Teknoloji

Projeksiyon Perdesi Nasıl Olmalı, Satın Alırken Nelerde Dikkat Etmeli?

Projeksiyon Perdesi Nasıl Olmalı, Satın Alırken Nelerde Dikkat Etmeli?

Projeksiyon Perdesi Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Projeksiyon cihazı günümüzde iş, okul, ev gibi birçok alanda kullanılmaya başlamıştır, projeksiyon cihazı da gerekli olan elektronik cihazlar arasında yer alır. Bu cihazların sık şekilde kullanılması perdesinin önemini ve gerekliliğini de ön plana çıkardır. Projeksiyon cihazı ile beraber kullanılmakta olan perdeler, görüntünün netliği ve kalitesi açısından oldukça önemlidir. Kalitesiz olan projeksiyon cihazları kişiye zevk vermeyecek ve kalitesiz görüntülerin ortaya çıkmasına olanak sağlayacaktır. Projeksiyon perdesi seçimlerinde belli başlı noktalara dikkat etmek gerekir, bunlar;

Uygun Olan Perde Boyutunun Belirlenmesi

Projeksiyon perdesinin kullanılacağı alana göre perdenin boyutunun belirlenmesi gerekir, salonun yapısı, dinleyici sayısı, oturma ile alakalı düzen perdenin boyutunun belirlenmesinde oldukça önemli detaylar arasında yer alır. Projeksiyon perdesinin en arkada oturan kişilere olan uzaklığı 1/6 ‘sından daha küçük boyutlarda olmamalıdır.

Projeksiyon Perdesinin Kumaşının Belirlenmesi

Projeksiyon perde seçimlerinde perdenin kumaşının opak özellikleri taşıması gerekir, opak özellik sayesinde ışığı geçirmez. Işık geçirmeyen projeksiyon perdeleri ışıkları yüzey kısmında tutarak hemen geri yansıtmaktadır. Işık geçirmeme özelliği bulunmayan perdelerde arka kısımlara kayan ışık görüntü kalitesinin düşmesini ve görüntünün kötüleşmesini sağlamaktadır. Projeksiyon perdelerin ışıkları yansıtma özellikleri ile alakalı olan ora gain cinsinden hesaplama yapılır. Kaliteli bir projeksiyon perdesinin gain oranı 1.0 ile 2.5 arasında olması gerekir. Perdenin ön yüzey kısmı mat gri ya da beyaz olması gerekir. Gri olan perdelerde ise gümüş pigmentleri ve titanyum dioksit kullanılır.

Projeksiyon Perdesi

Bu maddeler optik verimlilik açısından en iyi kaliteyi sunar, mat beyaz olan perdelerin yüzey kısımlarında titanyum dioksit boyası kullanılmaktadır. Bundan kaynaklı olarak da verimliliği en üst seviyededir.  Alınacak olan projeksiyon perdesi sinema salonu tarzında bir mekânda kullanılacaksa açık gri olan modeller, aydınlık bir mekânda kullanılacaksa mat beyaz olan modellerin tercih edilmesi gerekir. Arka kısmı siyah olarak tasarlanmış olan perde modellerinde optik verimlilik ile ışığı yansıtma özelliği diğerlerine göre daha fazladır. Projeksiyon perdesinin etrafının siyah şerit yardımı ile geçilmesi dikkatin dağılmasının ve odaklanamamanın önüne geçer. Bu izleyicinin gözünü de yormaz, insan beyni siyah şeritten kaynaklı olarak bu çizgilerin içine odaklanması gerektiğini algılamaktadır. Projeksiyon perdeleri projeksiyon cihazı, slayt makinesi ve tepegöz gibi elektronik cihazlarda kullanılmaktadır. Optik açıdan verimliliği yüksek olan perdelerin hepsi bu cihazlar ile kullanılabilir.

Görüntülerin Formata Uyumluluğu

Projeksiyon cihazlarının görüntüleri yansıtma özelliklerine bakılarak perde seçimi yapılmaktadır. Piyasada olan birçok cihazda ve evlerde kullanılan sistemlerde kullanılan cihazlarda 4.3 oranında görüntü yansıması bulunur. Sinema salonlarında kullanılan cihazlarda bu oran 16.9 kadar çıkar.  Görüntü formatının kullanılacak olan alan ile uyumlu olması perde seçimin dikkat edilmesi gereken noktalar içinde yer alır.

Projeksiyon Perdesinin Türünün Belirlenmesi

Sabit ya da taşınabilir olan projeksiyon perdeleri farklı özellikler taşımaktadır.

Taşınabilir projeksiyon perdeleri; tripod olan bu perdelerin en büyük modelinin boyutu 244x244 olarak tasarlanmıştır. Küçük mekânlar için iyi bir seçim olacak olan tripod perdelerin kullanımı oldukça kolay ve pratiktir. Tripod perdelerin içinde yer alan fast- fold perdeler büyük mekânlarda kullanım için uygundur. Alüminyum çerçeveler kullanılarak gerdirme yapıldığından dolayı görüntülerin kalitesini arttırabilen özellikleri bulunur.

Sabit perdeler; manüel kullanımı olan perdeler, storlu projeksiyon perdesi olarak da bilinir, küçük mekânlar için oldukça idealdir. Ofis, okul sınıfları gibi yerlerde oldukça etkin bir şekilde kullanılabilir. Tavana ya da duvara sabitlenme özelliği bulunur, motorlu olan modelleri büyük olan mekânlarda kullanım için uygundur. Motorlu modellerin maliyetleri yüksektir, kalitesine göre ömürleri de değişkenlik gösterir.

Projeksiyon Cihazı Perdesinde Maliyetin Belirlenmesi

Projeksiyon cihazı perdesinde özelliklerin belirlenmesinin yanında maliyetinin de belirlenmesi önemlidir, alınacak olan ya da elde var olan cihaza uygun bir perde alınabilir. Projeksiyon cihazı perdelerin optik özellikleri doğrultusunda maliyetlerde değişim gösterir. Bundan kaynaklı olarak ucuz perde seçimi yapılabilir ama ucuz perdelerinde güvenli ve kaliteli olan markalar içinden seçilmesi gerekmektedir. Teknik açıdan destek alınabilecek firmaların projeksiyon perdelerinden almak her daim avantaj sağlar.

Projeksiyon Cihazı Perdesinde Yüzey

Projeksiyon cihazlarının kullanımı esnasında netlik sağlayan, parlaklık veren ve cihazın yüzey performansı etkileyen en önemli faktör perdenin yüzey kısmıdır. Genelde mat olan beyaz yüzeyli perdeler kullanımı en kolay perdeler olduğu için en sık tercih edilenlerdir.

Projeksiyon Cihazı Perdesinde Görüntünün Formatını Belirlemek

Kullanılacak olan cihazın görüntü yansıtma ile alakalı olan detaylarına en uygun perdenin kullanılması en doğru tercihtir.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN