İlk kez 1980’li yıllarda, sağlığa olan faydaları üzerine araştırılan beyaz dut, çok hoş tadı olan bir yaz meyvesidir. Yaklaşık olarak 20 çeşidi bulunan dutun en yaygın olanları; beyaz dut (morus alba), kırmızı dut (morus rubra), karadut (morus nigra), morus notabilis, morus latifolia ve morus liboensisdir. İç Anadolu ve Kemaliye bölgesinde oldukça fazla üretilen beyaz dut türleri, Anadolu’nun az bulunan bir meyvesidir. Beyaz dut, dalından ya da toplanır toplanmaz tüketilmelidir. Çünkü toplandıktan birkaç saat sonra, yavaş yavaş tadı değişmeye başlar. Beyaz dutun içeriğinde bulunan etkin maddeler, toplandıktan birkaç saat sonra değişime uğramaktadır. Bilhassa petunidin adı verilen madde, dutun toplanmasından kısa bir süre sonra özelliğini kaybetmeye başlar.
Kurutulmuş dut, eskiden kış aylarında misafirlere ikram edilir ve kış gecelerinin sohbetlerinde hem tatlı ihtiyacını karşılar hem de ağzı tatlandırırdı. Ayrıca, belki de farkında olmadan beyaz dutun koruyucu ve antibiyotik özelliklerinden faydalanmış olunurdu. Yaz aylarında ise dutu taze olarak dalından tüketirseniz, doğal bir antibiyotik aldığınızı bilmeniz gerekir. Beyaz dutun içeriğinde bulunan etkin maddeler şunlardır;
- Thiamin quercetin
- Rutin pelar gonidin
- Valerik asit potasyum
- Morusink vanon
- Riboflavin petunidin
- Niacin p-cresol
- İsoquercetin sanggenon
Beyaz Dutun Faydaları Nelerdir?
- Kansızlığa iyi gelir ve vücuda kuvvet verir.
- Bademcik ve boğaz iltihabı, ağız-diş eti hastalıkları ve öksürüğe karşı etkilidir.
- Beyaz dutun ateş düşürücü özelliği vardır ve damaların sertleşmesini önlemektedir.
- Bağırsakların ve midenin düzenli çalışmasına yardımcı olur, karaciğeri kuvvetlendirir.
- Yemeklerle birlikte tüketildiğinde hazmı kolaylaştırır.
- Aç karnına tüketilen beyaz dut, bağırsak kurtlarını düşürerek mide ve bağırsakların rahatlamasına katkı sağlar.
Kapanmayan yaralar için beyaz dut: Beyaz dut ve yaprakları, özellikle Anadolu’da iltihaplı hastalıklara karşı eski dönemlerden beri kullanılmaktadır. Dut yapraklarında kendine özgü bir antiseptik ve antibiyotik özellikleri olan etkin maddeler vardır. Taze dut yapraklarından hazırlanan dut yaprağı çayı, şeker hastalarının ciltlerinde kapanmakta geciken yaraların tedavi edilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Ilık olarak tüketilmesi gereken bu çayın pansumanı etkili bir destekleyicidir. Şayet kanda iltihap mevcutsa aşağıda anlattığımız kürün uygulanması, bu durum için mükemmel bir destekleyici olacaktır. Beyaz dut, kanda yüksek miktarda bulunan Chemical Reactive Protein (CRP) değerinin düşürülmesine de yardımcı olmaktadır.
Egzamalar için beyaz dut: Vücudunda egzama olan ve uygulamadığı tedavi kalmayan birçok insan mevcut. Hatta bazıları o kadar zor durumdalar ki, sürekli elleri çatlıyor, kanıyor ve acı çekiyorlar. Bilhassa ellerinde egzama yaraları bulunan bazı bayanların durumları oldukça kötüdür, hatta ellerini bile suya değdiremez bir haldeler. Bu tür durumlarda beyaz dut kurusu kürünün uygulanması, fark edilir derecede etkili sonuçlar vermektedir. Beyaz dut kurusu kürünü uyguladıktan birkaç gün sonra egzama yaraları kapanacak ve birkaç hafta sonra da tamamen yok olacaktır.
Beyaz Dut Kürleri ve Uygulamaları
Egzama Kürü: ½ litre klorsuz suyu kaynatın ve içine bir avuç kadar beyaz dut kurusu atın. Yaklaşık 6 dakika kısık ateşte kaynatmaya devam edin ve daha sonra ocaktan alın. Elinizi yakmayacak bir sıcaklığa geldiğinde, egzamalı olan ellerinizi karışım içerisine sokun ve en az 10 dakika bekletin. Ellerinizi çıkardıktan sonra 1 saat boyunca yıkamayın. Bu süre sonunda ellerinizi ılık suyla durulayabilirsiniz. Bu uygulama haftada 3 kere tekrarlanabilir, ancak her defasında taze olarak hazırlanmalıdır. Ellerinizi soktuğunuz kabın soğumamasına dikkat edin. Ilıktan biraz daha sıcak yani sizi yakmayacak ısıda olmasına özen gösterin ve gerekirse tekrar ısıtın. Şayet egzamanız el bileklerinde ya da ayaklarınızda ise, kepçe veya kaşık yardımıyla egzamalı yerin üstüne bu karışımdan 10 dakika boyunca aralıklı olarak dökün.
Kandaki İltihaba Karşı Beyaz Dut Kürü: Beyaz dut, kanda yüksek miktarda bulunan CRP oranının düşürülmesinde mükemmel bir destek sağlar. Yarım litre klorsuz suyu kaynatın ve içerisine 5 yemek kaşığı (1 avuç dolusu) beyaz dut kurusu ekleyin. Kısık ateşte 5 dakika daha kaynatın ve bu süre sonunda ocaktan indirin. Ilıdıktan sonra karışımı iyice süzün ve yarısını sabahları aç karnına, diğer yarısını da akşamları aç karnına için. Haşladığınız dutları tüketmek zorunda değilsiniz. Her defasında taze olarak hazırlayacağınız bu kürü toplam 25 gün uygulayın.
Beyaz dut kürleri şeker hastalarına önerilmez, çünkü bu kürler kan şekeri seviyesini yükseltmektedir.
Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin