Nedir

UYAP Nedir? Ne İşe Yarar ve Kimler Kullanır?

UYAP Nedir? Ne İşe Yarar ve Kimler Kullanır?

Başlıklar

UYAP Nedir?

Açılımı Ulusal Yargı Ağı Projesi olan UYAP Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatlarının, dijital bir ortama toplanmasıyla oluşturulmuş bir sistemdir. Yani UYAP bir yönetim bilişim sistemidir. Süreçlerin hızlandığı, güvenilirliğin arttığı ve kağıtsız ortama hızlı bir ortama taşımayı hedefleyen sistemdir.

Günümüz teknolojisinden olumlu bir şekilde yararlanılan UYAP sistemi bir nevi e-Adalet görevi üstlenmektedir. Bu sistem sayesinde tüm yargı birimleri faaliyet alanlarını elektronik ortama taşıma imkanı bulmuşlardır. Yargının işini oldukça kolaylaştırmış ve hız kazandırmış olan UYAP  ilearşivleme prosedürü de kolaylıkla ve elektronik ortamda yapılabilmektedir. Giriş yöntemleri E-imza, M-imza ve E-Devlet'tir. Gerekli tüm teknolojik gelişmelerin kullanılmasıyla e-Dönüşüm sürecindeki e-Adalet ayağını oluşturan bir bilişim sistemi olmuştur. UYAP ülkemizde yargı birimlerinin tamamında kullanılmaktadır. Her türlü yargı, idari ve denetim faaliyetleri elektronik ortamda yürütülmektedir.

UYAP Nedir?

UYAP Ne İşe Yarar?

Adalet bakanlığı bünyesi çalışanları ve vatandaşların kullanabileceği UYAP sayesinde eskiden arşivlenmiş ve ulaşması zor olan belgelere ulaşıma imkânı sağlıyor. Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi kişiler karmaşık işleri daha hızlı ve kolay ayrıca zahmetsiz öğrenebilir. Vatandaşlara olan faydaları dışında UYAP Adalet Bakanlığı'nın 81 ildeki teşkilatlarının ve Adalet Bakanlığı'na bağlı olan tüm kuruluşların hem adli hem de idari tüm yargı organlarınca donanımsal ve yazılımsal olarak birbirine bağlanmasına olanak sağlanır. Aynı zamanda tüm yargı birimlerinin faaliyetlerinide elektronik alana taşımasına imkân sağlamaktadır.

UYAP ile entegrasyon sağlanan Adli Sicil Bilgi Sistemi, MERNİS, Adres Kayıt Sistemi, POLNET, Merkez Bankası, TAKBİS gibi birimlerin kayıtları yargı birimlerince otomatik olarak anında aktarılabilmektedir. Bu birimlerden sabıka kayıtları, nüfus kayıtları, adres kayıtları, ehliyet kayıtları, döviz kurları, tapu ve kadastro kayıtların ulaşılabilir. Adres kayıtları yargı birimleri tarafından online olarak ulaşabilir ve böylece tebligat ulaştırılamamsı ya da aranan bir kişinin bulunamaması gibi durumların önüne geçmek bu sebeplerden dolayı davaların uzamaması ve mağduriyetlerin önlenmesi için önemli bir sistemdir.

İdari ve yargısal süreçlerde yapılan işlemlerde gereksiz uygulamaları ortadan kaldırılması, kolaylıklar sağlanması, iş yoğunluğunu azaltılması ve de personel açığı kaynaklı sıkıntıların aza indirilmesi, bazı masraflardan tasarruf sağlanması açısından faydalı olmuştur.. Elektronik bir haberleşme sayesinde uzun süren yazışmalar saniyeler içinde yapılabilmektedir. Bilişim teknolojileri ile adli birimlerde performans ölçümü, kaynak dağıtımı, adli bilgi ve belgeler güvenli ortamda saklanabilmesi sağlanmıştır.

UYAP Ne İşe Yarar?

UYAP Kimler Kullanır?

UYAP sisteminde farklı portallar mevcuttur. Bunlar:

  • UYAP Avukat Portal

Sadece avukatlık yetki belgesine sahip kişiler giriş yapabilmektedir. Avukatlar bu sistem sayesinde bir çok hukuki işlemi hızlı bir şekilde gerçekleştirebilmekte. Vekaletname işlemleri, tarafı olunan dosyaların incelenmesi, gerekli işlemlerin yapılabilmesi, dava dosyaları için talepte bulunabilmek ve evrak gönderebilmek gibi işlemler kolayca yapılabilmekte. Ayrıca dava talep başvuruları, dava sorgulama, dava harç ve masraflarını ödemek gibi bir çok işlem de yapılabilmektedir. Hukuk ve icra dosyaları için neredeyse tüm işlemleri UYAP sistemi üzerinden yapabilmektedir. İcra, ceza ve hukuk davaları bu sistem üzerinden kolayca açılabilmektedir.

  • UYAP Vatandaş Portalı

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşların hukuki süreçlerini takip edebilmelerine olanak sağlayan bir bilgi sistemidir. Vatandaş portal ile dava dosyası sorgulamak, dava harç ve masraf ödemelerini gerçekleştirmek, başvuru yapmak, kimlik ve adres bilgisi kontrolleri, bireysel başvuruları yapılabilmektedir. Çeşitli mahkeme işlemleri sistem ile sağlanabilir. Bunlar İnsan hakları mahkemeleri, Anayasa mahkemesi, Yargıtay, İdare Mahkemeleri, İcra, hukuk ve ceza mahkemeleri işlemleridir. Ayrıca icra, ceza ve hukuk davaları açılabilmektedir.

UYAP Kimler Tarafından Kullanır?

  • UYAP Sms Bilgi Sistemi

UYAP sisteminde dava dosyaları ve icra takibi bilgileri dahil olmak üzere yapılan işlemler ile ilgili uyarı ve duyuru gibi bilgiler kısa mesaj aracılığı ile sağlanır. Ayrıca soruşturma ve dava dosyaları için taraflara tebligat gönderimi gerektiren durumlarda UYAP SMS Bilgi Sistemi sayesinde SMS gönderilebilmektedir. Kullanıcılar anlık sorgulama ile istedikleri bilgilere ulaşabilir ya da sisteme kaydolarak sorgulama yapmadan bilgilerini SMS yolu ile alabilirler. Abone olmak için TC kimlik numaraları ve “abone” yazdıkları mesajı 4060'a gönderilmesi gerekir. Bu sistem ile vatandaşlar taleplerini devlete iletebilir ve cevapları hızlıca alabilirler. Yargılama aşamalarının tüm süreci şeffaf hale getirilmiş ve bunun sonucu olarak otomatik denetim sağlanarak yargı birimlerinde iş gücü kaybı engellenmiştir.

  • UYAP Bilirkişi Portalı

Bilirkişi olarak görev alan kişiler dosyaları adliyeye gitmeden elektronik ortamda takip edebilmelerine yaramaktadır. Görevlendirildikleri dosyaları online teslim alıp inceleyebilir ve Ek Raporlarını mahkemeye sistem üzerinden sunabilmektedirler. Birden fazla bilirkişi seçilmiş dosyalar için bilirkişiler sistemde birbirlerine Ön Rapor gönderebilirler ve sistem üzerinden iletişim sağlayabilirler. Dosyalardan çekilmek istedikleri taktirde yine sistem üzerinden çekilebilirler. Görevlendirilmiş oldukları dosyaların ücretlerini görebilir, Bilirkişilik kurumu için istatistiksel bilgiler hızlı ve doğru sonuç alınabilir ve dosya teslimi ve rapor sunumu için adliyeye gitmelerine gerek kalmaz.

İlginizi çekebilir: MHRS (Merkezi Hekim Randevu Sistemi) Nedir?

İlgili yazılar

Yorumlar - Yorum yapmak için tiklayin

YORUM BIRAKIN