Teknoloji

İndüksiyon Ocak Nedir? İndüksiyon Ocak Nasıl Çalışır? İndüksiyon Ocakların Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

İndüksiyon Ocak Nedir? İndüksiyon Ocak Nasıl Çalışır? İndüksiyon Ocakların Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Başlıklar

Teknoloji hayatın her alanında olduğu gibi mutfaklarda da büyük bir devrim yapıyor. Bunun örneklerini ocaklarda da çok rahat görüyoruz. Farklı ocak tipleri arasından rahatlıkla seçim yapmamıza olanak veriyor ve bunların en son örneklerinden birisini indüksiyon ocaklar oluşturuyor. Peki tam olarak indüksiyon ocak nedir, nasıl çalışır, avantajları, dezavantajları, farklılıkları nelerdir?

Öncelikle indüksiyon ocak sistemleri üçüncü nesil mutfak pişiricilerdir.Bu ocaklar üzerine koyduğunuz tencereyi ısıtıyor; fakat elinizi üzerine koyduğunuzda yakmıyor. Teknik olarak pişirme işlemi yiyeceğe ısı eklenmesiyle gerçekleştiriliyor. Isı kaynağının üzerine tencere, tava gibi bir kap koyuyorsunuz ve ısı kaynağı bu kabı ısıtarak içindekini pişiriyor.

İndüksiyon ocak sistemleri son derece hızlı çalışıyor ve bunun en temel nedeni ocağın kendinin değil, üzerine konulan kabın bir ısı kaynağına dönüşmesinden oluyor. Yani indüksiyon ocaklarda ocağı yüzeyi ısınmazken üzerine koyduğunuz kap ısınıyor. Böylece ocakta elinizin yanması gibi bir durum söz konusu olmuyor.

İndüksiyon ocak gözleri zevkle yemek pişirmenize ve mutfakta zaman geçirmenize yardımcı oluyor. Pişirme yüzeyleri ısıyı tam olarak ihtiyaç olan yere uyguladığı için yemek pişirme daha rahat ve daha kolay olmuş oluyor. Üstelik daha güvenli ve daha temiz bir şekilde ocaklarınızı kullanabiliyor, yemeklerinizi pişirebiliyorsunuz. Sadece ısıya ihtiyaç duyulan alanı ısıttığınız için aynı zamanda enerjiden tasarruf edebiliyorsunuz.

İndüksiyon ocak sistemleri mutfaklarda esneklik sağlıyor. Uyarlanabilir ocak bölgelerine ihtiyaç duyduğunuzda bu sistem en uygunu olmayı rahatlıkla hak ediyor. Ocağın yüzeyi ısınmadığı için tencerenizden, tavanızdan dökülen, taşan yemekler ocak yüzeyinde yanıp kalmıyor. Daha güvenli biçimde bir pişirme fonksiyonu sağlıyor.

İndüksiyon Ocak Nasıl Çalışır?

İndüksiyon Ocak Nasıl Çalışır?

İndüksiyon ocak sistemleriyle alakalı en çok akla gelenlerden birisi bütün bunları bu ocakların nasıl yaptığı oluyor. Basitçe anlatmak gerekirse indüksiyon ocak açık bir devreye benzemektedir. Kurulu bir devre sistemiyle ocak size gelir ve ocağın üzerine doğru kabı koyduğunuzda devre tamamlanarak kap ısı üretme sürecine girer.

İndüksiyon ocağın seramik yüzeyinin altında bir elektromıknatıs yer alır ve bu, manyetik alan üretir. Ocağın üzerine kap koyduğunuzda kabın metal gövdesi bu manyetik alandan enerji alır. Enerji almasıyla da ısınır. Böylece ocağın yüzeyinde ısı üretilmeyip doğrudan doğruya kapta ısı üretilir.

Elektronik devreler sistemdeki manyetizmanın şiddetini azaltabilir ya da arttırabilir. Doğrudan kapta ısı oluştuğu için de ısı şiddeti anında değiştirilebilir.

Doğalgazlı ya da tüplü alışılagelmiş gazlı ocaklarda ısı üretim verimliliği bir hayli düşüktür. Çünkü alevlerce üretilen enerjinin büyük kısmı ısıtılan kabın yanlarından kaçar. Ayrıca önce kabın ısınması, sonra içindekinin ısınması gerekir. Oysa indüksiyon ocaklarda ısı verimliliği yüzde 84 oranında daha yüksektir. Gazlı ocaklarda bu oran yüzde 39,9’dur.

Daha detaylı belirtmek gerekirse indüksiyon ocakların çalışma sistemi Faraday yasasına dayanır. Seramik ya da cam pişirme yüzeyinin altında altına bakır tel bobini konur. Bobine elektromanyetik alan ya da manyetik alana dönüştürülen bir alternatif akım verilir. Bu alan da bir indüksiyon akımı meydana getirilir.

Bobin tarafından bir girdap akımı üretimi yapılmasıyla ferromanyetik bir alaşımdan yapılan tava tabanı harekete geçirilir. Elektronlar hareket etmeye başlayınca ısı üretimi başlar. Yemeğin tabanı ısınır ve bu sayede yağ ya da su kaynamaya başlar.

Dolayısıyla indüksiyon ocak sisteminde ısı ocak yüzeyinde değil, üzerine konan kapta meydana gelir. Manyetik alanlar elektronik devreler arasında şiddet değiştirilir. Elektronik devreler sayesinde metal kaba geçen ısı miktarının ayarlaması anında yapılabilir. Normal ocaklardakine kıyasla indüksiyon ocaklarda kap tabana tam olarak oturur. Açık alevle yanmadığı için de ocakta ısı kaybı yaşanmaz.

İndüksiyon Ocakta Pişirmede Dikkat Edilmesi Gerekenler

İndüksiyon ocak nedir ve nasıl çalışır sorularının cevaplarıyla birlikte bazı hassas noktalara da değinmekte fayda var. Bu açıdan indüksiyon ocaklarda yemek pişirilirken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar şunlardır:

  • İndüksiyon ocaklarda manyetik alan vardır ve manyetik alanı dijital termometreler dahil çeşitli elektronikler etkileyebilir. Elektromanyetik akım sebebiyle kalp pili olanların da indüksiyon ocak kullanmaları pek tavsiye edilmemektedir.
  • Fiziksel olarak kırmızı bobinler, sıcak yüzey, alev gibi indüksiyon ocağın açık olduğunu gösteren, alışkın olduğumuz görseller yoktur. Bu yüzden dikkatli olmakta ve ocağın yanıp yanmadığını gözlemlemekte fayda vardır.
  • İndüksiyon ocakların üzerinde kullanılabilecek kapların türü henüz sınırlıdır.
  • İndüksiyon ocaklar kullanılırken uğultu çıkarır. Özellikle de yüksek ısı ayarlarında kullanıldığında uğultunun şiddeti artacak, daha gürültülü bir ortam oluşacaktır. Bunu göz önünde bulundurmak gerekir.

İndüksiyonlu Ocak ile Elektrikli Ocak Arasındaki Fark Nedir?

İndüksiyonlu Ocak ile Elektrikli Ocak Arasındaki Fark Nedir?

İndüksiyon ocaklar ve elektrikli ocaklar çeşitli yönlerden birbirlerine benzer. Bunlar arasındaki en büyük benzerlik her ikisinin de yakıt kaynağı olarak elektriği kullanmalarıdır.

İndüksiyon ocak ile elektrikli ocak arasındaki temel fark ise pişirme teknolojisinde karşımıza çıkmaktadır. Her iki ocak tipi birbirinden farklı çalışmaktadır. Elektrikli ocaklarda yiyecekler merkezi bir ısı elemanı ya da ısı kaynağı ile ısıtılmaktadır. Yani ısıtma elemanları ocakları ısıtmakta, ardından ısı tencereye geçmekte, ardından da yemekler ısıyı almaktadır.

İndüksiyon ocaklarda ocak bakır bobinlerce ısıtılmaktadır. Bakır bobinler seramik ya da cam yüzeyin altında bulunur. Yüzeye tencere, tava konulduğunda manyetik akım meydana gelir ve tencere, tava doğrudan ısınmaya başlar. Kapların direkt ısıtılması çabuk ısınmalarını sağlar.

İndüksiyon ocaklara nazaran elektrikli ocaklar daha ucuz ve kurulumu daha kolaydır. Bakım gereksinimleri de çok azdır. Üstelik gazlı ocaklar ve elektrikli ocaklar bütün tava, tencere türleriyle kullanılabilmektedir.

Elektrikli ocaklar ısının yiyeceğe ulaştırılmasında gazlı ocaklardan daha az enerji tüketimi yapar. Fakat indüksiyon ocaklarda enerji verimliliği çok daha yüksektir. İndüksiyon ocakların yüzde 90 enerji verimliliği bu alanda diğer ocak türlerini hayli geride bırakmaktadır. İndüksiyon ocaklarda ısı duyarlılığı daha yüksek olup sıcaklık kontrolünü değiştirdiğiniz anda yiyeceğiniz bundan etkilenir; fakat elektrikli ocaklarda sıcaklık kontrolü duyarlılığı daha az olmaktadır.

Elektrikli ocakların yüzeyinin çok ısınması, ısıdaki değişimin yavaş olması, sıcaklık üzerinde daha az kontrol sağlanabilmesi, yiyecekleri daha az ısıtması gibi dezavantajları bulunmaktadır.

İndüksiyon Ocakların Avantajları

İndüksiyon ocak sistemleri çeşitli avantajlara sahiptir. Bu tr ocakların en büyük artısı zamandan tasarruf etmeye yardımcı olmalarıdır. Gazlı ya da elektrikli ocağa nazaran suyu iki kat hızlı kaynatmaktadırlar. Hassas ve tutarlı bir sıcaklık sağlamaktadırlar.

İndüksiyon ocaklarda akıllı tencere tabanı sıcaklığı izleme özelliği bulunmaktadır. Böylece yemeklerinizi servis saatinize kadar dilediğiniz sıcaklıkta rahatça tutabilirsiniz.

İndüksiyon ocaklarda gazın yanmasından kaynaklı havayı kirleten zararlı gazlarla karşılaşmazsınız. Bu ocaklar demir, kobalt, nikel gibi manyetik özellikli metallerle çalışırlar. Seramik cam yüzeye sahip olan ocakların temizliği son derece kolaydır. Hatta ocak çalışırken dahi indüksiyon ocağı silebilirsiniz. Yüzey sıcak olmadığı için elinizi ısı yakmaz.

İndüksiyon ocaklarda marka ve modele göre fonksiyonel özellikler bulunmaktadır. Bazı ürünlerde zaman ayarı, çocuk kilidi gibi güvenliği ve kullanım kolaylığını arttırıcı ilaveler bulunmaktadır. 

İndüksiyon ocaklar şekil ve pişirme yüzeyi açısından zenginlik sunmaktadır. Tıpkı seramik ocak tarzı birçok farklı şekil, farklı uzantılarda ocaklar mevcuttur. Bağlanabilir dış halkalar, oval ocaklar, dikdörtgen ocaklar vardır.

İndüksiyon Ocakların Dezavantajları

İndüksiyon ocak sistemleriyle alakalı bazı dezavantajlardan da bahsedilebilir. Öncelikle bu yeni nesil ocakların mutfaklarda ve fabrikalarda kullanımı sadece bu sisteme uyumlu tavalarla, tencerelerle mümkündür. Şu an için bu tür tava, tencere ürünlerinin fiyatları da çok düşük değildir. Bu da artı bir maliyet getirecek, mutfağınızdaki tavaları, tencereleri yeniden gözden geçirmeniz gerekecektir.

İndüksiyon tekniği ile manyetik alanlar oluşturulmaktadır ve bu tür manyetik alanların insan sağlığına risk oluşturup oluşturmadığı konusunda yeterli araştırma sonucu yoktur. Bu yüzden özellikle kalp pili kullananların indüksiyon ocak kullanmamaları tavsiye edilmektedir. Benzer belirsizlik hamile kadınlar için de söz konusudur. Bilim insanları sağlık tehlikelerine karşı manyetik alanı tamamen kaplayan pişirme kaplarının kullanılmasını tavsiye etmektedir.

Kimi indüksiyon ocaklar uygun olmayan saksılara sahip olabilmektedir. Kalitesi üst düzey ürünler pişirme yüzeyinde yer alan kabın yüzeyini doğru tespit ederek manyetik alanı kabın boyutuna göre ayarlayabilirken daha ucuz modeller aynı fonksiyonu yapamayabilir ve elektrik enerjisi bütün bir alandan yayılmaya devam edebilir.

İndüksiyon ocak sistemlerinde en az bir yerleşik fan yer alır. Bu da etrafa rahatsızlık veren bir ses yayar. Elektrik bobinleri çalışırken de ses çıkar. Bu sesler uyumsuz ve biraz da dengesiz oldukları için gürültülü bir ortam oluşabilir. Özellikle evcil hayvanlar bu seslere yüksek duyarlılık gösterebilir.

İndüksiyon Ocak İçin Tencere ve Tava Seçimi

İndüksiyon Ocak İçin Tencere ve Tava Seçimi

İndüksiyon ocaklarla alakalı en temel meselelerden birisi tencere seçimidir. Tencere seçiminde hangi malzemeden üretildiğine mutlaka dikkat edilmelidir. Bu ocaklar tencere ve tavanın tabanında pişirmek için gerekli ısıyı ortaya çıkarır ve bunu elektro manyetik türbülans ile yaparlar. Bu yüzden ferromanyetik tava ve tencereler satın alınmalıdır.

Paslanmaz çelik, bakır, alüminyum gibi malzemelerden üretilen tavalar, tencereler uygun ısıyı üretmede yetersiz kaldıkları için bu ocaklarda kullanılmamaktadır. Fakat kimi üreticiler indüksiyon ocaklara uyumlu özel yeni çelik tencere, tava üretimleri yapmaya başlamışlardır. İndüksiyon ocak sistemleri yaygınlaştıkça hem marka, model zenginliği artacak hem de bu tür ocaklara uyumlu tava, tencereler daha rahat ulaşılabilir olacaktır.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN