Teknoloji

İnternet Nedir, Nasıl Gelişmiştir?

İnternet Nedir, Nasıl Gelişmiştir?

1970'li yıllarda telefon ağları aracılığıyla veriyi bağlı cihazdan merkeze merkezden diğer cihaza taşıma işlemini sağlayan sistem olarak biliniyor. Aslen İngilizce iki kelimenin birleşiminden ortaya çıkmaktadır. Ağ (Net) - Arası (İnter) / İnternet (ağlar arası) anlamı ile meydana gelmiştir. TCP / IP adı verilen özel bir protokol aracılığı ile kullanımı sağlanan internet birden fazla bilgisayarın kendi aralarında iletişim kurabilmesi ve farklı özelliklerde veri transferlerini paylaşabilmelerini sağlar. Yalın bir dil ile anlatmak gerekirse dünya genelinde ağa bağlı olan ve belirlenen izinler dâhilinde ulaşılması mümkün olan tüm bilgisayarlarla gezinti yapabileceğiniz toplu bir bilgisayar grubudur. Aslında internet sitelerinin her biri bir bilgisayardır ve bu bilgisayarın ağ üzerinde paylaşımına izin verilen tüm bilgi ve dosyaların ulaşılabilirliğini sağlayan sistem ise internet olarak nitelendirilmiştir. Dünyada ilk olarak 1969 da Amerikan Gelişmiş Savunma Araştırmaları Dairesi Ağı tarafından kurulan ve kurumun adı olan Advaced Research Agency Network ün kısaltılması ile Arpanet olarak bilenen ağ ile soğuk savaş dönemlerinde düşmana karşı hızlı ve güvenli bilgi aktarımı sağlayarak düşman tehlikelerinden korunmak amacı ile hazırlanmıştır.

İnternet Nasıl Gelişmiştir?

Aynı zamanda Arpanet anahtarlanmış ağ yapılarının ilk örneği olarak ön plana çıkmaktadır. 1970 yılına kadar sadece Amerikan savunma sanayi tarafından kullanılan bu kapalı hat düzeni Vinton Cerf adında bir matematik mühendisinin sağır ve dilsiz olan eşi ile iletişim kurabilme çabalarının sonucunda TCP / IP protokollerinin oluşturularak sivil halk tarafından kullanımına olanak sağlanmış ve hızla yaygın hale gelmiştir. İnternetin görmüş olduğu bu yoğun ilgi zaman içerisinde çeşitli problemlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu sorunların başında ağların giderek artması ve IP numaralarının hatırlanmasının kolay olmaması neticesinde bağlantı problemleri ortaya çıkmaya başladı. Domain Name System (Alan adları sistemi) altında bağlantı isimleri adlandırılmaya başlanarak bu sorun ortadan kalkmaya başlamıştır. Hatta ilk alınan alan adı olarak symbolics.com tarihe geçmiştir. Alan isimlerinin yoğun şekilde talep görmesi ve 1980'li yıllardan itibaren sanayileşme ve teknolojinin de hızla ilerlemesi ile alan adlarına olan talep giderek artmaya başlamıştır. Bunun neticesinde 1985 yılında alan adları ücretli hale getirilmiştir. Günümüzde 160 milyar civarında alan adı altında site bulunduğu düşünülüyor. 1990'lı yılların başından itibaren Arpanet internetin herkese açık olmasını destekleyecek alt yapıya sahip olmadığından farklı arayışlar ortaya çıktı.

İnternet

HTML Nedir?

1991 yılında Avrupa Nükleer Araştırma Merkezinde Bilgisayar mühendisi olarak görev yapan Tim Berners-Lee yapmış olduğu çalışmaların sonucunda web sistemi ortaya çıkmıştır. www (world wide web) ilk defa bu yılda kullanılmaya başlanmıştır. Bu noktadan itibaren günümüzde HTML teri ile sıkça duyduğumuz Hybertext Transfer Protocol kullanıma açıldı bu protokolün en önemli özelliği açık kodlar ile yazılmış olması ve birçok şirketin bu protokolü kullanarak kendi içerik yazılım ve kurulumlarını yapmaya olanak sağlamasıdır. 1993 yılından itibaren internet kullanıcıları grafik arayüzüne sahip olan web tarayıcıları ile tanışmaya başladı bu anlamada günümüze kadar gelen ve en yaygın olarak kullanılan tarayıcı olarak bilinen Internet Explorer Microsoft tarafından kurulmuştur. Bu sayede internet kullanımı kişisel bilgisayarlar üzerinden erişim giderek aşırı bir şekilde artış göstermiştir.1993 ve 1995 yılları arasında internet üzerinde hızla artan web site sayıları nedeni ile internet üzerinde dolaşım karmaşık bir hale gelmeye başlamıştır. 1995 yılında yahoo!&yahoo! ve 1998 yılında google web arama motorlarının kurulması ile dolaşım kolaylaşmaya ve internet kullanıcılarının aramak istediği bilgiye en kısa ve doğru şekilde ulaşmaları hedeflenmiştir. 2000'li yılların başında Web 2.0 ın geliştirilmesi ile günümüze kadar geçen zaman içerisinde başta bankacılık ve şirketler olmak üzere on-line alışveriş siteleri ve bir çok paylaşım siteleri kurularak sosyal yaşama fayda sağlar hale gelmiştir.

ISS Servis Sağlayıcı Nedir?

Günümüzde birçok insan bu siteleri kullanarak oturdukları yerden dilediklerini gerçekleştirebilme lüksünü yaşayabilmektedir. Geçmişten günümüze kadar internete bağlanabilme yöntemleri de giderek gelişmekte ve daha hızlı hale gelmektedir. Bunun için belirlenen ücretlendirmeler karşılığında ödeme yaparak ISS adı verilen servis sağlayıcılar aracılığı ile hizmet sunulmaktadır. Bu bağlantılar telefon hatları aracılığı ile kurulmaktadır. Geçmişte dial-up bağlantı yöntemi ile iletişim sağlanırken daha sonraki dönemlerde ADSL olarak bilinen bağlantı yöntemleri kullanılmaya başlanmıştır. Dial-up yönteminde kullanım kadar ücret ödemesi yapılırken ADSL bağlantı yönteminde ise internet kullanıcısının seçmiş olduğu paket özelliklerine göre aylık sabit ödeme modelleri ortaya çıkmıştır. Bununla beraber ADSL bağlantı hızı Dial-Up bağlantı hızına göre daha üstün performans göstermektedir. İnternet; günümüzde sosyal yaşam alışkanlıklarımız arasında kullanılan vazgeçilmez araçlardan biri olarak hayatımızdaki varlığını günden güne gelişerek arttırmaya devam ediyor. Öyle ki günümüzde Wi-Fi olarak sıkça telaffuz etmiş olduğumuz kablosuz ağ bağlantı yöntemi ve bu yönteme uyumlu kablosuz telefon, lap top, tablet pc gibi birçok cihaz yardımı ile radyo sinyalleri ile internet bağlantısı kurabilme ve dilediğiniz veriyi paylaşma ve ulaşma lüksüne sahip olduk. Dünya genelinde İnternet hızının ortalama olarak 14 Mbps civarında olduğu düşünülmektedir. Ülkemizde ise bu oran 4,8 ile 16 Mbps aralığına sahip bağlantı hızında kurulum yapılmaktadır. Bununla birlikte bağlantı hızının ne derece yüksek olursa ödenecek olan ücrette aynı oranda artmaktadır.

3G ve Mobil İnternet Teknolojisi

Mobil internet teknolojisi cep telefonu ile internete girebilme anlamına gelmektedir. Bu fikri ilk telefon üretme konusunda oldukça köklü olan Nokia firmasından gelmiştir. Nokia firması 7110 cep telefonu ile WAP ismini verdiği teknoloji sayesinde kablosuz şekilde internet bağlantısını ortaya çıkartmıştır. 2000 yıllara girildiğinde Apple, önceki dönemlerde olan popülerliğini yakalamak adına farklı bir şekilde hayatımıza girdi. Bilgisayar ile bu piyasada yer almanın yanında dijital teknoloji ürünleri ile hayatımıza girdi. Apple iPod adını verdiği cihazla başladı ve iPhone ve iPad cihazları ile piyasada yerini alarak sağlamlaştırdı. Apple ürettiği ve tasarladığı cihazlar ile hemen hemen tüm evlerde ve işyerlerinde yerini aldı. Çünkü bu cihazların en büyük özelliği internet ile bağlantı yapmasıydı. Apple yaptığı hamleler ile internet artık ceplerimizde bile yer almaktadır.

3G ve mobil internet bağlantısı, mobil olan cihazların internet ile bağlantılarını en kolay hale getirmekte olan bir teknolojidir. 3G, üçüncü nesil olan iletişim olarak da bilinmektedir, bu teknoloji sayesinde cep telefonları 2G teknolojisinde var olan sesinin yanı sıra hızlı ve geniş bir ağ bağlantısı ile multimedya uygulamalarını web üstüne taşıyan teknoloji haline gelmiştir. 3G teknolojisi özellikle tabletlerde ve cep telefonlarında sık şekilde kullanılmaktadır. Bu cihazlar üstünden işte, evde, sokakta, gezmede kolay ve hızlı bir şekilde internete bağlanmak mümkün hale gelmiştir. 2009 senesinde ülkemizde kullanılmaya başlayan 3G şu anda herkesin kullanmakta olduğu bir teknolojidir. Hayatın kolaylaşmasını sağlayan bu teknoloji yardımı ile cep telefonlarından ya da tabletlerden alışveriş yapmak, mail okumak, iş ile alakalı detayları sürdürmek, sosyal medya içinde vakit geçirmek ve daha birçok kolaylığı yaşamak mümkün hale gelmiştir.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN