Sağlık

Protein Nedir, Protein Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

Protein Nedir, Protein Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

Kas dokusunun yapısını oluşturan öğelere Protein adı verilir. Peptit bağlarıyla amino asitlerin bağlanması sonucu oluşurlar. Karbonhidrat ve yağlardan ayrı olarak, proteinler azot içerirler. Yapılarına göre değişik fonksiyonları olan proteinler, vücut dokularının oluşumu ve tamiri, enerji ve ısı kaynağı olmaları, yaraların iyileşmesi, birçok vücut sıvılarının ve hormonların salgılanmasında rol almaları ve yapısal olayların düzenlenmesi gibi işlevlere sahiptirler.

İnsan vücudunun günlük olarak alması gereken enerjinin %20’si proteinlerden gelir. Böylece, gün içinde yıkıma maruz kalan kas dokusunun onarılması sağlanır. Protein gereksiniminin arttığı spor yapma gibi durumlarda, besinlerden alınan proteinler ihtiyacı karşılayamayabilir. Amatör veya profesyonel olarak sporla uğraşanlara protein takviyesi yapmak şarttır.

Protein Neden Kullanılmalıdır, Faydaları Nelerdir?

Yoğun olarak spor idmanları ya da ağırlık çalışmaları yapan kişilerde protein ihtiyacının 2 katına kadar çıkabileceği düşünülürse, çok fazla besin tüketmek oldukça zor olacaktır. Bunun dışında, besinler doğada saf protein, yağ veya karbonhidrat kaynakları halinde bulunmazlar. Bütün besinler kendi içerisinde belli oranlarda yağ, protein ve karbonhidrat içerirler. İhtiyaç duyulan proteini alabilmek için, bu kadar çok besin tüketmek de aşırı kilo alımına neden olacaktır. Hayvansal protein kaynaklarının kolesterol ve doymuş yağ bakımından zengin olduğunu da unutmamak gerekir. İşte bu gibi durumlarda takviye olarak protein tozları devreye girer. Ancak, bahsettiğimiz takviyeleri kullanmadan önce mutlaka bir sağlık personeline danışmanız gerekir.

Protein Nedir

  • Özellikle atletlerin protein ihtiyaçları diğer sporculara göre daha fazladır. Antrenman öncesi ve sonrasında oluşan protein ihtiyacını gidermek, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve kas oluşumunu hızlandırmak için takviye proteinler kullanılmalıdır.
  • Vücudun anabolik halde olması da protein takviyesi ile mümkündür. Anabolizma, kas gelişimi anlamına gelmektedir. Bu terimin tersi olan katabolizma ise; kas yıkımı demektir.
  • Düzgün bir hormon seviyesi, sağlık için önemli bir husustur. Yeteri kadar protein almak, vücuttaki büyüme hormonu için gerekli olan yapı taşlarının alınmasını sağlar. Büyüme hormonu eksik olursa; kas kaybı, metabolizmanın yavaşlaması gibi durumlar ile çeşitli hastalıklar oluşabilir.
  • Proteinin sindirilmesi için vücudun daha fazla enerjiye ihtiyacı vardır. Yeteri kadar protein alınmazsa, vücudun metabolizmayı harekete geçirmesi ve dolayısıyla yağ depolarını enerjiye dönüştürmesi zorlaşır.
  • Proteinler, kanda bulunan insülin seviyesine de yardımcı olurlar. Bu durum, düzgün bir enerji döngüsü için önemli bir husustur.

Protein Ne Zaman ve Ne Kadar Kullanılmalıdır?

Sağlıklı ve yetişkin bir kişi için günlük protein ihtiyacı, ortalama 0,8 ile 1,0 gr.kg/gün şeklinde belirlenmiştir. Bu hesabı yaparken, tüketilen protein kaynaklarının ne kadar kaliteli ve emilimi ne kadar iyi protein içerdiği göz önünde bulundurulmalıdır. Konu sporcular ise, protein gereksinimi daha fazla olur. Egzersiz boyunca, proteinlerin enerjiye katkısı azdır. Ancak, uzun süren egzersizlerde lösin, valin ve izolösin gibi amino asitlerin enerjiye katkısı artar (%2 ile 5 oranında)

Protein Nedir

Protein takviyelerinin duruma göre kullanım zamanları değişmektedir. Sabahları uyandıktan sonra vücut aç haldedir. Hızla sindirilen protein, vücudun azot dengesine ulaşmasını sağlar.

  • Öğün arasında gün boyunca alınan protein takviyesinin yanında atıştırmalıklar, yumurta proteini gibi sindirimi yavaş proteinler de seçilmelidir.
  • Geceleri yatmadan önce sindirimi yavaş olan bir protein takviyesi almak, azot dengesini uyurken maksimum düzeye çıkarır. Bu nedenle kazein denilen protein yatmadan önce iyi bir tercihtir.
  • Antrenmanlardan önce aldığınız besinler, antrenman yaparken vücuttaki azot dengesini koruyacak şekilde ve yavaş sindirilen bir protein takviyesi içermelidir. Antrenman sonrasında ise, bir sonraki öğüne kadar azot dengesinin sağlanması için yavaş ve hızlı sindirilen proteinlerin karışımını tüketin.

İlginizi çekebilir:  Protein Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır? Diyet Listesi Nelerden Oluşur

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN