Başlıklar
- - Holi Festivali ve Bayramı Nedir?
- - Holi Bayramı’nın Hikayesi Nasıldır?
- - Holi Festivali Nasıl Kutlanır?
- - Holi Festivali Hangi Ülkelerde Kutlanmaktadır?
Dünya tarihinin en eski kültürlerinden birisi olan Hint kültürü sosyal platformlar üzerinden en çok araştırılan konuların başında gelmektedir. Yüzyıllarca birçok devlet tarafından fethedilen Hindistan coğrafyası süreç boyunca birçok farklı kültürle beslenerek özgün bir kültür oluşturmuş ve günümüze kadar ayakta kalmayı başarmıştır. Siz değerli okuyucularımızdan gelen Hint kültürü hakkındaki soruların başında gelen Holi bayramı hakkındaki araştırmalarımızı “Holi Festivali ve Bayramı hakkında merak edilenler” başlıklı bu yazımızda açıkladık.
Holi Festivali ve Bayramı Nedir?
Antik devirlerden günümüze kadar kutlanıla gelen Hint festivalleri arasından en önemlileri arasında gösterilen Holi festivali, yalnızca Hindistan coğrafyasında değil dünyanın Asya ülkeleri başta gelmek üzere birçok yerinde heyecanla beklenen ve kutlanan popüler festivallerinden birisidir. Son yıllarda ülkemizde çokça izlenen Hint dizileri sayesinde hepimizin karşısına çıkan Holi Festivali, bir Renk Bayramıdır. Diğer adıyla Renkler Festivali olarak adlandırılan bu bayramda amaç baharın gelişini kutlamaktır. Peki, Holi Bayramı’nın hikayesi nasıldır?
Holi Bayramı’nın Hikayesi Nasıldır?
Hint mitolojisinde kötülük ve kibriyle tanınan kötülüklerin kralı Hiranyakaşipu, “Hindu Tanrısı olan Brahma” tarafından sonsuz bir ömürle ödüllendirilir. Zaten kötücül bir karakteri olan kral ölümsüzlükle tanıştıktan sonra kendi sınırlarını aşarak bütün varlıkların yalnızca kendisine itaat etmesini ister. Bu emre karşı gelen bütün herkesin yok edilmesi için bütün gücüyle çalışan Hiranyakaşipu, oğlunun -Prablah- emirlerine itaat etmemesi üzerine öldürülmesine karar verir. Birçok kez öldürülmesi için suikastlar düzenlemesine rağmen Tanrı Vishnu tarafından kurtarılan Prablah, düşmanlarının elinden sağ salim kurtulmayı başarır. Bunun üzerine Hiranyakaşipu, oğlunu kız kardeşini kucağında uyuturken yok etmeyi planlar.
Suikastın düzenleneceği gün Prablah, kız kardeşi Holika’yı kucağında uyuturken- Vishnu’nun yardımı sayesinde- üzerine ateşte yanmayan bir şal örter. Suikast sırasında uyanan Holika üzerindeki şalı Prablah ’ın üzerine örterek onun yanarak ölmesine engel olur fakat kendi hayatını kurtaramaz. Bu duruma karşı kayıtsız kalmayan Vishnu, kötülükler kralı Hiranyakaşipu’yu öldürerek yerine oğlu Prablah’ ın kral olmasını sağlar. Hint halkı mitolojilerini yaşatmak adına her yıl bu hikâyeden esinlenerek Holi adını verdikleri festivaller düzenleyerek çeşitli kutlamalar yapmaktadır.
Yerleşik Hint efsaneleri arasında Holi Bayramının kutlanma sebepleri arasında farklı bir anlatı daha bulunmaktadır. Hint Tanrısı Krishna, doğuştan koyu mavi bir ten rengine sahiptir. Âşık olduğu Radha ise rengarenk bir tene sahiptir. Bu durum sebebiyle çevresindeki kızların kendisiyle alay edip sevmeyeceğini düşünen Lord Krishna, annesine yaşadığı iç karartıcı durumu üzüntü içerisinde anlatır. Annesi Yashoda, oğlunun bu haline çözüm bulmak amacıyla kendisinin de yüzünü rengarenk boyayabileceğini söyler. Günümüzde birçok aşık sevdiklerine olan duygularını anlatmak amacıyla Holi Festivali’nde yüz boyama oyununa katılmaktadır. Peki, Holi Festivali nasıl kutlanmaktadır?
Holi Festivali Nasıl Kutlanır?
Holi Festivali iyinin kötüye karşı kazanmış olduğu zaferi kutlamak adına her yıl kutlanmaktadır. Festival, birçok katılımcı tarafından toplanan odunun yakılması eşliğinde başlamaktadır. Tüm gün boyunca yakılan odunlardan kalan küllerle kendilerini ve evlerini koruyacaklarına inanan insanlar, festivalin ikinci günü diledikleri kadar külü evlerine götürmektedirler.
Holi Festivali’nde renkler çok önemlidir. Bu sebeple festival döneminde birçok meydan rengarenk boyanmaktadır. Halk baharın gelişini kutlamak amacıyla beyaz veyahut açık renkli giysiler giymeyi tercih etmektedir. Festival boyunca katılımcılar tesu ve palash adındaki bitkilerden elde edilen boyalar kullanılarak birbirlerini boyamaya çalışmaktadır. Hint kültüründe büyük bir yeri olan Holi boyunca insanlar birbirlerine boya fırlatarak ya da dans ederek iyi bir ömür için kutlamalar yapmaktadır. Holi, özüne en yakın şekilde küçük Hindistan kasabalarında kutlanmaktadır.
Holi Festivali’nde kullanılan boyaların anlamları şu şekildedir:
- Kırmızı – Masumiyet
- Yeşil – Yaşam, canlılık
- Mavi – Sakinlik
- Sarı – Dindarlık, mutluluk, barış
- Pembe – Merhamet,
- Mor- Gizem
Holi Festivali Hangi Ülkelerde Kutlanmaktadır?
Holi Festivali, Hindistan’daki bütün eyaletlerde kutlanmaktadır. Bunun yanında Sri Lanka, Nepal, Jamaika, Guyana’m, Güney Afrika, Malezya, ABD, Kanada, Fiji adaları gibi geniş bir coğrafyada kutlanan antik bir festival olma özelliğini taşımaktadır. Holi Festivali, baharı, aşkı, renkleri, iyiliğin kötülüğe karşı zaferini kutlamak adına düzenlenmiş bir festivaldir.
Holi Bayramı, Vitram Samvat Takvimi’nin Phalguna ayına düşen Purnima akşamında başlar. Her yıl mart ayının farklı bir gününe denk gelen Holi,
2021 yılında 29 Mart – 28 Dahan kutlandı.
2022 yılında ise 18 Mart – 19 Dahan’da kutlandı.
Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin