Yemek ve İçecek

Krill Yağı Nedir, Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Krill Yağı Nedir,  Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Krill; karidese benzeyen küçük bir deniz canlısıdır. Bu canlıdan elde edilen yağ, krill yağı olarak adlandırılır ve son zamanlarda omega 3 kaynağı olarak popüler bir hale gelmiştir. Krill yağının DHA (omega 3 yağ asidi) bakımından zengin olması, bu ilginin temel nedenidir. Bunun yanında genel olarak çiftlik balıklarından elde edilen yağ asitlerine (omega 3) göre krill yağı daha faydalı bir alternatif durumundadır. Krill yağının içerdiği omega 3 yağ asidi, bitkisel omega 3 kaynaklarına ve balık yağına nazaran daha kolay sindirilebilir.

Krill yağında bulunan astaksantin (güçlü bir antioksidan), vücudu serbest radikallere karşı korumaktadır. Krill yağının diğer bir avantajı ise; vücut tarafından kolayca emilebildiği için, DHA yağ asidinin beyne daha çok miktarda ulaşmasıdır. Çiftlik balıklarından elde edilen yağ, belirli oranlarda bazı toksin maddeler ve metal içerir, ancak krill yağında bu maddeler yoktur.

Hem krill yağı hem de balık yağı sağlık bakımından kritik bir öneme sahiptirler. Çünkü omega 3 yağ asitlerini (EPA, DHA) bol miktarda içerirler. Ancak krill yağı daha kolay sindirilir ve balık yağına nazaran daha güçlü antioksidanlar içerir. Bu sayede, omega 3 kaynağı olarak balık yağından bir adım öne geçer. Krill yağının tek dezavantajı, hakkında daha az bilimsel araştırmalar yapılmış olmasıdır. Bununla birlikte balık yağına göre daha masraflıdır.

Krill

Krill Yağının Faydaları Nelerdir?

Yüksek Kolesterol: Krill yağı, yüksek kolesterol üzerine yapılan araştırmalara göre, kötü kolesterol (LDL) seviyesini ciddi oranda düşürmektedir. Ayrıca iyi kolesterol (HDL) seviyesini de yaklaşık %40 oranında yükseltmektedir. Trigliserid seviyesinin düşürülmesinde ise balık yağından daha etkilidir.

Kalp Sağlığı: Krill yağı, kolesterolü düşüren etkisi ile kalp ve damar hastalıklarına karşı etkilidir ve bu özelliği sayesinde doğal besin destekleri listesinin ilk sıralarında yer alır.

Beyin Fonksiyonları: Omega 3’ün eksik olması, hafızanın zayıflamasına ve beyin fonksiyonlarının yavaşlamasına yol açabilir. Krill yağı yüksek miktarda DHA içerdiği için, beyni yaşlanmanın negatif etkilerine karşı koruyabilir.

Adet Öncesi Sendromu: Krill yağının adet öncesi sendrom belirtilerini azalttığı düşünülmektedir. Buna rağmen konuyla ilgili yeterli araştırmalar henüz yapılmamıştır.

Eklem İltihabı (Artrit): Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre, eklem iltihabı belirtilerini ve iltihabı azaltmak için krill yağı kullanılabilir.

Cilt Kanseri: Cildin görünümünü iyileştiren ve kırışıklıkların azalmasına yardımcı olan krill yağı, cilt kanserine karşı da koruyucu bir etkiye sahiptir. Krill’in bu etkisi insanlar üzerinde henüz denenmemiştir, fakat hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar olumlu etkiler vermiştir.

Yaşlanma: Krill yağının içerdiği antioksidanlar, diğer antioksidanlara nazaran hücreleri daha hızlı ve etkili bir biçimde yenilemektedir. İlerleyen dönemlerde hücrelerin yaşlanmasıyla ilgili olarak ortaya çıkan sorunları önlemek ve bu sorunları yavaşlatmak için, sağlıklı bir besin kaynağı olan krill yağı kullanılabilir. Bilhassa ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan cilt sorunları ve kırışıklıkları krill yağı ile önleyebilirsiniz.

Depresyon: Krill yağının bu konuyla ilgili bağlantısı henüz araştırma safhasında olmasına rağmen, omega 3 yağ asidi beyin fonksiyonlarını geliştirdiği ve kişinin moralini düzelttiği için, antidepresan bir özelliği olduğu bilinmektedir. Krill yağının antidepresanlara göre avantajı ise, antidepresan ilacın dozuyla ortaya çıkabilen aşırı yorgunluk ve halsizlik gibi yan etkilerinin olmamasıdır. Yine de “krill yağı depresyonu tedavi etmektedir” şeklinde bir açıklama doğru değildir, ancak orta dereceli depresyonların tedavi edilmesinde katkı sağlayabilir.

Krill Yağı

Krill Yağının Diğer Faydaları

Krill yağı, diğer omega 3 kaynakları gibi genel sağlığın korunmasına ve iyileştirilmesine yardımcı olur. Bilimsel araştırmalar krill yağının böbrek fonksiyonunu geliştirdiğini, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, kan şekerini dengelediğini, hormon dengesini sağladığını, göz sağlığını koruduğunu, ruh halini olumlu etkilediğini ve enerji seviyesini üst düzeye çıkardığını ortaya koymuştur. Başka bir araştırmaya göre krill yağının faydaları şu şekilde sıralanmıştır;

  • Krill yağında bulunan fosfolipit yapıdaki Omega 3, kalp ve damar hastalıklarına karşı oldukça etkili özelliklere sahiptir. Omega 3 emilimi fosfolipitler tarafından olduğunda, diğer kaynaklara göre daha etkili bir sonuç elde edilmektedir.
  • Kandaki kötü kolesterol seviyesini (LDL) azaltmaktadır. Bunun tersi olarak HDL (iyi kolesterol) seviyesini arttırmaktadır.
  • Krill yağının içerdiği fosfolipitler, Romatoid Artrit için alternatif bir besin takviyesidir.
  • Krill yağı çocukluk ve ergenlik döneminde kullanıldığında doğru beslenme ve yaşam tarzı için katkı sağlar. Ayrıca ileride meydana gelebilecek kemik erimesi (osteoropoz) riskini azaltır.
  • Direk olarak dokuya ulaşan fosfolipitler, eklem ve kemik sorunlarında belirtileri azaltır, hastalıkları ciddi anlamda hafifletir.
  • Krill yağı, damar sertliği (ateroskleroz) hastalığına karşı etkilidir.
  • İçerdiği Omega 3 yağ asitleriyle beynin gelişimine katkı sağlar. Yağ asitlerinin beyne ulaşması bazı nedenlerden dolayı sınırlanmaktadır. Sadece esensiyal yağ asitleri beyin ve kan engelini aşabilir. Omega 3 yağ asitleri beyne trigliserid olarak değil, yağ asitleri olarak ulaşır. Bundan dolayı krill yağının içerdiği Omega 3 yağ asitleri beyin dokusu için çok faydalı ve gerekli bir kaynaktır.
  • Demans hastalığını önlemek ve hafıza performansını güçlendirmek için yeterli miktarda krill yağı alınması önerilir.
  • Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olarak adlandırılan ADHD hastalığı, çocuklarda ve yetişkinlerde bulunan Omega 3 seviyesini düşürmektedir. Krill yağı sayesinde alınan omega 3, ADHD hastalığına karşı terapi ve ilaç kadar etkilidir.
  • Krill yağının içerdiği astaksantin; beyin ve kan engelini geçebilen, ayrıca sinir ve beyin sistemini koruyan bir pigmenttir. Bunun yanında vücudun her bölümünde, deride ve iç organlarda olumlu bir antioksidan etkisi gösterir.
  • Krill yağı, Amerika’da yapılan çalışmalara göre kas fonksiyonlarına karşı olumlu bir etki göstermekte ve güneş hasarlarına karşı koruma sağlamaktadır. Ayrıca Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkların önlenmesi üzerine olumlu etkileri bulunan güçlü bir antioksidandır.
  • Astaksantin sayesinde bağışıklık sistemi (immün sistem), anti kanserojen, anti inflamuar, kalp ve beyin damarları üzerinde koruyucu bir etkiye sahiptir.
  • Krill yağında bulunan omega 3 fosfolipitleri, CRP (C-reaktif protein) seviyelerini azaltarak anti enflamatuar bir etki gösterir. Krill yağının kalbi olumsuz yönde etkileyen infalamasyonu azalttığı, yapılan bir araştırma ile kanıtlanmıştır. Bu araştırmaya göre günlük olarak 300 mg krill yağı kullanan bir grubun CRP düzeyleri 1 hafta sonra %19, 2 hafta sonra ise %29,7 oranında azalma göstermiştir.

Krill Yağı Nedir

Krill Yağının Yan Etkileri Nelerdir?

Krill yağı, genellikle yetişkinler için güvenli olarak kabul edilen bir besin takviyesidir. Buna rağmen, uzmanlar tarafından kullanım süresinin 3 aydan fazla olmaması gerektiği önerilmektedir. Krill yağı hakkında yapılan bilimsel araştırmaların sayısı henüz yetersizdir. Bundan dolayı yan etkileri hakkında da net bilgiler mevcut değildir. Muhtemel yan etkileri olarak mide yanması, mide bulantısı, ishal ve ağız kokusu sayılabilir. Gebelik ve emzirme dönemlerinde de krill yağının kullanımı hakkında net bilgiler yoktur. Bu nedenle ilgili dönemlerde kullanılması tavsiye edilmez.

Deniz ürünlerine karşı alerjisi olanlar, krill yağına reaksiyon gösterebilirler. Ayrıca kanın pıhtılaşmasını yavaşlatan bir besin olduğu için, olası bir cerrahi operasyon durumunda en az 2 hafta önce tüketimi kesilmelidir. Operasyon sonrası, müdahale edilen bölgedeki yaralar düzelene kadar krill yağı kullanılmamalıdır.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN