Keçiboynuzu eski dönemlerde şeker yerine kullanılan ve birçok derde deva olan bir bitkidir. Şeker olarak tüketilmesi sağlıklıdır, fakat günümüzde beyaz şeker üretimi olduğundan keçiboynuzu tüketimi unutulmuştur. Keçiboynuzu ağacı ilk dikiminden itibaren 15 yıl boyunca meyve vermez. Ancak yetişkin bir ağacından yaklaşık olarak 1 ton keçiboynuzu çıkar. Çok faydalı bir bitki olmasının yanında, eski dönemlerde ağırlık birimi olarak da kullanılıyordu. Keçiboynuzunun en ilginç özelliklerinden biri, çekirdekleri hangi şekilde ve boyutta olurlarsa olsunlar ağırlıkları aynıdır (0,2 gr). 5 adet keçiboynuzu çekirdeğinin 1 gr ağırlığa tekabül etmesi, ağırlık birimi olarak kullanılmasının nedenidir. Pırlanta ve elmas gibi mücevherlerin ağırlıklarını ölçmede kullanılan keçiboynuzunun adı, Yunanca Ceratonia’dan gelmiştir.
Keçiboynuzu Kürü Nasıl Yapılır ve Nasıl Uygulanır?
Keçiboynuzu kürünün esas yapılma nedeni, erkeklerde sperm sayısının ve hareketliliğinin arttırılması ile iktidarsızlığın önlenmesidir. Sperm değerleri normal olarak 40 milyon/ml’nin üzerindedir. Bununla birlikte sperm sayısının normal seviyelerde olması, gebeliğin kazanılması açısından yeterli değildir. Ayrıca spermlerin hareketli olmaları da gerekir. Bazı durumlarda sperm sayısı düşük olan erkekler de baba olabilir. Spermlerin yeterli miktarda olmamasına rağmen, hareketli olmaları sonucu böyle bir durum olabilir.
Keçiboynuzu kürü hem sperm sayısını hem de spermlerin hareketini arttırmaktadır. Sperm sayısı az olsa da, hareketleri arttığı zaman yumurta hücresine erişmeleri kolay olur ve daha çok sperm yumurtayla buluşur. Keçiboynuzu kürü hazırlamak için gerekli olan malzemeler şunlardır;
- 6 adet keçiboynuzu
- ½ litre içme suyu
Keçiboynuzu kürünü yaparken içme suyu kullanmak önemlidir. ½ litre suyu bir tencereye koyun ve kaynatın. Keçiboynuzlarını kırarak kaynayan su içerisine atın. Tencerenin kapağını kapatın ve 3 dakika kadar kısık ateşte bekletin. Daha sonra ocaktan alınan tencerenin ağzını kapalı tutun ve 20 dakika dinlendirin. Karışım soğuduktan sonra keçiboynuzlarını tencereden çıkartabilirsiniz. Bu kür için verdiğimiz ölçüler günlük kullanım içindir. Bundan dolayı günlük olarak aynı ölçülerde hazırlanması gerekmektedir.
Keçiboynuzu Kürü Nasıl Uygulanır?
Kürü yaptıktan sonra sabah-akşam aç karnına içebilirsiniz. Hazırladığınız karışımın yarısını sabah, diğer yarısını da akşam tüketin. 1 hafta boyunca kürün uygulanması gerekmektedir, fakat taze olarak hazırlamalısınız. Kürü haftalık olarak tekrarlayarak 3 ay boyunca yapmalısınız. Sperm sayısı az olanlara, iktidarsızlık sorunu bulunanlara ve spermleri hareketsiz olanlara tavsiye edilen bir kürdür.
Keçiboynuzu Kürünün Etkisi Nedir?
Spermlerin başında bir kesecik vardır (acrosome). Spermin yumurtaya temas etmesi ile birlikte, kesecikte bulunan enzimler yumurta zarını parçalar ve yumurtaya giren sperm de döllenmeyi başlatır. Keçiboynuzu kürü, sperm başında bulunan keseciğe ait enzimlerin daha aktif olmalarını sağlar. Bu sayede yumurta zarının daha kolay parçalanmasına neden olur. Yan etkisi olmadığı için, bu tür sorunları olan erkeklere tavsiye edilen bir kürdür. Buna rağmen şeker içerdiği için, kürü uygulamadan önce doktora başvurulmalıdır. Kürden önce başka maddelerin vücutta depolanması önerilir. Bu maddelerin belirli bir seviyeye gelmesi durumunda, hücrede bulunan transformasyon mekanizması harekete geçer. Bu bakımdan keçiboynuzu kürü uygularken sabırlı olmanız gerekir. Bir süre sonra kürün etkileri mutlaka görülecektir.
Keçiboynuzunun Faydaları Nelerdir?
Keçiboynuzu, Akdeniz bölgemizde yaygın olarak yetiştirilen, enerji deposu bir bitkidir. Taze şekilde yenirse oldukça tatlıdır, çünkü içeriğinde şeker tadında bir sıvı vardır. Sodyum, yağlar, karbonhidrat, C vitamini ve A vitamini bakımından çok zengindir. Keçiboynuzunun içerdiği mineraller ve vitaminler, sağlık açısından oldukça faydalıdır. Daha çok kış mevsiminde, farklı şekillerde tüketilir. Kışın yaygın olarak ortaya çıkan bronşit ve astım gibi hastalıklara iyi geldiği söylenmektedir. Bununla birlikte üst solunum yolu hastalıklarına karşı da oldukça etkilidir. İçerdiği antioksidanlar sayesinde sağlık için önemli bir bitkidir.
Kolesterol: Bilim adamlarının yaptığı araştırmalara göre keçiboynuzunun kolesterole iyi geldiği saptanmıştır. Keçiboynuzunun içerdiği lif ve diğer maddeler, kötü kolesterolün azaltılmasında etkili olmaktadır.
Sindirim Sistemi: Keçiboynuzu, içerdiği beta-karoten sayesinde vücutta bulunan serbest radikallere karşı etkili olur. Ayrıca keçiboynuzundaki lifler mide sağlığı için de etkilidir. Midenin daha işlevsel ve aktif çalışmasına katkı sağlar, hastalıklara karşı mideyi korur.
Keçiboynuzu ishale iyi gelir: Keçiboynuzu sindirim sisteminin dostudur ve sindirim sistemiyle alakalı gelişen hastalıklara karşı iyi gelmektedir. Bilhassa ishalin önlenmesi için oldukça etkili bir bitkidir. Uzmanlar ishale anlık etki gösteren tek bitkinin keçiboynuzu olduğunu açıklamışlardır.
Akciğer Kanseri: Keçiboynuzunun bilinen en önemli yararlarından biri de, akciğer kanserine karşı vücudu korumasıdır. Akciğer kanserine neden olan faktörleri, antioksidan etkisi ile en aza indirmektedir.
Keçiboynuzu hasarlı hücreleri onarır: Vücut için birçok faydası bulunan, ancak hücre onarıcı etkisi bulunmayan bitkilere göre keçiboynuzunun inanılmaz faydaları vardır. Keçiboynuzu, hasarlı hücreleri onarır ve fonksiyonel bir şekilde görevlerini yerine getirmesine katkı sağlar.
Alerjik hastalıklara iyi gelir: Antibakteriyel ve antialerjik etkisiyle, alerjik hastalıklara karşı etkili olur. Solunum yollarında meydana gelen zararlı bakterilere ve kışın oluşan salgınlara karşı da iyi gelir.
Astım ve Bronşit: Astım sebebiyle ortaya çıkan atakların hafif geçirilmesi, keçiboynuzu ile mümkündür. Ayrıca bronşite karşı da faydalı bir bitkidir. Bilhassa çocuklarda kullanıldığı zaman etkisi daha çok olur ve solunum yollarında meydana gelen tıkanıklıklara karşı iyi gelir.
Gribe karşı etkilidir: Keçiboynuzu, içerdiği antioksidan ile doğal bir antibiyotik etkisi gösterir. Kış aylarında sıklıkla karşılaşılan ve gribe yol açan virüsleri yok eder.
Öksürüğe iyi gelir: İnatçı öksürüklere karşı keçiboynuzunu kaynatıp içebilirsiniz. Öksürüğe yol açan serbest radikallerle mücadele etmek ve enfeksiyonları yok etmek için etkilidir.
Kalp ve Damar Hastalıkları: Keçiboynuzu, kalp ve damar rahatsızlıklarından koruyan ender bitkilerden biridir. Damar sıkışmasına neden olabilecek etmenleri ortadan kaldırır ve kanı temizler.
Cinsel Gücü Arttırır: Keçiboynuzu, tam bir enerji deposudur ve cinsel gücü arttırıcı bir etkisi vardır. Erkeklerde sperm sayısını arttırır ve iktidarsızlığa karşı iyi gelir.
Kemik Erimesi: En ciddi hastalıklar arasında bulunan kemik erimesine karşı, düzenli olarak keçiboynuzu tüketilmesi önerilir. Bu sayede kemik sağlığı ciddi bir şekilde korunabilir. Keçiboynuzunda yer alan kalsiyum, diş sağlığı için de faydalıdır. Bilhassa çocuklarda sağlıklı bir iskelet sisteminin oluşumu için etkilidir ve yetişkinleri kemik hastalıklarına karşı korur.
Keçiboynuzu Mideye İyi Gelir: İçerdiği lifler sayesinde sindirim sisteminin korunmasına yardımcı olur. Lif içeren bitkiler, mide sağlığının korunması için önemlidir. Keçiboynuzu, mideyi güçlendirir ve şişkinliği azaltır.
Keçiboynuzunun Zararları Var mıdır?
Sağlık için faydalı olmasına rağmen, bilinçsiz ve aşırı tüketildiğinde bazı yan etkileri olabilir. Çok tatlı bir bitki olduğu için, şeker hastalarının tüketmeden önce doktora başvurmaları gerekir. Keçiboynuzu aşırı tüketildiğinde baş dönmesi, mide bulantısı ve kusmaya yol açabilir. Sürekli kan inceltici ilaç alan hastaların da tüketime başlamadan önce hekime başvurmaları önerilir.
Keçiboynuzu toz, kür, nektar ve pekmez olarak kullanılabildiği gibi kürünün, keçiboynuzu özü, keçiboynuzu tohumu ve keçiboynuzu çekirdeği ile uygulanabilmesi de mümkündür. Bütün meyvelerde olduğu gibi keçiboynuzu da ısırarak tek tek tüketilebilir. Bu şekilde yenmesi için keçiboynuzunu seçerken ve yıkarken dikkatli olmanız gerekir.
Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin