adet kanı sanabilir. Bu durumun ortaya çıkması gayet normaldir.
- Vajinaya Bir Cismin Sıkışması: Koyu renkte adet kanı bazen vajinada yabancı bir cisim olduğunu belli etmektedir. Yanlışlıkla ikinci bir tampon takıldığında, bir tamponla cinsel ilişkiye girildiğinde ya da son adet kanamasından sonra tampon çıkarılmadığı zaman olabilmektedir. Vajinaya yerleştirilebilecek diğer eşyalar arasında seks oyuncakları, prezervatif, süngerler, diyaframlar, halkalar ya da servikal kapaklar vb. dir. Bunlar zamanla vajinal astarını tahriş etmekte ve enfeksiyonu tetiklemektedir.
Koyu renkli adet kanının yanına, bazı uyarı işaretlerine dikkat edilmelidir. Bu uyarı işaretleri şunlardır:
- Yüksek ateş görülmesi
- İdrar yapmada zorluk çekme
- Karın ağrısı ya da pelvik ağrısı
- Genital bölgede ortaya çıkan şişme ya da döküntü
- Kötü kokuya sahip vajinal akıntı
- Vajinada ve çevresinde kaşıntı ya da rahatsızlık
Kara dönem kanı ve bu belirtilerden herhangi biri ortaya çıktığında ya da vajinanın içinde bir şey sıkıştığından şüphelenildiğinde en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Pek sık görülmese de toksik şok adı verilen hayatı tehdit eden enfeksiyonun ortaya çıkmasına neden olabilir.
- Adet Kanının Akmaması: Tutulan hematokolpos ya da adet, adet kanının vajinal kanalı terk edemediği ve vajinal kanalı dolduğu zaman zamanla koyulaşmaktadır. Kan rahmi doldurduğunda buna hematometra denir. Buna vajinal septum ya da kızlık zarının konjenital hastalıkları sıklıkla sebep olmaktadır. Nadir durumlarda, sorun bir serviksin yokluğuyla ilişkili olabilmektedir. Ya da bir tür cerrahi komplikasyon olan servikal atrezi sonucu ortaya çıkmaktadır. Sıklıkla konjenital anormalliklerden kaynaklandığından, hematometra ve hematokolpos öncelikle ergenlik döneminde tespit edilmektedir. Tıkanıklık şiddetli olduğunda, tam bir adet sıvısı ya da amenore eksikliği yaşamak olasıdır.Hematokolpos ile ilşiki diğer belirtiler arasında alt karın bölgesinde görülen endometriozis, kramp ağrısı ve adezyonlar bulunmaktadır.
- Rahim Ağzı Kanseri: Çok nadir durumlarda koyu renk ve yoğun kıvamlı adet kanı, özellikle cinsel ilişkiden sonra ya da dönemler arasında düzensiz kanama ile birlikte serviks kenserinin belirtisi olabilir. En erken aşamalarında, vajinal akıntı genelde beyaz ya da berrak, sulu ve kötü kokulu sonunda koyu kahverengi ya da siyah adet kanına dönüşmektedir.
Rahim ağzı kanserinin ileri evrelerinde bulunan belirtileri şunlardır:
- Yorgunluk, bitkinlik
- Şişmiş ayaklar
- Kilo kaybı
- Daha uzun ya da daha ağır dönemler
- İlişki sırasında ağrı
- Cinsel ilişki sırasında ya da sonrasında kanama
- Pelvik ağrısı
- İdrar yapmada zorlanma
- Bağırsak hareketlerini geçmede zorluk
- Bacaklarda şişme ve ağrı
Bu belirtilerden en az birini görüyorsanız vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna giderek doktora danışmanız tavsiye edilir.
- Hormonal Düzensizlikler: Progesteron ve östrojen adet kanamasını düzenli hale getiren ve enometriyumun (rahim astarı) dışarı atılmasında yardımcı olan hormonlardır. Bu hormonlar arasında çıkan denge bozukluğunda rahim duvarı daha fazla kalınlaşabilir ve her zaman görülenden daha fazla kanamanın ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu dengesizlik aynı zamanda adet dönemi başlayıp bitene kadar pıhtı oluşmasına neden olabilir.
Hormonal değişikliklerin ortaya çıkmasının nedeni şu durumlar olabilir:
- Ani şekilde kilo alıp kilo verme
- Uterusun büyümesi durumu
- Kullanılan bazı ilaçların yan etkileri
- Kan akışında tıkanıklık yaşanması durumu
- Menopoz
- Rahim dokusunun anormal ölçülerde büyümesi durumu
- 38 santigrat derecenin üzerinde ateş görüldüğünde
Bu durumlar anemi hastalığının belirtisi olabilir. Bu durum ancak bir kan testi ile tespit edilebilir. İyileşmek için demir takviyesi yapılabilir. Şüpheli hamilelik durumlarında, koyu renk ve pıhtılı kanamanın meydana gelmesinin de doktora görünme sebebi olduğunu hatırlamak önemlidir. Çünkü düşük yaşanabilir ve rahmi temizlemek için kürtaj gereklidir. Çamurumsu adet kanı, aylık yaygın bir olay ya da daha büyük bir sorunun habercisi olabilir. Bu semptomlardan herhangi birinden şüphelenildiğinde vakit kaybetmeden randevu alınmalıdır. Ayrıca çamurumsu adet kanının tedavisi öncelikle sebep olan nedenlere dayanmaktadır.
İlginizi çekebilir: Regl (Adet) Nedir? Regl (Adet) Sancısı Neden Olur, Ne İyi Gelir?
Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin