Yemek ve İçecek

Mango Nedir, Mangonun Faydaları Nelerdir?

Mango Nedir, Mangonun Faydaları Nelerdir?

Mango, anavatanı Hindistan olan ve buradan tüm dünyaya yayılmış tropikal bir meyvedir. Mango meyvesinin yetiştiği yerler arasında; Orta ve Güney Amerika, Afrika ve Asya gibi tropikal bölgeler yer alır. Bu bölgelerde üretilen mangolar, ülkemize de getirilmekte ve çok fazla talep görmektedir. Vücut için birçok yararı olan Mango, sağlık verici ve canlandırıcı özelliğinden ötürü saç ve cilt bakım ürünlerinin çoğunda esans şeklinde bulunmaktadır.

Sağlık bakımından, mangonun çiğ olarak tüketilmesi önerilmektedir. İçeriğinde bulunan A, B, C vitaminleri, glikoz ve potasyum vücudun dinç ve sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Yaklaşık 4000 yıldır üretilen bir meyvedir. Rivayete göre, Güneydoğu Asya hükümdarlarının ne kadar çok sayıda mango koruluğu olursa, statüleri de o derece iyi olurdu. Dış yapısı oval şeklinde olan meyvenin, rengi turuncu, kımızı, sarı ya da yeşil olabilmektedir. Bu renkler ise, meyvenin yetiştiği yere ve olgunluğuna göre farklılık gösterir. En az 150 gram ve en fazla 750 gram ağırlığında olurlar.

Mango Meyvesi

Bu meyveyi satın alacaksanız; üzerine elinizle bastırdığınıza şayet parmağınız içine doğru çöküyorsa, bu durumda o mango yenilebilecek olgunluğa ulaşmış demektir. Şayet aldığınız mango yeteri kadar olgunlaşmamışsa, içerisinde bir tane elma olan kese kağıdına koyun ve oda sıcaklığında saklayın. Elmanın salgılayacağı gaz ve asitlerle, mango meyvesi de kısa sürede olgunlaşacaktır.

Mango meyvesinin buzdolabı yerine oda sıcaklığında muhafaza edilmesi tavsiye edilir, çünkü oda sıcaklığında muhafaza edilen mango, daha lezzetli bir tada sahip olur. İçerisinde yüksek miktarda su bulunduğu için, kalori olarak da sağlık açısından olumsuz değerler içermez. Meyve olarak tüketilmesinin dışında, pişirilen yemeklerde de kullanılabilir (yemeğe farklı ve güzel bir tat katar). Mesela; et pişirirken içine mango koyarsanız, et yumuşaklaşır ve kısa sürede kıvamına gelir (marine). İçerdiği E ve C vitaminleriyle, böbrekler için son derece yararlıdır ve böbrek sağlığının korunmasına katkı sağlar. Yine içerdiği A vitamini ile sindirimi hızlandırır. Bunun dışında kanı temizler ve vücuda giren asitli besinlerin zarar vermemesi için asitlerin etkisi yok eder. Mangonun bilinen diğer faydaları ise şöyledir;

  • Mangonun içeriğinde en çok şeker bulunmaktadır. Bu şeker, beyindeki fonksiyonları hızlandırıcı bir etkiye sahiptir.
  • Mango, vücuttaki kötü kolesterol seviyesinin azaltılmasına yardımcı olur.
  • Ciltteki yağlanmayı azaltan ya da gideren bir etkiye sahip olan mango, aynı zamanda cildi zararlı toksinlerden de arındırır.
  • Kan yapıcı özelliği bulunan mango, anemi (kansızlık) sorunu yaşayan kişiler için faydalı bir meyvedir.
  • İçerisinde barındırdığı vitaminlerle, özellikle saçlar ve vücuttaki sinirler için oldukça yararlıdır.
  • Mangonun içerisinde bulunan C vitamini, kan dolaşımı sorunlarının tedavi sürecinde etkili olduğu gibi, böbrek sağlığı için de faydalıdır.
  • Yüksek tansiyon hastası olan bireyler, tansiyon problemlerini azaltmak için mango tüketebilirler.
  • Kandaki iltihap ve mikroplara karşı ilaç vazifesi görerek kanı temizler.
  • Olgunlaşmamış mango, sağlık açısından çok faydalı bir meyvedir. Olgunlaşan mangonun içerisindeki pektin (bileşik) yavaş yavaş kaybolduğu için, tüketilmesi tavsiye edilmemektedir.

Mango Meyvesinin Faydaları

Bunların dışında; mangoyla yapılan bazı tarifler, belirli durumlarda vücut sağlığını koruyacak etkiye sahiptir. Örneğin; yaz mevsiminde aşırı sıcaklara maruz kalındığı zaman, dilimlenen mangonun üzerine bir miktar tuz eklenip tüketilirse, sıcağın neden olduğu terleme sonucu kaybedilen tuz ve demir yeniden vücuda kazandırılabilir. Ayrıca güneş çarpması gibi bir durumla karşılaşılırsa, su ve şekerle karıştırılıp püre kıvamına geldikten sonra yenilebilir. Böylece güneş çarpıntısının etkisi kısa bir süre sonra ortadan kalkacaktır. Mangonun en önemli yararı ise, kalp-damar hastalıklarına ve kansere karşı koruyucu etkisinin bulunmasıdır.

İlginizi çekebilir: Mango Meyvesi Nedir, Sağlığa Faydaları Nelerdir?

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN