Yemek ve İçecek

Elma Nedir, Elma Çeşitleri ve Faydaları Nelerdir?

Elma Nedir, Elma Çeşitleri ve Faydaları Nelerdir?

Elma, birçok çeşidi bulunması nedeniyle ekşisi ve tatlısı ile herkesin mutlaka beğendiği meyvelerden biridir. Eski dönemlerden beri faydaları ile ön plana çıkan elma, içeriğindeki vitaminler sayesinde vücut için doğal bir antioksidan görevi üstleniyor. Düzenli olarak elma yemek, vücut sağlığının korunması ve kolesterolün kontrol altına alınmasına katkı sağlar. Ayrıca ileri yaştaki bireylerin düzenli olarak elma suyu tüketmeleri önerilmektedir. Vücuda oldukça faydalı olan elma, gebelik döneminde tüketildiğinde hem anne adayının hem de bebeğin hastalıklara yakalanma riskini azaltmaktadır.

Elma Çeşitleri Nelerdir?

Bazı kaynaklara göre elmanın 1000 farklı çeşidi mevcuttur. Ancak bunlardan en fazla bilinenleri ve üretilenleri şunlardır;

Golden Elması: En çok bilinen ve tercih edilen bir elma türüdür. Golden elma, hoş kokusu ve sarı rengi ile en dayanıklı elma çeşitlerinden biridir. Golden elmasının anavatanı Amerika’dır ve genellikle Eylül aylarında hasat edilir. Ayrıca uzun bir sapı bulunur ve tadı hafif mayhoştur.

Elma

Amasya Elması: Özellikle ülkemizde akla ilk gelen elma çeşidi Amasya elmasıdır. Sulu ve tatlı olan Amasya elmasının ortala ağırlığı 90 gr’dır. Misket elması olarak da bilinen bu elmayı kış aylarında tüketmek oldukça faydalıdır. Her iki yılda bir meyve veriyor olması, en büyük özelliğidir.

Fuji Elması: Bilinen diğer elma çeşitleri arasında olan fuji elması, kırmızı benekli ve sulu bir elma türüdür. Oldukça lezzetlidir ve tatlıdır. Fuji elması, ülkemizde Eskişehir ve Afyon’da yetiştirilmektedir.

Santana Elması: Kökeni Avrupa olan Santana elması, iri ve sulu olması nedeniyle kaliteli elma çeşitleri arasında yer almaktadır.

Jonathan Elması: Silindirik ve koni şekliyle kolayca tanınabilen Jonathan elması, oldukça tatlıdır ve kırmızı renktedir.

Bunların dışında; arapkızı, summer red, gala, granny smith, gold star, rayka, hanna, top red, pinova ve starking gibi elma çeşitleri de mevcuttur. Bu elma türleri gerek yurt içinde ve gerekse yurt dışında yetiştirilen elmalar arasındadır.

Elmanın Özellikleri Nelerdir?

Elma; çıkış noktası Orta Asya, Güney Kafkaslar ve Rusya’nın Güney’i olan bir meyvedir. Kapalı tohumlu bitkilerin gülgiller familyasına mensuptur ve armut ile malta eriğiyle yakın akrabadır. Elma ağaçları 5 ile 12 metre arasında boy verebilir. Yapraklarıyla birlikte açan çiçekleri, önce açık pembe rengindedir. Sıcak ve kurak iklimlerden hoşlanmayan elma, -35 dereceye kadar dayanabilen bir meyve türüdür. Kumlu ve tınlı topraklar, elma yetiştirmeye uygun topraklardır.

Kasların güçlenmesinde oldukça etkili olan elma, doktorlar ve beslenme uzmanları tarafından da tavsiye edilmektedir. Çağın en büyük hastalığı özelliğinde olan kanserin önlenmesine yardımcı olur, kanser hücrelerinin oluşumunu ve çoğalmasını önler. Elma, faydaları geç fark edilen bir meyvedir. Değeri geç anlaşılmış ve daha sonra bütün ülkelerde sıklıkla tüketilmeye başlamıştır. Diyabet sorunu olan kişilerin fazla şeker içeren gıdalardan uzak durması gerektiği için, elma tüketimine dikkat etmeleri önemlidir.

Elma Nedir

Elmanın Faydaları Nelerdir?

  • Lifli ve hazmı kolaylaştıran bir meyve olduğu için sindirim sistemine oldukça faydası bulunan elma, ayrıca kolon kanseri riskini minimuma indiren nadir meyveler arasında yer alır.
  • Antioksidan özelliği olduğu için vücuttaki zararlı toksinlerin dışarı atılmasında da etkilidir.
  • Her yaştan insan için birçok faydası bulunan elma, her gün tüketilmesi gereken bir meyvedir.
  • Ara öğünlerde tüketilen bir adet elma, tok tutucu özelliğinden dolayı sindirimi kolaylaştırır ve zayıflamaya yardımcı olur.
  • Elma, vücuttaki bütün organların dostudur ve bilhassa kalp için en sağlıklı meyvelerden biridir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendiren elma, uzmanlar tarafından düzenli olarak tüketilmesi önerilen bir meyvedir.

Elma çeşitlerinden bazıları çok tatlı bir lezzet vermese de, içerdiği şeker oranı göz önünde bulundurulduğunda, günlük tüketilen elma miktarına dikkat edilmelidir.

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN