Bitkiler

Çilek Meyve Mi, Sebze Mi?

Çilek Meyve Mi, Sebze Mi?

Başlıklar

Çilek Meyve Mi Sebze Mi?

Hemen herkes tarafından sevilerek tüketilen çilek akıllarda soru işareti bırakıyor. Pek çok kişi çileğin meyve mi yoksa sebze mi olduğuna karar veremiyor. Peki, neden çilek meyve mi sebze mi diye düşünüyorlar?

Çilek Meyve Mi?

Çilek, gülgiller familyası içinde yer alan bir bitki cinsidir. Bilimsel olarak Fragaria olarak bilinmektedir. Çilek, gülgiller familyasında yer alan bir bitki cinsi olarak bu tür içinde yer alan meyvelerin ortak adıdır. Pek çok meyveye göre bir istisna olan çilek, tohumlarını meyve üzerinde bulundurur. Pek çok meyvenin tohumu içerde olurken çileğin tohumları üzerindedir. Meyve olarak tüketilen çilek hakkında bazı araştırmalar yapılmaktadır. Yapılan araştırmalar doğrultusunda aslında çileğin doğrudan bir meyve kabul edilemeyeceği iddia edilmektedir. Botanik açıdan incelendiğinde çilek dişi organda gelişmez. Bu nedenle gerçek bir meyve olarak kabul edilmez. Çilek, beyaz çiçek sapının tablasında etlenip olgunlaşır. Bu özelliğiyle yalancı bir meyvedir. Bilinmeyen asıl meyve ise kırmızı renkli çileğin üzerindeki sarı tonlarında bulunan çekirdeklerdir.

Gülgiller familyasının Fragaria türünü oluşturan çilek günümüzde evlerde saksıda veya bahçede de yetiştirilmektedir. Türkiye'de çilek tarımı yapılmaktadır. Çilek tarımı en çok Ege Bölgesi, Akdeniz Bölgesi ve Marmara Bölgesi üzerinde yapılmaktadır. Yapılan araştırmalara göre Türkiye'de en çok çilek üretiminin yapıldığı il Muğla olmuştur. Çilek yetiştirmek için gerekli olan toprak nemli ve serin olmalıdır. Çilek humuslu toprağı daha çok sever. Humuslu toprak bitki artıkları yönünden zenginleştirilmiş topraktır. Otsu bitki fazla büyümez.

Çilek Sebze Mi?

Çileğin beyaz çiçekleri ve üç parçalı yaprakları vardır. Farklı çilek türleri bulunmaktadır. En sık görülen çilek türlerinden biri orman çileğidir. Orman çileği (Fragaria Vesca) Kuzey Amerika'da, Asya ve Avrupa'da doğada kendiliğinden yetişir. 14. yüzyılda Paris Louvre Bahçeleri'nden alınarak tarıma kazandırılan bu tür ileriki çağlarda geliştirilerek farklı türlerde üretilmiştir. Frenk çileği (Fragaria Moschata) önemli örneklerinden. Bu türün meyveleri orman çileğinden hem daha tatlı hem de daha büyüktür. 

İlginizi çekebilir: 

Çilek Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Çileğin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Çileğin Kalori Miktarı Nedir? 1 Adet Çilekte Kaç Kalori Bulunur?

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN