Teknoloji

Polaroid Fotoğraf Makinesi Nedir? Özellikleri Nelerdir ve Kullanımı Nasıldır?

Polaroid Fotoğraf Makinesi Nedir? Özellikleri Nelerdir ve Kullanımı Nasıldır?

Başlıklar

Polaroid Fotoğraf Makinesi

Edwin Land Polaroid kamerayı 1945'te icat etti. Makinenin içindeki küçük bir mekanizma sayesinde fotoğraf laboratuvarında siyah beyaz fotoğraflar üretircesine bir dakikadan daha kısa sürede basabiliyordu. Renkli fotoğraf çekebilen ilk Polaroid kamera ise 1963'te yapıldı.

Fotoğraf çekmek, arkadaşlarınız ve ailenizle anılarınızı paylaşmanın harika bir yoludur. Ancak, bu dijital çağda, bir resmin fiziksel kopyalarına sahip olmak nadirdir. Ayrıca onlara hemen sahip olamazsınız. İşte burada polaroid kamera devreye giriyor. Bu şipşak cihazdan, nasıl çalıştığından ve mükemmel kurulumu elde etmek için bazı ipuçlarından ve püf noktalarından bahsedeceğiz.

Polaroid kamera, resmi çektikten kısa bir süre sonra bir baskı oluşturmak için geliştirilmiş, kendi içinde bulunan filmi kullanan bir anlık kameradır. “Polaroid” bu kameraları yaratan markanın adıdır. Ancak çoğu kişi, üreticisinden bağımsız olarak herhangi bir marka fotoğraf makinesini polaroid olarak adlandırır. Polaroid aynı zamanda kameranın çıkardığı fotoğrafların da adı olmuştur.

Polaroid Fotoğraf Makinesi

Polaroid Fotoğraf Makinesi Özellikleri Nelerdir?

Polaroid kameralar oldukça değişken olabilir. Aşırı pozlamadan ışığa çok gölgeli veya çok bulanık fotoğraflar çekmek mümkündür.

Dijital bir fotoğraf için dosyaların aktarılması, düzenlenmesi ve son olarak yazdırılması gerekirken analog fotoğrafların karanlık odada yazdırılması daha da fazla zaman ve çaba gerektirir. Polaroidlerde, sadece deklanşöre basmanız ve ardından filmin malzemedeki kimyasal işlemlerle kendi kendine gelişmesi için birkaç dakika beklemeniz yeterlidir.

Rahat olmasıyla birlikte zaman tasarrufu sağlar ve bunun yanı sıra birçok avantaja sahiptir. Polaroidler nostaljik birer hediyedir. Çoğu insanın Facebook'ta bir sürü dijital fotoğraf görmektense anı olarak bir polaroidi hatıra tutmayı tercih etmektedir.

Kamerayı kurmak için, reaktif kimyasallarla kaplı bir paket plastik negatifler yüklenir. Fotoğraf çekildiğinde, bir "negatif" bir an için kamera merceğine sarılır ve önünde tutulur. Polaroid kameralar, tüm analog kameralar gibi çalışır. Bir fotoğraf çekildiğinde, fotoğraflanan görüntüyü yansıtan bir ışık düzenine izin vermek için kameranın deklanşörü açılır. Negatif, üç kat gümüş bileşikle kaplanmış bu ışığa maruz kalır. Bu kimyasalların her biri ışığın farklı bir ana rengini emer: kırmızı, mavi veya yeşil.

Silindirler daha sonra fotoğrafı çıkarır. Bunu yaparken aynı zamanda filmin beyaz sınırlarında tutulan reaktif kimyasalı serbest bırakmak için bastırırlar. Bu kimyasal yüzeyi kaplar ve fotoğrafı oluşturan reaksiyona neden olur. Kameradan çıktıktan sonra filmin siyahtan griye, renkliye dönmesi biraz zaman alır. Polaroid, bu işlem sırasında filmi sallamamanızı önerir.

Polaroid Fotoğraf Makinesi Özellikleri Nelerdir?

Polaroid Fotoğraf Makinesi Kullanımı Nasıldır?

Polaroid fotoğraf makineleri, reaktif kimyasallarla kaplı plastik negatif tabakası bulunan film paketleri ile çalışır. Deklanşöre bastığınızda kameranın içinde bulunan silindirler içindeki negatiflerden bir tanesini kamera lensinin önüne yerleştirir. Negatif durumda olan film anlık olarak sabit bir şekilde durur ve böylece film dışarıdan gelen ışığa maruz kalır. 

Pozlama süresi tamamlandıktan sonra kameranın içindeki silindirler negatif durumuda olan film sayesinde fotoğrafınızın çıkartılmasını sağlar. Analog fotoğraf makinelerinin bir çoğu hemen hemen aynı şekilde çalışmaktadırlar. 

Lenslerinin yuvarlak şekilleri sayesinde ışık her türlü yönden gelebilir. Böylece makinenin içindeki filme doğru tek bir yönde yansıyabilir. Yansıyan ışık sayesinde kırmızı, mavi ve yeşil olmak üzere üç farklı gümüş katmandan oluşan filme çarpar ve fotoğraf oluşur.

Polaroid fotoğraf makinelerinin çalışmasını sağlayan şey negatifler üzerindeki gümüş bileşenlerin altındaki kimyasal reaksiyondur. Bu kimyasal katmanlar negatifin gümüş katmanında renk üretimini sağlayabilmek için kullanılan kimyasal reaksiyon maddesinin varlığına karşı tepki verir. Tepkimeye giren kimyasallar kalıcı olarak yansıtılan ışığın rengini alırlar.

Fotoğrafı çıkarmak için fotoğraf makinesinin içinde bulunan silindirler harekete geçerler ve aynı zamanda negatiflere aşağı yönde basınç uygulayarak tepkime vermesi beklenen kimyasalların beyaz sınırlar içinde kalmasını sağlar. Fotoğrafın tamamlanması için kısa bir süre kadar bekletir. Fotoğraf yavaşça koyu renkten renkli bir hale dönüşür. Yaygın olan bilginin aksine, Polaroid şirketi kullanıcıların fotoğraflarını çektikten sonra sallamama tavsiyesi vermektedir.

Polaroid Fotoğraf Makinesi Kullanımı Nasıldır?

Dikkat etmeniz gereken bazı şeyler:

  • Filmleri soğuk bir yerde saklayın. Bu, bileşenlerin düzgün çalışmasını sağlar. Kullanmadan önce oda sıcaklığına döndüğünden emin olun.
  • Açık ve parlak renkler dostunuzdur. Bu film türü, iyi aydınlatılmış ortamlarda ve flaş kullanımıyla en iyi tepkiyi verir. 
  • Bazı polaroid kameralar, önerilen ayarıyla yanacak belirli ışık kadranlarına sahiptir. Polaroid kameranızın size ne söylediğine dikkat etmek en iyisidir.
  • Arkanızdaki gelen bir ışık ile çekim yapın. Yani ışık çeken kişinin arkasında olmalı.
  • Fotoğrafı görmek konusunda sabırlı olun. Bir fotoğrafın ortaya çıkması yaklaşık 10-15 dakika sürer. Bu olurken resmi sıcak bir yerde tutun ve fotoğraf tamamen belirginleşene kadar ışıktan koruyun. Cebinizde veya yüzü aşağı bakacak şekilde temiz, kuru bir yüzeyde tutabilirsiniz.
  • Unutmayın, ne kadar çok kişi tarafından söylenirse söylensin polaroid fotoğraflarınızı sallamayın.

İlginizi çekebilir: Fotoğraf Makinesi Nedir? Fotoğraf Makinesinin Kullanımı ve Çalışma Prensibi

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN