Bitkiler

Karanfil Nedir? Nerelerde Kullanılır ve Özellikleri Nelerdir?

Karanfil Nedir? Nerelerde Kullanılır ve Özellikleri Nelerdir?

Başlıklar

Karanfil Nedir?

Karanfil baharatı Syzygium aromatica ağacından, karanfil çiçekleri ise Dianthus petraeus bitkisinden elde edilir. İlk olarak Endonezya'daki Maluku Adaları'nda bulunmuştur. Ancak bir çok ülkede yetişen karanfil farklı ülkelerde farklı hasat mevsimleri nedeniyle yıl boyunca mevcuttur.

Endonezya'ya özgüdür ve dünyadaki tüm mutfaklarda çeşni olarakta kullanılır. Adı İngilizcede Clove olarak geçer ve Fransızca clou' dan gelir. Clou çivi anlamına gelmektir. Bu adı almasının sebebi ise tomurcukların büyüklü küçüklü çiviye benzemesidir. Karanfiller esas olarak Zengibar, Endonezya ve Madagaskar, Hindistan ve Sri Lanka'da da yetiştirilmektedir. Çiçek tohumları önce soluk renklidir ve sonra yavaş yavaş yeşile dönerler. Karanfiller 1,5–2,0 cm boyundayken hasat edilir. Karanfil ağacının çiçek tomurcuklarından elde edilen baharat odunsu, siyah renkli ve hoş kokuludur. Acı ve ekşi bir tadı vardır. Hindistan'da yemek pişirmede yaygın olarak kullanılır. Avrupa'da genellikle turşu ve reçellere, bazen de tatlılara baharat eklemek için kullanılır.

Karanfil Nerelerde Kullanılır?

Karanfil Nerelerde Kullanılır?

Karanfilin baharat olarak kullanımı çok yaygındır. Tatlı, reçel, meyve suları ve kompostolarda, turşuların içinde ve daha bir çok şekilde mutfaklarda kullanılmaktadır. Karanfil, güçlü tadı ve kokusuyla bilinir ve yemek pişirmek için öğütülmüş veya bütün olarak satın alınabilir. Birçok mutfakta karanfil bulunur ve aynı zamanda belirli çeşnilerin bir bileşenidir. Bitki çaylarına da karanfil tomurcukları eklenebilir. 

Başta diş ağrısı olmak üzere birçok ağrının tedavisinde de kullanılmaktadır. Günde bir veya iki karanfil çiğnemek yüksek düzeyde demir, protein, fosfor, kalsiyum, karbonhidrat ve A ve C vitaminleri sağlar. Karanfil öğütülerek çeşni olarak kullanılsa da ağızda bir süre tutularak da kullanılabilir. Çiğnendiğinde nefesi taze ve temiz tutar. Karanfil hoş kokusundan dolayı ağız kokusuna karşı kullanılır. 

Kurutulmuş karanfil, yağının çıkarılması için buharla damıtılır ve sağlıktan kozmetiğe birçok alanda yaygın olarak kullanılabilir.  Bazı parfümler aroma için karanfil kullanır ve karanfil yağı da uçucu bir yağ çeşidi olarak satılmaktadır.

Karanfil Nasıl Kullanılır?

Öğütülmüş karanfil, tarçın ve zencefil ile benzer şekillerde kullanılabilir ve elma püresi, yulaf ezmesi, kekler ve kurabiyeleri tatlandırmak için kullanılabilir. Hindistan ve Pakistan'da popüler olan bir çeşit çay karışımı olan chai yapmak için de kullanılır. Karanfil, enginar, tarçın ve limonlu fırında pişmiş tavuk veya havuç ve şalgam ile yavaş pişirilmiş kızarmış sığır eti için olduğu gibi tuzlu yemeklerde kullanılabilir.

Evlerde portakal gibi kokusu hoş meyvelerle birlikte oda kokusu olarakta kullanılabilir. Bir tomurcuğun ağza atılmasıyla hem diş ağrılarına iyi gelir hemde ağız kokusunu önler.

2.1 gram (g) veya 1 çay kaşığı öğütülmüş karanfil şunları içerir:

  • 6 kilokalori (kcal)
  • 0.13 gram (g) protein
  • 0.27 gr toplam yağ
  • 1.38 gr karbonhidrat
  • 0,7 gr lif
  • Aynı miktarda öğütülmüş karanfil, manganez için Günlük Değerin (DV) %63'ü olan 1.263 miligram (mg) manganez sağlar.

Karanfilin Özellikleri Nelerdir?

Karanfilin Özellikleri Nelerdir?

İçerdiği maddenin etkisinden dolayı "Eugenol", hafif ila orta şiddette diş ağrısı ve diş eti ağrısı için yerel bir çare olarak kullanılır. Antibakteriyel etkiye sahiptir. Karanfilin sağlığa faydaları arasında sindirimi iyileştirme, bakterilerle savaşma, karaciğeri koruma, akciğer kanseriyle savaşma, kan şekeri seviyelerini düzenleme, bağışıklık sistemini güçlendirme, iltihapla savaşma, ağız sağlığını koruma, solunum yolu enfeksiyonlarını tedavi etme, baş ağrılarını tedavi etme, stresi azaltma, yara tedavisi sayılabilir. Akneye karşı korur, tedavi eder, cildi genç tutar ve mide ülserlerini önler.

Karanfil yağı ile ilgili birçok tehlike de vardır. Cilt, göz ve solunum yolu tahrişine veya ciltte alerjik reaksiyona neden olabilir. Ayrıca yanıcıdır ve yutulduğunda hava yoluna girerse ölümcül olabilir. Karanfil ayrıca kanama olasılığını artırabilir. Potansiyel yan etkileri ve etkileşimleri gözden geçirebilmeleri için herhangi bir bitkisel ürünün kullanımını bir tıp uzmanına başvurmak önemlidir.

İlginizi çekebilir: Mentol Nedir, Yararları ve Zararları Nelerdir?

Vasabi (Wasabi) Nedir, Faydaları ve Zararları Nelerdir?

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN