Nedir

Vazelin (Petroleum Jelly) Nedir, Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır ve Faydaları Nelerdir?

Vazelin (Petroleum Jelly) Nedir, Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır ve Faydaları Nelerdir?

Başlıklar

Vazelin (Petroleum Jelly) Nedir?

Petrol jölesi, birçok insanın cilt bakım ürünü ve küçük kesikler ve yanıklar için tedavi olarak kullandığı kalın, mumsu bir macundur. Petrol jölesi aynı zamanda petroleum ve esasında bir marka olan Vazelin olarakta bilinir. İnsanlar bebeklerde oluşan tahrişler için, dudakta ve ciltte nemlendirici olarak, egzama gibi cilt hastalıklarını tedavi etmek için vazelin kullanırlar.

Vazelin bir ham petrol türü olan petrolün jel benzeri bir yan ürünü. Aslında ilk olarak makinelerde ve boş petrol varillerinin dibinde biriktiğini fark eden petrol kuyusunda çalışanları tarafından keşfedildi. İşçiler dolgu macunu benzeri etkiye dikkat ederek yarı katı maddeyi kesiklere ve çürüklere sürmeye başladılar.

Petroleum veya yumuşak parafin olarak da bilinen petrol jölesi, çok çeşitli nemlendiricilerde, saç kremlerinde, dudak balsamlarında, bebek bakımında ve güzellik ürünlerinde bulunur. Vazelinin ana ürünü olmasının yanı sıra Aquaphor, Bag Balm ve Neosporin gibi ürünlerde de bulunur.

Vazelin Ne İşe Yarar? 

Vazelini, tüketiciler kozmetik amaçlı, ayak tırnağı mantarı, burun kanamaları, pişik ve soğuk algınlığı gibi birçok rahatsızlık için kullanmaya başladılar. Cildi korumak ve iyileştirmek için vazelin kullanımını yaygınlaştı.

Petrol sondajı sırasında tesadüfen keşfedilmesinin ardından şimdi 100 yıldan fazla bir süredir var. Rafine vazelin, birçok şirketin genel amaçlı cilt bakımı olarak pazarladığı bir mineral yağdır. Petrol jölesinin saflığı üretim sürecine bağlıdır. Rafine edilmemiş vazelin zararlı maddeler içerebilir, ancak rafine vazelin genellikle güvenlidir. İçindekiler etiketini okumak ve rafine etme ve saflaştırma süreciyle ilgili herhangi bir soru için üreticiyle iletişime geçmek çok önemlidir.

Vazelin (Petroleum Jelly) Nedir?

Vazelin Nasıl Kullanılır? 

  • Cilt Bakımı

Sıklıkla krem ve losyon üretiminde kullanılır. Cilt bakım kremi olarak tercih edilebilecek vazelin gün boyu cildin yumuşak ve nemli kalmasına yardımcı olarak kuru cildi ortadan kaldırır. Ciltte oluşan yara, kırışık, çatlak ve yanık gibi durumlarda etkin bir şekilde kullanılmaktadır.

  • Yüz

Nemli bir görünüm için elmacık kemiklerinize ve kaş kemiklerinize biraz vazelin sürün.

  • Ayak Bakımı

Kişisel hijyenin en önemli parçalarından biridir ve ayaklarımız günün tüm yorgunluğunu alır. Ancak ne kadar özen gösterirsek gösterelim, ayaklarda kuruluk veya başka sebeplerden dolayı istenmeyen çatlaklar ve nasırlar oluşur. Ayaklardaki çatlak veya nasırlı bölgeye düzenli olarak vazelin sürüldüğünde bölgeyi yumuşatır ve istenmeyen ölü hücreleri vücuttan atarak çatlak ve nasırların iyileşmesine yardımcı olur. Ayak bakımı sonrası yumuşacık ayaklar için gündüz yorgunluğunu atmak için vazelin tercih edebilirsiniz.

  • Dirsekler

Özellikle masa başında çalışanlar dirseklerde çatlama ve sertleşmeden muzdariptir. Yatmadan önce dirseklerinize Vazelin sürerseniz, yakında her şey normale dönecektir.

  • Dudak Koruması

Dudaklarımız yapıları gereği dış etkenlerden çok daha kolay etkilenir. Soğuk havalarda cildimizin en kolay kuruyan ve en çabuk çatlayan bölgesidir diyebiliriz. Bu nedenle dudakları gün boyu nemli tutmak için dudakların çatlamasını veya çatlamasını önlemek için Vazelini tercih edebiliriz. Ayrıca makyaj öncesi ruj kullanmadan önce vazelin ile nem ihtiyacını karşılayarak ve ruj aşınmasını artırarak dudaklarımızın daha canlı hale gelmesine yardımcı olabiliriz.

Vazelin Nasıl Kullanılır?

  • Kirpikler

Günlük makyaj veya başka sebeplerden dolayı kirpiklerimizin döküldüğünü fark etmeye başlarız. Kirpiklere bulaşmaması için vazelin tercih edebiliriz. Ayrıca takma kirpik kullanmayı tercih ederseniz kirpik temizleme adımında Vazelin kullanabilirsiniz. Yüksek yağ içeriği nedeniyle, vazelin kirpiklerin çıkarılmasını kolaylaştırır. 

  • Takma Kirpikler

Vazelin takma kirpikleri çıkarmanın en kolay yollarından biridir. Bir pamuğa vazelin sürün ve olgunlaştıkça kirpiklerinize uygulayın. Takma kirpikleriniz kolayca dökülürken, kendi kirpiklerinizin de kırılmasını önleyecektir.

  • Kaşlar

İçerdiği yüksek miktarda mineral yağlar nedeniyle kaşların kalınlaşmasına yardımcı olan petrol jölesi, aynı zamanda kaşları besler, dökülmesini engeller ve canlılık verir. Akşam yatmadan önce dökülen kaşlarımıza vazelin sürebilirsiniz. İyi sonuçlar için düzenli olarak kullanmayı unutmayın.

  • Eller ve Tırnaklar

El ve tırnak bakımı hepimiz için ince bir çizgidir. Tırnaklarımızın ve ellerimizin bakımsız görünmesinden ya da tırnaklarımızın kırılmasından şikayet ettiğimizde vazelin tercih edebiliriz. Tırnak etlerini yumuşatan ve manikürlü bir görünüm veren vazelin kuruyan elleri de onarır. Ayrıca tırnakları besleyerek ve nemlendirerek kırılmaları önleyebilir. Yoğun nemlendirme özelliğine sahip olan vazelin, eller ve tırnaklarda da etkilidir. Tırnak etlerini yumuşatan ve manikürlü bir görünüm veren vazelin kuruyan elleri de onarır.

  • Bebek Bakımı

Bebeklerde en sık görülen sorunlardan biri pişik ve kızarıklıktır. Kızarıklık ve pişik problemlerini önlemek için bebek bakımında düzenli olarak vazelin kullanılabilir. Bebeğinizin cildini korurken aynı zamanda yumuşak ve pürüzsüz kalmasına da yardımcı olur.

  • Açılmayan Kilitler

Evet doğru duyduk. Vazelin sadece cilt için değildir. Evde açamadığınız sıkışmış bir çekmeceniz varsa, Vazelin yardımcı olabilir. Kalıcı olarak sıkışmış çekmecenizin açıldığı kısma vazelin sürün. Artık sıkışıp kalmayacak.

  • Fermuar Açmak

Vazelin, sıkışmış fermuarları çekmeceler gibi açar. Giysinizin fermuarı sıkışmışsa, fermuarın her iki tarafına biraz vazelin sürün. Hemen açılacaktır.

 

Vazelin Nasıl Kullanılır?

Vazelin Faydaları Nelerdir?

Vazelin kırışıklıklardan yanıklara kadar her şey için mucize bir tedavi olarak kullanılmaktadır. Her cilt durumunu iyileştiremese de, çok yönlü ve uygun fiyatlı bir cilt bakım ürünüdür.

Vazelen'in faydalarından bazıları şunlardır:

  • 1. Bir bariyer görevi görür.

Cildimiz vazelini kolayca emmez. Özellikler insanlar tarafından soğuk, kuru ve rüzgarlı havada dışarıda vakit geçirmeden önce tahriş olmuş cilde uygulanır. Soğuk algınlığı olan kişiler, burun akıntısı veya sık burun silme nedeniyle tahrişi önlemek için burun altınada uygular. Kolayca emilmeyen yapısı sayesinde tahriş olan cilde tekrar tekrar hasar almasını engelleyerek iyileşmesine yardımcı olur.

  • 2. Pişikler için kurtarıcı olabilir.

Cilt bir giysiye sürtündüğünde meydana gelen bir pişik gibi can yakan sürtünme sonrası oluşan hasarlarda kullanılabilir. Sürtünmeye meyilli bölgelere vazelin sürmek bunu önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca özellikle egzama veya kuru ciltli insanlar için geçerlidir.

  • 3. Bebeklerde oluşan pişikler için kullanılabilir.

Pişik riskini azaltabilecek bir nem bariyeri oluşturur. Ayrıca cildi yatıştırabilir ve mevcut pişiklerden kurtulma sağlayabilir.

Vazelin Faydaları Nelerdir?

  • 4. Cildin iyileşmesini destekler.

Cilt iyileşmesini desteklemek için vazelin kullanımı doğal bir bariyer oluşturduğu için enfeksiyonu önleyebilir ve yara izi riskini azaltabilir. Ancak kullanımına dikkat edilimeli cildin doğal koruyuculuğunu bozarak iyileşmeyi yavaşlattığını ve enfeksiyon riskini artırabilir. 

  • 5. Ciltteki soyulmayı önler.

Cilt tahriş olduğu durumlarda veya cilt soyulacak kadar kuru olduğunda vazelin tahrişi yatıştırabilir ve cildin iyileşmesine yardımcı olabilir. İnsanlar soğuk mevsimlerde kuru, çatlamış dudaklara veya tahriş olmuş göz kapaklarına uygulamayı deneyebilir.

  • 6. Egzama tedavisinde kullanılabilir.

Egzama ciltte tahriş, kaşıntı ve çeşitli lekelere neden olan kronik bir cilt hastalığıdır. Vazelin egzama kaynaklı hasalarları önleyebilir. 

Bazı vazelin markaları:

  • Vaseline
  • Dalin
  • Rosense
  • Krauterhof
  • Johnson's Baby
  • Multiplus
  • Agiva Soft
  • Uni Baby
  • Isana

İlginizi çekebilir: CC Krem Nedir, Nasıl Kullanılır, Hangi Durumlarda CC Krem Kullanılmalıdır?

Loprox Şampuan Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN