Başlıklar
- - Koenzim Q10 Nedir?
- - Koenzim Q10 Maddesi Hangi Besinlerde Bulunur?
- - Koenzim Q10’un Faydaları Nelerdir?
- - Koenzim Q10’un Yan Etkileri Nelerdir?
- - Koenzim Q10 ve Yaşlılık Üzerine Etkisi
Koenzim Q10 Nedir?
Doktor Frederick Cane tarafından 1957 yılında sığır kalp hücresinin mitokondrisinden izole edilerek elde edilen Koenzim Q10 maddesi, insan vücudunda doğal olarak oluşan ve yağda çözünebilen organik bir maddedir. Vitamin özellikleri gösteren ve hücreler arasında elektron taşıma özelliğine de olanak tanıyan Koenzim Q10, Ubikinon ismiyle de anılmaktadır. Günümüzde özellikle besin takviyesi olarak da kullanıma sunulmakta olan Koenzim Q10 maddesi, enzimlerle sinerji içerisinde çalışarak hücreye enerji sağlamakta ve bu şekilde kaslara da güç vermektedir. Kalp hücrelerinde oldukça yüksek oranda bulunduğu da bilinen Koenzim Q10 maddesi ile ilgili cevabı en çok merak edilen sorulardan bir tanesi de ‘‘Koenzim Q10 yan etkileri nelerdir?’’ sorusudur. Fakat Koenzim Q10 maddesi ile ilgili ilk olarak hangi besinlerde bulunduğu ve faydaları ile ilgili bilgi vermekte fayda var.
Koenzim Q10 Maddesi Hangi Besinlerde Bulunur?
Ubikinon olarak da bilinmekte olan Koenzim Q10 maddesi, pek çok çeşitli besinlerin yapısında bulunur. Koenzim Q10 özellikle;
- Uskumru ve sardalye başta olmak üzere çeşitli balık türleri,
- Karaciğer, kalp, sığır eti, böbrek, soya yağı, yer fıstığı, susam tohumu,
- Çeşitli yağlı tohumlar, mantar, ıspanak, karnabahar ve brokoli gibi çeşitli sebzelerin yapısında bulunmaktadır.
Temel olarak besinler aracılığı ile doğal olarak vücuda alınması önerilmekte olan söz konusu Koenzim Q10’un doğru ve dengeli ölçüde alımı konusunda kişisel diyetisyeniniz veya beslenme uzmanınızdan bilgi alabilirsiniz.
Koenzim Q10’un Faydaları Nelerdir?
Üzerinde yapılan pek çok çeşitli bilimsel araştırmalar neticesinde birçok farklı hastalık üzerinde direkt olarak etkili olduğu belirlenen Koenzim Q10 maddesi, insan vücudunda oldukça önemli bir bileşen olarak öne çıkmaktadır. Özellikle kolon kanseri ve cilt kanserine karşı etkili olduğu bilinen söz konusu madde, meme kanseri üzerinde de oldukça önemli etkilere sahiptir. Bağışıklık sistemi üzerinde de oldukça büyük etkileri olduğu bilinen Koenzim Q10, AIDS gibi çeşitli rahatsızlıklara karşı da etkilidir.
Baş ağrısı ve migren atakları gibi çeşitli fizyolojik durumlara karşı koruyucu olduğu bilinmekte olan Koenzim Q10 maddesi, sperm hücrelerinin artırılması bakımından da etkilidir. Vücuda vermiş olduğu enerji sayesinde halsizlik ve yorgunluk gibi durumlar üzerinde de etkili olan Ubikinon, genel dengesizlik durumu ve konuşma bozukluğunu da azaltıcı bir etkiye sahiptir. Yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde Parkinson hastalığına karşı da etkili olduğu bilinen madde, konjestif kalp yetmezliği hastalarında da kullanılmaktadır.
Koenzim Q10’un Yan Etkileri Nelerdir?
Özellikle yüksek dozlarda alımı genel bir huzursuzluk ve uykusuzluk durumuna sebebiyet verebilmekte olan Koenzim Q10 maddesi, çeşitli yan etkilere de sahiptir. Kusma, bulantı, ishal ve pek çok çeşitli alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilen maddenin, insan vücudunda doğal olarak üretilebildiği için de besinler ile kolay bir şekilde alımı mümkündür.
- Özellikle diyabetli hastaların yüksek dozda kullanmasının oldukça sakıncalı olduğu Koenzim Q10, kesinlikle doktor kontrolünde alınmalıdır.
- Hamilelik ve emzirme döneminde doktor tavsiyesi haricinde kullanılmaması elzem olan söz konusu maddenin kan sulandırıcı ilaçlarla da birlikte alınmaması tavsiye edilmektedir.
- Ginkgo Biloba gibi çeşitli bitkisel tedavilerle de birlikte alımı uygun olmayan Koenzim Q10’un tansiyon düşürücü bir etkisi olduğu da bilinmektedir.
- Özellikle radyoterapi ve kemoterapi gören hastalarda da tedavi etkisini azalttığı bilinen madde, ameliyat arifesindeki hastalarda da en az iki hafta önceden kesilmelidir.
Koenzim Q10 ve Yaşlılık Üzerine Etkisi
Yapılan bazı araştırmalara göre yaşlanma etkilerinin de geciktiricisi olarak bilinen Koenzim Q10, kas yapısını da ciddi anlamda güçlendirmektedir. Vücuda vermiş olduğu enerji ile hem kalp sağlığı hem de genel bağışıklık sistemi üzerinde oldukça olumlu etkileri olduğu bilinen maddenin, vücuda oldukça genç ve zinde bir görünüm kazandırabildiği de bilinen bir gerçektedir. Özellikle besinlerden doğal olarak alımı elzem olan Koenzim Q10’un besin takviyesi olarak alındığı zaman da doktor ve diyetisyen kontrolünde kullanılması oldukça önemlidir.
İlginizi çekebilir: Kafein Nedir? Zararları, Vücuda Nasıl Etki Eder?
Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin