Bitkiler

Hatmi Çiçeği Nedir, Nasıl Kullanılır? Yararları ve Zararları Nelerdir?

Hatmi Çiçeği Nedir, Nasıl Kullanılır? Yararları ve Zararları Nelerdir?

Başlıklar

Hatmi Çiçeği

Hatmi çiçeği insanlar tarafından çok uzun yıllardır kullanılan bir bitki çeşididir. Batı Avrupa ve Kuzey Afrika’da yetişir ve asıl adı Althaea Officinalis’tir. İsmini Yunancada şifacı anlamına gelen “Althos” kelimesinden almaktadır. Eski zamanlarda Romalılar, Mısırlılar ve Yunanlılar tarafından kökü sık sık kaynatılıp tüketilmekteydi. Ayrıca Hatmi çiçeği sadece beslenme için değil hastalıkların tedavi edilmesi için de bolca kullanılmaktadır.

Ağustos ayında açan ve güzel görünü ile dikkat çeken Hatmi çiçeği, ülkemizde de kendine geniş bir yetişme alanı bulmuştur. Tuzlu, kumlu, humuslu ve orta nemli topraklarda yetiştiği için kendine daha çok Akdeniz bölgesinde yaşam alanı bulur. Dik ve tüylü bir gövdeye sahiptir. Çiçekleri ve kökü ile tam bir şifa kaynağı olan Hatmi çiçeğinin yapısında nişasta, pektin, galaktoz, aspargan, yağ ve sakkaroz bulunmaktadır. Çiçeğin şifalı etkisi şarkılara bile konu olmuştur.

Barış Manço bir şarkısında nane, limon kabuğu ve Hatmi çiçeği ile dinleyicilerine sunmuş olduğu karışımla hem öksürük için hem de gribal enfeksiyon için melodik bir reçeteyi sevenlerine sunmuştu. Kökü tüketildiği zaman yatıştırıcı etki gösteren Hatmi çiçeği, Avrupa’da yaygın olarak Marshmallow çiçeği olarak bilinmektedir. Sapları ve köklerinin yumurta ve şeker ile çırpılarak kıvam açısından marshmallow kıvamında olmasından dolayı Marshmallow çiçeği denmektedir. Hatmi çiçeği bu yiyeceğin yapımında kullanılmamaktadır.

Hatmi çiçeğini bahçenizde ya da evinizde yetiştirmek istiyorsanız ıslak veya nemli bir alana ihtiyacınız var demektir. Bu çiçekler 1,5 metre uzunluğuna kadar uzayabilirler ve güneş ışığını çok severler. Soğuğa karşı çok dayanıklı bir çiçek türü olduğu için soğuk iklimlere sahip yerlerde de yetiştirilmesi olasıdır. Sonbahar başları ya da yaz sonu, Hatmi çiçeğinin tohumlarının ekilebileceği en iyi zamanlardır. İlkbahar mevsiminde ya da yaz mevsiminde dikilmesi tavsiye edilmez. 

Hatmi çiçeği büyürken ilk iki hafta daha serin ortamda bulunması gerekir. Bu sebepten ötürü bu aylarda dikilecek ise serin bir yerde saklanmalıdır. Hatmi çiçeğinin bakımı çok kolaydır ve kökü, çiçek yaprakları gibi bölümleri yenilebilmektedir. Özünde güçlü oksidanların bulunduğu Hatmi çiçeği, cilt sorunları ve sindirim sistemi rahatsızlıkları gibi sorunların çözülmesinde kullanılır. Daha yapışkan bir yapıya sahip olduğundan ötürü mideyi kaplayarak ülserin tedavi edilmesinde kullanılmaktaydı. Bu yapısı sayesinde cilt tahrişlerini de engellemektedir.

Hatmi Çiçeği

Hatmi Çiçeğinin Yararları Nelerdir?

Hatmi çiçeğinin yararlarından bazıları şu şekildedir:

  • Şiddetli öksürük ve soğuk algınlığının tedavisi için kullanılmaktadır. Öksürüğe bağlı olarak ortaya çıkan şişkinlik, ağrı ve tahrişi de engeller.
  • Ağız kuruluğunu engeller ve tükürük üretimini arttırır.
  • Ağır yanık yaralarını bile kısa bir süre içinde tedavi ettiği bilinmektedir. Hatmi çiçeği yaraya uygulandığı zaman iyileşme süreci hızlanır ve meydana gelebilecek şişkinlik, enfeksiyon ve iltihabı alır.
  • Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde yardımcı olur. İçerisinde yer alan antiviral ve antibakteriyel özellikler sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek verir.
  • Bağırsakların daha hızlı bir şekilde çalışmasını sağlar.
  • Hatmi çiçeği vücutta yer alan fazla miktardaki suyun dışarı atılmasında yardımcı olur. Sıvı dengesini sağlamak amacı ile idrar yoluyla sıvının atılmasını sağlar.
  • Boğaz ağrısının ortadan kaldırılması için tercih edilen doğal bir ilaçtır.
  • Kan şekerini düşürme özelliği sayesinde diyabet sorununu engellemeye yardımcı olur. Yüksek seviyelerde olan kan şekerini insülin ve glikoz salınımını düzenleyerek düşürür.
  • Kolesterolü destekleyip iyi kolesterol seviyelerini yükseltir.
  • Solunum yolu ve idrar yolu enfeksiyonlarının tedavi edilmesi için sıklıkla kullanılmaktadır. Bademcik iltihabına da çok iyi gelir.
  • Solunum problemleri yaşayanlar için iyi bir tedavi yönetimidir.
  • İltihaplanma ve böbrek taşı gibi sorunların çözümü için kullanılmaktadır.
  • Hatmi çiçeğinin en önemli özelliklerinden biri sağlıklı bir cilt oluşumunu desteklemesi ve cilt tahrişini engellemesidir.
  • Hatmi çiçeği adet dönemlerinde söktürücü olarak kullanılabilir. Ayrıca rahim hastalıklarında da koruyucu tedavi edici özelliği bulunmaktadır.
  • Erkelerde meniyi arttırıcı özelliği vardır. Ayrıca prostatta ortaya çıkan iltihaplar için de oldukça etkilidir.
  • Hatmi çiçeği lapası yara, akne ve sivilcelerin üzerine sürüldüğü zaman onarıcı etkisi ile kısa bir süre içerisinde sorunların ortadan kalkmasını sağlar.
  • Günlük kullanım için iyi bir nemlendiricidir. Güneşten kaynaklı ortaya çıkan yanıklara da iyi gelmektedir.
  • Diş sağlığı sorunu yaşayanlar için tam bir kurtarıcıdır. Diş iltihabı ve diş eti çekilmeleri gibi sorunlara iyi gelmektedir.
  • Kabızlık, ishal, mide ülseri ve ekşimesini azaltmasının yanında ortaya çıkmasını da önler. Mide çeperini yapışkan yapısı sayesinde kaplayıp asidik etkilerden korunmasını sağlamaktadır.
  • Tok hissettirmesi sayesinde sağlıklı bir şekilde ve kısa süre içerisinde kilo vermeye yardımcı olur.
  • Gaz ve şişkinlik sorunlarını engeller.
  • Hatmi çiçeği kökü saç için yararlı olan bileşenleri içermektedir. Doğal bir saç kremi olarak çiçeğin kökü ve özü tercih edilebilir.

Hatmi Çiçeğinin Yararları Nelerdir?

Hatmi Çiçeği Nasıl Kullanılır?

Hatmi çiçeğinin kullanım şekillerinden bazıları şu şekildedir:

  • Hatmi Çiçeği Çayı: En çok tercih edilen kullanım şeklidir. Hatmi çayı yapmak için kurutulmuş, taze, köklerinin doğranmış ve tıraşlanmış hali kullanılabilmektedir. Burada önemli olan kaynatmadan demlenme şeklinde tüketilmesidir. 2 çay kaşığı Hatmi çiçeği, bir fincan suyun içerisine eklenir ve 5 dakika ile 6 dakika arasında demlenmesi beklendikten sonra içilir. Acı bir tada sahip olduğu için tercihe göre içerisine akçaağaç şurubu ya da bal eklenebilir. Bu çayı günde en fazla iki kez tüketmek çok önemlidir.
  • Hatmi çiçeği kürü: İbrahim Saraçoğlu sürekli geçmeyen öksürüğü anında bitiren bir kür tarifi hazırlamıştır. Bu tarife göre 6 yaprak Hatmi çiçeği yaprağını yarım bardak sütün içerisine ekleyin. 4-5 dakika kadar bekledikten sonra sütü güzelce süzerek için. Bu kürü hem çocuklar hem yetişkinler günde iki kez tüketebilir. Bir kaşık keçiboynuzu ile işlemi daha da kuvvetlendirebilirsiniz. Bu uygulamayı isterseniz su ile de yapabilirsiniz. Fakat içerisine kesinlikle limon ya da bal eklenmemelidir.
  • Merhem: Ilık su ile kurutulmuş Hatmi çiçeği kökleri karıştırılıp macun kıvamına getirilmeli ve yara olan bölgeye uygulanmalıdır. Cilt lekelerini engellemek için Hatmi çiçeğinin köklerinin suda bir süre beklemesi sağlanarak bu suyu lekeli olan bölgelere güzel bir şekilde sürmek gerekir.
  • Gargara: Kurutulmuş Hatmi çiçeğinin kökü 5 dakika ile 10 dakika arasında soğuk bir suda bekletilir ve daha sonra çıkartılıp gargara yapılmalıdır. Gargara boğazda meydana gelen ağrıyı ve iltihabı büyük oranda azaltacaktır. Aynı zamanda yapılacak gargara öksürük sorunu için de iyi gelmektedir.
  • Bitkisel Takviyeler: Bitkisel takviyeler Hatmi çiçeğinin en rahat kullanım şeklidir. Doğal marketlerden kolay bir şekilde bulunabilmektedir. Bu takviyeler sıvı ya da tablet şeklinde satın alınabilir. Kullanımı dozajına göre günde ya da üç günde bir olarak takviyelerin üzerinde belirtilmiş olan talimatlara göre yapılmalıdır.

Hatmi Çiçeği ile Yapılan Tarifler

Hatmi çiçeği ile yapılan tariflerden bazıları şu şekildedir:

  • Zeytinyağlı Hatmi Çiçeği Sarması Tarifi:

Malzemeler: 1 su bardağı pirinç, 1 su bardağı bulgur, yarım su bardağı sıvı yağ ya da zeytinyağı, 2 adet soğan, bir tutam maydanoz, yarım çay kaşığı kadar karabiber, çay kaşığının ucunda tarçın, 1 yemek kaşığı kuş üzümü, 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık, 1 çay kaşığı kuru nane ya da taze nane, yarım çay kaşığı kimyoni yarım çay kaşığı yenibahar, 2 su bardağı su. Ekşilik vermesi için 2 salkım koruk ve servis için 1 tane limon kullanabilirsiniz. Sosu için ise yarım su bardağı zeytinyağı, 1 çay kaşığı tuz ve dolmaların üzerini 1 cm geçecek kadar su. Yapılışına geçecek olursak iç harcı için soğanları küçük küçük doğrayıp güzelce kavurun. Pirinçleri yıkadıktan sonra ilave edin ve beraber iyice kavurmaya devam edin. Baharatlarını ve suyunu ekleyerek pişmesine bir tık kala kapatın. Küçük doğranmış olan maydanozları ekleyin. Karıştırın ve soğuması için bir kenara alın. Hatmi çiçeklerini iç harcını hazırladıktan sonra toplayın. Aksi takdirde hemen kapanmaya başlayabilir. Çiçeğin içinde yer alan tohumu ve sap kısmındaki yeşil kısmı çıkarın. Kısa bir süre suya tutun ve kâğıt havlunun üzerine koyarak suyunu çekmesini bekleyin. Dolmalık iç harcı soğuduktan sonra çiçeğin ortasına koyun. Yapraklarını kapatıp ters çevirerek tencereye dizin. Sosunu hazırlayın ve üzerine dökün. Son olarak üstüne birazcık zeytin yağı gezdirin. Kaynamadan sonra ocağın altını kısarak 15 dakika kadar pişirin. Soğuduktan sonra limon dilimleri ile servis yapın.

  • Hatmi Çiçeği Reçeli Tarifi

Malzemeler: Hatmi çiçeği, 3 su bardağı toz şeker, 3-4 adet karanfil, 1 adet çubuk tarçın ve 1,5 su bardağı kadar su. Hatmi çiçeklerini güzel bir şekilde ayıklayın. Suda yıkadıktan sonra üzerine şekerini dökerek sabaha kadar bekletin. Daha sonra tencereye almış olduğunuz hatmi çiçeklerine 1 adet çubuk tarçın, 3-4 adet karanfil ve 1,5 su bardağı su ekleyip ocakta pişirmeye alın. Reçel kıvamına geldikten sonra altını kapatarak kavanozlara alabilirsiniz.

  • Kekikli Armutlu Hatmi Çiçeği Çayı

Malzemeler: 1 adet kabukları ile dilimlenmiş armut, 1 tatlı kaşığı kuru kekik, 2 tatlı kaşığı Hatmi çayı ve dilediğiniz kadar toz tarçın. Cezvenin içerisine malzemeleri alıp 2,5 fincan su ile beraber 5 dakika kadar kaynatın. Kaynayan karışımı 5 dakikalığına demlenmeye ve bırakın. Daha sonra fincanlara süzdürüp dilediğiniz kadar toz tarçın ile servis edin.

Hatmi Çiçeği ile Yapılan Tarifler Hatmi Çiçeği Çayı

Hatmi Çiçeği Cilde ve Saça Nasıl Uygulanır?

Ergenlik döneminde ortaya çıkan ve kısa süre içerisinde kurtulmak istediğiniz sivilce ve akne sorunlarından ve cildinizde çeşitli sebeplerden dolayı çıkan lekelerden kurtulmak için bu kürü düzenli bir şekilde uygulayabilirsiniz.

  • Yapılışı: Bir miktar su ile Hatmi çiçeği yaprağı karıştırılır ve lapa haline getirilir. Cildinizde leke, sivilce ve aknelerin bulunduğu bölgeye sürülür. Birkaç gün içerisinde lapanın sürülmüş olduğu bölgenin onarıldığını ve iyileştiğini görürüz. Düzenli bir şekilde uygulandığında sağlıklı, kusursuz ve parlak bir cilde sahip olabilirsiniz.
  • Saç için; Hatmi çiçeğinin yapraklarını kaynatıp bir süre soğumasını bekleyin. Soğuma işlemi gerçekleştikten sonra yapraklarını süzgeçten süzdürün. Saçlarınızı yıkadıktan sonra Hatmi çiçeği suyu ile güzelce durulayın. Bu sayede hacimli ve güzel kokan saçlara sahip olabilirsiniz.

Hatmi Çiçeği Zararları Nelerdir?

Hatmi çiçeğinin pek çok faydası bulunması ve doğal olmasına rağmen bazı durumlarda kullanılması tehlikeli bir hal alabilir. Kullanım talimatlarına uyarak dikkatli bir şekilde kullanmak çok önemlidir. Fazla kullanım ya da tüketimde vücudun kimyasında bazı değişimler meydana gelebilir. Düzenli ilaç kullanan kronikleşmiş kişilerin özellikle daha fazla tedbirli bir şekilde yaklaşması sağlıkları için çok daha yararlı olacaktır.

  • Gebelik: Hamilelik döneminde olan kadınların ya da hamilelik şüphesi olan kadınların Hatmi çiçeği ve kökü kullanması pek tavsiye edilmez. İçeriğinde yer alan pek çok bileşen uyarıcı bir etki yaptığından dolayı düşüklere ya da erken doğumlara neden olabilir. Bu tip etkiler ortaya çıkmasa bile kasılmalarda ya da sancılarda tehlikeli oranda artış meydana gelebilmektedir.
  • Etkileşimler: İlaçlar ile etkileşime girebilen pek çok maddeyi içerisinde bulunduran Hatmi çiçeğinin bu dönemlerde kullanılması uygun değildir. Bu doğal ilaçta aktif ve sindirim hızlandırıcı bileşenler sayesinde alınan ilacın vücut tarafından emilme yeteneğini önleyebilir.
  • Kan Şekeri Seviyeleri: Kan şekerini kontrol edebilmesi açısından diyabetli hastalar için harika bir bitki olan Hatmi çiçeği aşırı miktarlarda tüketildiği zaman özellikle diğer diyabetik ilaçlar ile beraber kullanıldığında kan şekeri düzeyinin tehlikeli bir şekilde düşmesine neden olabilmektedir.
  • Alerji: Nadir de olsa insanların Hatmi çiçeği ve dolayısıyla Hatmi çiçeği köküne karşı alerjisi olabilir. Hatmi çiçeği cilt için kullanılacak ise önce alerjinin olup olmadığı kontrol edilmelidir. Kontrol etmek için Hatmi çiçeği suyu ya da merhemini, dirsek içinde yer alan cilt bölgesine az miktarda uygulayarak test etmek gerekmektedir. 24 saat boyunca bekleyip tepkimeyi görmeli, herhangi bir belirti yok ise kullanılmalıdır.

Hatmi Çiçeği Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

  • Althaea officinalis ya da diğer bir adı ile Hatmi çiçeği uzun yıllardır bitkisel tıp için sık sık kullanılan çiçekli bir bitki çeşididir.
  • Pek çok kişi ülser, cilt tahrişi ve öksürük gibi rahatsızlıklar için Hatmi çiçeği kökü kullanır. Öksürük şurubu, çay, kapsül ve toz şeklinde gelir.
  • Araştırmacılar, Hatmi çiçeği kökünün insanlarda olan etkilerini henüz tam olarak araştırmadılar. Bugüne kadar yapılan araştırmaların pek çoğu, hayvan çalışmalarını ya da küçük ölçekli insan çalışmalarını içeriyordu. Bu sebep ile kökün insanlarda ne kadar etkili olduğunu doğrulamak için daha fazla araştırma yapılmasına ihtiyaç var.
  • İnsanlar Hatmi çiçeği kökü pastillerini ağız kuruluğu sorununu tedavi etmek için kullanabilirler. Pastili çiğnemeden kaçınmak ve ağızda yavaş bir şekilde çözülmesini sağlamak önemlidir.
  • Hatmi bitki özlerinin yatıştırıcı özelliği de yaraların daha hızlı bir şekilde iyileşmesine yardımcı olabilir.

Hatmi Çiçeği Zararları Nelerdir?

Hatmi Çiçeği ile İlgili Sık Sorulan Sorular

  • 1.Soru: Hatmi çiçeği öksürük için nasıl hazırlanır?

1. Cevap: Hatmi çiçeği tozu çoğunlukla bitkinin farklı bölümlerinin bir kombinasyonunu bulundurur, fakat etiket, ne kadar kök içerdiğini listeleyebilir. İnsanlar Hatmi çiçeği tozunu su ya da meyve suyu ile karıştırarak bir içecek oluşturabilir. Alternatif olarak, Hatmi çiçeği kökü tozunu su ile karıştırabilir, kapaklı bir kaba ya da bir kavanoza dökebilir ve gece boyunca oda sıcaklığında demlenmesine izin verebilirler. Müsilaj oturduğu zaman, ağzı ve boğazı yatıştırmak için iyi çalışan kalın, kaygan bir sıvı oluşturur.

  • 2. Soru: Hatmi çiçeği çayı nasıl yapılır?

2. Cevap: Gevşek yapraklı çay için kurutulmuş hatmi kökü kullanmak çok basittir. Kurutulan kökün 5-10 dakika demlemeden ve üzerini örtmeden önce kaynar su dökülebilir. Daha sonra süzülerek içilmeye hazır hale gelecektir. Diğer bir seçenek de hazır Hatmi kökü çayı poşetlerini kullanmaktır. Bir kişinin yalnız bir çay poşetini kaynar su ile kapatması ve 10 dakika kadar demlenmesine izin vermesi yeterli olacaktır.

  • 3. Soru: Hatmi çiçeği çayı tansiyonu yükseltir mi?

3. Cevap: Hatmi çiçeği kan şekeri seviyesini düşürebilir. Kan şekeri seviyesini düşürmek için diyabet ilaçları da alınmaktadır. Şeker hastalığı ilaçları ile beraber Hatmi çayı almak kan şekeri seviyenizin çok fazla oranda düşmesine sebep olabilir. Kan şekeri seviyenizi yakından izleyin. Diyabet ilacınızın dozunun değiştirilmesi gerekebilir. Bu yüzden bazı durumlarda tansiyon ile ilgili bazı sorunlara neden olması olası bir durumdur.

  • 4. Soru: Çocuklar Hatmi çiçeği kullanabilir mi?

4. Cevap: Hatmi çiçeği bazen sindirim sisteminin astarında ve ciltte koruyucu bir tabaka oluşturmak için kullanılır. Ayrıca enfeksiyonlar ile savaşabilecek ve öksürüğü azaltabilecek kimyasallar içerir. Hatmi çiçeğinin yan etkilerinin neler olabileceğini ya da güvenli olup olmadığını anlamak için elimizde halen yeterli güvenilir bilgi yok. Çocuklarınızın kullanımı için de doktorunuza danışmak sizin için en güvenilir seçenek olacaktır.

  • 5. Soru: Hatmi çiçeği zayıflatır mı?

5. Cevap: Hatmi çiçeği çoğunlukla hem tıp hem de sağlık dahil olmak üzere pek çok farklı amaç için kullanılmıştır. Kilo vermeye yardımcı olmak için Hatmi çiçeği çayı kullanılmıştır. Kök midede yer alan sıvı ile karıştığında şişmeye başlar ve bu da mideyi tokmuş gibi hissettirebilir. Bu yüzden tavsiye edilen miktarlarda dozu aşmadan tüketmeniz durumunda kendinizi tok hissederek kilo verdirici özelliklerinden faydalanabilirsiniz.

Hatmi Çiçeği ile İlgili Sık Sorulan Sorular

  • 6. Soru: Hatmi çiçeği çayı gün içerisinde kaç kez içilir?

6. Cevap: Hatmi çiçeği diğer yandan da idrar söktürücü özelliklere sahiptir. Diüretikler vücudun fazla sıvıyı vücuttan dışarı atmasına yardımcı olur. Bu, mesaneyi ve böbrekleri etkili bir şekilde temizlemeye ve korumaya yardımcı olur. Çayı bir bardak kaynar suyun içerisine 2 çay kaşığı kuru Hatmi çiçeği kökünü ekleyerek ve demleyerek elde edebilirsiniz. Ya da Hatmi çiçeği çayını hazır torbalı şekilde de marketlerden veya aktarlardan satabilirsiniz. Gün içerisinde 2-3 bardak kadar içmek sizin için yeterli olacaktır. Her şeyin fazlası zarar olduğu gibi bu çayın da fazla tüketilmesi sağlığınız için zararlı olabilir.

  • 7. Soru: Hatmi çiçeği grip için iyi gelir mi?

7. Cevap: Hatmi kökü, onu çaylarda harika yapan yatıştırıcı bir kokuya sahiptir. Bunun da ötesinde, Hatmi kökü çayı yüzyıllardır boğaz ağrılarının yanı sıra grip benzeri semptomları ve soğuk algınlığını yatıştırmaya yardımcı olmak için kullanılmıştır. Bu yüzden Hatmi çiçeğini soğuk algınlığı ve grip belirtileri için çay halinde tüketebilir ve mucizevi etkilerinden en iyi şekilde yararlanabilirsiniz.

  • 8. Soru: Hatmi çiçeğini nereden bulabilirim?

8. Cevap: Hatmi çiçeğinin kurutulmuş halini hemen hemen her aktardan bulabilmeniz mümkün. Dilerseniz internet sitelerinden arayarak da online bir şekilde sipariş edebilirsiniz.

  • 9. Soru: Hatmi çiçeği çayını kimler tüketebilir?

9. Cevap: Hatmi çiçeği çayını 7 yaşından büyük olan herkes içebilir. Ancak yine de güvenli kullanım için alanında uzman bir doktora danışılmalıdır. Kan şekeri seviyesini düşürme özelliğine sahip olduğu için şeker hastalarının doktorlarına sormadan tüketmesi tavsiye edilmemektedir. Her kadının dönemsel olarak yaşamış olduğu adet sancılarında da rahatlıkla tüketilebilir. Adet döneminizin gelmesine yakın tükettiğiniz zaman sancısız ve ağrısız bir süreç geçirebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Passiflora Nedir? Yan Etkileri Nelerdir?

Ardıç Ağacı Nasıl Bir Ağaçtır? Özellikleri ve Meyvesi

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN