Ekonomi

Vadesiz Hesap Nedir, Nasıl Açtırılır, Vadesiz Hesapla Hangi İşlemler Yapılabilir?

Vadesiz Hesap Nedir, Nasıl Açtırılır, Vadesiz Hesapla Hangi İşlemler Yapılabilir?

Başlıklar

Vadesiz hesap; bir cüzdan gibi kullanabileceğiniz, para yatırmak ve çekmek amacıyla açılan süresiz hesaplardır. İnternet bankacılığının da kullanılmasıyla birlikte, vadesiz hesap işlemleri kolay ve hızlı şekilde yapılabilmektedir. Günümüzde 18 yaşını dolduran hemen her bireyin bir banka hesabı mevcuttur, banka hesap kullanımı bilhassa çalışan kesimde oldukça yaygındır. Bunun nedeni ise, maaşların birçok işyeri tarafından bankalara yatırılıyor olmasıdır. Bankacılık alanında gerçekleştirilen birçok işlem, vadesiz hesap ile kolayca yapılabilir ve sunulan avantajlardan faydalanılabilir. Bu avantajların başında internet bankacılığı gelmektedir, bu sayede hesap üzerinde internet bankacılığı uygulaması kullanılabilir ve bankaya gitmeden işlemler yapılabilir.

Vadesiz hesap sayesinde, telefon bankacılığı ve ATM gibi uygulamalar da kullanılabilir ve bankacılık hizmetlerinden yararlanılabilir. Banka hizmetleri arasında neredeyse en üst performansta olan vadesiz hesaplar, süresiz olarak açılmaktadır. Para yatırma ve çekme işlemlerinin yanı sıra, alışveriş için olan ödeme işlemleri bile kolayca vadesiz hesaplar üzerinden gerçekleştirilebilir. Bu işlemler için ihtiyacınız olan hesap kartı, vadesiz hesabınızla birlikte tarafınıza ulaştırılır. Vadesiz hesap açıldığında banka müşterisine öncelikle bir hesap cüzdanı verilmektedir, banka kartı ise hemen verilmeyeceği için işlemler hesap cüzdanı ile yapılabilir. Banka kartları genellikle 5-10 gün içerisinde tarafınıza ulaşır, daha sonra kartınızın şifre ve açılış işlemlerini ATM ya da telefon bankacılığı ile yaparak kullanmaya başlayabilirsiniz.

Vadesiz hesap nedir?

Vadesiz Hesap Nasıl Açtırılır, Nelere Dikkat Edilmelidir?

Vadesiz hesap açtırmak için üç yol vardır; şubeler, telefon bankacılığı ve bankaların web siteleri. Şube yoluyla hesap açtırmak için öncelikle işlemlerinizi yapmak istediğiniz banka seçimini yapıp, ilgili bankanın herhangi bir şubesine giderek müşteri temsilcisiyle görüşme yapmanız gerekir. Temsilcinin sizden istediği bilgileri eksiksiz olarak vermeniz halinde, yaklaşık 10 dakika sonra hesabınız açılır ve kullanıma hazır hale gelir. Tarafınıza verilen hesap cüzdanı ve birkaç gün sonra ulaşacak olan banka kartı ile işlemlerinizi yapmaya başlayabilirsiniz. Vadesiz hesap işlemleri için öncelikle yanınızda kimlik belgesi olmalıdır (ehliyet ve pasaportta olabilir). Aynı zamanda telefon numarası ve açık adres bilgilerinizi de vermeniz gerekir (tarafınıza ulaşılabilecek ev ya da işyeri adresi). İnternet bankacılığı kullanımı ve şifre işlemleri açısından cep telefonu numaranızı mutlaka vermelisiniz. İstenen tüm bilgileri verdikten ve sözleşmeyi imzaladıktan sonra vadesiz hesabınız kısa sürede kullanıma hazır olacaktır.

Vadesiz hesap açtırırken dikkat etmeniz gereken konuların başında banka seçimi gelmektedir. Bankaların hizmetleri genel olarak aynı olsa da, sundukları avantajlar değişiklik gösterebilir, bilhassa hesabınız üzerinden yapacağınız işlemler için uygulanacak olan faiz oranı, hesap işletim ücreti ve komisyon gibi hususlara dikkat etmeniz gerekir. Bu sayede işlemlerinizi daha az masraflarla gerçekleştirebilirsiniz, ayrıca dikkat etmeniz gereken başka bir konu da hesap açtırırken herhangi bir teminatın istenip istenmediğidir. Hesap açtıracağınız bankanın ATM ve şube sayısı da önemli bir konudur, çünkü vadesiz hesabı kullanabilmek için para yatırma ve çekme işlemleri bu kanallar yoluyla gerçekleştirilir. Bundan dolayı müşterisi olacağınız bankanın ATM ve şube sayısıyla beraber, hesabı kullanacağınız bölgede bunların olup olmadığını da göz önünde bulundurmalısınız. Bu sayede en doğru banka tercihini yapabilir ve gerçekleştireceğiniz işlemlere kolaylık sağlayabilirsiniz.

Vadesiz Hesap ile Hangi İşlemler Yapılabilir, Hesabın Kapatılması Zorunlu mudur?

Bankacılık işlemlerinin neredeyse tamamı vadesiz hesaplar vasıtasıyla yapılabilmektedir. Bu işlemlerden bazıları; havale, EFT, arbitraj, döviz, virman, nakit çekilen, nakit yatan, fon alımı, otomatik ödeme talimatı, devlet tahvili, kredi işlemleri, hazine bonosudur. Vadesiz hesap açtırmak kredi kartı işlemleri için zorunlu değildir, fakat ödeme yapılması durumunda yalnızca kredi kartı numarasına istinaden ödeme işlemleri gerçekleştirilebilmektedir. Bu doğrultuda SSK ödemesi, vergi ödemesi gibi işlemlerin de vadesiz hesap kullanmadan kredi kartıyla gerçekleştirilmesi mümkündür.

Kısa bir dönem önce, kullanılmayan vadesiz hesapların kapatılması hususunda devlet tarafından yönlendirmeler yapılmıştı. Bu yönlendirmelerin nedeni ise; bankaların vadesiz hesaplar hiç kullanılmasa bile hesabın açıldığı tarihe göre her ay hesap işletim ücreti masrafları biriktirmeleri ve hesabın ilk kullanımında geçmişteki bütün masrafların tahsilatının yapılmasıydı. Yargı mercilerinin hesap işletim ücretini durdurmaları sonucunda, günümüzde işletim ücreti adı kullanılarak hesaplara herhangi bir masraf yansıtılmamaktadır. Vadesiz hesabın kapatılması ile ilgili herhangi bir zorunluluk mevcut değil, ancak hesap işletim ücretlerinin ilerleyen dönemlerde tekrar alınma ihtimaline karşı, devamlı olarak kullanmadığınız ama ihtiyaç duyduğunuz durumda kullandığınız vadesiz hesabınız varsa, bu hesabınızı kullanmadığınız dönemde kapatabilirsiniz.

Geçmişe yönelik olan herhangi bir masrafı ödememek açısından, vadesiz hesabınızı daha sonra yeniden kullanma durumu ortaya çıkarsa bankanıza talimat verebilir ve vadesiz hesabınızın açılışını tekrar gerçekleştirebilirsiniz. Buna karşın belli bir dönemde kullandığınız vadesiz hesabı tekrar kullanmayacaksanız, yani bu hesaba herhangi bir para girişi olmayacaksa, banka tarafından geçmişe yönelik masrafların tahsil edilmesi konusunda herhangi bir yasal işlem yapılmayacağı için hesabı kapatmasanız bile bir sorun olmayacaktır.

Vadesiz Hesap Açtırmak Zorunlu mudur, Kaç Adet Hesap Açtırılabilir?

Vadesiz hesap olmadan da birçok işlemi banka gişelerinden gerçekleştirebiliyorsunuz, tabii bu işlemler bütün bankacılık işlemlerini kapsamıyor. Örneğin; havale, EFT, para yatırma ve fatura ödemeleri gibi işlemlerinizi banka gişelerinden yapabilirsiniz, fakat fon alımı, hazine bonosu, vadeli mevduat ve tahvil gibi işlemler, vadesiz hesapta bulunan bakiyeler ile yapılabilir. Durum böyle olunca gerçekleştirmek istediğiniz işleme göre vadesiz hesap açtırmak zorunluluk haline gelebilir. Vadesiz hesabın kaç adet açılabileceğine dair herhangi bir yasal düzenleme mevcut değildir, yani 20 adet TL vadesiz hesabı, 20 adet döviz vadesiz hesabı açtırabilirsiniz. Buna karşın az önce bahsettiğimiz hesap işletim ücretinin tekrar uygulanması ile birlikte vadesiz hesapta para bulunması halinde işletim ücreti tahsil edilebilir.

İnternet Bankacılığı ile Vadesiz Hesap Açtırılabilir mi?

Bankaların birçoğu müşteri bilgisi dışında aynı para biriminde farklı bir vadesiz hesap açılışına müsaade etmemektedir. İşlemlerin şube yoluyla yapılması isteniyorsa, ilgili işlemler müşteri talebi sonucunda gerçekleştirilebiliyor. Vadesiz hesap açılışına müşterinin bilgisi ile müsaade edildiği için, internet bankacılığı üzerinden aynı para biriminde veya farklı döviz birimlerinde vadesiz hesap açılışı yapılabiliyor. Vadesiz hesap internet bankacılığı ile müşterinin kendisi tarafından açılabildiği gibi, hesabı kapatma işlemi de aynı yolla yapılabilmektedir.

Bazı durumlar nedeniyle vadesiz hesap altında birkaç konu için mevduat bulunduruluyor ise veya eş ya da çocuklar adına farklı para biriktirme işlemleri söz konusu ise, şubeden veya internet bankacılığı yoluyla vadesiz hesaba farklı isimlerin tanımlanması mümkündür. Bunun dışında vadesiz hesap açmak için bankalar tarafından ekstra bir ücret talep edilmemektedir, bu nedenle birkaç adet vadesiz hesabı şubelerden, internet bankacılığı ile ya da diğer yöntemler yoluyla gerçekleştirmek mümkündür. Şayet açılan vadesiz hesaba ait cüzdan almak istenirse, hesapta hareket olması bakımından az bir bakiye yatırılması gerekebilir. Vadesiz mevduat hesabında bulunan para, daima devlet garantisi altındadır, ancak son yapılan düzenlemelere göre vadesiz hesaplarda 100 bin TL’ye kadar devlet garantisi mevcuttur. Dolayısıyla, vadesiz hesapta bulunan 100 bin TL’ye kadar mevduat için herhangi bir sorun yaşanmayacağını bilmeniz gerekir.

İlginizi çekebilir: Ek Kart Nedir ve Nasıl Çıkartılır? Ek Kartın Avantajları Nelerdir?

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN