Başlıklar
Drift sporu Japonlar tarafından keşfedilmiş olan bir spordur, 90 yıllarda ilk drift yarışları süratli şekilde araba kullanmayı seven kişiler tarafından yapılmaya başlamıştır. Japonya’nın dik yokuşlarında ortaya çıkan bu spor, Japonların bu yokuşlardan pratik şekilde inme çabaları ile ortaya çıkmıştır. Drift, virajlı olan yollarda araçların hızlı bir şekilde viraja girmesi ile araçların arka kısımların ön kısımlarından bağımsız bir şekilde hareket etmesi olarak tanımlanabilir.
Driftte önemli olan bir nokta da arabanın savrulması esnasında şöförün hâkimiyeti kaybetmemesidir, bunun için zaman ve hız hesaplamaların en iyi şekilde yapılması gerekir. drift yapılan araçların lastikleri ve aktarma organları ciddi zararlar görebilir, araçlara faydası bulunmayan bu spor umduğunuzda daha büyük zararların bile açılmasını sağlamaktadır. Ülkemizde drift yanlama ismi ile de bilinir ama bu isim çok beğenilmediğinden dolayı drift telaffuzu daha sık kullanılmaktadır. Tüm drift tekniklerinde en önemli nokta kullanan kişilerin araç kontrolünü en düzgün şekilde sağlamasıdır.
Drift Yapma Teknikleri
El Freni Yardımı İle Drift Yapmak
Drift yapmak teknikleri içinde en sık kullanılan ve nerdeyse herkes tarafından bilinen teknik el freni tekniğidir. Bu teknikte; araç viraja girer, aracı kullanan kişi direksiyonu tam kırar, debriyaja aniden basar ve el frenini sonuna kadar çeker. Bu teknikte amaç tekerlekleri kilitlemektir, tekerlekleri kilitlenen aracın arka kısmı oldukça ani bir şekilde savrulur. Bu esnada ani bir şekilde gaza basılmalıdır. Gaz basıldığında da aracın kontrolü sağlanmalıdır.
ShiftLock - Vites Yardımı ile Lastiklerin Kilitlenmesi İle Drift Yapmak
Bu teknikte; araç viraja hızlı bir şekilde girer, ani şekilde vites küçültmeye gidilir ve aracın direksiyonu içe gelecek şekilde kırılır. Debriyajın hızlı bir şekilde bırakılması ile lastikler kilitlenir, bu sayede arka kısımda bağımsız bir şekilde kilitlenmiş olur. Bu arada gaza sonuna kadar basmaya devam edilir bu arka kısmın kaymasını sağlar ve drift yapmaya devam edilir. Bu drift şekli el freni ile yapılan drifte benzetilmektedir. Ayriyeten bu stilde güç organları fazla yorulmamaktadır.
Power Ower - Güç Kullanma ile Drift Yapmak
Araca karşı güven duyuluyorsa ve aracın çekiş gücü oldukça iyiyse bu Drift şekli kullanılmalıdır, çünkü bu drift şekli aracın gücü ile alakalıdır. Viraja girilmesi ile direksiyon ani şekilde kırılır ve gaza sonuna kadar basılır. Aracın çekiş gücünde ani bir kalkma olur ve arkadaki tekerlekler kaymaya devam eder. Bu şekilde drift yapılmaktadır. Bu drift şeklinde aracın yol eksenindeki kontrolünün sağlanması gerekmektedir.
Feint - Savurmanın Etkisini Kullanarak Drift Yapmak
Aracın viraja girmesi ile direksiyon ters yöne doğru çevrilir, sonrasında viraj yönüne doğru direksiyon ani bir şekilde çevrilir. Bu sayede aracın kayması sağlanmaktadır. Aracın ağırlığından kaynaklı olarak araç kayar ve gaza basma ile kayma işlemi devam ettirilir. Bu drift yönteminde de kontrol sağlamak önemli bir detaydır.
ClutchKick - Debriyaja Basma İle Drift Yapmak
Araç güçten düştüğünde ani bir şekilde debriyaja yüklenme yapılır ve diğer taraftan gaza sonuna kadar basılır ve ayak debriyajdan hemen çekilir. Bu arada direksiyonun sağa ve sola doğru kaydırılması gerekir. Bu yöntemi diğer yöntemler ile beraber kullanmak mümkündür.
Braking - Frene Basma ile Drift Yapmak
Bu yöntemde fren gücünü en düzgün şekilde ayarlamak gerekmektedir. Viraja girilmesi ile direksiyon iç tarafa doğru çevrilmelidir, bu şekilde araka kısmın kayması sağlanır. Hız ayarlanamazsa ön tarafta da kayma oluşur. Freni en doğru şekilde ayarlamak gerekir, gaza basma işlemi ve aracın kontrolünü sağlayarak drift yapılmalıdır.
Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin