1. Nil Nehri
Dünyanın en uzun olan nehridir, nehrin uzunluğu 6688 km’dir. Kagera nehri Nil nehrinin başlangıcıdır, Mısır’ı kuzeye doğru başlı başına geçerek Akdeniz’e kadar dökülüp son bulmaktadır. Geçmiş dönemden bu güne kadar Mısır yaşamını sürdürmek adına bu nehre ihtiyaç duymaktadır.
2. Amazon Nehri
Amazon nehri uzunluk açısından dünyanın ikinci büyük nehridir ve taşıdığı su açısından da en büyük nehirdir. Büyük Okyanusun yakınından bulunan And dağlarından başlayarak, Atlas Okyanusuna dökülmektedir. Amazon nehrinin uzunluğu 6299 km ve Atlas Okyanusuna taşımış olduğu suda 120000 m3’tür. Nehirde kendine has balık çeşitleri bulunur, bundan dolayı da balıkçılık oldukça gelişmiştir.
3. Don Nehri
Don nehri, İvan gölünden başlayarak Azak denizine dökülmektedir, nehir Doğu Avrupa’da yer alır. Nehrin ismini 17.yy’da bu bölgede yaşamı olan Don Kazakları vermiştir.
4. Kongo Nehri
Kongo nehri, 4370 km uzunluğunda ve Afrika’nın ekvator bölgesinde yer almaktadır. Atlas Okyanusuna dökülmekte olan nehir saniyede 80000 m3 su akıtmaktadır. Kongo nehri kollarının tümünü komşu olduğu Zahire’den almaktadır. Nehir dünyadaki en uzun olan sekizinci nehirdir ve Afrika kıtasındaki debisi en yüksek olan nehirdir.
5. İdil Nehri
İdil nehri, Avrupa’da yer alan en büyük nehirdir. İdil nehrinin uzunluğu 3684 km’dir ve Rusya topraklarına akar. Dünyadaki büyük nehirler içinde on yedinci sırayı alır ve tek okyanusa dökülmeyen nehirdir. İdil nehrinin yataklarında beş tane baraj bulunmaktadır.
6. Tuna Nehri
Avrupa’da bulunan en önemli nehirler içinde yer alır ve uzunluğu 2860 km’dir. Nehrin büyük bir kısmı gemi işletmelerine uygun ve elverişlidir. Nehir coğrafi açıdan üç kısımdan incelenmektedir. Yukarı Tuna, Orta Tuna ve Aşağı Tuna’dır. Tuna nehri başlangıç noktasından bitiş noktasına kadar olan alandan on tane ülkenin toprakları bulunur.
7. Missisippi ve Missouri Nehirleri
Kuzey Amerika’da yer alan en önemli nehirler içinde yer almaktadır. Mississippi nehrinin uzunluğu 4100 km’dir, Missouri nehri doğu kısımdan St. Louis’den göller bölgesine gelerek Mississippi’ye katılmaktadır. Missouri nehrinin Mississippi’ye katıldığı yere kadar olan uzunluğu da 4370 km’dir.
8. Ob - İrtiş Nehri
Ob - İrtis nehri Sibirya’nın kuzey kısmında yer alır ve Buz Denizine dökülmektedir. Nehrin uzunluğu 5570 km’dir, havzası ise 2.990.000 km’lik bir alanı kapsar. Nehrin düz ve geniş alanlara sahip olmasından dolayı bölgede yük taşıma işleri ve şehirlerarası yolculuklar yapılır.
9. Amur Nehri
Doğu Asya’da yer alan nehir Asya’da yer alan ikinci büyük nehirdir. Bu nehir Kara Ejder olarak da bilinmektedir. Amur nehrinin uzunluğu 4410 km, havzası 1.843 kilometrekaredir.
Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin