Modifiye Nedir?
Modifiye, ayarlamak, kişiselleştirme ve değiştirmek anlamına gelir ve teknik açıdan herhangi bir şeyin üstünde yapılan değişimlerdir. Bu kavram ülkemizde motorlu olan araçlarda sıklıkla kullanılmakta ve her daim yeni fikirler ortaya çıkartılmaktadır. Modifiye kelimesi geçince akla iki türlü modifiye gelir. Bir tanesi aracın dış kısmında yapılan değişiklikler, diğeri de iç kısmında yapılacak olan değişikliklerdir. Günümüzde en yaygın olanı dış kısımda yapılan değişimlerdir.
Modifiye Nasıl Yapılır?
Dış Modifiye
Aracın performansını arttırmak ve estetik bir görünüm sağlamak amacı ile yapılan değişikliklerden oluşur. Bu değişiklikler;
Neon Aydınlatma ve Far Kitleri
Bunlar araçlarına farklı bir görünüm kazandırmak isteyen kişilerin sık bir şekilde tercih ettiği ürünler içinde yer alır. Far kiti açısından araç sahipleri en çok Xenon far kitlerini tercih eder ve Xenon kimyasal olan bir elementtir. Xenon farların diğer farlardan daha çok kullanılmasının en büyük sebebi daha iyi düzeyde bir aydınlatma sağlamasıdır. Xenon lambalar alınıp direk olarak araca uygulamaz, çünkü bu lambalar için mercekli olan camlara ihtiyaç vardır. Bundan kaynaklı lamba olarak da değil de set olarak alınması gerekir.
Cam Filmi
Araç modifiyesindeki en kolay aşamadır, araçlara estetik açıdan görünüm kazandırmanın yanı sıra yolcu kabininin güneşten ısınması ortadan kaldırmak ve UV ışınlarının zararlarından korunmak amaçlı da kullanılmaktadır. Cam filmlerinin diğer bir kullanım amacı da sürüş açısından güvenlik sağlamaktır. Kaliteli olan bir cam filmi geceleri karşıdan gelecek olan keskin ışınların kırılmasına olanak sağlar ve güvenli araç kullanımı sağlar.
Spor Amortisörler
Yere oldukça yaklaştırılmış olan araç, yerden yüksek olan araçlara göre daha sportif bir görüntüye sahiptir. Spor olan amortisörlerin kullanım amacı da budur. Bunun yanı sıra yol tutuşu sağlar, yüksek süspansiyonu bulunan bir araç daha çok esneme payına sahip olduğundan dolayı kesik olan virajlara girildiğinde savrulma eylemi gösterebilir. Spor amortisörü bulunan araçlarda bu durum tam aksinedir. Ama spor olan süspansiyonlar sert olduğundan dolayı konfordan taviz vermek gerekir.
Spoiler ( Rüzgârlık )
Hatchback araçlarda tavanın arka kısmına, sedan olan araçlarda da bagaj üstüne takılan parçadır. Rüzgârlıktaki amaç aeorodinamik olan etkiden fazlasıyla yararlanmak ve yola yapışmasına olanak sağlamaktır. Çünkü bir araç yere ne kadar fazla güç uygularsa o kadar zor kayar. Rüzgârlıklar güzel görünümün yanı sıra yol tutuşu anlamında da oldukça aktif bir rol oynamaktadır. Bundan dolayı da rüzgârlık seçimlerinde sadece ama sadece görüntüye önem verilmemeli, detay da incelenmelidir. Özellikle rüzgârlığın var olan açısına dikkat etmek gerekir. Araç hız yaptıkça, araca etki eden hava miktarı da artar, takılan rüzgârlık hava miktarını karşılayacak ve aracın arka kısmına baskı yaparak yere basmasını sağlayacaktır.
Lastikler ve Jantlar
Lastikler ve jantlar dış modifiyeli anlamında vazgeçilmez olan parçalar içinde yer alır. Kaliteli jantların kullanımı sonucunda estetik bir görünüm kazanılabilir ama aksi olan durumlarda can güvenliği de tehlikeye girebilir. Çünkü jant araçların fren disklerinin soğutulması açısından, yakıt ve performans açısından direk olarak müdahale eder.
İç Modifiye
Araca kısmen de estetik kazandırmak ve güç artışı sağlamak için yapılan değişiklerin tümüdür. Bu değişiklikler;
Egzoz ve Hava Filtresi
Hava filtresi motora gidecek olan havanın soğutulmasını ve temiz hava akışını sağlar. Piyasada üç çeşit hava filtresi bulunur.
- Bolt- ON açık filtre
- Kutu içi hava filtresi
- Açık hava filtresi
Modifiye amaçlı performansı yükseltmek için araçlara standarttın dışında bir hava filtresi uygulamak mantıklı bir eylem değildir. Bu şekilde motora girecek olan hava ve yakıtın karışımında dengesizlikler meydana gelir. Bundan dolayı da hava filtresi seçimlerinde sadece estetik açıdan düşünülmemeli can güvenliği de hesaba katılmalıdır. Egzozlar yakıtın gazlarının dışarıya atılmasında etkili olan parçalardır ve aracın performansı açısından bu gazların en doğru şekilde dışarıya atılması büyük bir önem taşır. Özellikle binek olan araçlarda kullanılmakta olan susturucu özelliğe sahip egzozlar havanın dışarıya atılmasında belli bir direnç oluşturmaktadır. Bundan kaynaklı olarak da performans kaybı yaşanır, bunun için spor egzoz olarak adlandırılan egzozlar geliştirilmiştir. Spor egzozların standart olan egzozlardan farkı motor sesini kesmemeleri, hem gazı hem de sesi dışarıya atmalarıdır. Kaliteli olan bir egzozun kazandıracağı performans ise 3 Hp ile 8 Hp aralığından değişkenlik gösterir.
Chip Tuning
Bu uygulama motor modifikasyonunun ana aşamaları içinde yer alır. Elektronik dizel araçlar ile enjeksiyon sistemine sahip olan benzinli araçlarda uygulaması yapılan chip tuning yakıt tüketiminden taviz vererek yaklaşık olarak % 15 civarında beygir ve tork gücünde artış sağlar. Yapılacak olan bu uygulamada benzinli olan araçlarda yakıt düzeyi oldukça az miktarlarda arttırılırken, dizel olan araçlarda yakıt miktarının arttırılmasının yanı sıra % 35 oranında turbo basıncı da arttırılır. Bundan kaynaklı olarak bu uygulama için dizel araçlar daha avantajlıdır. Güç artışı sağlamak için chip tunning uygulaması başlangıç olarak kullanabilir. Bu uygulamanın dezavantajı ise 2 ila 3 saat gibi sürede tamamlanması ve geri dönüşün belli başlı araçlarda imkânsız belli başlı araçlarda da çok zor olmasıdır. Bundan kaynaklı olarak bu uygulamanın yapılmadan önce kişinin ne istediğine kesin olarak karar vermesi gerekir. chip olarak adlandırılan aracın beyin kısmıdır ve bu beyin için harcanabilecek olan yakıt miktarı da dâhil her şey kodlandırılmıştır. Chip tunning uygulamasında 2 şey göz önüne alınmalıdır. İlki aracın beyin kısmı yeniden programlanabilir şekilde ise istenilen performans düzeyinde tekrardan kodlanır. İkincisi de aracın beyni programlamaya uygun değilse farklı bir beyin takılmalıdır. Bu iki işleminde maliyetinde değişkenlikler bulunur ve chip tuning uygulaması sonucunda her araçta farklı düzeyde performans artışı gözlemlenmektedir. Bu artış oranları 8 Hp ile 20 Hp arasında değişir.
Blow- Off Vale
Uygulanacak olan bu sistem turbo motoru bulunan araçlar için geçerli olan bir sistemdir. Araç performansından öte, turbonun faaliyete geçmesi konusundaki süreyi azaltmak ve daha sağlıklı şekilde kullanmak adına üretilmiştir. Turbo motora sağlıklı şekilde hava akışı sağlar ve gaza basıldığı sürece bu görevini yerine getirir. Gazın kesilmesi ile turbodaki türbinler hava akışının bulunması ile birlikte dönmeye devam eder ama türbinde geçmekte olan hava daha çok ilerleyemeyeceği için ters bir yönde akmaya çalışır. Bu esnada tekrardan gaza basma işleminde türbinler durur ve buz sefer diğer tarafa döner. Türbin gaza basıldığı zaman soldan sağa, gazın bırakılması ile sağdan sola doğru dönecektir. Bu tarz bir durumda turbonun faaliyete geçmesi gecikecek ve türbinler zarar görecektir. Bunun önüne geçmek adına geliştirilmiş olan Blow- Off turbo türbinlerin ters olan tarafa dönmesine olanak sağlayan havanın, gazın kesilmesi ile dışarıya atılmasını sağlamaktadır. Bu sayede gaza basıldığında daha kolay tepki alınır.
Nos ( Nitro Oxide System )
Araçlara uygulanabilen nıtro genel olarak tüp şeklinde, koltuğun altına ya da bagaja yerleştirilir. Faaliyet geçmesi için gaz pedalının alt kısmına ya da sürücü kabinine bir düğme konulur. Nıtro tek başına yanabilen bir madde değildir.
Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin