Coğrafya

Cezayir Hakkında Bilgi

Cezayir Hakkında Bilgi

Kuzeybatı Afrika devleti olan Cezayir Afrika’nın ikinci büyük ülkesidir. Cezayir’in batısında Batı Sahra ve Fas, güneyinde Nijer, Mali ve Morintanya, doğusunda Libya ve Tunus bulunmaktadır. Sahra Çölü, bozkırlar, yüksek olan yayalar ülkenin yüzey şekillerini oluşturur. Tel Atlaslar bölgesi ülkenin en verimli bölgesidir ve ülkenin yaklaşık olarak üçte ikilik kısmını Sahra Çölü kaplamaktadır. 1956 yılında ülkede petrol bulunması ile değersiz ve boş olan topraklar değerlendi, gelişen teknoloji sayesinde gelişme gösteren gaz ve petrol sanayi ülkeyi tam anlamı ile değişime soktu.

Cezayir’in kıyı bölgelerinde Akdeniz iklimi görülür, kurak ve sıcak şekilde geçen yaz mevismi dört ay boyunca ülke çapında etkilidir. Atlas Dağları’nın olduğu bölgede çalılıklar ve yaprak bile dökmeyen ağaçlar bulunur. Yüksek olan bölgelerde sedir ağacı, dağ meşesi, halep çamı gibi ağaç türlerine rastlamak mümkündür, alçak olan bölgelerde ise ardıç, halfa otu ve bozkırlarla karşılaşmak mümkündür. Ülkede yabandomuzu, çakal, sırtlan, maymun, böcek, panter gibi hayvanlar bulunur, özellikle Sahra Çölü’nde akrepler ve boynuzlu olan engerek yılanları oldukça fazladır.

Ülkenin nüfusunun % 80’lik kısmını Araplar oluşturmaktadır, ülkede bulunan en büyük azınlık ise Berberiler’dir. Hem Araplar hem de Berberiler Müslümandır, nüfusun küçük bir bölümünü de İtalyanlar, İspanyollar ve Fransızlar oluşturmaktadır. Ülkedeki en yoğun yerleşim yerleri arasında Tel Atlasları ve düzlük olan ovalar yer almaktadır, sulak olan tüm bölgelerde bahçecilik oldukça fazla gelişmiştir. Bahçecilik ve tarım anlamında ülkede; zeytin, incir, tütün, kayısı, portakal, üzüm, yulaf, buğday, arpa yetiştirilirken, devletin açmış olduğu çiftliklerde de zeytinyağı ve şarap üretimi yapılmaktadır. Cezayir’in topraklarının çoğunluğu kuraktır ama Akdeniz kıyısındaki sulama yardımları ile bağcılık, sebze ve meyve üretimi yapılmaktadır.

Cezayir’de şarapçılık ve bağcılık Fransız işgali döneminde gelişme göstermiştir. Ülkenin ormanlarında bulunan ve yetiştirilen mantar meşelikleri bulunur, bu meşeliklerde yetiştirilen ve yetişen mantar ülke için önemli olan dışsatım ürünleri içinde yer alır. Mantar ihracatı konusunda dünyanın üçüncü büyük üreticisi olan bir ülkedir. Ayriyeten ülke balık türü açısından da oldukça zengindir ve en çok sardalye bulunur. Cezayir’de hayvancılık açısından at, eşek, koyun, deve, keçi ve sığır yetiştiricilikleri yapılmaktadır. Yıllık bazda sığır eti 55 bin ton, balık üretimi 64 bin ton ve koyun eti 75 bin üretilmektedir.

Cezayir

Ülkede bulunan madenlerin başında; kurşun, demir, çinkocıva ve fosfat gelir ve bunların yanı sıra Cezayir doğalgaz ve petrol konusunda oldukça zengindir. Ülkede ticaretin temek taşını Annaba ve Oran limanları oluşturmaktadır, tüm ticaret bu limanlar üstünden yapılır. İhraç ürünü ve petrol borular ile Skikda,vArzev, Bejaia, Skhira limanlarına ulaştırılmaktadır. Doğalgaz ihracı ise Skikda, Arzev ve Oran pompalanmaktadır. Ülkenin en değerli olan doğal kaynağı petroldür, doğalgaz ve petrol yatakları ise;

  • Mustaganem-Oran Cezayir doğal gaz boru hattı
  • HassiMesud-Hassidoğal gaz boru hattı
  • HassiMesud-Be-cayapetrol boru hattı
  • Edcele-Skirra/Tunuspetrol boru hattı

Cezayir’de yaşamakta olan insanların yaklaşık olarak %99’u Müslümandır, Museviler ve Hıristiyanlar nüfusun % 1’lik kısmını oluşturmaktadır. Ülkede birden daha fazla dil kullanılmaktadır, bu diller arasında Arapça, Fransızca ve Berber dilleri yer alır.

Cezayir’de üç farklı iklim gözlenir, Tell Dağları ve Akdeniz sahili kısımlarında Akdeniz iklimi gözlemlenir. İki dağ aralarında daha sert iklim gözlenirken, Sahra Çölü’nün güney kesimlerinde tipik şekilde bilinen çöl iklimi görülmektedir. Kış aylarında yağışlı ve soğuk bir iklim gözlemlenirken, yaz aylarında kurak ve sıcak iklim gözlemlenmektedir.

Cezayir’de Gezilecek ve Görülecek Yerler

Cezayir tarihi bir şehirdir, bu özelliğinden kaynaklı olarak da birçok medeniyet hüküm sürmüş ve bu ülkede izlerini bırakıştır. Tarih ülkenin her tarafında kokmaktadır, bundan dolayı da mutlaka ziyaret edilmesi gereken ülkeler arasında yer alır.

Cezayir’de görülecek yerler arasında;

* Hama mahallesi ilk sıralarda yer almaktadır.
* Makam-ı Şehir Anıtı ve Kültür Sarayı görülmesi gereken tarihi mekânlar içinde yer alır.
* Camiler Cezayir’e ziyarete gelen kişilerin ziyaret ettikleri yerler arasında yer almaktadır. Camilerin içinde en dikkat çeken, muhakkak görülmesi gereken, 400 yıllık bir geçmişi bulunan ve katedralden çevrilmiş olan Keçava Camii bulunmaktadır.
* Cezayir’de gece hayatı yok denecek kadar azdır, sabahları kadar açık olan bar ya da disco ile karşılaşmak neredeyse imkânsız olan bir şeydir. Sakin ve huzurlu bir gece yaşamı sunan bu ülkede El Djazair Otel’in içinde yer almakta olan Pasha Club gece hayatı arayan ve gece hayatı içinde kaybolmak isteyen kişiler için birebirdir.

Cezayir’de Neler Yenir?

Cezayir evde yapılan galette ve khobz ekmekleri ile ünlü olan bir ülkedir. Ayrıca kahvaltıları ile tanınan bir ülkedir. Kahvaltı öğününde tereyağlı ekmekler, reçeller, sütlü kahveler ve çay çeşitleri ile karşılaşmak mümkündür. Ana yemekleri arasında Kuzey Afrika ülkesinde bulunmakta olan kuzu etleri bulunmaktadır. Meşui adı verilen bu etler fırında ya da ızgarada yapılmaktadır. Izgarada yapılan çeşitlerine de Merguez adı verilmektedir. Tencerede yapılmış ve sosa bulanmış olan yemekler ile karşılaşmak da mümkündür.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN