Yemek ve İçecek

Hurma Nedir, Faydaları Nelerdir? Hurma Çekirdeğinden Kahve Yapımı

Hurma Nedir, Faydaları Nelerdir? Hurma Çekirdeğinden Kahve Yapımı

Başlıklar

Hurma Nedir?

Hurma (Phoenix dactylifera), palmiye ailesinden (Arecaceae) yaprak döken bir palmiye ağacıdır. Palmiye ağaçları gibi tropikal, ılıman ve çöl iklimlerinde yetişir. Tüylü saçaklı bir kök yapısına sahiptir. Ağacın kaba gövdesi gri ağırlıklı olarak kahverengidir. Kardeşleşme eğilimi var. Gövde ve alt kısımdan yavru üretebilir.

Yaygın olarak hurma olarak bilinen Phoenix dactylifera, yenilebilir tatlı meyvesi için yetiştirilen hurma ailesi Arecaceae' deki çiçekli bir bitki türüdür. Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Güney Asya'da yaygın olarak yetiştirilmektedir ve dünya çapında birçok tropikal ve subtropikal bölgede yetiştirilebilir. Phoenix dactylifera, 12-19 tür yabani hurma ağacı içeren Phoenix cinsinin bir türüdür.

Hurma ağaçlarının yüksekliği 30 metreye kadar ulaşır, tek başına büyür veya tek bir kökten birkaç gövdeli bir küme oluşturur. Yavaş büyüyenler uygun şekilde muhafaza edildiklerinde 100 yaşın üzerine ulaşabilirler. Hurma meyveleri (hurma) oval-silindiriktir, 3 ila 7 santimetre uzunluğunda ve yaklaşık 2.5 santimetre çapındadır ve çeşitliliğe bağlı olarak parlak kırmızıdan parlak sarıya kadar değişen renktedir. Kurutulduğunda kütlece yüzde 61-68 şeker içeren hurma çok tatlıdır ve tek başına veya şekerlemelerin içinde tatlı olarak tüketilir.

Hurma Nedir?

Hurma bitkisi sıcağı ve güneşi sever, soğuğu sevmez. Türkiye'de Akdeniz iklimi olan yerlerde yetişir. Güçlü ve dengeli bir gübreye ihtiyaç duyar. Azot, fosfor, potasyum, demir gibi besinlerin yanı sıra bol miktarda magnezyum, çinko, manganez ve az miktarda bakır ve bora ihtiyaç duyar.

Hurma şeker şeklinde büyük miktarda karbonhidrat içerir ve şeker oranı yaklaşık %80'dir. Kalan kısımlar ise lif, protein ve bor, kobalt, bakır, flor, magnezyum, manganez, selenyum ve çinko gibi eser elementlerden oluşur. Glisemik indeksi 35.5, barhy 49.7 ve bomanan 30.5'tir.

Hurma Çeşitleri:

  1. Bağdat Hurması
  2. Medine Hurması
  3. İran Hurması
  4. Acve Hurması
  5. Kudüs Hurması
  6. Tunus Hurması
  7. Sukkari Hurması
  8. Sugay Hurması
  9. Berni Hurması
  10. Şelebi Hurması 

Hurma Çeşitleri Nelerdir?

Hurmanın Faydaları Nelerdir?

  • 1. Çok Besleyici

Hurma mükemmel bir beslenme profiline sahiptir. Hurmanın kalori içeriği diğer kuru meyvelere benzer. Hurmadaki kalorilerin çoğu karbonhidratlardan gelir. Geri kalanı az miktarda proteindir. Hurma önemli miktarda lifin yanı sıra bazı önemli vitaminler ve mineralleri de içerir.

100 gram porsiyon aşağıdaki besin değerlerini içerir:

Kalori: 277 
Karbonhidrat: 75 gram 
Lif: 7 gram 
Protein: 2 gram 
Potasyum: RDI'nin %20'si 
Magnezyum: RDI'nin %14'ü 
Bakır: RDI'nin %18'i 
Manganez: RDI'nin %15'i 
Demir: RDI'nin %5'i 
B6 Vitamini: RDI'nin %12'si

  • 2. Yüksek Lif

Yeterli lif almak genel sağlığınız için önemlidir. 100 gram'lık porsiyonda yaklaşık 7 gram lif ile lif alımınızı artırmanın harika bir yoludur. Lif, kabızlığı önleyerek sindirim sağlığınıza fayda sağlayabilir. Bağırsakların çalışmasını düzenler.

Hurmadaki lif kan şekerinin kontrolü için faydalıdır. Sindirimi yavaşlatır. Hurma yemek kan şekeri seviyesinin yükselmesini önlemeye yardımcı olur. Düşük bir glisemik indekse (GI) sahiptir.

Hurmanın Faydaları Nelerdir?

  • 3. Mükemmel Bir Doğal Tatlandırıcı

Hurma da meyvelerde bulunan doğal bir şeker türü olan fruktoz kaynağıdır. Bu nedenle hurma çok tatlıdır ve aynı zamanda ince karamel benzeri bir tada sahiptir. Beyaz şeker yerine hurma tüketmenin en iyi yolu hurma ezmesi yapmaktır. Hurmaların blenderda su ile karıştırılmasıyla yapılır. Temel kural şekeri 1: 1 oranında hurma ezmesiyle değiştirmektir. Örneğin, tarifte 1 su bardağı şeker gerekiyorsa bunun yerine 1 su bardağı hurma ezmesi koyabilirsiniz. Hurmaların lif ve besin değeri yüksektir. Kalorileri de oldukça yüksektir. Bu yüzden ölçülü olarak tüketilir.

  • 4. Diyetinize Ekleyebilirsiniz

Hurma inanılmaz derecede lezzetli bir atıştırmalıktır. Genellikle badem, fındık veya diğer kuruyemişler gibi diğer yiyeceklerle eşleştirilirler.

Hurmanın yapışkan yapısı sayesinde kurabiye ve bar gibi unlu mamüllerde bir bağlayıcı olarak kullanılmaktadır. Sağlıklı atıştırmalıklar veya enerji topları yapmak için hurmaları fındık gibi sevdiğiniz ürünlerle da birleştirebilirsiniz. Ayrıca, salata sosları ve marine sosları gibi sosları tatlandırmak için hurma kullanabilir veya bunları smoothie ve yulaf ezmesi ile karıştırabilirsiniz.

Hurmaların kalorilerisinin yüksek olduğunu olmasına karşılık tatlı tadıyla aşırı yemenin kolay olduğunu söylemek gerekir. Bu nedenle, en iyi şekilde ölçülü olarak tüketilmelidir.

Hurma Çekirdeğinden Kahve Yapımı

Hurma Çekirdeğinden Kahve Yapımı

Kafein kötü etkilerinden kaçmak ya da sıfır atık tarifler arıyorsanız kafeinsiz lezzetli bir alternatif hurma çekirdeği kahvesi! Genellikle atılan hurma çekirdeklerinden kahve yapmak biraz garip gelebilir, ancak normal kahve ile benzer bir tada ve aromaya sahiptir. Çekirdekler oleik asit, diyet lifleri ve polifenoller gibi kalp hastalığı riskini azaltabilecek ve genel sağlığı iyileştirebilecek önemli antioksidanlar içerir.

Toz halinde hazır olarakta satın alabilirsiniz. Sizler için basit bir tarif hazırladık. Sizde evde yapmayı deneyebilirsiniz.

İçindekiler: Hurma çekirdeği. Birçok, en azından birkaç kupa değerinde.

Tarif

  1. Önce hurma çekirdeklerinizi biriktirin. Yemek istemediğiniz tatsız hurmaları kullanmak için bir fırsat olacaktır.
  2. Hurma çekirdeklerinizi güzelce temizleyin. Onları bir saat suda bekletin ancak çok uzun bekletmemelisiniz. Uzun süre suda bekleyen çekirdekler aşırı su çekeceklerin şişecek ve kullanılmayacak hale geleceklerdir. Yeteri kadar ıslanan çekirdeğin üzerinde hiçbir kalıntı kalmayacak şekilde temizleyin. İnce bir zar tabakası ne olur ki demeyin kavurma işlemi esnasında yanarak yanık bir tat almanıza sebep olacaktır.
  3. Güzelce temizlediğiniz hurma çekirdeklerinizi temiz bir veya havlu yardımıyla kurulayın.
  4. Hurma çekirdeklerini istediğiniz lezzete ulaşana kadar istediğiniz kadar kavurun. Fırını önceden 20 dakika 170 derece' de ısıtın. 30 dakika kadar fırında kavurun. Bu bir öneri olmakla birlikte deneye deneye zevkinize göre kavurabilirsiniz.
  5. Bir süre dinlerdirin. 10 kadar dinlendirmeniz yeterli olacaktır.
  6. Hurma çekirdeklerinizi öğütmelisiniz. Bir robot yardımızla, kahve öğütücüsü veya bir havan yardımıyla öğütebilirsiniz.
  7. Hurma çekirdeğinden elde ettiğiniz bu kahveyi çeşitli baharatlarla tatlandırabilirsiniz. Karanfil, tarçın...
  8. İstediğiniz yöntemle demleyebilirsiniz.
  9. Acı bir tat alırsanız dengelemek için içine en sevdiğiniz tatlandırıcıyı veya sütü koyabilirsiniz. 

İlginizi çekebilir: Karanfil Nedir? Nerelerde Kullanılır ve Özellikleri Nelerdir?

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN