Dini

Cami Halısı Nasıl Üretilir?

Cami Halısı Nasıl Üretilir?

Halının bulunması ve kullanımı neredeyse insanların var oluşu kadar eski dönemlere dayanmaktadır. Halı insanların zeminlerde soğuktan korunmak ve rahat bir ortam aramaları sonucu ortaya çıkmış olan bir eşyadır. Camilerde kullanılan halılarda ibadet esnasında temizlik, rahatlık, kolaylık ve soğuktan korunmak amaçlı kullanılmaktadır. 

Cami halıları diğer mekânlarda kullanılan halılara göre, teknik açıdan değer barındıran, uzun ömürlü, sonsuz düzeyde deseni olan, dayanıklı olmalıdır. Camilerde kullanılacak olan halılara alın koyulduğu ve ayak basıldığı için iz bırakacak olan halıların kullanılmaması gerekmektedir. Bundan dolayı kullanılacak olan halının esnek bir yapısının olması ve yatma yapmaması gerekir.

Cami halısının özellikle sade desenli olması ve dikkat dağıtmaması da önemlidir, çünkü ibadet yaparken dikkat sadece ibadette olmalıdır. Ayrıca halıda kullanılmış olan iplik türünün koku yapmaması, ipliğin sert olmaması, ibadet esnasında diz acıtmaması ve sıkıntı vermemesi de oldukça önemli bir noktadır. 

Camilerde kullanılan halıların camilerin iç renklerine uyum sağlaması gerekir. Camilerin iç rengi ile uyum içinde serilmiş olan halılar namaz kılma esnasında insanlara huzursuzluk ve rahatsızlık vermez. Camilerde kullanılacak olan halıların desenlerinde sekizgen, haç işareti, hayvan figürü ve yıldız tercih edilmemektedir. Cami halıları ile diğer mekânlarda kullanılmakta olan halıları birbirlerinden ayırmakta olan özellikler arasında;

  • Camilerde kullanılan halılar 4 farklı mamul üründen üretilmektedir. Bunlar akrilik, bükümlü Frize, polyamid halı ve saf yün halıdır. 
  • Camilerde kullanılmakta olan halılar uzun ömürlüdür. 
  • Camilerde kullanılmakta olan halılar dayanıklı olan iplik türlerinden üretilmektedir. 
  • Camilerde kullanılmakta olan halılar uzun seneler boyunca bozulmayan halı türleridir. 
  • Camilerde kullanılmakta olan halılar keçeleşmeye yapmayan ve renk atması yapmayan halılardır. 
  • Camilerde kullanılmakta olan halılar ibadethaneler için uygun desenli olan halılardır. 
  • Camilerde kullanılmakta olan halılar genelde yün halılardır. Yün halılar uzun yıllar boyunca bozulma yapmayan, renk atamayan ve koku yapmayan halılardır. 

Cami Halısı

Camiler oldukça yoğun şekilde insan kalabalığını misafir ettiğinden dolayı ve teknolojinin de gelişmesinden kaynaklı olarak cami halıları, özel kokulu olan malzemelerden, koku salmayan ipliklerden, leke tutmayan ipliklerden, alev almayan türden ve anti bakteriyel şekilde üretilebilmektedir. Camiler bizim kültürümüzde ve toplumumuzda en değerli ve en önemli olan mekânlar içinde yer almaktadır.

Ucuz diye bu değerli mekânlarda kullanılacak olan halılar ziyaretçileri rahatsız ederek caminin var olan kalitesini de düşürür. Ayriyeten bu tarz ürünlerin kullanımları oldukça kısa süreli olur, bundan dolayı da devamlı olarak halı değişiminin yapılması gerekir, bu değişim aşırı düzeyde maliyetlerin ortaya çıkmasına sebep olur. 

Makine Dokuması Olarak İmal Edilen Halılar

Makine yardımı ile dokunan halılar el halısına benzer şekilde dokunmaktadır. Makinede üretimi yapılan halılarda ilmek düğüm şeklinde olmaz, atık olan ipliklerin aralarına “V” veya “U”şeklinde iplik parçaları eklenir. Makine halısındaki amaç halının yerde en düzgün şekilde durmasını sağlamak ve sağlam bir ürün çıkartmaktır. Bu amaca ulaşmak adına pamuk ve keten ipler kullanılmaktadır. Makine halılarında en sık kullanılmakta olan halı çeşidi wilton tarzındaki halılardır. Halıların dokunması adına geliştirilmiş olan ve ilk mekanik şekildeki halı dokuma sistemi bürüksel wilton ya da ilmeli wilton’dur. Hemen hemen tüm cami halıları bu yöntem ile üretilmektedir. Bu yöntem ile üretilmekte olan halılar uzun ömürlüdür, renkleri birbirine karışmayan halılardır ve sağlıklıdır.

İlginizi çekebilir: https://www.bilgibaba.com/yazi/dunyanin-en-eski-halisi-pazirik-halisinin-tarihi

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN