Bitkiler

Ardıç Ağacı Nasıl Bir Ağaçtır? Özellikleri ve Meyvesi

Ardıç Ağacı Nasıl Bir Ağaçtır? Özellikleri ve Meyvesi

Başlıklar

Ardıç Ağacı

Ardıç ağacı, servigiller familyasına ait bir ağaçtır. İğne yapraklı olan bu ağaç türü hem faydalı birçok özelliğe hem de oldukça ilginç bir yapıya sahiptir. Bilimsel adı Juniperus olan ardıç ağacı çalı görünümlü bir özelliğe sahiptir. Bu ağaç aynı zamanda dik dikenlere sahiptir. Ardıç ağacı oldukça ilginç bir çoğalma özelliğine sahiptir. Bu özelliğiyle kendiliğinden üreyip yabani olarak çoğaldığı bilinmektedir. Ağacın çoğalmasında ardıç kuşlarının önemli bir rolü vardır. Ağacın tohumları yere döküldüğünde ardıç kuşları gelir ve o tohumları yer. Kuşların sindirim sisteminde bu tohumlar kabuklanır ve bir süre sonra dışkı yoluyla atılır. Bu sayede tohumlar toprağa karışır ve ardıç ağaçları filizlenir. Ağaçlar bölgesel iklime göre renk değişikliği yaşasa da çoğunlukla koyu yeşil ve puslu yeşil tonlarındadır. Kış aylarında yapraklarını dökmediği için bahçe dekorasyonlarında yaz ve kış etkileyici bir görüntü oluşturur.

Ardıç Ağacı

Ardıç Ağacı Özellikleri

Ardıç ağacının meyvesi tarih boyunca önemli bir yere sahip olmuştur. Bünyesinde birçok şifayı bulunduran bu meyve farklı alanlarda kullanılmıştır. Orta Çağ döneminde veba hastalığı Avrupa'nın çoğu yerinde yaygındı. İnsanlar ölümcül olan bu hastalıktan korunmak için çözümü ardıç meyvesinde aradı. Romalı kadınlar tarafından da sıklıkla tüketilen ardıç meyvesi aynı zamanda o dönemlerde cadılardan korunmak için evlerin çevresine dikilirdi. Ağacın farklı birçok özelliği vardır. Bu ağaç dağlık alanlarda yetişmektedir. Ardıç ağacı eski zamanlarda dağ yaşamını benimseyen göçebe kültürlerde önemli bir yere sahiptir. Ağacın rahatlıkla yetiştiği yerler:

  • Yüksek dağlar
  • Bataklıklar
  • Ovalar 
  • Ormanlar

Ardıç ağacının yetişme alanı oldukça geniştir. Bu ağaç türü bazı bölgelerde çalı formunda yetişirken bazı bölgelerde yaklaşık 10 metreye uzanan ağaçlar halinde yetişmektedir. Ağacın meyvesi siyah renge sahiptir. Bu meyveler ardıç kuşu, lir kuşu ve toy kuşu tarafından yenir. Meyveleri yiyen kuşlar daha sonra bu meyveleri sindirir ve dışkı yoluyla atılan tohumlar yeniden ağaca hayat verir.

Ağacın farklı birçok türü vardır. Diğer ağaç fidanlarına göre ardıç ağacının fidanı daha yavaş büyür. Bir fidanın 1 buçuk ile 2 metre arasına gelmesi için yıllar gerekebilir. Yavaş büyüyen fidanın ağaç haline gelmesi daha uzun yıllar gerektirir. Ardıç ağacının yapısı sivri, sert ve iğnelidir. Bu yapıya sahip olan ağaç kurak ve sert iklimlerde de kolaylıkla yetişir. Ağacın bu kadar dayanıklı olmasında etkili olan bir diğer özellik ise ağaçta bulunan silisik asittir. Ağaç, karaçam ve kızılçam gibi kozalağı olan ağaç türlerindendir. Çoğu iğne yapraklı ağaç gibi yeşil kalabilir.

Ağaç meyvesinden faydalanmak için eylül ve kasım aylarını beklemek gerekir. Ağaçtan düşürülen meyveler toplanır ve temizlenir. Çok yüksek dağlarda bulunan ardıç türü (Juniperus Nana) diğer ağaçlara göre daha şifalı olarak kabul edilmektedir. Ardıç ağacı tıp alanında kullanılır. Ardıç ağacıyla kara ardıç birbirine karıştırılmamalıdır. Çünkü kara ardıç zehirlidir.

Türkiye'de Yetişen Ardıç Ağacı Türleri

Türkiye'nin belirli bölgelerinde ardıç ağacının yetiştiriciliği yaygındır. Bölgelere göre farklı ağaç türleri yetiştirilmektedir. Türkiye'de yetişen ağaç türleri: 

  • Katran ardıcı
  • Adi ardıç
  • Kokar ardıç
  • Bodur ardıç
  • Finike ardıcı
  • Yüksek ardıç

Katran ardıcı, Trakya ve Anadolu'nun yüksek kesimlerinde yetişir. Genellikle çalı formunda olan bu ağaç cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Adi ardıç, Trakya bölgesinde yetişen bir türdür. Ağacın kozalağı mavi tonlarındadır. Bu tür ise idrar söktürücü olarak bilinmektedir. Kokar ardıç çoğunlukla Doğu Karadeniz bölgesinde yetişir. Genellikle dağlık bölgelerde olan bu tür ağaç şeklinde görülür. Bodur ardıç Kuzey Anadolu dağlarında yetişir. Besin maddesi olarak kullanılan bu tür aynı zamanda idrar söktürücü olarak bilinmektedir. Finike ardıcı Batı ve Güney Anadolu'da yoğun bir şekilde yetiştirilir. Yüksek ardıç ise Türkiye'nin çoğu bölgesinde bulunur. Bu türün başlıca özelliği yüksek alanlarda yetişmesidir. Ağacın kozalakları mavi ve siyah arası renktedir.

Türkiye'de Yetişen Ardıç Ağacı Türleri

Ardıç Ağacının Meyvesi ve Şifalı Özellikleri

Ardıç ağacının meyvesinde farklı birçok şifalı maddeler bulunur. Bu maddeler arasında uçucu yağlar, glikoz, reçine, kalsiyum, potasyum, magnezyum ve pentosan yer alır. Ağacın yaprakları ise bol miktarda C vitamini içerir. Ardıç ağacının meyveleri şifalı olarak bilinir. Meyvelerin bazı şifalı özellikleri:

  • Ardıç ağacının meyveleri kişinin vücut direncini arttırır ve kişiye zindelik verir. 
  • Kişilerin iç kramplarını gevşetmesiyle bilinir.
  • Mideyi temizler ve güçlendirir. 
  • Akciğeri temizler. 
  • Bağırsakları temizler. 
  • Kanı temizler.
  • Metabolizmayı uyarır. 
  • İdrar söktürücü ve mikrop öldürücü özelliği vardır.

Ardıç ağacının meyveleri ezildiğinde bu meyvelerden su elde edilir. Bu suyla mide ve bağırsaklar güçlendirilir, vücut direnci arttırılır. Ardıç meyvesi tane tane yenilebilir. Meyveler doğrudan yenildiğinde meyvenin içinde bulunan uçucu yağlar böbreklerde ayrıştırılır. Bu sayede böbrekler uyarılır ve idrar akışı hızlanır.

Ardıç ağacının şifalı özellikleri için çoğunlukla meyveler kullanılır. Fakat ağacın yaprakları da faydalıdır. Ardıç meyveleri boşaltım sistemine oldukça faydalıdır. İdrar söktürücü olarak bilinen bu meyveler aynı zamanda kötü idrar kokusunu gidermek için de oldukça faydalıdır. Ardıç meyvesi vücuda alındığında kötü kokuya neden olan tüm etkenlere çözüm bulunur. Kötü kokuyu giderici olarak da bilinen meyveler ağız kokusu problemleri için de etkilidir. Eğer bağışıklık sistemi zayıfsa bu meyveler sayesinde bağışıklık sistemi güçlendirilir. Ardıç ağacının ve meyvelerinin iyi geldiği sağlık sorunları arasında gut hastalığı, regl sancıları, romatizma, deri hastalıkları ve bağırsak sorunları yer almaktadır.

Ardıç Ağacının Meyvesi ve Şifalı Özellikleri

Ardıç Ağacı Kullanımı

Ardıç ağacının faydalarından yararlanmak isteyenler kolaylıkla bu faydalardan yararlanabilir. Ağacın meyveleri kozalak şeklindedir. Meyveler genellikle yaş olarak tüketilir. Fakat bununla birlikte kuru ve toz halinde de tüketilebilir. Meyveler çoğunlukla çay halinde tüketilir. Günümüzde yağ olarak da meyvelerden faydalanılır. Ardıç ağacının odunuyla dayanıklı evler yapılır. Amerika ve Alaska civarında yapılan ağaç evlerde ardıç ağacının odunları kullanılmaktadır. Bu ağacın meyveleri tıp alanında ve kozmetik alanında da kullanılmaktadır. Meyveler yaş olarak yenilebilir, güneşte kurutularak da tüketilebilir.

Ardıç Ağacı ve Yağı

Ardıç ağacının odunu, yaprakları ve meyveleri kullanılmaktadır. Aynı zamanda bu ağaçtan elde edilen yağ da yoğun ilgi görmektedir. Ardıç yağının antiseptik özelliği fazladır. Bu da kullanım sıklığını arttırır. Ardıç ağacından elde edilen yağ ile kan dolaşımı arttırılır. Aynı zamanda yağ vücudun sakin kalmasına yardımcı olmaktadır. Metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olan yağ bu özelliğiyle birlikte sinir sisteminin dengelenmesini mümkün kılar. Ardıç yağı ile vücuttaki şişkinlik indirilir. Yağ, vücutta oluşan yaraların iyileşmesine fayda sağlar. Kas ve kemik ağrıları için ardıç yağıyla masaj yapılması faydalıdır. Saç dökülmesi yaşayanlar yağ ile düzenli bakım yaptığında saç dökülmesini yavaşlatmış olur.

Ardıç Ağacı ve Yağı

Ardıç İle Andız Aynı Mıdır?

Pek çoğunuz andız pekmezini duymuştur. Peki, andız pekmezi neyden yapılır? Andız ile ardıç arasında nasıl bir fark vardır? Andız, ardıç ağacı olarak bilinen ağacın meyvesinin adıdır. Genellikle pekmez yapımında kullanılır. Çam türü olan bu ağaç iğne yapraklıdır. Pekmez yapımında ağacın kozalaklarından, meyvesinden ve yapraklarından faydalanılır. Bu pekmezin tadı üzüm ve keçiboynuzu pekmezinden farklıdır. Daha acımsı bir tadı olan pekmez oldukça faydalıdır. Andız pekmezi için kullanılan ağaç genellikle Akdeniz'de, Toros dağlarının eteklerinde yetişir. Kahramanmaraş Andırın ilçesinde yaygın olarak yetiştirilmektedir.

İlginizi çekebilir: Passiflora Nedir? Yan Etkileri Nelerdir?

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN